Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Droomvissen

 

 

Vissen op Karper
Aas    

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren  Tips RigsBoilies/partikels Artikels Knopen


Boilies
 
Boilies zijn niet meer weg te denken bij het karpervissen. Iedere hengelsportzaak heeft nu een ruim assortiment van kant en klaar boilies in alle smaken en kleuren, tot fluo toe. Vroeger draaide iedere karpervisser zijn boilies zelf volgens een eigen recept. Enkele goede redenen om het ondanks het voorhanden zijnde aanbod nog zelf te doen zijn ;
---Je kan je eigen recept samenstellen.
---Het is nog steeds stukken goedkoper.
---Je maakt boilies in de maat die jij verkiest.
---En het is leuk om het zelf te doen.
Wil je het zelf een proberen, dan volgen hier de basistechniek.
Zelf Boilies Maken
Het samenstellen van de mix.
Wil je een mix die niet brokkelt of aan je handen of de roltafel kleeft dan moet je met enkele basisprincipes rekening houden.
Iedere mix moet bestaan uit een ingrediŽnt dat bindend en hardmakend werkt, en een smaakmaker.  Een voorbeeld van een goede basis is 20% griesmeel - 20% maÔsmeel - 20% soyabloem. Dit kan dan verder aangevuld worden met 40% andere meelsoorten.
Verder kan je door wat experimenteren je eigen boilie ontwikkelen of je kan gewoon even kijken bij basistechnieken/aas en lokaas/ingrediŽnten, en zo zelf een goede mix samenstellen. 
 Voedingswaarde.
Koolhydraten, eiwitten, er wordt veel over geschreven en gepraat. Sommigen maken zelfs boilies die minder voedzaam zijn in de winter dan in de zomer. Zelf hou ik daar geen rekening mee. Mijn mening hierover is dat meer of minder voeren een veel grotere rol speelt. Of hou jij voor jezelf rekening met de voedingswaarde van je eigen voedsel ? Mijn voedingspatroon is iets meer als het lekkerder is en minder als ik het niet lust.
Smaak en kleurstoffen.
Om bovenstaande reden hecht ik meer belang aan hoe een boilie ruikt en smaakt. De kleur samen met smaak en geur kan dan weer dressuur doorbrekend werken.  In je aas moet je in de eerste plaats zelf vertrouwen hebben of het nu boilies of ander aas is.
Hou bij smaak en reuk wel steeds rekening met het feit dat over wat jij lekker vindt, de karper een andere mening kan hebben.
Overdrijf niet met geur en smaakstoffen en hou het nog steeds gezond, ook voor de vis.   

 Bereiding.

Benodigheden
Natuurlijk kan je gewoon met de hand boilies rollen. Grote voordeel is dat je de grootte letterlijk zelf in de hand hebt. Zo rolde ik in het begin mini boilies om gericht op zeelt te vissen. Een groot nadeel is wel dat het gewoon enorm veel tijd vraagt. Als je vaak zelf rolt, is het toch wel beter om toch wat materiaal aan te schaffen. Onderstaand een lijstje van wat je nodig hebt.
Weegschaal
Deegspuit
Rolplank
Ruime emmer
Mixer/Deegkneder
Ruime pan met netje (oude frituurpannet)
Oude handdoeken


boilie spuit en roltafel
IngrediŽnten
Laten we gewoon starten met een gemakkelijk voorbeeld recept dat goed rolt.
-30% volkoren maÔs
-30% maÔsmeel
-20% griesmeel
-20% vismeel
-1 scheutje maÔskiem olie
-Flavours 
5 eieren op 500 gram droge mix 
eventueel wat water 

Deeg bereiden/Rollen
Je begint met het afwegen van de ingrediŽnten. Dit moet natuurlijk wel uiterst nauwkeurig gebeuren. Daarna zeef je het met een lokaas zeef. Hierbij worden alle ingrediŽnten ook goed door elkaar gemengd. 
Als je dat hebt gedaan kun je beginnen. Je slaat de hoeveelheid eitjes los een in ruime kom/emmer en je voegt hier je vloeibare flavours aan toe. Hou je daarbij wel aan de juiste dosering. Uiteindelijk zetten ze er niet voor niets een maximum op! Je mixt de eieren en flavours goed door elkaar en je voegt beetje bij beetje de mix toe. Let op: nooit de eieren bij de mix gooien! Dit gaat dan gegarandeerd fout. Je blijft langzaam mix toevoegen en je blijft goed mixen. Zodra de mix te dik wordt om met een gereedschap te bewerken pak je het deeg uit de kom/emmer en begin je met het kneden. Als je de mix nog wat stijver wil maken is het handig om een klein laagje mix onderin de emmer te leggen en daar af en toe het deeg een keer doorheen te rollen. Zodra de mix wat stijver wordt en niet meer plakt is deze klaar om worsten van te gaan maken. Als je niet in bezit bent van een deegspuit kun je ook gewoon worsten maken door telkens een klein beetje deeg te pakken en deze in worsten te rollen op een snijplank. Dit gaat ook vrij goed maar wel een stuk langzamer dan met een deegspuit. Als je wel in bezit bent van een deegspuit hoef je alleen maar een rol te maken die in je deegspuit past. Als je de rol in de deegspuit hebt gedaan kun je het beste even de lucht eruit blazen, dit gewoon simpelweg door je vinger op het spuitmondje te houden en het deeg strak aan te knijpen. Vervolgens spuit je de rollen recht op een snijplank (voor als je geen boilietafel hebt) of gewoon op je boilietafel. Het is wel belangrijk om de worsten recht op te spuiten anders zal het met de plank niet echt makkelijk zijn om te rollen. Als je geen boilietafel hebt hoef je alleen maar de worsten in stukjes te hakken en tussen je handen bolletjes te draaien en klaar is kees. Met een boilietafel hoef je alleen maar het bovenstuk erop te leggen. En onder lichte druk de bovenkant naar voor en naar achteren schuiven tot je boilies mooi rond zijn. Na een beetje oefenen gaat dit steeds vlotter! En kun je al snel 3 worsten tegelijk rollen (wel uitkijken dat de boilies niet tegen elkaar komen want dan kun je opnieuw een worst opspuiten).
Koken
Om de boilies hard te maken zul je ze moeten koken. Ik kook ze meestal vrij kort, zodra ze gaan drijven schep ik ze eruit. Niet schrikken  omdat ze drijven, ze zinken vanzelf weer na het drogen. Hoe langer je kookt hoe meer je kapot kookt en je maakt dat de geur en smaak verminderd.  Als je de boilies hebt gekookt moet je ze even laten uitwasemen. Daarna kunnen ze in de vriezer waar ze maanden goed blijven. Je kunt ze ook met de lucht drogen. Dit is heel makkelijk, na het koken leg je ze ongeveer 12 uurtjes op een handdoek om te drogen. Zodra ze droog zijn hang je ze op in een droogzak (bewaarzak gaat ook) of een andere zak waar de lucht makkelijk doorheen komt op in een droge plaats. Droge boilies blijven ongeveer 2 weken goed.  Wel worden je boilies heel hard (goed voor in Frankrijk).

Boilie brokken 
We denken bij boilies steeds aan mooie ronde balletjes, maar het hoeft niet, en soms, om niet te zeggen meestal is een andere vorm beter. Ze zijn vaak dressuur doorbrekend door hun vorm , blijven beter op een hellende bodem liggen en zijn makkelijk te maken zonder extra hulpmiddelen.
Als hulpmiddelen heb je alleen een deegroller, een mes, een stevige snijplant, en wat eventueel wat anti aanbakpapier nodig.
Werkwijze:
Je legt de klomp deeg op het antikleefpapier en rolt deze met de deegroller uit tot de gewenste dikte. Het maakt hierbij weinig uit of het op de ene plaats wat dikker is dan de ander.
Daarna snij je het in lange stroken van ongeveer de gewenste dikte, die je daarna in blokjes snijd.
Dit gaat stukken gemakkelijker en sneller dan met een deegspuit.
Daarna kook en droog je ze als normale boilies.
Anders dan bij ronde boilies moet je ze tijdens het koken nu en dan voorzichtig roeren omdat ze iets sneller aan elkaar klitten.
Ook bij het drogen hou je ze iets meer gescheiden. Draai ze gedurende het drogen enkele malen om zodat ze gelijkmatig drogen. 

Pellets
 

Tot slot nog even hoe je pellets maakt. Dit is heel makkelijk maar het drogen kost wel veel tijd. Het is allereerst belangrijk dat je mix vrij grof is. Dit helpt namelijk met het uit elkaar vallen van de pellet onder water. Het is ook goedkoper dan boilies maken, dit omdat je geen eieren nodig hebt (ei is een product dat snel bederft vandaar dat zelfgemaakte boilies gaan schimmelen als je ze niet conserveert of iets dergelijks).

Je begint net als boilies maken, alleen vervang je de eieren door water. Je maakt een mooie klomp deeg waar je vervolgens mooie rollen van maakt (kan met deegspuit maar hoeft niet). Je kunt de diameter zelf bepalen, karpers zijn verzot op kleiner aas dus ik zou ze niet al te groot maken. Je hakt vervolgens heel simpel de rollen in stukjes en laat deze goed drogen op karton in een droge ruimte. Het is wel belangrijk om ze lang te laten drogen (ca. 5 tot 7 dagen). En je pellet is klaar. Zoals je ziet is dit heel gemakkelijk en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Dus als je de kosten wat wilt drukken kun je net zo goed de ene helft van je mix boilies maken de andere helft pellets maken. Het is wel moeilijker om met een pellet te voeren, behalve als je de lijnen kunt uitvaren. Een groot nadeel is dat vriend brasem helemaal uit z’n bol gaat als er een paar pellets te vinden zijn. Maar je kunt het ook zo bekijken dat brasem op zijn beurt ook de karpers weer oplettend maak.
In de handel zijn nu ook reeds tientallen soorten kant en klaar verkrijgbaar. Zeker op het internet vind je een uitgebreide keuze.
Pellets tunen
*poederen. Je kan pellets personaliseren met gekleurde poederlokstoffen. Dat doe je met een hulpmiddeltje, namelijk wat olie. Je giet wat olie  (bijvoorbeeld zonnebloemolie) over de pellets en strooi daarna de poederlokstof over de pellets. Door de olie trekt het poeder in de pellets. Op die manier kan je niet alleen de smaak en geur maar ook de kleur veranderen. Dit werkt echter alleen goed bij pellets die licht van kleur zijn.
*Dippen. Dipvloeistoffen kan je in de hengelsportzaak kopen maar je kan ook eigen middeltjes gebruiken. Olieachtige dips werken het best.
De pellet die reeds op de haak bevestigt is wordt hierbij gewoon in het sausje gedipt.
*Sprayen. Behalve dippen kan je pellets ook gewoon met een of andere lokspray uit een spuitbusje behandelen. Net als dips zijn sprays ook verkrijgbaar in de hengelsportzaak. Ze bestaan in een grote variatie aan geuren en smaken. Aan u om uit te maken wat de vissen verkiezen.
 


Enkele vb.: forel korrels/forelkorrels drijvend/voorgeboorde grote karper en katvis pellets

Partikels 
 
Onder partikels groeperen we ;  allerlei zaden, granen, bonen, noten, maÔs,kikkererwten, hennep en tijgernoten.
De grotere partikels kunnen op dezelfde manier gevist worden als boilies. De kleinere soorten doen vooral dienst als ondersteunend voer. Partikels hebben op zichzelf niet de individuele aantrekkingskracht van een boilie, maar hun attractie gaat uit van de massale aanwezigheid van de kleine aasjes op de voerstek.
Karpers zijn er verzot op, maar helaas ook vele andere witvissoorten. Voor grotere voercampagnes zijn ze daardoor minder geschikt.
Partikels kunnen net als boilies van een geur of kleur voorzien worden.
De meeste partikels moeten eerst geweekt en vervolgens gekookt worden. Afhankelijk van de soort 6-24 uur weken en 8-45 minuten koken.
Partikels kan je na de bereiding prima invriezen. doe dit samen met wat kookvocht.
Een nadeel van partikels is dat ze vrij licht zijn en hierdoor moeilijk op grote afstand te voeren. Voor voeren ver uit de kant is een voerboot noodzakelijk.
Na aankoop kunnen ze op een droge plaats gedurende lange tijd bewaard worden.  Er zijn nog tientallen andere partikels dan hier vermeld. de een al beter dan de andere. Zelf wat experimenteren en zoeken levert vaak verassende maar soms ook teleurstellende resultaten op.
Enkele courante partikels 
Mais
Je kan maÔs zelf kopen in blik, maar je kunt het ook zelf klaarmaken.
Bereiding:
Je voegt 2 liter water en 1 kg maÔs samen en laat dit ongeveer 18 tot 20 uur weken. Daarna kook je de maÔs 10 tot 15 minuten en laat deze met het deksel op de pan afkoelen. De maÔskorrels zijn nu licht gebarsten en scheiden hierdoor een uniek aroma af.
Aroma's toevoegen lukt bij maÔs niet zo goed omdat ze bijna niets opnemen.
Je kan ook de maÔs bereiden zonder koken door ze 3/4 dagen te weken. De maÔs zal nu fermenteren en dat heeft een licht verzuurde maÔs die de karper weet te appreciŽren.
Bestaat in verschillende variŽteiten, grote en kleur. 
 
Gele en rode maÔs
Tijgernoten
Tijgenoten zijn in veel waters een superieur karperaas. Misschien is het de knapperige buitenkant, de noten smaak of de onregelmatige vorm die aan mini-aardappeltje doet denken. Wanneer ze eenmaal aan dit aas gewend zijn, kunnen de karpers er nog maar moeilijk afblijven. Tijgernoten werken natuurlijk niet op alle wateren even goed. Tijgernoten doen het vooral goed op wateren waar veel (met boilies) wordt gevist en op wateren met een overvloed aan natuurlijk voedsel. 
Tijgernoten bereid je als volgt: Het koken dient alleen om ze veilig aan te bieden aan de karpers. Als de karper de ongekookte tijgernoten opeet, dan zetten ze uit in de maag en dat kan rampzalige gevolgen hebben voor de karper. Om tijgernoten klaar te maken laat u ze minimaal 24 uur weken in koud water en kook ze daarna nog ongeveer 30 minuten. Door deze bereiding worden ze aanzienlijk groter en zuigen ze veel vocht op. Na het koken kan je ze onmiddellijk gebruiken of enkele dagen in het kookvocht laten staan waardoor er een slijmerige laag op de buitenkant komt en zo de tijgernoot extra attractief maakt voor de karpers.
Tip: bewaar de tijgernoten in hun kookvocht. Na het koken zijn de tijgernoten nog meerdere weken houdbaar. Nadeel is de prijs.
 
tijgernoten
Hennep
Is bij witvissers zeer populair, maar is ook voor karpers verslavend.
 Hennep is echter moeilijk als haakaas te gebruiken (te klein) en daarom doet het vooral dienst als ondersteunend voer.                            
Hennep kun je het beste bereiden als volgt: Week eerst de hennep gedurende ongeveer 12 uur en kook het in een diepe pan met water. Laat het maximaal 60 seconden koken en giet het dan samen met het water in een emmer. Zodra de witte kiemen uit de zaadjes komen is het klaar voor gebruik. Laat het daarna nog eens 12 uur in dit water weken.

Niet gekookte hennep

Kikkererwten
Waren in de beginjaren een  erg populaire partikel, maar de laatste tijd wordt onder andere door de enorme stijging van populariteit van de tijgernoot de kikkererwt vaak een beetje vergeten door een hoop karpervissers. Daarom kan deze partikel op een hoop wateren voor goede vangsten zorgen! 
De bereiding dient op de volgende manier te gebeuren: laat ze minimaal 12 uur weken. Tijdens het weken verdubbeld het volume. Daarna kook je ze ongeveer 20/30 minuten. Wil je ze redelijk hard dan volstaat voorweken alleen. Kikkererwten is zo’n beetje de enige partikel waar toevoeging van geur en/of kleur goed kan werken. Als je kleurstoffen toe wilt voegen doe je dit tijdens het koken. Door ze te kleuren (of eventueel  een flavour toe te voegen) werken ze ook dressuurdoorbrekend op wateren waar gewone kikkererwten al uitgevist zijn. Een nadeel is dat brasems ook graag een kikkererwtje lusten. Maar voor mij stoort dat niet.
Kikkererwten hebben een vrij hoog gewicht waardoor ze ook minder geschikt zijn voor pop-up presentaties. Ze verzuren in het water ook vrij vlug, dus voer met mate zodat er geen verzuurde voederplek ontstaat als een deel niet verorberd wordt.

Duivenvoer
Is een mengsel van allerlei zaden en granen (o.a.: maÔs, kikkererwten, haver, zonnebloempitten, hennep) Vanwege de verschillen in grote en de vele kleine zaden is dit op erg veel wateren een killer! Je kan op je hair maÔs of kikkererwten doen als je boven een bed van duivenvoer vist, maar je kan er ook prima met een boilie vissen, al voer ik dan wel wat boilies bij. Duivenvoer kun je het beste bereiden als volgt: een dagje laten weken, en vervolgens een halfuurtje koken. Na het koken kan je het best laten staan in het kookvocht, zodat het maximaal uitzet. Vanwege het fijne structuur zal je een (voer)boot of een spod nodig hebben om het op afstand te voeren.
Het is zeer witvisgevoelig.

Pindas en andere noten 
Hoewel niet zo courant hebben pindas en andere noten slechts een korte introductie periode nodig. Ze zijn relatief duur en worden hierdoor ook minder gebruikt. Op veel waters zijn ze dan ook dressuur doorbrekend. De bereiding waarbij ze bijna verdubbelen in omvang is simpel. Gewoonlijk volstaat een etmaal weken en eventjes koken.

Pindas
Bonen
Maples/tasmanies  
vragen een langere introductie. Een etmaal voorweken en een 15-20 minuten koken om ze zachter te maken. Nemen moeilijker geur en smaakstoffen op. Vrij goedkoop.
Rode bonen
Deze boon is dankzij haar grote en taaiheid weinig witvisgevoelig. Minpunt is de vrij hoge prijs. een 12 tal uren voorweken en 15-20 min koken.
Zwartoog bonen
Een opvallend aas door zijn kleur. Echter moeilijk op de juiste zachtheid te krijgen. Vaak zijn ze te hard of te zacht. 12 uur weken en dan koken tot de gewenste zachtheid.
    
Maples/rode bonen/zwartoog bonen

soya bonen


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.