Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Karper
Aas    

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren   RigsBoilies/partikels Artikels Knopen


Boilies
 
Boilies zijn niet meer weg te denken bij het karpervissen. Iedere hengelsportzaak heeft nu een ruim assortiment van kant en klaar boilies in alle smaken en kleuren, tot fluo toe. Vroeger draaide iedere karpervisser zijn boilies zelf volgens een eigen recept. Enkele goede redenen om het ondanks het voorhanden zijnde aanbod nog zelf te doen zijn;
---Je kan je eigen recept samenstellen.
---Het is nog steeds stukken goedkoper.
---Je maakt boilies in de maat die jij verkiest.
---En het is leuk om het zelf te doen.
Wil je het zelf een proberen, dan volgt hier de basistechniek.
Zelf Boilies Maken
Het samenstellen van de mix.
Wil je een mix die niet brokkelt of aan je handen of de roltafel kleeft dan moet je met enkele basisprincipes rekening houden.
Iedere mix moet bestaan uit een ingrediënt dat bindend en hardmakend werkt en een smaakmaker.  Een voorbeeld van een goede basis is 20% griesmeel - 20% maïsmeel - 20% soyabloem. Dit kan dan verder aangevuld worden met 40% andere meelsoorten.
Verder kan je door wat experimenteren je eigen boilie ontwikkelen of je kan gewoon even kijken bij
basistechnieken/aas en lokaas/ingrediënten,
en zo zelf een goede mix samenstellen. 
Voedingswaarde.
Koolhydraten, eiwitten, er wordt veel over geschreven en gepraat. Sommigen maken zelfs boilies die minder voedzaam zijn in de winter dan in de zomer. Zelf hou ik daar geen rekening mee. Mijn mening hierover is dat meer of minder voeren een veel grotere rol speelt. Of hou jij voor jezelf rekening met de voedingswaarde van je eigen voedsel ? Mijn voedingspatroon is iets meer als het lekkerder is en minder als ik het niet lust.
Smaak en kleurstoffen.
Om bovenstaande reden hecht ik meer belang aan hoe een boilie ruikt en smaakt.
De kleur samen met smaak en geur kan dan weer dressuur doorbrekend werken. 
In je aas moet je in de eerste plaats zelf vertrouwen hebben of het nu boilies of ander aas is.
Hou bij smaak en reuk wel steeds rekening met het feit dat over wat jij lekker vindt, de karper een andere mening kan hebben.
Overdrijf niet met geur en smaakstoffen en hou het nog steeds gezond, ook voor de vis.

Bereiding.

Benodigheden
Natuurlijk kan je gewoon met de hand boilies rollen. Grote voordeel is dat je de grootte letterlijk zelf in de hand hebt. Zo rolde ik in het begin mini boilies om gericht op zeelt te vissen. Een groot nadeel is wel dat het gewoon enorm veel tijd vraagt. Als je vaak zelf rolt, is het toch wel beter om toch wat materiaal aan te schaffen. Onderstaand een lijstje van wat je nodig hebt.
Weegschaal
Deegspuit
Rolplank
Ruime emmer
Mixer/Deegkneder
Ruime pan met netje (oude frituurpannet)
Oude handdoeken


boilie spuit en roltafel
Ingrediënten
Laten we gewoon starten met een gemakkelijk voorbeeld recept dat goed rolt.
-30% volkoren maïs
-30% maïsmeel
-20% griesmeel
-20% vismeel
-1 scheutje maïskiem olie
-Flavours 
5 eieren op 500 gram droge mix 
eventueel wat water 

Deeg bereiden/Rollen
Je begint met het afwegen van de ingrediënten. Dit moet natuurlijk wel uiterst nauwkeurig gebeuren. Daarna zeef je het met een lokaaszeef. Hierbij worden alle ingrediënten ook goed door elkaar gemengd. 
Als je dat gedaan hebt kan je beginnen. Je slaat de hoeveelheid eitjes los in een ruime kom/emmer en je voegt hier je vloeibare flavours aan toe. Hou je daarbij wel aan de juiste dosering. Uiteindelijk zetten we er niet voor niets een maximum op! Je mixt de eieren en flavours goed door elkaar en je voegt beetje bij beetje aan de mix toe. Let op: nooit de eieren bij de mix gooien! Dit gaat dan gegarandeerd fout. Je blijft langzaam mix toevoegen en je blijft goed mixen. Zodra de mix te dik wordt om met een gereedschap te bewerken pak je het deeg uit de kom/emmer en begin je met het kneden. Als je de mix nog wat stijver wil maken is het handig om een klein laagje mix onderin de emmer te leggen en daar af en toe het deeg een keer doorheen te rollen. Zodra de mix wat stijver wordt en niet meer plakt is deze klaar om worsten van te gaan maken. Als je niet in bezit bent van een deegspuit kun je ook gewoon worsten maken door telkens een klein beetje deeg te pakken en deze in worsten te rollen op een snijplank. Dit gaat ook vrij goed maar wel een stuk langzamer dan met een deegspuit. Als je wel in bezit bent van een deegspuit hoef je alleen maar een rol te maken die in je deegspuit past. Als je de rol in de deegspuit hebt gedaan kun je het beste even de lucht eruit blazen, dit door gewoon simpelweg je vinger op het spuitmondje te houden en het deeg strak aan te knijpen. Vervolgens spuit je de rollen recht op een snijplank (voor als je geen boilietafel hebt) of gewoon op je boilietafel. Het is wel belangrijk om de worsten recht op te spuiten anders zal het met de plank niet echt makkelijk zijn om te rollen. Als je geen boilietafel hebt hoef je alleen maar de worsten in stukjes te hakken en tussen je handen bolletjes te draaien en klaar is kees. Met een boilietafel hoef je alleen maar het bovenstuk erop te leggen en onder lichte druk de bovenkant naar voor en naar achteren schuiven tot je boilies mooi rond zijn. Na een beetje oefenen gaat dit steeds vlotter en kun je al snel 3 worsten tegelijk rollen (wel uitkijken dat de boilies niet tegen elkaar komen want dan kun je opnieuw een worst opspuiten).
Koken
Om de boilies hard te maken zul je ze moeten koken. Ik kook ze meestal vrij kort. Zodra ze gaan drijven schep ik ze eruit. Niet schrikken omdat ze drijven, ze zinken vanzelf weer na het drogen. Hoe langer je kookt hoe meer je kapot kookt en de geur en smaak verminderd. Als je de boilies hebt gekookt moet je ze even laten uitwasemen. Daarna kunnen ze in de vriezer waar ze maanden goed blijven. Je kunt ze ook met de lucht drogen. Dit is heel makkelijk, na het koken leg je ze ongeveer 12 uurtjes op een handdoek om te drogen. Zodra ze droog zijn hang je ze op in een droogzak (bewaarzak gaat ook of een andere zak waar de lucht makkelijk doorheen komt) op in een droge plaats. Droge boilies blijven ongeveer 2 weken goed.  Wel worden je boilies heel hard (goed voor in Frankrijk).

Boilie brokken 
We denken bij boilies steeds aan mooie ronde balletjes, maar het hoeft niet, en soms, om niet te zeggen meestal is een andere vorm beter. Ze zijn vaak dressuur doorbrekend door hun vorm , blijven beter op een hellende bodem liggen en zijn makkelijk te maken zonder extra hulpmiddelen.
Als hulpmiddelen heb je alleen een deegroller, een mes, een stevige snijplank, en eventueel wat anti aanbakpapier nodig.
Werkwijze:
Je legt de klomp deeg op het antikleefpapier en rolt deze met de deegroller uit tot de gewenste dikte. Het maakt hierbij weinig uit of het op de ene plaats wat dikker is dan de ander.
Daarna snij je het in lange stroken van ongeveer de gewenste dikte, die je daarna in blokjes snijd.
Dit gaat stukken gemakkelijker en sneller dan met een deegspuit.
Daarna kook en droog je ze als normale boilies.
Anders dan bij ronde boilies moet je ze tijdens het koken nu en dan voorzichtig roeren omdat ze iets sneller aan elkaar klitten.
Ook bij het drogen hou je ze iets meer gescheiden. Draai ze gedurende het drogen enkele malen om zodat ze gelijkmatig drogen. 

Pellets
 

Tot slot nog even hoe je pellets maakt. Dit is heel makkelijk maar het drogen kost wel veel tijd. Het is allereerst belangrijk dat je mix vrij grof is. Dit helpt namelijk met het uit elkaar vallen van de pellet onder water. Het is ook goedkoper dan boilies maken, dit omdat je geen eieren nodig hebt (ei is een product dat snel bederft vandaar dat zelfgemaakte boilies gaan schimmelen als je ze niet conserveert of iets dergelijks).

Je begint net als boilies maken, alleen vervang je de eieren door water. Je maakt een mooie klomp deeg waar je vervolgens mooie rollen van maakt (kan met deegspuit maar hoeft niet). Je kunt de diameter zelf bepalen, karpers zijn verzot op kleiner aas, dus ik zou ze niet al te groot maken. Je hakt vervolgens heel simpel de rollen in stukjes en laat deze goed drogen op karton in een droge ruimte. Het is wel belangrijk om ze lang te laten drogen (ca. 5 tot 7 dagen). En je pellet is klaar. Zoals je ziet is dit heel gemakkelijk en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Dus als je de kosten wat wilt drukken kun je net zo goed met de ene helft van je mix boilies maken en met de andere helft pellets. Het is wel moeilijker om met een pellet te voeren, behalve als je de lijnen kunt uitvaren. Een groot nadeel is dat vriend brasem helemaal uit z’n bol gaat als er een paar pellets te vinden zijn. Maar je kunt het ook zo bekijken dat brasem op zijn beurt ook de karpers weer oplettend maak op de pellets..
In de handel zijn nu ook reeds tientallen soorten kant en klaar verkrijgbaar.
Pellets tunen
*Poederen. Je kan pellets personaliseren met gekleurde poederlokstoffen. Dat doe je met een hulpmiddeltje, namelijk wat olie. Je giet wat olie  (bijvoorbeeld zonnebloemolie) over de pellets en strooi daarna de poederlokstof over de pellets. Door de olie trekt het poeder in de pellets.
Op die manier kan je niet alleen de smaak en geur maar ook de kleur veranderen. Dit werkt echter alleen goed bij pellets die licht van kleur zijn.
*Dippen. Dipvloeistoffen kan je in de hengelsportzaak kopen maar je kan ook eigen middeltjes gebruiken. Olieachtige dips werken het best.
De pellet die reeds op de haak bevestigt is wordt hierbij gewoon in het sausje gedipt.
*Sprayen. Behalve dippen kan je pellets ook gewoon met een of andere lokspray uit een spuitbusje behandelen. Net als dips zijn sprays ook verkrijgbaar in de hengelsportzaak. Ze bestaan in een grote variatie aan geuren en smaken. Aan u om uit te maken wat de vissen verkiezen.
Mini pellets
Deze worden steeds vaker gebruikt bij het vissen op kleinere karpers en brasem.
Nu hoofdzakelijk nog op de talrijke karperputten en meestal met een pullerkit. Maar door het courante gebruik op openbare waters komt ook daar
in de toekomst vlug verandering in.
Een mooi artikel geschreven door Steve Salomez vind je bij artikels aas en lokaas.


Enkele vb.: forel korrels/forelkorrels drijvend/voorgeboorde grote karper en katvis pellets

Partikels 
 
Onder partikels groeperen we: allerlei zaden, granen, bonen, noten, maïs, kikkererwten, hennep en tijgernoten.
De grotere partikels kunnen op dezelfde manier gevist worden als boilies. De kleinere soorten doen vooral dienst als ondersteunend voer. Partikels hebben op zichzelf niet de individuele aantrekkingskracht van een boilie, maar hun attractie gaat uit van de massale aanwezigheid van de kleine aasjes op de voerstek.
Karpers zijn er verzot op, maar helaas ook vele andere witvissoorten. Voor grotere voercampagnes zijn ze daardoor minder geschikt.
Partikels kunnen net als boilies van een geur of kleur voorzien worden.
De meeste partikels moeten eerst geweekt en vervolgens gekookt worden. Afhankelijk van de soort 6-24 uur weken en 8-45 minuten koken.
Partikels kan je na de bereiding prima invriezen. Doe dit samen met wat kookvocht.
Een nadeel van partikels is dat ze vrij licht zijn en hierdoor moeilijk op grote afstand te voeren. Voor voeren ver uit de kant is een voerboot noodzakelijk.
Na aankoop kunnen ze op een droge plaats gedurende lange tijd bewaard worden. 
Er zijn nog tientallen andere partikels dan hier vermeld, de een al beter dan de andere. Zelf wat experimenteren en zoeken levert vaak verassende maar soms ook teleurstellende resultaten op.
Enkele courante partikels 
Mais algemeen 
Je kan maïs zelf kopen in blik, maar je kunt het ook zelf klaarmaken.
Bereiding:
Je voegt 2 liter water en 1 kg maïs samen en laat dit ongeveer 18 tot 20 uur weken. Daarna kook je de maïs 10 tot 15 minuten en laat deze met het deksel op de pan afkoelen. De maïskorrels zijn nu licht gebarsten en scheiden hierdoor een uniek aroma af.
Aroma's toevoegen lukt bij maïs niet zo goed omdat ze bijna niets opnemen.
Je kan ook de maïs bereiden zonder koken door ze 3/4 dagen te weken.
De maïs zal nu fermenteren en dat heeft een licht verzuurde maïs die de karper weet te appreciëren.
Bestaat in verschillende variëteiten, grote en kleur. 
Rode mais
De variant van de welbekende gele maïskorrel, en daar zit meteen een pluspunt. Door de afwijkende kleur associeert de karper het veel minder met gevaar dan de gebruikelijke knalgele maïs. Het is iets duurder dan de gele maar ook zoeter van smaak.
Bereiding: 24 uur weken en dan nog 30 tot 45 min koken. Zorg er voor dat er na het koken nog voldoende water in de pan staat. Laat de maïs daarin nog minimaal 3/4 uur staan zodat deze maximaal kan uitzetten.
Rode maïs is vrij hard dus ook prima als aas op de hair al dan niet met daarbij een drijvende imitatie maiskorrel.
 
Gele en rode maïs
Tijgernoten algemeen 
Tijgenoten zijn in veel waters een superieur karperaas. Misschien is het de knapperige buitenkant, de noten smaak of de onregelmatige vorm die aan mini-aardappeltje doet denken. Wanneer ze eenmaal aan dit aas gewend zijn, kunnen de karpers er nog maar moeilijk afblijven. Tijgernoten werken natuurlijk niet op alle wateren even goed. Tijgernoten doen het vooral goed op wateren waar veel (met boilies) wordt gevist en op wateren met een overvloed aan natuurlijk voedsel. 
Tijgernoten bereid je als volgt: Het koken dient alleen om ze veilig aan te bieden aan de karpers. Als de karper de ongekookte tijgernoten opeet, dan zetten ze uit in de maag en dat kan rampzalige gevolgen hebben voor de karper. Om tijgernoten klaar te maken laat u ze minimaal 24 uur weken in koud water en kook ze daarna nog ongeveer 30 minuten. Door deze bereiding worden ze aanzienlijk groter en zuigen ze veel vocht op. Na het koken kan je ze onmiddellijk gebruiken of enkele dagen in het kookvocht laten staan waardoor er een slijmerige laag op de buitenkant komt en zo de tijgernoot extra attractief maakt voor de karpers.
Tip: bewaar de tijgernoten in hun kookvocht. Na het koken zijn de tijgernoten nog meerdere weken houdbaar. Nadeel is de prijs.
Zwarte tijgernoten
De zwarte tijgernoot is een stuk zoeter van smaak en dik van vorm en daardoor minder dressuur gevoelig en dus perfect voor drukbeviste wateren.
Door het formaat is het ook een witvis en rivierkreeftjes proof aas en ook op de in franse waters veelvuldig voorkomende dwergmeervalletjes.
Boor een gaatje in de tijgernoot voor de hair, en stop er een stukje kurk in. Zo krijg je een mooi zwevend aasje.
Bereiding:
24 uur weken. 45min koken en daarna minstens 4 uur laten trekken in het kookvocht.
Na 48 tot 72 uur gaan deze tijgers slijmen wat ze nog aantrekkelijker maakt. 
 
tijgernoten
Hennep
Is bij witvissers zeer populair, maar is ook voor karpers verslavend.
 Hennep is echter moeilijk als haakaas te gebruiken (te klein) en daarom doet het vooral dienst als ondersteunend voer.                            
Hennep kun je het beste bereiden als volgt: Week eerst de hennep gedurende ongeveer 12 uur en kook het in een diepe pan met water gedurende 25 tot 60 minuten.  Zodra de witte kiemen uit de zaadjes komen is het klaar voor gebruik. En giet het dan samen met het water in een emmer.  Laat het daarna nog eens 12 uur in dit water weken.

Niet gekookte hennep

Kikkererwten
Waren in de beginjaren een erg populaire partikel, maar de laatste tijd wordt onderandere door de enorme stijging van populariteit van de tijgernoot de kikkererwt vaak een beetje vergeten door een hoop karpervissers. Daarom kan deze partikel op een hoop wateren voor goede vangsten zorgen! 
De bereiding dient op de volgende manier te gebeuren: laat ze minimaal 12 tot 24 uur weken. Tijdens het weken verdubbeld het volume. Daarna kook je ze ongeveer 20/30 minuten. Zeker niet langer, want dan worden ze te zacht en vallen snel uit elkaar.  Wil je ze redelijk hard dan volstaat voorweken alleen. Kikkererwten is zo’n beetje de enige partikel waar toevoeging van geur en/of kleur goed kan werken. Als je kleurstoffen toe wilt voegen doe je dit tijdens het koken. Door ze te kleuren (of eventueel  een flavour toe te voegen) werken ze ook dressuurdoorbrekend op wateren waar gewone kikkererwten al uitgevist zijn. Een nadeel is dat brasems ook graag een kikkererwtje lusten. Maar voor mij stoort dat niet.
Kikkererwten hebben een vrij hoog gewicht waardoor ze ook minder geschikt zijn voor pop-up presentaties. Ze verzuren in het water ook vrij vlug, dus voer met mate zodat er geen verzuurde voederplek ontstaat als een deel niet verorberd wordt.

Duivenvoer
Is een mengsel van allerlei zaden en granen (o.a.: maïs, kikkererwten, haver, zonnebloempitten, hennep) Vanwege de verschillen in grote en de vele kleine zaden is dit op erg veel wateren een killer! Je kan op je hair maïs of kikkererwten doen als je boven een bed van duivenvoer vist, maar je kan er ook prima met een boilie vissen, al voer ik dan wel wat boilies bij. Duivenvoer kun je het beste bereiden als volgt: een dagje laten weken, en vervolgens een halfuurtje koken. Na het koken kan je het best laten staan in het kookvocht, zodat het maximaal uitzet. Vanwege het fijne structuur zal je een (voer)boot of een spod nodig hebben om het op afstand te voeren.
Het is zeer witvisgevoelig.

Pindas en andere noten 
Hoewel niet zo courant hebben pindas en andere noten slechts een korte introductie periode nodig. Ze zijn relatief duur en worden hierdoor ook minder gebruikt. Op veel waters zijn ze dan ook dressuur doorbrekend. De geur en olien werken op karper als een magneet en hierdoor een van mijn favorieten, vooral die met schilletjes.
Bereiding:
De bereiding waarbij ze bijna verdubbelen in omvang is simpel.
24 uur weken, daarna giet je al het water af en zet je de pindas onder in nieuw vers water. Daarin kook je ze 20 tot maximaal 25 min. Na het koken ververs je het water en zijn de pindas klaar voor gebruik.
 

Pindas
Bonen
Er zijn talrijke soorten bonen die geschikt zijn, hier enkele voorbeelden.
Maples/tasmanies  
Vragen een langere introductie. Een etmaal voorweken en een 15-20 minuten koken om ze zachter te maken. Nemen moeilijker geur en smaakstoffen op. Vrij goedkoop.
Rode bonen
Deze boon is dankzij haar grote en taaiheid weinig witvisgevoelig. Minpunt is de vrij hoge prijs. Een 12 tal uren voorweken en 15-20 min koken.
Zwartoog bonen
Een opvallend aas door zijn kleur. Echter moeilijk op de juiste zachtheid te krijgen. Vaak zijn ze te hard of te zacht. 12 uur weken en dan koken tot de gewenste zachtheid.
    
Maples/rode bonen/zwartoog bonen

soya bonen

Wormen
 
Een vaak onderschat aas dat zeker in het voorjaar, maar niet alleen dan vaak voor verrassingen kan zorgen.
Mestpieren en dendrobena's zijn vaak mijn favoriete aas bij het vissen met de penhengel.
Wanneer de temperatuur nog beneden de 10 graden is staat de stofwisseling van de karper nog op een laag pitje en vaak zijn boilies en pellets nog wat van het goede te veel.
Het is wel een aas waar zowat alle witvis mee te vangen is, hou dus rekening met een aanzienlijk aantal bijvangsten. Mij stoor het niet maar anderen misschien wel.
Ik vis de worm(en) het liefst rechtstreek aan de haak, maar op een hair lukt het ook.
Als haak gebruik ik meestal een 10 of 12.
Vis je met een hair montage dan is rustig inwerpen belangrijk. Bij krachtige worpen werp je de worm(en) er gemakkelijk af. Soms combineer ik deze dan ook vaak met een maïskorrel. Ook omdat het haakaas dan in mijn ogen iets meer opvalt tussen de losse wormstukken.
Voeren doe ik meestal alleen met geknipte wormen. Deze was ik eerst in een zeef zodat de aarde verwijderd is. De gewaste wormen plaats ik nu in een cup en knip ze hier met de wormenschaar in stukjes. Vis ik dicht bij de kant, dan kan cuppen.
Verder weg vermeng ik ze met leem die ik lichtjes bevochtig zodat ik er een bal mee kan kneden.
Leem heeft geen voedingswaarde en de geknipte wormen geven voldoende geur en smaak af, zodat lokaas niet nodig is.
Eventueel kan je als extra nog wat wormen concentraat toevoegen uit een gekochte flacon.
Je kan deze techniek zowel met de vaste stok, de matchhengel of de feeder toepassen.
Een dressuur doorbrekend aas dat zeker op karpervijvers meer dan succesvol is !
 

 

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren   RigsBoilies/partikels Artikels Knopen

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.