Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Karper
Materiaal 1 
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren  Tips RigsBoilies/partikels Artikels Knopen

In het karper wereldje gebruikt men veel Engelse termen. Het is zo gebruikelijk dat ook ik er niet onderuit geraak. Als het kan, en er een Nederlandse alternatief bestaat dan gebruik ik dit.  
Hengels
Op een gekende karpersite las ik onlangs nog dat de minimum uitrusting van een karpervisser uit een zestal hengels bestaat. Nu dat noem ik al een uitrusting van een fanatiek karpervisser die dan wel zelden andere vissoorten belaagt, of van een verzamelaar. Maar het kan natuurlijk. Ook ik heb hengels die ik alleen in uitzonderlijke situaties gebruik. Als ik ze dan ook nog bij de hand heb als dat nodig is, dan heb ik geluk.
Zelf beschik ik hooguit over drie specifieke karperhengels en gebruik ik enkele andere hengels bestemd voor een  andere vissoort of viswijze als dat nodig blijkt of als ik denk hierdoor meer sport te beleven of meer te kunnen vangen. 
Een karperhengel moet aan enkele voorwaarden voldoen.
Hij moet sterk genoeg zijn om lood en aas over een bepaalde afstand te werpen en
soepel genoeg om korte, krachtige karperruns op te vangen.
Op karperhengels staat steeds de Lb waarde aangegeven. Dit is het gewicht dat nodig is om de hengeltop in een hoek van 90 te brengen ten opzichte van het achtereind.
1 Lb is 1 engelse pond of 453.6 gram.
Bij volle belasting buigt de hengel dus in een hoek van 90.
Dat kan alleen de top zijn, dan heeft deze hengel een topactie/fasttaper.
Buigt hij hierbij tot in ongeveer de helft dan is het een halfparabolische of mediumtaper.
Is de buiging tot bijna aan het handvat dan heeft hij een parabolische of slowtaper actie.
Ook het werpgewicht is aangegeven. Hoe hoger de testcurve, hoe hoger het ideale werpgewicht zal liggen. Wat niet wil zeggen dat je nu altijd dit gewicht op die hengel moet gebruiken. Alleen benvloed een lager gewicht de werpafstand en een hoger overbelast de hengel waardoor die lui komt.
Een richtlijn is de lb waarde maal 30 om ongeveer het ideaal werpgewicht te kennen.
Dus 2lb x 30 = 60 gram.  
Wat niet staat aangegeven is de lijndikte. Het spreekt vanzelf dat je op een lichte dobberhengel geen lijn van 20 kg kunt gebruiken zonder de hengel  over te belasten. Met een te lichte lijn is de kans dan weer veel groter dat deze breekt voordat de actie van de hengel kan benut worden. De buigingsweerstand van de hengel blijft dus onbenut.  Resultaat is dat je de  lijn reeds stuk slaat bij de aanslag of dat de lijn breekt voor dat de slip in werking treedt. Een regel is minimum 3 tot 5 maal de testcurve. Maar dat vindt ikzelf wat aan de lichte kant en kies ik voor 8 maal.  Dus bij een hengel van 2 Lb is dit  900gran x 8 = 7.2 kg.

In hoofdzaak zijn er slechts drie soorten karperhengels en dat zijn: 
Dobberhengels
Dit zijn hengels voor het vissen met dobbers. Dobbervissen doen we meestal nooit ver uit de kant, daardoor is het van groot belang dat een dobberhengel een goede parabolische actie bezit. Dit om de directe klappen van de vaak kortbij vechtende karper op te vangen. Dus een hengel die over de volledige lengte gelijkmatig doorbuigt.
Dobberhengels zijn over het algemeen ook iets langer, ongeveer 3.90 meter.
Testcurve 1.25 tot 1.75 Lb
Verwacht ik enkel kleine karpers, tot laten we zeggen 2-3 kg, dan gebeurd het zelfs dat ik hiervoor een mathhengel gebruik.
Afstandshengels
Dit zijn de meest courante hengels in onze contreien.
Een afstandshengel is normaal wat korter, stijver en met minder ogen. Minder ogen om verder te werpen door de geringere weerstand en stijver om op grotere afstand de haak goed te kunnen zetten. Zelf vindt ik hiervoor een half parabolische actie het best. Dus een hengel die soepel is tot in de helft van de lengte. Hiermee kan zacht aas als deeg en aardappel ook nog goed geworpen worden. Lengte ongeveer 3.6 meter. Testcurve van 2 tot 2.75 Lb.
Grote merenhengel
Deze hengel gebruiken we  hoofdzakelijk om op grote afstanden van meer dan 100 meter te vissen. Het is dan ook een zwaardere hengel die flink wat gewicht over die afstand kan wegzetten. Lengte ongeveer 3.9 meter. Testcurve +3 Lb

Vb: Raven karperhengels (klik hier voor meer modellen op de site )
Molens
Eigenschappen algemeen
Goede molens zijn niet echt goedkoop, maar voorkomen op termijn teleurstellingen.
Een goede karpermolen moet in de eerste plaats over een goede slip beschikken. Verder moet de as van de molen stevig zijn om eventueel verbuigen tijdens de dril te voorkomen. Bij verbuigen werkt de slip immers niet meer naar behoren met bijna onvermijdelijk lijnbreuk tot gevolg. Verbuigen gebeurt meestal enkel als er grote kracht op uitgeoefend wordt. Dat betekend grote vis, en juist die vissen willen we toch wel vangen.
Verder moet de molen voorzien zijn van een draaiende lijnrol aan de beugel.
Liefst eentje uit hard metaal dat niet insnijd. De lijn moet ook mooi gelijkmatig opspoelen. Als je daarbij van plan bent om op grote afstand te vissen dan moet de spoel ook voldoende lijncapaciteit hebben. 
Verder kan je kiezen uit een slip bovenop of achteraan op de molen. Een slip achteraan op de molen is niet zo precies in te stellen waardoor de slip soms schokt met kans op lijnbreuk. Een slip bovenop is bijna traploos in te stellen bij goede molens en veruit verkiesbaar.
Baitrunner is een term die bij karpermolens algemeen gebruikt wordt. In feite is dit een bijkomende slipstand op de achterkant van de molen waarbij met een kwartdraai van de molenslinger de vrijloop veranderd in vechtslip. Bijna onmisbaar bij het statisch vissen.
 
Vb Raven webshop karpermolens (klik hier voor meer modellen op de site)
Welke molen
Er zijn echter zoveel molens op de markt dat het vaak moeilijk kiezen is. Kies in de eerste plaats reeds voor een goed merk en test hem even door een flinke draai aan de slinger te geven. Als de molen soepel en stabiel draait dan zit het reeds voor een deel goed. De combinatie molen/hengel moet in de eerste plaats in evenwicht zijn.
Dobberhengel:
We gaan dus geen monster van een molen op een lichte dobberhengel plaatsen. Deze hoeft ook niet over een enorme lijncapaciteit te beschikken aangezien we met de dobber meestal dicht onder de kant vissen Daarbij is een baitrunner ook niet nodig. Het belangrijkste is hier zeker de slip. Door de kortere afstand tussen hengel en vis kunnen we niet echt rekenen op de rek in de lijn of op de parabolische actie van de hengel om de klappen van de vis op te vangen en moeten we dus kunnen rekenen op een perfect afgestelde slip.
Omdat we hier vaak in qua afmetingen kleinere molens gaan komt het er zeker op aan voor een zeer goede kwaliteit te kiezen. Juist in deze klasse zijn dit vaak de duurste molens.
Afstandsvissen:
Hier moeten we in de eerste plaats wel over flink wat lijncapaciteit beschikken.  Daarbij is een baitrunner erg handig en bijna onmisbaar.
Lijnen
Monofilament of gevlochten lijn, gekleurd of zo onzichtbaar mogelijk. Het eeuwig discussiepunt. Lees daarom eerst onderstaand artikel met de voor en nadelen van Nylon, gevlochten draad en fluocarbon.
 Klik hier om naar het artikel te gaan.
Enkele extra bedenkingen in het kort voor het karpervissen.
-Vis ik met de pen op ondiep water dan kies ik resoluut voor nylon. De rek vangt de korte runs veel beter op.
--Bij een bodem bezaait met stenen of mossels kies ik ook resoluut voor nylon.
Beschadigingen aan het nylon bij dit soort bodem is vrij normaal. Nylon heeft het voordeel dat, als het wat beschadigt is, dit veel minder effect heeft op de trekkracht dan bij beschadigde gevlochten draad.
--Op onnatuurlijke waters zoals stadsvijvers, op druk beviste (overbeviste) waters en vijvers,  en op dressuurwater kies ik vaak ook voor nylon. Meestal omdat het gros van de karpervissers met gevlochten draad vist en de dressuur zo wat verbroken wordt.
--Vis ik op afstand dan kies ik resoluut voor gevlochten draad omdat het kontact met de vis en  het zetten van de haak  directer is.  
--Vis ik gericht op grotere vis, ook dan kies ik voor gevlochten draad. Bij een grotere trekkracht is de minimale diameter van een gevlochten lijn een sterk voordeel. Wil je dezelfde trekkracht in nylon dan ga je reeds naar een vrij dikke diameter en de lijn is dan ook veel stugger.
 
OnderLijnen

De onderlijn is voor ons karpervissers van cruciaal belang. Ze zorgt voor de aasaanbieding en kan het verschil maken tussen wel en niet vangen. Besparen op de prijs van een onderlijn is dan ook gewoon dom.

Als onderlijnmateriaal heb je eigenlijk de keuze uit twee soorten: nylon of gevlochten materiaal. Uiteraard zijn hier ook weer tal van soorten en varianten in verkrijgbaar.
Het meest gebruikt is toch eigenlijk gevlochten materiaal en bij voorkeur een zinkende versie, bijvoorbeeld Reflex. Dat het materiaal zinkt, voorkomt dat je onderlijn onderwater als een grote lus rechtop gaat staan. Dat kun je allemaal verhelpen met kleine loodhagels of kneedbaar lood maar het is wel net zo handig als je onderlijnmateriaal gelijk al de eigenschap bezit die je zelf wenst.

Onderstaand enkele voorbeelden die een klein idee geven van de verschillende soorten die je ook bij andere merken mag verwachten.

Dark Matter Braid van Korda is een soepel en verzwaarde gevlochten onderlijnmateriaal. Door het gewicht en de donkere kleur zinkt hij snel en valt hij compleet weg tegen de bodem. Dark Matter Braid kun je gebruiken voor diverse onderlijnen.

Korda Dura-Kord Dyneema Spliceable Leader is een sterke en extreem schuurbestendige snag leader, die het laatste stuk van je lijn beschermt tegen obstakels onder water. Het is sterk, gecamoufleerd en gemakkelijke te splitten.


Korda Kamo Coated Hooklink is een soepel en snelzinkend onderlijnmateriaal met een two-tone coating, hierdoor valt je onderlijn weg tegen vrijwel elke bodem. De onderlijn is gemakkelijk te strippen en geschikt voor vele soorten rigs.


De Fox Camotex Stiff is een zachte soepele gecamoufleerde zinkende braid voorzien van een stijve matte camo coating, die door stomen perfect recht wordt. Een mooi onderlijnmateriaal voor het maken van verschillende combi rigs.


De Fox Camotex Soft is een zachte soepele gecamoufleerde zinkende braid voorzien van een zachte camo coating. Een mooi soepel onderlijnmateriaal voor het maken van verschillende combi rigs.
 

De Fox Submerge Lead Free Leader is een zware, soepele, snelzinkende loodvrije leader die net als leadcore kan worden gespliced. Hij is soepel en zwaar genoeg om de contouren van de bodem te volgen.
 vb: Raven site (klik hier voor de site)

Haken
De keuze in karperhaken is enorm en het is dan ook moeilijk een keuze te maken.
Een eerste vereiste is dat de haak vlijmscherp is. Vervang hem liever dan slijpen.  Uiteraard is de keuze van een haak persoonlijk maar soms werkt de ene beter dan de ander met een bepaald viswijze of rigsysteem.

Materiaal waar de haak van gemaakt is
Als eerste hebben we het materiaal waaruit de haak gemaakt is, elk met zijn voor en nadelen.
Rond metaal:
Nadelen: ze buigen vaak uit, roesten en zijn vrij zwaar.
Voordelen: ze zijn vrij goedkoop en bij een pop-up presentatie hoef je veel minder uit te loden.
Platgeslagen metaal:
Idem als hierboven, alleen buigen ze minder vlug uit. De haaksoort die ik gebruik bij het gericht vissen op grote exemplaren.
Carbon/Teflon:
Deze haken zijn enorm licht wat in het voordeel speelt bij de aaspresentatie. Ze buigen niet uit maar breken bij een te hoge belasting.
Carbon/Metaal:
De combinatie van carbon en metaal combineren de voordelen van beide grondstoffen en beperken de nadelen. Het zijn dus zowat de beste haken in de meeste omstandigheden. Wel prijzig.

vb: Raven hengelsport ( klik hier voor deze site)
Het Type haak
Meestal zijn alle haaksoorten met of zonder weerhaak te verkrijgen. Er bestaan talrijke soorten, elk met hun variaties.  Wel of niet gecoat of met een speciaal met laser gescherpte punt. Het aas bepaald in grote mate de vorm van de haak. Vis je met boilies dan is een iets ruimere haakbocht met een naar binnenstaande haakpunt iets  beter. Mas bevestigt ook gemakkelijker op een haak met een ruimere bocht. Wormen vragen dan weer een langere steel.  
Hieronder enkel verschillende modellen. 
Korte haaksteel:
Minder zichtbaar. Weinig weerstand bij het bodemvissen. Buigt ook minder vlug uit
Lange haaksteel:
Meer geschikt voor drijvend vissen of wormvissen.
Anti eject haak:
Een haakmodel dat lichtelijk doet denken aan een benthook. Echter deze haak heeft wel de voordelen: bijvoorbeeld het anti eject effect, maar niet de nadelen zoals de verwondingen die een echte benthook aan kan richten aan de binnenkant van een karperbek. Het beste is hij te gebruiken met een gevlochten onderlijn.
Halflange steel:
Vb intruder. Een haak met een semi lange steel, een mooie rechte punt en een recht oogje. Door deze eigenschappen is de Intruder uitermate geschikt om een Trigger rig mee te maken.

Pop-up haak:
Voor het maken van pop up montages door de lange steel. Op deze steel is het maken van een D of een lus geen probleem. Het iets naar binnen gebogen oog zorgt voor een beter inhaking. Zo draait de haak in de onderbek van de karper en dat is het stevigste punt in de bek! Hierdoor heeft u dus minder kans op uitscheuren of losschieters.
Lange afstandshaak:
De naam van de haak zegt eigenlijk al genoeg: een haak die zeer geschikt is voor het vissen op lange afstand. Vooral door de kleine weerhaak die er voor zorgt dat de weerhaak snel en geheel doordringt. Hij werkt het beste in combinatie met een gevlochten onderlijn.
Method haak:
Deze haak heeft een extreem ruime haakbocht. Hierdoor erg geschikt voor het vissen met bijvoorbeeld mas.
 
Lange steel/anti eject/lange afstand/

Pop-up/Method/Intruder
 De haakgrootte
Altijd volgens de grootte van het aas en ook een deel volgens het gewicht van de belaagde vis, al kan je dit natuurlijk niet altijd voorzien. Vis je met boilies dan kan onderstaand lijstje een leidraad zijn.
Aasgrootte/Haakmaat
          10 mm/8-10
          14 mm/8-6
          16 mm/6-4
          18 mm/4-2
          20 mm/2
        >20 mm/>2

 
Lood
Het gewicht:
Het lood heeft als enige doel de dobber uitloden of de montage op grotere afstand op de bodem te brengen. Het gewicht wordt bepaald door de afstand waarop we vissen en soms de stroming. Verder kan het bij zelfhaaksystemen soms ook beter zijn een iets zwaarder lood te kiezen om dat dit het zelfhaak effect verbeterd.
Let er op dat je het maximaal werpgewicht van je hengel niet overschrijd.
De Vorm:
Kogellood: De karper hoeft het lood niet om te draaien en zal daardoor minder snel argwaan hebben. Het heeft ook zeer goede prikeigenschappen, maar is niet geschikt om ver en precies te werpen.
Plat lood: Gebruiken we bij stroming of als we zeker willen zijn dat het lood terplaatse blijft liggen. Sommige hebben daarbij noppen voor extra grip. Het heeft een zeer directe prikweerstand maar heeft slechte werpeigenschappen. 
Peervormig/Arlesey bomb: Is door zijn vorm zeer goed ver te werpen en de prikeigenschap bouwt het lood geleidelijk op wanneer het lood opgetild wordt.
Vleugelvormig lood: De zogenaamde raiser. Zinkt iets langzamer en zal de montage niet snel in de war brengen. Daarbij komt het zeer vlug omhoog van de bodem.
Goed als je op een bodem met hindernissen vist.
Anti tangle lood: Het lood is hierbij voorzien van een siliconen buisje.
Voordelen hiervan zijn: De lijn kan niet om de wartel van het lood draaien.
Het zakt veel minder weg in zachte bodem. Bij ruwe bodem wordt de lijn veel minder beschadigt en ze haakt veel minder vlug vast achter stenen of takjes. De karper hoeft het net als bij kogellood niet te draaien.
Steenlood: Een lood dat er uitziet als een steen.


voorbeelden Raven.nl (klik hier voor deze site)
De kleur:  
Tegenwoordig is bijna alle lood gecoat. Je kan het krijgen van zwart, bruin tot zandkleurig. Of het enig effect heeft ? Ik denk het meest in onze beurs en anders waarschijnlijk alleen als de vis zr argwanend is. Maar in dit geval kan je kiezen voor een natuurlijke vorm.
Natuurlijk lood: Er wordt nu meer en meer lood aangeboden die er uitziet als een steen of dat ook in werkelijkheid is. Als je op zeer argwanende karper vist misschien het proberen waard. Maar het is misschien een goed idee, zeker nu er steeds meer gepraat wordt om lood voor milieu redens te verbieden. Al is dit wetsvoorstel momenteel juist weer verworpen, maar het kan met tijd weer op tafel komen.
Mede hierdoor is er nu ook reeds lood of eerder werpgewicht in glas te verkrijgen.  
Steenlood zelf maken
Een steen gebruiken in plaats van lood als gewicht geeft zijn voordelen. Ze zijn te vinden in alle maten en gewichten en perfect gecamoufleerd. Ga je met het vliegtuig op visreis, dan is het gewicht aan lood vaak ook een probleem.
Alles wat je nodig hebt zijn wartels en twee componentenkit uit de doe het zelf zaak. De twee componentenkit is eenvoudig te verwerken. Van de  stopverfachtige substantie maak je eerst een balletje waar je de ene zijde van de wartel indrukt en vervolgens druk je de kit tegen een steen/kei naar keuze. Na ongeveer 20 minuten is de kit uitgehard en je steenlood gebruiksklaar.

voorbeelden Raven.nl (klik hier voor deze site)
Karperdobbers
Persoonlijk vindt ik karpervissen met een dobber nog steeds een van de spannendste manieren van karpervissen. Welke pen ik daarvoor gebruik heeft weinig belang als ze maar goed zichtbaar is en zo licht mogelijk als het weer en de stroming toelaat. Er is trouwens een uitgebreide keuze van mooie en goede karperdobbers. Als ik de kanten afloop gebruik ik zelfs soms een mini dobbertje met alleen maar een kleine loodhagel die alleen dient om de lijn op de bodem te houden. 
Het hoeven niet altijd speciale karperdobbers te zijn. Onderstaand enkele dobbers waar ik geregeld mee vis. De twee kleinste hebben een draagvermogen van 0.8 gr.

Enkele van mijn favoriete karperdobbers
 
 

Algemeen Materiaal 1 Materiaal 2 Dobbervissen Afstandvissen
Voeren  Tips RigsBoilies/partikels Artikels Knopenj gevlochten lijn is de verhouding lijndikte/trekkrachtmogelijk maakt.  Wel prijzig.

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.