Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Aas-Lokaas
Voersamenstelling
Lokvoer Brasem
Lokvoer Voorn
Lokvoer Divers
Aassoorten
Zeeaas-soorten
Ingredienten
Lokaas Tips
Artikels

 

Basistechnieken - Aas/Lokaas/boilie
 IngrediŽnten

 

Een overzicht van een deel van het grote aanbod aan ingrediŽnten die je als visser kan gebruiken. Zowel voor het samenstellen van een voer of het maken van boilies.

Aardappelbloem

Is gemaakt van gedroogde en zeer fijn gemalen aardappelen,heeft een hoge zetmeelwaarde en een sterk klevende werking. Goede aardappelbloem is licht van kleur.

Aardappelvlokken

Is gemaakt van gedroogde en gewalste aardappelen, heeft een licht klevende werking en is vetter dan bloem. De vlokken nemen water op en gaan boven het voer zweven. De kleur (zwak geel) is bepalend voor de kwaliteit.
Is vrij zwaar na toevoeging van water.
Een zeer goed alternatief hiervoor is aardappelpuree in zakjes. Zelf gebruik ik dit vaak zuiver, na toevoeging van water, om een instant voerplek voor karper aan te leggen vlak bij de oever.
Boilies: Verder is het een ideaal ingrediŽnt om als bulk te verwerken in een goedkope boilie samenstelling. 

Aardappelzetmeel

(maÔzena) Dit meel dat eigenlijk op een wit poeder lijkt wordt in de keuken gebruikt om sausen te binden.
Boilies: Het is ideaal om het koolhydraatgehalte in een boilie mix te verhogen.
20% eiwitgehalte  80 koolhydraatgehalte.

Additieven

Hieronder vallen de reuk en smaak versterkers.  Er bestaan honderden potjes, flesjes, en poedertjes in de hengelsportzaak om uw vangstsucces te verhogen. Overdrijf niet met reuk of smaakstoffen. Er bestaan geen wondermiddelen, maar in de juiste dosis kan het vaak het verschil maken.

Algenmeel Ook wel algengrit of grit genoemd is afkomstig uit de duivensport. Algen hebben altijd wel iets aantrekkelijks voor de vissen. Ze bevatten een forse hoeveelheid eiwitten en zitten boordevol vitaminen en mineralen. De korrels dienen voor het gebruik te worden gemalen. Het soortelijk gewicht is vrij hoog.
Boilies: Geschikt voor zwaardere boilies.

Aminozuren

Voedseldiertjes voor vissen scheiden bij de stofwisseling vaak aminozuren in het water af. De vissen kunnen deze met hun hoog ontwikkelde reukzin opsporen. Het is dus vooral door deze aminozuren dat de vissen gelokt worden. Bekend hiervan is reigerolie. Reigers hebben klieren in hun poten die aminozuurhoudende stoffen afscheiden om de vissen te lokken. 
Boilies:
Lactalbumine is een aminozuur dat zeker bij langere voercampagnes goed is voor onze karpers. Het zorgt ervoor dat ze resistenter zijn.

Anijszaadmeel

Is gemalen anijszaadpit. De beste kwaliteit komt van steranijs, wat vijf maal sterker is in geur dan Spaans anijszaad. De kleur moet dieproodbruin zijn. Zeer goed in een oppervlakte voer. Anijs is misschien het meest gebruikte standaard voerkruid dat zowat alle vissen lokt. Het geeft nauwelijks een bindende werking. Spaarzaam toedienen als toevoegsel.

Ansjovismeel Het meel is zeer fijn en ietwat oranje van kleur. Het laat zich goed mengen en heeft een eigen uitgesproken geur. 
Boilies: Het heeft een vrij hoog eiwitgehalte.
Ideaal voor een uitgesproken vismeel boiliemix. 

Arachidemeel

Is gemaakt van gebroken ongebrande pinda's, heeft een hoog vetgehalte en bevordert op die manier de werking van het voer. Het doet een lokaas langzaam uit elkaar vallen en neemt moeilijk vocht op.

Arachidemeel  bruin

Is gemaakt van aardnoten waar de olie uitgeperst is en heeft een roodbruine kleur. Hoe donkerder, hoe meer vet is achter gebleven. Neemt meer water op dan de pure vorm.

Babycommeel Beter bekend onder de naam BC Collant. Het is gemalen en gebrand maÔsmeel. Heeft zowel qua smaak als geur een zeemzoet tintje. Kan gebruikt worden als vervanging van gewoon maÔsmeel. Is relatief goedkoop.
Ideaal voor karperboilies vanwege de zoete karamelsmaak, en omdat het zeer goed uithardt.
Bambix Is een granenmix waarmee een lekkere voedzame pap gekookt kan worden.
Boilies: een ingrediŽnt met een hoog koolhydraatgehalte. Goed voor lichtere boilies maar te duur om als bulkingrediŽnt te gebruiken.
Beendermeel Wordt verkregen door het vermalen van beenderen van dieren. Het heeft een specifieke geur die karper weet te appreciŽren.  Het is goedkoop maar heeft een slechte voedingswaarde.
Boilies: Te combineren met ingrediŽnten met een hoog koolhydraatgehalte. goede verwerkbaarheid - goede uitharding.
40% eiwitgehalte - 38% koolhydraatgehalte - 7% vetgehalte
Biggenmeel Is een voedingsmeel voor varkens. Het is een zeer goedkoop ingrediŽnt met een boel vitaminen en mineralen. Verder een goed eiwitgehalte en de nodige koolhydraten.
Boilies: goed voor een bulk basis. Heeft echter een minder uitgesproken instant respons, maar na gewenning een aanrader. Goede verwerkbaarheid en uitharding. 

Beschuitmeel

Is gemaakt van gebroken en gemalen beschuit, is het donker van kleur, dan is het afkomstig van te lang gebakken beschuiten. Het donker beschuitmeel ruikt sterker en heeft meer volume. Beschuitmeel is steeds licht gezouten. Het heeft bijna geen binding aan het voer, waardoor het geschikter is voor stilstaand en ondiep water. Hierdoor is het ook geschikt voor een licht voertje bij het vissen tussen twee waters.
Boilies: Voor lichtere boilies. Het kan als bulk gebruikt worden maar heeft een minder goede uitharding.

Biscuitmix Een kant en klare mix uit de supermarkt voor het bereiden van taarten, cakes, pannenkoeken enz..
De mixen die sterk van elkaar kunnen verschillen hebben een ding gemeen, ze zijn vrij licht van samenstelling.
Ideaal om het voer lichter te maken.
Boilies: Voor lichtgewicht boilies. Bij een samenstelling met een hoog gehalte aan beschuitmix kan de boilie gaan drijven.
verder een hoog koolhydraatgehalte.
Zeer goede verwerkbaarheid en redelijke uitharding.

Bloedpoeder

Is een zuiver donkerrood poeder. Is de kleur donkerder, naar zwart toe, dan bevat het veel onzuiverheden.
Heeft een uitgesproken geur en dient hoofdzakelijk als smaak en geurstof. Mag slechts in kleine hoeveelheden in het voer verwerkt worden omdat het zich snel in het water verspreid. Hierdoor vormt het ook een duidelijk geurspoor. Het best te gebruiken in de winter.
Boilies: Niet te ver doorkoken dan werkt het bloedspoor het best. Het heeft ook een licht huidvormende werking door het eiwitgehalte.

Boekweitmeel Is een graanproduct. Het is goedkoop en voedingrijk. Heeft zeer weinig bindende werking en daardoor geschikt voor een licht openvallend voer.
De boekweitkorrels kan je ook roosteren in een oude pan. Na het afkoelen vermalen en je hebt een meel met een uitgesproken aangename geur.
Boilies: Als bulkingrediŽnt zeer goed, maar hardt vrij slecht uit en bindt bijna niet. In de meeste gevallen in combinatie met tarwe og maÔs perfect te gebruiken. Dit meel vormt in combinatie met griesmeel en lactalbumine een perfecte instant boilie.

Broodmeel

Is gemaakt van broden die niet goed genoeg waren voor verkoop. Het is gedroogd en gemalen. Goed broodmeel is wit van kleur. Broodmeel heeft een klevende werking. Is het donkerder van kleur dan is ook de korst mee gemalen.
Het is licht gezouten. Normaal mag het aandeel broodmeel in een voer zelden hoger zijn dan 50%, omdat het voer anders te vast en te taai wordt en bijna niet meer uiteenvalt op de bodem. Vooral op snelstromend water daarom een aanrader.
Boilies: Na enkele uren in het water is er van een een harde broodmeelboilie geen sprake meer. Daar staat tegenover dat mede hierdoor een goede instant respons verkregen wordt.  Broodmeel heeft twee grote troeven: de zeer lage prijs en de zeer goede verwerkbaarheid. Broodmeel rolt als een trein.

Cacaopoeder

IngrediŽnt voor chocolade of chocolademelk. Geen echt goedkoop product maar een zeer goede smaakmaker.
Goede instant respons.

Capelinmeel

Een soort vismeel met een doordringende smaak. Voor iemand die regelmatig vismeel gebruikt en eens iets anders van smaak en geur wil proberen in dezelfde aard.
Boilies: hardt iets minder goed uit dan gewoon vismeel.

CaseÔne

Boilies:
Is vrij duur en verkrijgbaar in korrelvorm tot fijn poedervorm. De stelling is hoe grover de korrel, hoe harder de boilie. CaseÔne wordt in heet water zacht, waardoor de boilies erg kwetsbaar zijn. eenmaal afgekoeld worden ze al naar gelang de hoeveelheid caseÔne die er in verwerkt is, goed hard en niet brokkelig. Als je ze echter lang laat uitdrogen worden ze letterlijk keihard. Bij lang weken komt de buitenkant zachter terwijl de kern lang stevig blijft.
CaseÔne zuigt sterk en houdt geurstoffen goed vast. 
Het is de basis voor veel boilie mixen die geen of weinig smaak van zichzelf hebben en die pas na toevoeging van een reuk of smaakstof hun aantrekkingskracht krijgen. Het eiwit gehalte is bijzonder hoog  en doet het daarom zo goed als verharder. Toevoeging in de mix 10 ŗ 30%
Er bestaat een zure en minder zure versie.
Renet caseÔne is minder zuur, eerder zout van smaak en wordt gebruikt in babyvoeding.

CaseÔne caseinaat

De in water oplosbare vorm van caseÔne. Het oplosproces gaat echter vrij traag. Lichter van kleur dan caseÔne.
Boilies: Het rolt wat minder goed dan caseÔne maar bindt wel iets beter. En  uiterst belangrijk: wordt niet hard maar hoogstens rubberachtig.

Chocoladepoeder

Eigenlijk chocoladepuddingpoeder. Prima geschikt om het voer donkerder te maken en goed in combinatie met vanille.

Codlivine

Is een mineraal supplement voor paarden. Het is een donkerrood poeder en bestaat uit levertraan en kabeljauw met toevoeging van vitaminen en mineralen. Het heeft een typische geur. Te gebruiken in kleine hoeveelheden  max 5%.
Kleurt het voer of de boilies wat donkerder.

Collant

Bevat een hoog percentage aan eiwitten, is sterk klevend en heeft een zeer welriekend aroma. Is ook vrij gesuikerd. Niet geschikt voor een licht voertje, maar zeer goed voor een brasemvoer. In kleine hoeveelheden gebruiken. 10%.

Cornflakes

Verkrijgbaar in diverse soorten en smaken, op basis van maÔs. Vermalen is het een speciaal meel.
Boilies: Harden niet zo goed uit omdat het veel vocht opneemt. maar is wel erg geschikt voor instant respons boilies.

Deegkogel

Boilies: Eigenlijk geen ingrediŽnt, maar ik wil het hier toch even aanhalen.  Gewoon wat deeg van je boliemix om de haak kneden heeft in het beginstadium van een voercampagne vaak een betere respons dan de boilie zelf. Karpers aarzelen dan nog vaak om te hard aas spontaan te nemen.

Dextrose

Of druivensuiker genoemd. Een zoetstof. Het heeft de eigenschap extra te binden.
Boilies: Wanneer een mix het op de roltafel niet zo goed doet, kan druivensuiker wonderen doen.
Opgepast, in een te hoge dosering maakt het boilies week.

Duivenmest

Is verkrijgbaar gedroogd of vers. Vers verdient de voorkeur, maar hiervoor moet je dan wel een duivenmelker als vriend hebben. De verse duivenmest moet bereid worden. We zetten de verse mest onder water om op die manier de onzuiverheden van het nest te verwijderen. Daarna het water afgieten en met een mixer tot een homogeen papje mixen. Men kan het vochtig laten door het op te bergen in een plastiekzak, of drogen voor later gebruik. Goede mest is gifgroen van kleur en heeft een bindende werking.  In de handel is gedroogde mest te koop die men onmiddellijk in het voer kan verwerken. Minder goed en intens maar gemakkelijk. Zeer populair bij de voornvisserij.

Eialbumine

Kippeneiwit verkregen door een proces van spraydrogen
Boilies:

Een van de sterkste uitharders die er is.
Zoek je een product dat de boilie een harde buitenschil heeft, dan neem je dit product. Gebruik niet meer dan 15% in de totale mix omdat die anders te hard wordt.
Meestal is 5% reeds voldoende.
Is vrij duur.

Eivoer/Birdseed

Boilies:
Dit is een opfokvoer voor vogels, verkrijgbaar in verschillende samenstellingen.
CD geel of rood bevat wat meer honing en ruikt prettig.
Orlux is neutraler en heeft een hoger vetgehalte.
Nectarblend is een neutrale samenstelling.
Robin red is voor liefhebbers van een meer gekruide boilie.
Het bestaat ook in verschillende varianten van grofheid.
Birdy Mix is de meest grove en heeft de boilie een structuur waarbij flavours en oliŽn gemakkelijk kunnen ontsnappen.

Erwten

Boilies: Je hebt de keuze uit groene of bruine erwten, ze hebben dezelfde eigenschappen. Ze moeten vermalen worden tot meel en zo verwerkt worden in de mix. Het meel verwerkt goed in de meeste samenstellingen en hard goed uit.

Fenugrek

Is een geurstof gericht op brasem.

Flavours/lokstoffen

Meestal kun je deze in de hengelsportzaak kopen. Het zijn combinaties van een oplosmiddel met een  "smaak of reuk" Het oplosmiddel is de drager. Het hangt derhalve voornamelijk van het soort oplosmiddel af, hoe snel de lokstof oplost in het water. Op het flesje staat vermeld welke soort gebruikt is. Nemen we even de verschillende: Ethanol of ethylalcohol, lost zeer goed in water op en komt dus ook snel vrij in het water. Voor een snelle reactie.
Esopropanol of isopropul alcohol, is giftig, en lost iets moeilijker op dan ethanol. En we hebben dan nog lokstoffen op basis van olie, deze lossen bijna niet op in water, maar drijven. 

Forelkorrels/Trouvit

Voer in forelkwekerijen. Het is verkrijgbaar in verschillende diameters en heeft volgens de diameter een andere samenstelling. Meestal zit er een vrij grote hoeveelheid vismeel in.
De kleinste 000 bevatten meest eiwitten en hebben een vrij scherpe geur. Een goede regel is: hoe kleiner de korrel hoe hoger de voedingswaarde.
Boilies: Zeer goed te verwerken en een goede uitharding.

Garnalenmeel

Boilies:
Heeft een iets minder felle, uitgesproken geur in vergelijking met vismeel. Het is meestal vrij grof van structuur  maar kan gemakkelijk verder fijngemalen worden.
Een licht ingrediŽnt waarvan je zeker niet meer dan 15% in de mix mag gebruiken. Bij een teveel aan garnalenmeel zal de boilie onherroepelijk gaan drijven. Misschien goed voor een pop-up maar zeker niet om ermee te voeren.
Een betere instant respons dan vismeel met als nadeel de grotere zachtheid.
Garnalenmeel draait prachtig in combinatie met polentabloem. Garnalenmeel zwelt sterk op bij het koken waardoor kort koken dan ook de voorkeur heeft. 

Galettemeel

Is gemaakt van ijswafels. Het is licht, heeft een sterke geur en klevende werking. Neemt moeilijk vocht op, en wanneer er te veel van wordt gebruikt zal het lokaas te licht worden, en daardoor traag zinken. Galette en koekjesmeel worden vaak met elkaar verward.

Gluten

Boilies:
Zijn zogeheten kleefeiwitten. ze maken een meel rekbaar en elastisch wanneer het wordt bevochtigt. Hoewel gluten prima kleven, harden ze na verhitting niet uit. Ze maken een boilie op zijn best een beetje elastisch, nooit hard.
Te veel gluten geven een rubber effect en daar is niets mee te beginnen. Gebruik daarom ook maar juist genoeg om het deeg licht te laten plakken. 

Griesmeel

Boilies:
Het is een goede drager van flavours, bevat veel koolhydraten en is op zichzelf neutraal van smaak en geur. Draait perfect en maakt de boilie iets zwaarder. Een van de standaard ingrediŽnten in een mix.
Aandeel in de mix: 25 ŗ 30%
Er bestaan meerdere soorten griesmeel. De meest gebruikte zijn tarwe griesmeel en rijstgriesmeel.
Tarwe griesmeel heeft als voornaamste eigenschap dat het een boilie superhard maakt. Het is lichtgeel van kleur en tamelijk goedkoop.
Rijstgries hardt minder goed uit en is ook iets zwaarder.

Havermout

Is gestoomde en geplette haverkorrel, heeft een sterk bindende werking, vooral als het vermalen is. In ongemalen toestand (havervlokken) geschikt voor brasem, zeelt en karper. Gemalen voor voorn. Het is sterk bindend en geeft het voer een lichte kleur. Zelden meer dan 20% in het voer. In sterk stromend water tot 30%
Boilies: voor boilies is dit meel moeilijk te overtreffen. In combinatie met ingrediŽnten met een hoger eiwitgehalte kan men ermee de geschikte boilie vervaardigen. Wel wordt afgeraden om het te gebruiken als bulk omdat het bij een te hoge dosering tijdens het koken geweldig zwelt. 

Hennepzaad

Is gemalen hennepkorrel  (kempzaad). Heeft een zeer hoog vetgehalte, is vrij indringend van geur en geeft een licht verslavende werking. Het is uitermate geschikt voor het vangen van dikke blankvoorns, maar ook karper is er niet vies van.
Men kan gemalen hennep kopen, maar het gekochte product krijgt een grotere meerwaarde door het te koken, en samen met het kookvocht het lokaas te bereiden.  Zuivere hennepkorrels moeten enkele dagen geweekt worden tot de kiem zichtbaar wordt. Daarna malen, en vers gebruiken of drogen. Iets extra krijgt het als je het roostert in een pan.
Zeker in de winter en op voorn is dit vaak een goede toevoeging aan het lokaas. Als men met hennep korrels vist is het een must. Werp dan wel met korte tussenpozen enkele verse korrels rond de dobber gedurende de volledige vissessie.
Hennepmeel: Bindt nauwelijks en ruikt erg sterk. Is iets minder van kwaliteit dan het zelf gekookt spul.
Boilies:
Is een goede eetlust opwekker. Bevat veel olie, daarom is het aan te raden om wat griesmeel samen met de kemp te vermalen om kleven te vermijden. 

Hondenbrokken

Boilies: Zijn in talrijke variaties van verschillende merken verkrijgbaar.  Het is een vrij goedkoop bestanddeel en daardoor erg populair. Men kan tot 50% van de totale mix in een samenstelling gebruiken. Je kunt hondenbrokken ook als drijvend aas gebruiken.

Johannesbroodmeel

Is gemaakt van de vrucht van de Johannesbroodboom. Het bevat een hoog percentage aan zetmeel en suikers.

Karperkorrels

Bolies: Deze korrels of pellets worden in viskwekerijen gebruikt om karpers op te fokken.  Het hoofdbestanddeel is vismeel met allerlei toevoegingen. Het is een relatief goedkoop product dat vrij populair is. De achterliggende gedachte dat karpers dit van in hun jeugd herkennen is daar niet vreemd aan. 

Karwijzaad

Is een geurstof met een scherpe indringende geur. Te gebruiken op diep water en voor grote vis.

Kattenbrokken

Boilies: Zijn net als hondenbrokken bijna een totaal voer. Malen en het ontstane meel gebruiken samen met een uitharder, anders geeft het een te slappe boilie. Beste resultaat krijg je met 5 dele kattenbrokken gemengd met een deel polenta.

Kiemzaadmeel

Is een mengeling van verschillende kiemrijpe zaden, eventueel aangevuld met tarwe en gebroken rijst. Is te koop als vogelvoer.  De mengeling moet vier dagen geweekt worden in water. Daarna alle nog drijvende delen verwijderen. Het mengsel goed doorkoken, afgieten en de nog natte zaden mengen met paneer of beschuitmeel. Drogen en zo fijn mogelijk malen. Voor stilstaand en stromend water.

Kleurstoffen

Deze kan men kopen in de hengelsportwinkel, of bij de apotheek. De kleurstof bij het droge voer mengen aan een verhouding van een koffielepel per kg droog voer. Meer mag maar is niet nodig, met het bevochtigen wordt de kleur nog sterker dan in droge toestand.

Kaneel

Een vaak gebruikte specerij voor voer. Kaneel maakt het voer donkerder en is goed te combineren met anijs. Mag tot 10%

Koekjesmeel

Is gemaakt van vermalen koekjes. Het neemt goed water op en heeft een klevende werking. Is donkergeel tot oranje van kleur en geurt naar vanille, daarbij is het erg zoet. Wanneer je het op zoetekauwen als brasem, karper of zeelt gemunt hebt, dan staat een aandeel van 35% koekjesmeel bijna garant voor de vangst van deze soorten.
Er bestaan verschillende soorten, waaronder;
Honingkoekmeel: Dit heeft een matig bindende werking. Het percentage hiervan mag tot 60% bedragen.
Peperkoekmeel: Dit is zeer zoet en supergoed bindend.
Boilies: Het nadeel van koekjesmeel is dat het slecht uithard, een voordeel is dan weer dat het zeer goed te verwerken is. 

Kokosnootmeel

Is gemaakt van gemalen kokosnoot, overblijvend na de oliebereiding. Heeft een sterke geur en neemt geen vocht op. Daarom geschikt voor stilstaand en niet te diep water. Hoe lichter van kleur, hoe minder vet er in zit. Mag niet te licht van kleur zijn om nog een goede werking te garanderen. Het geeft weinig binding.

Kopramelasse
Coprah melasse

Is een restproduct van de kokosnootverwerking. Goede melasse is donker van kleur, geurt sterk en kleeft.

Koolzaadmeel

Is gemalen zoet raapmeel. Kan alleen in gemalen vorm gebruikt worden. Heeft een hoog vetgehalte en laxerende werking. Wordt het zaad voor geweekt dan heeft het een klevende werking. Vaak gebruikt als vervanger van hennep. Meest geschikt voor diep stromend water.

Koriander

Is een kruid en wordt gebruikt als geurstof. Het beste is de korrels te vermalen samen met wat paneermeel.

Kuiken opfokmeel

Boilie: Het is vrij zoet en lijkt op babycom. Het bestaat grotendeels uit geŽxpandeerd maÔsmeel. Het is vrij goedkoop en kan als bulk dienst doen. Verwerkt zeer goed en hardt goed uit.

Kurkuma

Kruid. Geelwortel. Kleurt het voer sterk geel en heeft soms een enorme aantrekkingskracht op brasem.

Kurkpoeder

Is fijngemalen kurkafval. Mengen we in het klaargemaakt lokaas om het ultra licht te maken. Voor ondiep water en snuivend vissen op kleine vis.

Lactalbumine

Boilie: Is niets minder dan melkeiwit. Het heeft een voortreffelijk aminozuurpatroon en een goede instant respons. Bovendien heeft het zeer goede uithardende eigenschappen bij lage concentraties. Het is echter vrij duur. 5% is vaak al voldoende in een mix. Wanneer de basismix uit niet  bindende ingrediŽnten bestaat  dan is dit een erg goed bindmiddel. Een grof meel zoals wouwbloem kan het echter niet bij elkaar houden, daar is een ander vulmiddel bij nodig zoals bv polentabloem.
In grotere hoeveelheden en in combinatie met bloemachtige ingrediŽnten wordt het te kleverig. Samen met sojabloem ontstaat zelfs pure lijm.

Lactose

Boilies: (melksuiker) Deze suiker uit melk afkomstig heeft als alle suikers een goede bindkracht. Overdrijf echter niet met de hoeveelheid (max 10%) anders kan het deeg tijdens het koken uit elkaar vallen.

Lammerfok

Boilies: (lammerenmelk) Is ideaal te gebruiken in combinatie met caseÔne, tarwemeel en griesmeel, voorzien van een flavour. Voor medium harde boilies.

Leemaarde

Is zoals de naam zegt een soort aarde. Wordt voornamelijk gebruikt om het voer te verzwaren en om vers de vase  los te maken. Het gemakkelijkst is vochtige leem te gebruiken om bij het klaargemaakte lokvoer te mengen. Achteraf nog wel door een zeef drukken om het lokaas homogeen te maken.
Soms gebruikt met alleen toevoeging van vers de vase als lokaas, eventueel met een reuk of smaakmaker als extra toevoeging. In het voor- en najaar, wanneer de vissen nog niet volop azen voeg je leem aan het aas toe omdat de vis op zuiver lokaas dan te snel verzadigd is. 

Leverpoeder

Is in werkelijkheid een extract van lever en is afkomstig van runderen of varkens. Er zijn dus verschillende soorten en kwaliteiten. Het heeft een zeer hoog eiwitgehalte, is zeer fijn gemalen en stuift enorm. Kan prima gebruikt worden als toevoegsel in een vleesmix om het geheel een aparte geur te geven. Leverpoeder is vrij duur.

Lijnzaadmeel

Heeft een hoog vetpercentage en bevordert de werking van het lokvoer. Is goed bindend  en veel gebruikt voor de voornvisserij.

MaÔsbloem

Is eigenlijk polenta. Het is het stuif dat in de zeven achterblijft na het breken van de korrels. Het heeft een wolkende werking en laat het voer snel uiteen vallen.
Door het hoge vetgehalte heeft het ook een laxerende werking. Verzadigt echter vrij snel de honger.

MaÔsgluten

Komt vrij na het onttrekken van de kiem en het zetmeel uit de maÔskorrel. Is geelbruin tot bruin van kleur en heeft een sterk klevende werking. Verzwaart het voer.
Boilies: In tegenstelling tot tarwegluten is de bindkracht te verwaarlozen. Bij het uitharden is het net andersom. MaÔsgluten maken een boilie keihard. Max 15%

MaÔsmeel

Is het meel van de volledig vermaalde maÔskorrel. Wordt gebruikt om het voer te verzwaren en is verkrijgbaar in twee kleuren, wit en geel. Zelf gebruik ik dit om mijn kleine vers de vase uit elkaar te halen en/of om daarna in te vriezen. Bij het ontdooien zijn ze dan gemakkelijker uit elkaar te krijgen om in het grondvoer voor brasem te mengen. Het is slechts licht bindend.
Boilies:
Door het hoge gehalte maÔsgluten, zal het de hardheid van de boilie bevorderen. Het is tevens goed voor de spijsvertering en heeft een hoge energiewaarde.
MaÔsmeel is een van de meest gebruikte ingrediŽnten in een boiliemix. Hoe fijner het meel, hoe beter het draait, maar ook hoe zachter de boilie wordt. max 40%

Maniokmeel

Dit is meel van de cassave, een tropisch gewas en in deze landen de gelijke van ons gewoon tarwemeel. Hoe witter de maniok hoe beter de kwaliteit. Het is een uitstekende wolkvormer die lang blijft zweven.

Melasse

Vloeibaar/poeder. Is een stroopachtige bruin residu van de suikerbereiding met een typische geur en smaak.  Is sterk klevend. Als geurstof en geeft het voer een donkere kleur. Goed voor brasem. Rond de 10% in een voer.

Melkpoeder

Gekocht in de hengelsportzaak is het met visolie of grasmeel gedenatureerd. Het is daardoor iets vettiger dan in de voedingswinkel. Een typische wolkvormer voor licht voer en/of kleine vis.

Mergel

Is een soort aarde. Wolkvormend en geschikt voor ondiep en stilstaand water. Bestaat ook in een witte kleur. Toevoegen na het bereiden van het lokaas en daarna nogmaals door een zeef drukken om een homogeen lokaas te verkrijgen. Goede mergel is zo fijn als talkpoeder en mooi diepgeel van kleur. Wordt ook gebruikt om vers de vase los te maken die kleven.

Notenmeel

Is gemaakt van vermalen schilfers van de kokosnoot. Het heeft een hoger vetgehalte en de geur is scherper dan kokosmeel. Middelmatige binding.

Oeuillette/maanzaad

Is vermalen of geplet maanzaad. Het zou een bedwelmende werking hebben en zo de argwaan van de vis wegnemen.

OliŽn dierlijk/plantaardig

Het zijn natuurlijke extracten die door persen of koken uit planten of dieren gewonnen worden. Het zijn natuurlijke lokstoffen. Ze lossen niet op in water en drijven aan het oppervlak. Om ze op te lossen moet er een oplosmiddel toegevoegd worden.
(emulgator)
Bolies: Wordt gebruikt om een deeg smeuÔg te maken en de rolbaarheid te verbeteren. Ook om een sterk geconcentreerde flavour toe te voegen.

Paneermeel

Ook wel chapelure genoemd. Neemt minder water op als broodmeel en is licht klevend. Normaal is het goudgeel van kleur, maar in de handel is er ook rood paneermeel verkrijgbaar. Droog door het lokaas vermengd is het een goed werkend bestanddeel door de droge deeltjes die opstijgen, water opnemen en terug dalen. Paneermeel doet lokaas sneller uiteenvallen als broodmeel en is ook lichter, maar het is dan weer zwaarder dan beschuitmeel. Een goede basis voor het voer. In een voer gebruik je hiervan doorgaans 40 tot 70%. Paneermeel is geschikt als basis voor de meeste voeren, maar het best op stromend water en of grote diepte omdat het niet te snel uiteenvalt.

Pindameel

Een echt vettig ingrediŽnt met een middelmatige binding. Het best inzetbaar in de zomer  op blankvoorn, brasem en karper.
Boilies:
Fijngemalen pindas hebben een hoog eiwitgehalte en bevatten veel olie. Het is vrij grof en hierdoor krijgt de boilie ook een wat ruwere structuur. Soms een killer waar het vangsten betreft maar het bederft erg snel. Er komt dan een zwarte schimmel op te staan en dan is het tijd om het hele boeltje in de vuilbak te kieperen.
Kan in grote hoeveelheid gebruikt worden 40%

Polenta

Is de versneden maÔskorrel. De kleur is afhankelijk van het soort maÔs en kan geel, oranje, wit en zelfs zwart zijn. Er bestaat grove en fijne polenta. Beiden doen het voer uiteenvallen. Er bestaat ook gekookte polenta die gedroogd en daarna versneden is. Deze is luchtiger en kleviger dan de gewone soort.
Boilies: Hoe grover hoe moeilijker te draaien.  Max 10%
De boilies worden er steenhard door, afhankelijk natuurlijk van de andere ingrediŽnten. Is betrekkelijk goedkoop en bijna in iedere mix te verwerken.

Polentabloem

Bijna gelijkaardig aan polenta, maar veel fijner van structuur.
Boilies: Hardt prima uit en neutraliseert plakkerige mixen. Polentabloem zwelt flink tijdens het koken maar krimpt weer bij het afkoelen. Max 60%

Puddingpoeder

In talrijke smaken en merken verkrijgbaar. en een ideale smaakmaker.

Rietsuiker

Vloeibare rietsuiker kan je in iedere supermarkt kopen en is een ideale zoetstof. Deze stroopachtige vloeistof mengt zich probleemloos met water, vijf soeplepels op ťťn liter water.
In een water- rietsuiker oplossing kan je ook de casters aan de waterkant bewaren. En zoete maÔs maak je er extra zoet mee.
Boilies: Rietsuiker barst van de koolhydraten, en karper is er zot op. Gebruik geen te grote hoeveelheden omdat het deeg anders tijdens het koken kan uit elkaar vallen max 15%

Rijstebloem

Ook wel rijstegries of rijstemoule genoemd. Is afkomstig van gemalen rijstkorrels en wordt gebruikt om het lokaas te verzwaren en het lichter van kleur te maken.

Roggebloem

Wordt gebruikt door bakkers voor het dagelijks brood. Karpervissers gebruiken het met succes als bulkproduct. Het heeft een zeer goede smaak en een zeer goede instant respons.
Boilies: Na het rollen begint deeg met roggebloem te zwellen wat het een stukje moeilijker maakt.

Schapenkorrels

Boilies: In de beginperiode een van de meest gebruikte ingrediŽnten, hoofdzakelijk omdat het goedkoop is.
Schapenbix rolt als een trein en ruikt daarbij nog zeer lekker. Het heeft slechts een nadeel; de aantrekkingskracht is vrij snel uitgewerkt.

Sesamzaad

Is het vetste zaad aller zaden en moet altijd vermalen worden met polenta of een ander droog meel. Het verhoogt door het vetgehalte de werking van het voer.

Soja isolaat

Boilies: Is vrijwel het pure eiwit uit de sojaboon. Het is vrij duur en wordt gebruikt als bijingrediŽnt waar het dient als smaakmaker. Het hardt op zichzelf niet uit en zwelt bij het koken enorm op waardoor je het enkel in kleine hoeveelheden kan gebruiken. Het behoort tot de lichtste ingrediŽnten en er kan dan ook een leuke drijvende boilie van gemaakt worden die erg lang goed blijft en ook stevig is.
max 20%

Sojameel

Ontvet ook wel sojabloem genoemd. Het zit in bijna elke kant- en klaar mix die in de handel te koop is.
Boilies:

Vermalen sojabonen zijn rijk aan natuurlijke vetten en hebben een goed bindende werking. Het is het meest geschikt voor boilies met een gemiddeld eiwitgehalte van 50% of minder.
Een variant is sojabloem vet. Hier zijn de vetten en oliŽn erin gelaten. Het bevat 25% vet
Dan heb je nog sojabloem ontvet. Hier zijn de vetten verwijderd. Het heeft een hoog eiwitgehalte maar bevat slechts 1% vet. 

Speculaas

Speculaas is een koekje, dat gemalen erg kruidig ruikt en veel suikers bevat. Het is in droge toestand vrij licht maar nat wordt het redelijk zwaar.
Is nu ook in vloeibare vorm verkrijgbaar.
Boilies: Je kan er goed boilies van rollen en ze hebben een uitgesproken smaak en kleur.

Tarwebloem

Is een van de hoofdbestanddelen van brood.
Boilies: Een ingrediŽnt dat veel gebruikt wordt. Het heeft weinig of geen negatieve eigenschappen. Het rolt zeer goed, is goedkoop en de karper is er dol op.

Tarwegluten

Boilies: Wanneer het deeg te brokkelig is zal het door toevoeging van tarwegluten beter bij elkaar blijven en gemakkelijker rollen. Bij een te hoge dosis veranderd het echter in een soort stopverf. Max 15%

Tarwemeel

Boilies: Volkoren tarwemeel gebruiken we in het overgrote deel van de boilie samenstellingen. Tarwemeel bestaat in verschillende samenstellingen, denken we maar aan meergranenbrood. Vers van de molen is het een echte aanrader  Max 30%

Vanille

Is een gekende en zoete specerij, meestal in poedervorm.
Boilies:
Gebruikt als eetlust opwekker en geur en smaakstof.

Venkelzaad

Is een lichtzoete specerij. Het zaad is vermalen te gebruiken in voornvoer.

Varkensmeel

Is een samengesteld voer voor varkens en bevat veel granen, vlees, vismeel en suikers. Het is een zeer goedkoop product.
Boilies: Met de nodige caseÔne en wat griesmeel of maÔsmeel is er een vrij goede boilie mee te rollen.

Vismeel

Is gedroogde en gemalen vis. De geur is zeer scherp en het bevat een hoog percentage aan dierlijk eiwit. Soms wordt er ook slachtafval in verwerkt.
Vaak is het succesvol bij nieuwe visuitzettingen omdat de viskwekerijen vaak vismeelkorrels gebruiken als voer.
Bestaat in talrijke varianten afhankelijk van het soort vis.
Het verschilt hierdoor vaak ook zeer sterk in geur en vettigheid. 

Vleesmeel

Is bereid van kadavers van dieren en is donkerbruin van kleur. Is het licht van kleur dan is het hoofdzakelijk gemaakt van beenderen en minder geschikt.

Weipoeder

Is het product dat overblijft na de fabricage van kaas.
Boilies: Een product dat zich zeer goed laat verwerken en dat met veel ingrediŽnten kan gecombineerd worden.

Wouwbloem

Bestaat uit graankorrels die met hete stoom bewerkt, gedroogd, en fijngemalen zijn. Het heeft een klevende werking. Voor zwaar voer dat niet te vlug uit elkaar mag vallen.
boilies: De eigenschappen van wouwbloem liggen het dichtst bij die van maÔsmeel, alleen draait het nog soepeler en wordt het nog harder.
Samen met polentabloem is het een superieure basis voor mixen die steenharde boilies moeten opleveren.

Zavel

Is een grondsoort die qua eigenschappen tussen leem en mergel inzit. Het heeft een donker diep oranje kleur en moet vochtig bewaard worden. Het is licht wolkvormend en geschikt als basis van een lokvoer.

Zemelen

Zijn een bijproduct van het walsen van de tarwekorrels, en is zowel fijn als grof verkrijgbaar. Grove zemelen zijn de buitenkant van de tarwekorrel, en de fijne is het vlies tussen de buitenkant en de kern van de tarwekorrel. Het neemt goed vocht op en men maakt het voer luchtiger en lichter. Geeft nauwelijks binding en daarom uiterst geschikt voor een tussen twee waters voer.

Zoetstoffen

Alle zoet smakende substanties al dan niet kunstmatig of natuurlijk. Vaak in de hengelsportzaak te koop in extracten met diverse smaken. Gebruikt als lokaastoevoeging of om het aas te besprenkelen.

zout

Velen voegen dit keuken ingrediŽnt in voor- en najaar toe aan het lokaas om de vis langer op de voerplaats te houden. Een goede maatstaf is 100 gr per kilo droog voer.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.