Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Aas-Lokaas
Voersamenstelling
Lokvoer Brasem
Lokvoer Voorn
Lokvoer Divers
Aassoorten
Zeeaas-soorten
Ingredienten
Lokaas Tips
Artikels

 

Basistechnieken - Lokaas/boilies
 Ingrediënten

 

Een overzicht van een deel van het grote aanbod aan ingrediënten die je als visser kan gebruiken. Zowel voor het samenstellen van een voer of het maken van boilies.
Alle hier genoteerde ingrediënten kan je verkrijgen bij de vermelde leveranciers.
Er zijn nog andere producten, maar sommige zijn hier achterwege gelaten omdat ze achterhaalt zijn, moeilijk te vinden of vervangbaar door een beter product. 

Aardappelvlokken

Is gemaakt van gedroogde en gewalste aardappelen, heeft een licht klevende werking en is vetter dan bloem. De vlokken nemen water op en gaan boven het voer zweven. De kleur (zwak geel) is bepalend voor de kwaliteit.
Is vrij zwaar na toevoeging van water.
Zelf gebruik ik dit vaak zuiver, na toevoeging van water, om een instant voerplek voor karper aan te leggen vlak bij de oever als ik op de ouderwetse manier met aardappel vis.
Boilies: Verder is het een ideaal ingrediënt om als bulk te verwerken in een goedkope boilie samenstelling.
Dosering: 30%. Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: Redelijk
 

Aardappelzetmeel
Aardappelmeel

 

(maïzena) Dit meel dat eigenlijk op een wit poeder lijkt wordt in de keuken gebruikt om sausen te binden en bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel.
Boilies: Het is ideaal om het koolhydraatgehalte in een boilie mix te verhogen en het verbeterd de verwerkbaarheid van de deegmix.
Dosering: max 20%. Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed.

Aarde

klik hier voor meer info

 

GROND is een totaal andere grondsoort in vergelijking met leem. Het is minder fijn van structuur en iets minder vast en bindend ook waardoor ZWARTE GROND prima tot zijn recht komt bij het bevissen van stilstaande en langzaam stromende wateren. Een percentage ZWARTE GROND toegevoegd aan de door U gekozen lokazen zal ervoor zorgen dat bij een moeilijke visserij de vissen niet "overvoerd" zullen raken. Ook zorgt dit produkt ervoor, wanneer U het puur gebruikt, dat Uw gebruikte levende aas precies daar terecht komt waar U dat wilt, op de bodem van Uw visplaats!
Bestaat ook in een zware versie.

 

Additieven


 klik hier voor meer info

Hieronder vallen de reuk en smaak versterkers.  Er bestaan honderden potjes, flesjes, en poedertjes in de hengelsportzaak om uw vangstsucces te verhogen. Overdrijf niet met reuk of smaakstoffen. Er bestaan geen wondermiddelen, maar in de juiste dosis kan het vaak het
verschil maken.
Verreweg de meeste vissers zouden niet eens op weg gaan zonder een of ander additief te hebben toegevoegd aan het lokaas dat ze hebben gekozen.
De reden hiervoor is erg simpel. Men gelooft dat de gekozen toevoeging ervoor zorgt dat nog meer in de buurt rondzwemmende vissen naar de gekozen visplaats worden gelokt. Het geloof hierin vergroot het vertrouwen waarmee men het lokaas gebruikt en dit VERTROUWEN is het magische woord in onze sport.

In liquide of poedervorm.




 klik hier voor meer info


Poeder-additieven zijn de meest gebruikte toevoegingen aan lokaas. Ze zijn in allerlei soorten en types verkrijgbaar.
Onze vaste stelregel is dat de inhoud van een zakje ruim voldoende is voor 4 tot 5 kilo droog lokaas, maar zoals gezegd is dit slechts een indicatie.
De beste manier om poeder-additieven te gebruiken is om of de additieven op te lossen in het water waarmee U het lokaas bevochtigt of om de droge additieven simpelweg te mengen met het droge lokaas voordat U dit gaat bevochtigen.
Soms staat de gebruiksaanwijzing ook vermels op de verpakking.
 

Aminozuren
Lactalbumine


 

Voedseldiertjes voor vissen scheiden bij de stofwisseling vaak aminozuren in het water af. De vissen kunnen deze met hun hoog ontwikkelde reukzin opsporen. Het is dus vooral door deze aminozuren dat de vissen gelokt worden. Bekend hiervan is reigerolie. Reigers hebben klieren in hun poten die aminozuurhoudende stoffen afscheiden om de vissen te lokken. 
Boilies:
Lactalbumine is een aminozuur dat zeker bij langere voercampagnes goed is voor onze karpers. Het zorgt ervoor dat ze resistenter zijn.
Is niets minder dan melkeiwit.(kaasfabricage)
Het heeft een voortreffelijk aminozuurpatroon en een goede instant respons. Bovendien heeft het zeer goede uithardende eigenschappen bij lage concentraties. Het is echter vrij duur. 5% is vaak al voldoende in een mix. Wanneer de basismix uit niet  bindende ingrediënten bestaat  dan is dit een erg goed bindmiddel. Een grof meel zoals wouwbloem kan het echter niet bij elkaar houden, daar is een ander vulmiddel bij nodig zoals bv polentabloem.
In grotere hoeveelheden en in combinatie met bloemachtige ingrediënten wordt het te kleverig. Samen met sojabloem ontstaat zelfs pure lijm.

Arachidemeel
klik hier voor meer info

Is gemaakt van gebroken ongebrande pinda's, heeft een hoog vetgehalte en bevordert op die manier de werking van het voer. Het doet een lokaas langzaam uit elkaar vallen en neemt moeilijk vocht op.

Arachidemeel bruin is gemaakt van aardnoten waar de olie uitgeperst is en heeft een roodbruine kleur. Hoe donkerder, hoe meer vet is achter gebleven. Neemt meer water op dan de pure vorm.

Bambix
Is een granenmix waarmee een lekkere voedzame pap gekookt kan worden. Bestaat in verschillende samenstellingen.
Boilies: een ingrediënt met een hoog koolhydraatgehalte. Goed voor lichtere boilies maar te duur om als bulkingrediënt te gebruiken.
Dosering: max 30%. Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed.
Bentoniet

klik hier voor meer info
Dit is een prachtig produkt dat steeds meer vissers op zijn juiste waarde weten in te schatten.
BENTONIET is ideaal om toe te voegen aan vrijwel alle andere vochtige grondsoorten uit onze range. Door de TOEVOEGING van een percentage BENTONIET krijgen die meer bindkracht. Minder bekend is nog dat BENTONIET een ideaal produkt is om toe te voegen aan Uw reeds bevochtigde lokaas. Ook dit lokaas krijgt zo simpelweg meer bindkracht.
 

Beschuitmeel

Is gemaakt van gebroken en gemalen beschuit, is het donker van kleur, dan is het afkomstig van te lang gebakken beschuiten. Het donker beschuitmeel ruikt sterker en heeft meer volume.
Beschuitmeel is steeds licht gezouten. Het heeft bijna geen binding aan het voer, waardoor het ook geschikt is voor stilstaand en ondiep water, dus voor een licht voertje bij het vissen tussen twee waters.
Het is ook een van de ingrediënten die zelden ontbreken in een brasemvoer door zijn rijke smaak.
Boilies: Voor lichtere boilies. Het kan als bulk gebruikt worden maar heeft een minder goede uitharding.
Dosering: max 20%. Uitharding: zeer slecht.
Verwerkbaarheid: redelijk. Instant respons: zeer goed.

Biergist

 
Boilies:  Biergist is een evenwichtig voedingsmiddel rijk aan vitamine B. Het bestaat voor 48% uit kwalitatief goede eiwitten, welke 17 verschillende aminozuren bevatten. Daarnaast bevat het ook veel mineralen en spoorelementen.
Een geweldige toevoeging aan u aas.
Dosering: max 10%. Uitharding: goed 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: redelijk.
Biggenmeel
Is een voedingsmeel voor varkens. Het is een zeer goedkoop ingrediënt met een boel vitaminen en mineralen. Verder een goed eiwitgehalte en de nodige koolhydraten.
Boilies: goed voor een bulk basis. Heeft echter een minder uitgesproken instant respons, maar na gewenning een aanrader.
Dosering: max 30%. Uitharding: goed 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: redelijk.
Birdfood.
Eivoer

 
Dit is een opfokvoer voor vogels, verkrijgbaar in verschillende samenstellingen.
Geel bevat wat meer honing en ruikt prettig.
Rood is voor liefhebbers van een meer gekruide boilie.
Het bestaat ook in verschillende varianten van grofheid.
Birdfood is een mix van o.a. broodmeel en zaden.
Het bevat belangrijke eiwitten, koolhydraten; vitamines en mineralen.

Boilies:
Het laat zich prima verwerken in een boliemix.
Dosering: max 20%. Uitharding: goed. 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed.

Bloedpoeder/meel

 

Is een zuiver donkerrood poeder. Is de kleur donkerder, naar zwart toe, dan bevat het veel onzuiverheden.
Heeft een uitgesproken geur en dient hoofdzakelijk als smaak en geurstof. Mag slechts in kleine hoeveelheden in het voer verwerkt worden omdat het zich snel in het water verspreid. Hierdoor vormt het ook een duidelijk geurspoor. Het best te gebruiken in de winter.
Boilies: Niet te ver doorkoken dan werkt het bloedspoor het best. Het heeft ook een licht huidvormende werking door het eiwitgehalte.
Dosering: max 20%. Uitharding: goed 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: redelijk.

Boekweitmeel
Is een graanproduct. Het is goedkoop en voedingrijk. Heeft zeer weinig bindende werking en daardoor geschikt voor een licht openvallend voer.
De boekweitkorrels kan je ook roosteren in een oude pan. Na het afkoelen vermalen en je hebt een meel met een uitgesproken aangename geur.
Boilies: Als bulkingrediënt zeer goed, maar hardt vrij slecht uit en bindt bijna niet. In de meeste gevallen in combinatie met tarwe og maïs perfect te gebruiken. Dit meel vormt in combinatie met griesmeel en lactalbumine een perfecte instant boilie.
Dosering: max 30%. Uitharding: slecht 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed.

Broodmeel


klik hier voor meer info

Is gemaakt van broden die niet goed genoeg waren voor verkoop. Het is gedroogd en gemalen. Goed broodmeel is wit van kleur. Broodmeel heeft een klevende werking. Is het donkerder van kleur dan is ook de korst mee gemalen.
Het is licht gezouten. Normaal mag het aandeel broodmeel in een voer zelden hoger zijn dan 50%, omdat het voer anders te vast en te taai wordt en bijna niet meer uiteenvalt op de bodem. Vooral op snelstromend water daarom een aanrader.
Boilies: Na enkele uren in het water is er van een een harde broodmeelboilie geen sprake meer. Daar staat tegenover dat mede hierdoor een goede instant respons verkregen wordt.  Broodmeel heeft twee grote troeven: de zeer lage prijs en de zeer goede verwerkbaarheid. Broodmeel rolt als een trein.
Dosering: max 25%. Uitharding: slecht. 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed.

Cacaopoeder

Ingrediënt voor chocolade of chocolademelk. Geen echt goedkoop product maar een zeer goede smaakmaker.
Goede instant respons.
Boilies:
Dosering: max 15%. Uitharding: redelijk. 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed.

Caseïne

Boilies:
Is vrij duur en verkrijgbaar in korrelvorm tot fijn poedervorm. De stelling is hoe grover de korrel, hoe harder de boilie. Caseïne wordt in heet water zacht, waardoor de boilies erg kwetsbaar zijn. eenmaal afgekoeld worden ze al naar gelang de hoeveelheid caseïne die er in verwerkt is, goed hard en niet brokkelig. Als je ze echter lang laat uitdrogen worden ze letterlijk keihard. Bij lang weken komt de buitenkant zachter terwijl de kern lang stevig blijft.
Caseïne zuigt sterk en houdt geurstoffen goed vast. 
Het is de basis voor veel boilie mixen die geen of weinig smaak van zichzelf hebben en die pas na toevoeging van een reuk of smaakstof hun aantrekkingskracht krijgen. Het eiwit gehalte is bijzonder hoog  en doet het daarom zo goed als verharder. Toevoeging in de mix 10 à 30%
Er bestaat een zure en minder zure versie.
Renet caseïne is minder zuur, eerder zout van smaak en wordt gebruikt in babyvoeding.
Caseïne caseinaat
De in water oplosbare vorm van caseïne. Het oplosproces gaat echter vrij traag. Lichter van kleur dan caseïne.
Boilies: Het rolt wat minder goed dan caseïne maar bindt wel iets beter. En  uiterst belangrijk: wordt niet hard maar hoogstens rubberachtig.

Chapelure


klik hier voor meer info

Chapelure of paneermeel genoemd. Neemt minder water op als broodmeel en is licht klevend.  Droog door het lokaas vermengd is het een goed werkend bestanddeel door de droge deeltjes die opstijgen, water opnemen en terug dalen. Paneermeel doet lokaas sneller uiteenvallen als broodmeel en is ook lichter, maar het is dan weer zwaarder dan beschuitmeel. Een goede basis voor het voer. In een voer gebruik je hiervan doorgaans 40 tot 70%. Paneermeel is geschikt als basis voor de meeste voeren, maar het best op stromend water en of grote diepte omdat het niet te snel uiteenvalt.
Normaal is het goudgeel van kleur, maar is ook verkrijgbaar in andere kleuren.

Chocoladepoeder

Eigenlijk chocoladepuddingpoeder. Prima geschikt om het voer donkerder te maken en goed in combinatie met vanille.

Collant

klik hier voor meer info

Ook gekend onder demisleidende naam babycorn. Het is gemalen en gebrand maïsmeel. Heeft zowel qua smaak als geur een zeemzoet tintje. Bevat een hoog percentage aan eiwitten, is sterk klevend en heeft een zeer welriekend aroma. Is ook vrij gesuikerd. Niet geschikt voor een licht voertje, maar zeer goed voor een brasemvoer.
Kan gebruikt worden als vervanging van gewoon maïsmeel. Is relatief goedkoop.
Boilies: Ideaal voor karperboilies vanwege de zoete karamelsmaak, en omdat het zeer goed uithardt.  Het heeft een sterk bindende eigenschap, bij te hoge dosering gaat de mix plakken. Pas dus goed op met de hoeveelheid.
Dosering: 10-15%

Coprah melasse

klik hier voor meer info

Is een restproduct van de kokosnootverwerking. Goede melasse is donker van kleur, geurt sterk en kleeft.
Uitstekend geschikt voor brasem.
Boilies: is een goede binder en laat zich gemakkelijk verwerken.
Dosering: 10-25%

Cornflakes

Verkrijgbaar in diverse soorten en smaken, op basis van maïs. Vermalen is het een speciaal meel.
Boilies: Harden niet zo goed uit omdat het veel vocht opneemt. maar is wel erg geschikt voor instant respons boilies.
Dosering: max 20%. Uitharding: redelijk. 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed.

Coriander

klik hier voor meer info

Vers Gemalen Coriander geeft een geheel eigen smaak en geur aan uw voersamenstelling.

Dextrose

Of druivensuiker genoemd. Een zoetstof. Het heeft de eigenschap extra te binden.
Boilies: Wanneer een mix het op de roltafel niet zo goed doet, kan druivensuiker wonderen doen.
Opgepast, in een te hoge dosering maakt het boilies week.
Dosering: max 10%. Uitharding: redelijk. 
Verwerkbaarheid: zeer goed. Instant respons: zeer goed.

Duivenmest

 

Is verkrijgbaar gedroogd of vers. Vers verdient de voorkeur, maar hiervoor moet je dan wel een duivenmelker als vriend hebben.
Als hij naar ammoniak ruikt dan is hij slecht, wegwerpen !!
De verse duivenmest moet bereid worden. We zetten de verse mest onder water om op die manier de onzuiverheden van het nest te verwijderen. Daarna het water afgieten en met een mixer tot een homogeen papje mixen. Men kan het vochtig laten door het op te bergen in een plastiekzak, of drogen voor later gebruik. Goede mest is gifgroen van kleur en heeft een bindende werking.  In de handel is gedroogde mest te koop die men onmiddellijk in het voer kan verwerken. Minder goed en intens maar gemakkelijk. Zeer populair bij de voornvisserij.
(zie ook artikel Steve Salomez)

Ei albumine

 

Kippeneiwit verkregen door een proces van spraydrogen
Boilies:

Een van de sterkste uitharders die er is.
Zoek je een product dat de boilie een harde buitenschil heeft, dan neem je dit product. Gebruik niet meer dan 15% in de totale mix omdat die anders te hard wordt.
Meestal is 5% reeds voldoende.
Het is niet altijd goed bruikbaar in combinatie met ingredienten die kleverig zijn, omdat het zelf ook flink kan plakken.
Is vrij duur.
Dosering: max 10%. Uitharding: zeer goed. 
Verwerkbaarheid: zeer goed. Instant respons: Redelijk.

Eipoeder

 

Eipoeder is het ei inclusief de dooier in gedroogde toestand en verwerkt tot meel. Het ruikt iets sterker dan ei albumine, en het hard ook iets minder uit. Het kleeft ook iets minder. Maar is omzeggens even duur.
Boilies:
Dosering: max 20%. Uitharding: zeer goed. 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: Redelijk.

Erwten

Boilies: Je hebt de keuze uit groene of bruine erwten, ze hebben dezelfde eigenschappen. Ze moeten vermalen worden tot meel en zo verwerkt worden in de mix. Het meel verwerkt goed in de meeste samenstellingen en hard goed uit.

Fenegriek

Het is een kruid dat een heerlijke smaak en geur geeft aan het lokaas en aan boilies. Is een geurstof die zeker voor brasem goed werkt.
Het komt het best tot zijn recht bij temperaturen hoger dan 15°
Dosering: max. 5%

Flavours/lokstoffen

 klik hier voor meer info

Meestal kun je deze in de hengelsportzaak kopen. Het zijn combinaties van een oplosmiddel met een  "smaak of reuk" Het oplosmiddel is de drager. Het hangt derhalve voornamelijk van het soort oplosmiddel af, hoe snel de lokstof oplost in het water. Op het flesje staat vermeld welke soort gebruikt is. Nemen we even de verschillende: Ethanol of ethylalcohol, lost zeer goed in water op en komt dus ook snel vrij in het water. Voor een snelle reactie.
Esopropanol of isopropul alcohol, is giftig, en lost iets moeilijker op dan ethanol. En we hebben dan nog lokstoffen op basis van olie, deze lossen bijna niet op in water, maar drijven. 

Forelkorrels/Trouvit

 

Voer in forelkwekerijen. Het is verkrijgbaar in verschillende diameters en heeft volgens de diameter een andere samenstelling. Meestal zit er een vrij grote hoeveelheid vismeel in.
Heeft volgens de samenstelling vaak een andere kleur en hardheid.
De kleinste 000 bevatten meest eiwitten en hebben een vrij scherpe geur. Een goede regel is: hoe kleiner de korrel hoe hoger de voedingswaarde.
Boilies: Zeer goed te verwerken en een goede uitharding.

Galettemeel

klik hier voor meer info

Is gemaakt van ijswafels. Het is licht, heeft een sterke geur en klevende werking. Neemt moeilijk vocht op, en wanneer er te veel van wordt gebruikt zal het lokaas te licht worden, en daardoor traag zinken. Galette en koekjesmeel worden vaak met elkaar verward.

Geurenspray

klik hier voor meer info

Geur- en smaaktoevoegingen worden in de hengelsport op allerlei manieren gebruikt. Meestal is het doel om het lokaas nog attractiever te maken.Misschien iets minder algemeen proberen vissers ook om hun haakaas te “boosten” door middel van een toevoeging. Voor dit doel zijn deze spray-flacons bij uitstek geschikt.

De gebruikswijze is simpel. U kunt Uw haakaas gemakkelijk “bespuiten” meteen nadat U de haak hebt beaasd.

 

Gluten

Boilies:
Zijn zogeheten kleefeiwitten. ze maken een meel rekbaar en elastisch wanneer het wordt bevochtigt. Hoewel gluten prima kleven, harden ze na verhitting niet uit. Ze maken een boilie op zijn best een beetje elastisch, nooit hard.
Te veel gluten geven een rubber effect en daar is niets mee te beginnen. Gebruik daarom ook maar juist genoeg om het deeg licht te laten plakken.
vb: maisgluten
 

Griesmeel
Maisgriesmeel
Rijstgriesmeel


 

Er bestaan meerdere soorten griesmeel. De meest gebruikte zijn tarwe griesmeel en rijstgriesmeel.
Tarwe griesmeel heeft als voornaamste eigenschap dat het een boilie superhard maakt. Het is lichtgeel van kleur en tamelijk goedkoop.
Rijstgries hardt minder goed uit en is ook iets zwaarder.
Boilies: Het zorgt ervoor dat de boilies net iets harder worden dan met maïsmeel. Qua voedingswaarde is er nauwelijks verschil. Het laat zich ook prima verwerken ondanks de grovere structuur.
Dosering: max 40%. Uitharding: zeer goed. 
Verwerkbaarheid: zeer goed. Instant respons: zeer goed.

Halibutmeel
Karpershit

Halibutpellets worden in veel viskwekerijen gebruikt om de vis op te kweken en is daardoor voor iedere vissoort een vertrouwd aas/lokaas.
Boilies: Dosering 25/40%

Havermoutmeel
Havervlokken



 

Is gestoomde en geplette haverkorrel, heeft een sterk bindende werking, vooral als het vermalen is. In ongemalen toestand (havervlokken) geschikt voor brasem, zeelt en karper. Gemalen voor voorn. Het is sterk bindend en geeft het voer een lichte kleur. Zelden meer dan 20% in het voer. In sterk stromend water tot 30%
Boilies: voor boilies is dit meel moeilijk te overtreffen. In combinatie met ingrediënten met een hoger eiwitgehalte kan men ermee de geschikte boilie vervaardigen. Wel wordt afgeraden om het te gebruiken als bulk omdat het bij een te hoge dosering tijdens het koken geweldig zwelt.
Dosering: max 10 tot 15%. Uitharding: slecht. 
Verwerkbaarheid: niet goed. Instant respons: zeer goed.

Hennepzaad
gemalen
geroosterd
korrels



klik hier voor meer info

Is gemalen hennepkorrel  (kempzaad). Heeft een zeer hoog vetgehalte, is vrij indringend van geur en geeft een licht verslavende werking. Het is uitermate geschikt voor het vangen van dikke blankvoorns, maar ook karper is er niet vies van.
Men kan gemalen hennep kopen, maar het gekochte product krijgt een grotere meerwaarde door het te koken, en samen met het kookvocht het lokaas te bereiden.  Zuivere hennepkorrels moeten enkele dagen geweekt worden tot de kiem zichtbaar wordt. Daarna malen, en vers gebruiken of drogen. Iets extra krijgt het als je het roostert in een pan.
Zeker in de winter en op voorn is dit vaak een goede toevoeging aan het lokaas. Als men met hennep korrels vist is het een must. Werp dan wel met korte tussenpozen enkele verse korrels rond de dobber gedurende de volledige vissessie.
Geroosterde hennep: Maakt een lokvoer zeer actief en versneld het uiteenvallen van de voermix.
Hennepmeel: Bindt nauwelijks en ruikt erg sterk. Is iets minder van kwaliteit dan het zelf gekookt spul.
Boilies:
Is een goede eetlust opwekker. Bevat veel olie, daarom is het aan te raden om wat griesmeel samen met de kemp te vermalen om kleven te vermijden. 

Hondenbrokken

Boilies: Zijn in talrijke variaties van verschillende merken verkrijgbaar.  Het is een vrij goedkoop bestanddeel en daardoor erg populair. Men kan tot 50% van de totale mix in een samenstelling gebruiken. Je kunt hondenbrokken ook als drijvend aas gebruiken.

Insecten

Gemalen tropische insecten zijn rijk aan aminozuren en vitaminen.
Daarbij zijn insecten een natuurlijke voedingsbron van vele vissen
Boilies: Een meerwaarde aan je boiliemix. Dosering: 10%

Karwijzaad

Is een geurstof met een scherpe indringende geur. Te gebruiken op diep water en voor grote vis.

Kattenbrokken

Boilies: Zijn net als hondenbrokken bijna een totaal voer. Malen en het ontstane meel gebruiken samen met een uitharder, anders geeft het een te slappe boilie. Beste resultaat krijg je met 5 delen kattenbrokken gemengd met een deel polenta.

Kerriepoeder

De samenstelling kan sterk varieren. In de meeste gevallen is het een combinatie van volgende kruiden.
kurkuma, komijn, peper, fengriek, venkel, gember, coriander en kruidnagel.

Boilies:
Dosering 4-8%

Klei / Rivierklei

 

Rivierklei is qua gebruik exact hetzelfde te omschrijven als vochtige leem zwaar. Maar is nog een gradatie zwaarder.
Wanneer U een echt extreem water bevist qua stroming en/of diepte dan komt dit produkt prima tot zijn recht. Bij dat soort omstandigheden is er bijna niets wat gegarandeerd op Uw voerplaats blijft en rivierklei is dan daarvoor de oplossing, zowel in een mengeling met lokaas en ook puur in combinatie met het gebruikte levend aas

 

Kleurstoffen

Deze kan men kopen in de hengelsportwinkel, bij de apotheek, of op internet. De kleurstof bij het droge voer mengen aan een verhouding van een koffielepel per kg droog voer. Meer mag maar is niet nodig, met het bevochtigen wordt de kleur nog sterker dan in droge toestand.

 

Kaneel

Een vaak gebruikte specerij voor voer. Kaneel maakt het voer donkerder en is goed te combineren met anijs. Mag tot 10%

Kelp

Dit verbazingwekkend zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel.
Het geeft een wat grove open structuur aan het aas of lokaas. Waardoor het gemakkelijk flavours en/of andere attractanten uitlekt.
Boilies: Dosering: 5-15%

Koekjesmeel


klik hier voor meer info

Is gemaakt van vermalen koekjes. Het neemt goed water op en heeft een klevende werking. Is donkergeel tot oranje van kleur en geurt naar vanille, daarbij is het erg zoet. Wanneer je het op zoetekauwen als brasem, karper of zeelt gemunt hebt, dan staat een aandeel van 35% koekjesmeel bijna garant voor de vangst van deze soorten.
Er bestaan verschillende soorten, waaronder;
Honingkoekmeel: Dit heeft een matig bindende werking. Het percentage hiervan mag tot 60% bedragen.
Peperkoekmeel: Dit is zeer zoet en supergoed bindend.
Boilies: Het nadeel van koekjesmeel is dat het slecht uithard, een voordeel is dan weer dat het zeer goed te verwerken is.
Dosering 15-20% 

Kokosnootmeel

klik hier voor meer info

Is gemaakt van gemalen kokosnoot, overblijvend na de oliebereiding. Heeft een sterke geur en neemt geen vocht op. Daarom geschikt voor stilstaand en niet te diep water. Hoe lichter van kleur, hoe minder vet er in zit. Mag niet te licht van kleur zijn om nog een goede werking te garanderen. Het geeft weinig binding.
Het wordt gebruikt wanneer een lokvoer snel uit elkaar moet vallen.
Het is daarom ook zeer geschikt als toevoeging bij het vissen met de voerkorf op stilstaand water.

Kokos schilfers

Idem als kokosmeel maar grover.
Boilies: dosering 2-6%

Koolzaadmeel

Is gemalen zoet raapmeel. Kan alleen in gemalen vorm gebruikt worden. Heeft een hoog vetgehalte en laxerende werking. Wordt het zaad voor geweekt dan heeft het een klevende werking. Vaak gebruikt als vervanger van hennep. Meest geschikt voor diep stromend water.

Koriander

Is een kruid en wordt gebruikt als geurstof. Het beste is de korrels te vermalen samen met wat paneermeel of gewoon meel kopen. geeft een aangename geur en smaak.
Bolies: dosering 10%

Kuiken opfokmeel

Boilie: Het is vrij zoet en lijkt op babycom. Het bestaat grotendeels uit geëxpandeerd maïsmeel. Het is vrij goedkoop en kan als bulk dienst doen. Verwerkt zeer goed en hardt goed uit.

Kurkuma

Kruid. Geelwortel. Kleurt het voer sterk geel en heeft soms een enorme aantrekkingskracht op brasem.
Boilies: dosering 10-20%

Kurkpoeder

Is fijngemalen kurkafval. Mengen we in het klaargemaakt lokaas om het ultra licht te maken. Voor ondiep water en snuivend vissen op kleine vis.

Lactose

Boilies: (melksuiker) Deze suiker uit melk afkomstig heeft als alle suikers een goede bindkracht. Overdrijf echter niet met de hoeveelheid (max 10%) anders kan het deeg tijdens het koken uit elkaar vallen.

Leemaarde





klik hier voor meer info







 

Is zoals de naam zegt een soort aarde. Je hebt ook verschillende soorten leem.
Wordt voornamelijk gebruikt om het voer te verzwaren en om vers de vase  los te maken. Het gemakkelijkst is vochtige leem te gebruiken om bij het klaargemaakte lokvoer te mengen. Achteraf nog wel door een zeef drukken om het lokaas homogeen te maken.
Soms gebruikt men leem met alleen toevoeging van vers de vase als lokaas, eventueel met een reuk of smaakmaker als extra toevoeging. In het voor- en najaar, wanneer de vissen nog niet volop azen voeg je leem aan het aas toe omdat de vis op zuiver lokaas dan te snel verzadigd is. 

Droge leem:
Bij een visserij met muggelarven is het een absolute "must" om ze voor het gebruik eerst goed te "ontvetten" en los te maken. Hiervoor is DROGE LEEM het perfecte produkt. De beste manier om dit te voorkomen is door simpelweg wat DROGE LEEM te vermengen met de larven en er daarna voorzichtig doorheen te wrijven met Uw handen. De larven komen zo los van elkaar en beginnen te bewegen.
Grijze leem: Is voor een groot gedeelte wel te vergelijken met BENTONIET en heeft ook vooral dezelfde toepassingen. Dit produkt is ideaal dus om meer bindkracht te geven aan andere vochtige leemsoorten en bovendien aan reeds bevochtigde lokazen.
GRIJZE LEEM is ook bij uitstek geschikt voor het "plakken" van muggelarven. Wanneer U een kleine hoeveelheid ervan toevoegt aan Uw pure muggelarven net nadat U die larven eerst iets extra heeft bevochtigd met een plantenspuit kunt U perfect een balletje pure muggelarven bij elkaar knijpen en zo puur bijvoeren of bijcuppen op Uw exacte visplaats

Wolkleem:
WOLKLEEM heeft geen voedingswaarde. Het maakt simpelweg een wolk in het water. Die wolk wordt meegenomen door de beweging van het water en zo wordt hij door in de buurt rondzwemmende vissen opgemerkt. Wolkleem kan worden gebruikt in een lokaas. Zo zal het vaak Uw plaats "kick-starten" en de vissen sneller naar Uw visplaats lokken. Bij moeilijke omstandigheden en slecht azende vissen is het bovendien een voordeel dat Uw lokaas "schraler" blijft. Ook kan WOLKLEEM puur worden gebruikt om simpelweg een wolk in het water te maken bijvoorbeeld bij het vissen op kleine vis waarbij U constant kleine beetjes dient bij te voeren.
Wanneer U vist op heldere wateren en wanneer bijvoorbeeld baarzen een potentieel "doelwit" zijn kan een wolk die U met WOLKLEEM maakt en met daarin een kleine hoeveelheid levend aas de beste manier zijn om de interesse van de vissen op te wekken
Vochtige leem: Dit is waarschijnlijk de in de hengelsport het meest gebruikte grondsoort. VOCHTIGE LEEM heeft verschillende toepassingen. Allereerst kunt U er simpelweg Uw lokaas mee verzwaren. Tegelijkertijd zal de VOCHTIGE LEEM ervoor zorgen dat Uw lokaas, eenmaal op de bodem, snel open breekt.
Bij moeilijke visomstandigheden kunt U VOCHTIGE LEEM ook puur gebruiken in combinatie met Uw levend aas. Indien gewenst kan daarbij de VOCHTIGE LEEM extra worden gezoet of kan er een poeder-additief aan worden toegevoegd.
Vochtige leem bestaat in variaties en van 2 tot 25kg.
Vochtige leem gemalen
Vochtige leem Medium
Vochtige leem zwaar
Vochtige leem zwart

Leverpoeder

Is in werkelijkheid een extract van lever en is afkomstig van runderen of varkens. Er zijn dus verschillende soorten en kwaliteiten. Het heeft een zeer hoog eiwitgehalte, is zeer fijn gemalen en stuift enorm. Kan prima gebruikt worden als toevoegsel in een vleesmix om het geheel een aparte geur te geven. Het is wateroplosbaar wat een extra pluspunt is in koudere periodes. Leverpoeder is vrij duur.
Dosering: max 10%. Uitharding: goed. 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: Redelijk.

Lijnzaadmeel

 

Heeft een hoog vetpercentage en bevordert de werking van het lokvoer. Is goed bindend  en veel gebruikt voor de voornvisserij.
Boilies: Is een prima binder en hard ook goed uit. Het neemt veel vocht op tijdens het bereiden. Laat na het toevoegen van vocht de mix 10 minuten staan.
De vezels verzadigen zich waardoor de mix wat in zal drogen. Indien nodig nadien nog wat extra vocht toevoegen.
Dosering: max 20%. Uitharding: goed. 
Verwerkbaarheid: redelijk. Instant respons: zeer goed.

Maïsbloem

klik hier voor meer info

Het is het stuif dat in de zeven achterblijft na het breken van de korrels. Of het is maïsmeel dat gewoon langer gemalen wordt.
Het heeft een wolkende werking en laat het voer snel uiteen vallen. Door het hoge vetgehalte heeft het ook een laxerende werking. Verzadigt echter vrij snel de honger.
Boilies: Het laat zich goed verwerken en is rijk aan koolhydraten. Het hard door zijn fijne structuur minder goed uit dan de grovere varianten.
Dosering: 20-25%

Maïsgluten


 

Komt vrij na het onttrekken van de kiem en het zetmeel uit de maïskorrel. Is geelbruin tot bruin van kleur en heeft een sterk klevende werking. Verzwaart het voer.
Boilies: In tegenstelling tot tarwegluten is de bindkracht te verwaarlozen. Bij het uitharden is het net andersom. Maïsgluten maken een boilie keihard. Max 15%

Maïsmeel


 

Is het meel van de volledig vermaalde maïskorrel. Wordt gebruikt om het voer te verzwaren en is verkrijgbaar in twee kleuren, wit en geel. Zowel in grove als fijndere versie. Zelf gebruik ik dit om mijn kleine vers de vase uit elkaar te halen en/of om daarna in te vriezen. Bij het ontdooien zijn ze dan gemakkelijker uit elkaar te krijgen om in het grondvoer voor brasem te mengen. Het is slechts licht bindend.
Boilies:
Door het hoge gehalte maïsgluten, zal het de hardheid van de boilie bevorderen. Het is tevens goed voor de spijsvertering en heeft een hoge energiewaarde.
Maïsmeel is een van de meest gebruikte ingrediënten in een boiliemix. Hoe fijner het meel, hoe beter het draait, maar ook hoe zachter de boilie wordt.
Dosering: max 35%. Uitharding: zeer goed. 
Verwerkbaarheid: zeer goed. Instant respons: zeer goed.

Maniokmeel

Dit is meel van de cassave, een tropisch gewas en in deze landen de gelijke van ons gewoon tarwemeel. Hoe witter de maniok hoe beter de kwaliteit. Het is een uitstekende wolkvormer die lang blijft zweven.
Dosering: max 20%. Uitharding: goed. 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: goed.

Melkpoeder

 

Gekocht in de hengelsportzaak is het met visolie of grasmeel gedenatureerd. Het is daardoor iets vettiger dan in de voedingswinkel. Een typische wolkvormer voor licht voer en/of kleine vis.
Boilies: Laat zich in elk type mix prima verwerken en geeft aan een neutrale mix een licht zoetige vanillesmaak.
Dosering: 10-15%

Notenmeel


 

Is gemaakt van vermalen schilfers van de kokosnoot. Het heeft een hoger vetgehalte en de geur is scherper dan kokosmeel.
Boilies: Middelmatige binding.
Dosering: 10-20%

Oeuillette/maanzaad

Is vermalen of geplet maanzaad. Het zou een bedwelmende werking hebben en zo de argwaan van de vis wegnemen.

Oliën dierlijk/plantaardig

Het zijn natuurlijke extracten die door persen of koken uit planten of dieren gewonnen worden. Het zijn natuurlijke lokstoffen. Ze lossen niet op in water en drijven aan het oppervlak. Om ze op te lossen moet er een oplosmiddel toegevoegd worden.
(emulgator)
Bolies: Wordt gebruikt om een deeg smeuïg te maken en de rolbaarheid te verbeteren. Ook om een sterk geconcentreerde flavour toe te voegen.

Pindameel


 

Afkomstig van pindanootjes. Een echt vettig ingrediënt met een middelmatige binding. Het best inzetbaar in de zomer  op blankvoorn, brasem en karper. Je hebt geroosterd en wit pindameel.
Geroosterd is iets intenser van geur en smaak.
Boilies:
Fijngemalen pindas hebben een hoog eiwitgehalte en bevatten veel olie. Het is vrij grof en hierdoor krijgt de boilie ook een wat ruwere structuur. Soms een killer waar het vangsten betreft maar het bederft erg snel. Er komt dan een zwarte schimmel op te staan en dan is het tijd om het hele boeltje in de vuilbak te kieperen.
Dosering: 10-25% maar kan zelfs tot bijna 40%

Polenta

klik hier voor meer info

Is de versneden maïskorrel. De kleur is afhankelijk van het soort maïs en kan geel, oranje, wit en zelfs zwart zijn. Er bestaat grove en fijne polenta. Beiden doen het voer uiteenvallen. Er bestaat ook gekookte polenta die gedroogd en daarna versneden is. Deze is luchtiger en kleviger dan de gewone soort.
Boilies: Hoe grover hoe moeilijker te draaien.
De boilies worden er steenhard door, afhankelijk natuurlijk van de andere ingrediënten. Is betrekkelijk goedkoop en bijna in iedere mix te verwerken.
Dosering: grof 10%. fijn tot 30%. Uitharding: goed. 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: goed.

Polentabloem

klik hier voor meer info

Bijna gelijkaardig aan polenta, maar veel fijner van structuur. Een geweldig product die goed verwerkt.
Heeft een goede instant respons. Is ook in staat om grote hoeveelheden neutraal materiaal mee te nemen, maar heeft zelf weinig voedingswaarde.
Boilies: Hardt prima uit en neutraliseert plakkerige mixen. Polentabloem zwelt flink tijdens het koken maar krimpt weer bij het afkoelen. Het is goedkoop en kan in grote hoeveelheden gebruikt worden. Max 60%

Puddingpoeder

In talrijke smaken en merken verkrijgbaar. en een ideale smaakmaker.
Boilies: Tot 20% maar dan reeds moeilijk om de mix nog te rollen.

Raapzaad

Raapzaad is klein van korrel en donkerbruin van kleur. Het heeft een wat zoetige walnootachtige smaak. Het is rijk aan vezels en vetten en bevat een mooi aminozurenpatroon.
Boilies: Dosering 5-15%

Rietsuiker

Vloeibare rietsuiker kan je in iedere supermarkt kopen en is een ideale zoetstof. Deze stroopachtige vloeistof mengt zich probleemloos met water, vijf soeplepels op één liter water.
In een water- rietsuiker oplossing kan je ook de casters aan de waterkant bewaren. En zoete maïs maak je er extra zoet mee.
Boilies: Rietsuiker barst van de koolhydraten, en karper is er zot op. Gebruik geen te grote hoeveelheden omdat het deeg anders tijdens het koken kan uit elkaar vallen max 15%

Robin

Robin is de merknaam van Haiths vogelzaden.  Er zijn 4 beschikbare kleuren. Ieder kleur heeft zijn specifieke eigenschappen.
Als toevoeging aan lokaas of boiliemix. 
Zo is robin red erg kruidig.
Robin gold heeft een pittige geur die naar peper neigt.
Robin green is iets minder kruidig en frisser van geur.
Robin oranje is iets minder kruidig en zoeter van smaak.

Roggemeel
Roggebloem

Wordt gebruikt door bakkers voor het dagelijks brood.
Roggebloem is fijner gemalen dan het meel.
Karpervissers gebruiken het met succes als bulkproduct. Het heeft een zeer goede smaak en een zeer goede instant respons.
Boilies: Een product waarmee je zo aan de slag kan zonder het gebruik van veel eieren.
Roggemeel combineert heel goed samen met oa. vismeel.
Na het rollen begint deeg met roggebloem te zwellen wat het een stukje moeilijker maakt.
Dosering: 20-25%

Schapenkorrels

Boilies: In de beginperiode een van de meest gebruikte ingrediënten, hoofdzakelijk omdat het goedkoop is.
Schapenbix rolt als een trein en ruikt daarbij nog zeer lekker. Het heeft slechts een nadeel; de aantrekkingskracht is vrij snel uitgewerkt.

Sesamzaad

Is het vetste zaad aller zaden en moet altijd vermalen worden met polenta of een ander droog meel. Het verhoogt door het vetgehalte de werking van het voer.

Soja isolaat

Boilies: Is vrijwel het pure eiwit uit de sojaboon. Het is vrij duur en wordt gebruikt als bij ingrediënt waar het dient als smaakmaker. Het hardt op zichzelf niet uit en zwelt bij het koken enorm op waardoor je het enkel in kleine hoeveelheden in harde mixen kan gebruiken zoals deze met wouwbloem, maïsmeel en polenta. 
Het behoort tot de lichtste ingrediënten en er kan dan ook een leuke drijvende boilie van gemaakt worden die erg lang goed blijft en ook stevig is.
max 20%

Sojameel


Sojavet



 

Een van de meest gebruikte ingredienten.
Ontvet ook wel sojabloem genoemd. Hier zijn de vetten verwijderd. Het heeft een hoog eiwitgehalte maar bevat slechts 1% vet. Het zit in bijna elke kant- en klaar mix die in de handel te koop is.
Een variant is sojabloem vet. Hier zijn de vetten en oliën erin gelaten. Het bevat 25% vet
De eigenschappen zijn van beiden omzeggens gelijk en ze zijn ook beiden even gevaarlijk als het over bederven gaat.
Dus altijd vers te gebruiken, je ziet of ruikt het immers moeijlijk als het bedorven is. 

Boilies:

Vermalen sojabonen zijn rijk aan natuurlijke vetten en hebben een goed bindende werking. Het is het meest geschikt voor boilies met een gemiddeld eiwitgehalte van 50% of minder.
 

Speculaas

 

Speculaas is een koekje, dat gemalen erg kruidig ruikt en veel suikers bevat. Het is in droge toestand vrij licht maar nat wordt het redelijk zwaar.
Is nu ook in vloeibare vorm verkrijgbaar.
Boilies: Je kan er goed boilies van rollen en ze hebben een uitgesproken smaak en kleur.
Dosering: 15-25%

Steranijs
Anijszaadmeel

Is gemalen anijszaadpit. De beste kwaliteit komt van steranijs, wat vijf maal sterker is in geur dan Spaans anijszaad. De kleur moet dieproodbruin zijn. Zeer goed in een oppervlakte voer. Anijs is misschien het meest gebruikte standaard voerkruid dat zowat alle vissen lokt. Het geeft nauwelijks een bindende werking. Spaarzaam toedienen als toevoegsel. Een van de oudste geur en smaakversterkers.
Boilies: Dosering: 5-10%

Tarwebloem

Tarwebloem is een fijngemalen meel van granen, waaruit de schilfertjes, zemelen en kiemen zijn verwijderd. Het is een van de hoofdbestanddelen van brood. Het heeft een fijnere structuur dan volkoren tarwemeel en laat zich hierdoor gemakkelijker verwerken.
Boilies: Een ingrediënt dat veel gebruikt wordt.
Het heeft weinig of geen negatieve eigenschappen.
Het rolt zeer goed, is goedkoop en de karper is er dol op.
dosering: 20-30% 

Tarwekiemen

Tarwekiemen is gemalen tarwe waarin de zemelen en kiemen nog aanwezig zijn. Door de aanwezige kiemen en zemelen is het vezelrijk.
Boilies:
De bindkracht is niet bijzonder goed, echter bij de juiste dosering zorgt dit niet voor problemen.
Dosering: 5-8%

Tarwegluten

Boilies: Wanneer het deeg te brokkelig is zal het door toevoeging van tarwegluten beter bij elkaar blijven en gemakkelijker rollen. Bij een te hoge dosis veranderd het echter in een soort stopverf. Max 15%

Tarwemeel
volkoren
 

Boilies: Volkoren tarwemeel gebruiken we in het overgrote deel van de boilie samenstellingen. Tarwemeel bestaat in verschillende samenstellingen, denken we maar aan meergranenbrood. Het is rijk aan eiwitten, koolhydraten, vitamines enz.. Daarbij zorgt het voor een goede spijsvertering, ook bij de karper.
Dosering: 25-30%

Tijgernoten/gebroken

Deze groeien aan de wortels van een vaste plant en worden in Zuid-Europa vaak gegeten. De smaak doet denken aan hazelnoten of amandelen.
Ze bevatten 25% vet, 30% zetmeel en 7% eiwitten
Boilies:
De olie welke uit de noot komt heeft een geur die karpers weten te waarderen. Een perfecte toevoeging voor een mix.
Dosering: 10-15%

Vanille

Is een gekende en zoete specerij, meestal in poedervorm.
Boilies:
Gebruikt als eetlust opwekker en geur en smaakstof.

Venkel (gemalen)

klik hier voor meer info

Is een lichtzoete specerij die aan anijs gecombineerd met drop doet denken. Het zaad is vermalen te gebruiken in voornvoer.
Heeft weinig voedingswaarde
dosering: 3-6%

Varkensmeel

 

Is een samengesteld voer voor varkens en bevat veel granen, vlees, vismeel en suikers. Het is een zeer goedkoop product.
Boilies: Met de nodige caseïne en wat griesmeel of maïsmeel is er een vrij goede boilie mee te rollen.

Vis  &
Weekdieren
meel




 

Is gedroogde en gemalen vis. De geur is zeer scherp en het bevat een hoog percentage aan dierlijk eiwit. Soms wordt er ook slachtafval in verwerkt.
Vaak is het succesvol bij nieuwe visuitzettingen omdat de viskwekerijen vaak vismeelkorrels gebruiken als voer.
Bestaat in talrijke varianten afhankelijk van het soort vis.
Zo is er vismeel van diverse soorten vette vis, Zalm, inktvis, mossels, garnalen, ansjovis, enz...
Het verschilt hierdoor vaak ook zeer sterk in geur en vettigheid.

Garnalenmeel: Heeft een lichte visgeur en is grof van structuur. Is zachter, waardoor er vaak meer uitharders gebruikt moeten worden. Garnalenmeel zwelt sterk op bij het koken waardoor kort koken de voorkeur heeft. Zeer goede instant respons.
Opgepast bij te hoge dosering gaan de boilies drijven.
Max 20%
Haringmeel: Het vismeel met het hoogste eiwit en vetgehalte en is het hoofdbestanddeel van forelkorrels. De scherpe geur laat een herkenbaar spoor achter in het water. Max: 20%
Makreelmeel: Redelijk vet en eiwitrijk. Iets scherpere geur dan gewoon vismeel. Max: 20%
 

Vleesmeel
Beendermeel

Is bereid van kadavers van dieren en is donkerbruin van kleur. Is het licht van kleur dan is het hoofdzakelijk gemaakt van beenderen en minder geschikt.
Vleesmeel heeft een specifieke geur.
Boilies: Kan prima gebruikt worden in een mix maar heeft een schrale voedingswaarde waardoor het aangeraden is om koolhydraat rijke ingrediënten toe te voegen.
Op dressuurwaters heeft dit meel vaak een verrassend effect.
Dosering: max 40%. Uitharding: zeer goed 
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: redelijk

Weipoeder

Is het product dat overblijft na de fabricage van kaas.
Boilies: Een product dat zich zeer goed laat verwerken en dat met veel ingrediënten kan gecombineerd worden.

Wouwbloem

 

Bestaat uit graankorrels die met hete stoom bewerkt, gedroogd, en fijngemalen zijn. Het heeft een klevende werking. Voor zwaar voer dat niet te vlug uit elkaar mag vallen.
boilies: De eigenschappen van wouwbloem liggen het dichtst bij die van maïsmeel, alleen draait het nog soepeler en wordt het nog harder.
Samen met polentabloem is het een superieure basis voor mixen die steenharde boilies moeten opleveren.

Zavel

Is een grondsoort die qua eigenschappen tussen leem en mergel inzit. Het heeft een donker diep oranje kleur en moet vochtig bewaard worden. Het is licht wolkvormend en geschikt als basis van een lokvoer.

Zemelen

Zijn een bijproduct van het walsen van de tarwekorrels, en is zowel fijn als grof verkrijgbaar. Grove zemelen zijn de buitenkant van de tarwekorrel, en de fijne is het vlies tussen de buitenkant en de kern van de tarwekorrel. Het neemt goed vocht op en men maakt het voer luchtiger en lichter. Geeft nauwelijks binding en daarom uiterst geschikt voor een tussen twee waters voer.

Zoetstoffen

 klik hier voor meer info

Alle zoet smakende substanties al dan niet kunstmatig of natuurlijk. Vaak in de hengelsportzaak te koop in extracten met diverse smaken. Gebruikt als lokaastoevoeging of om het aas te besprenkelen.

zout

Velen voegen dit keuken ingrediënt in voor- en najaar toe aan het lokaas om de vis langer op de voerplaats te houden. Een goede maatstaf is 100 gr per kilo droog voer.


 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.