Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Aas-Lokaas
Voersamenstelling
Lokvoer Brasem
Lokvoer Voorn
Lokvoer Divers
Aassoorten
Zeeaas-soorten
Ingredienten
Lokaas Tips
Artikels

 

Basistechnieken  - Aas & lokaas  Voersamenstelling 
 

Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.  
Als er al een viswijze is waarbij voeren van het grootste belang is voor een geslaagde vissessie, dan is het bij het vissen met de vaste hengel, maar deze basisprincipes zijn ook van toepassing voor andere vistechnieken.
Meestal vissen we slechts enkele uren en in die tijd willen we ook zo veel mogelijk vis vangen. Om die reden moet de vis zo vlug mogelijk naar onze stek gelokt worden en daar ook zo lang mogelijk blijven.
Vissen we gericht op grote vis of bij  langere vissessies, dan kunnen we een samenstelling nemen die langzamer maar langer werkt.
 
Samenstelling Lokaas/Basisprincipes
In de meeste hengelsportzaken is een uitgebreide keuze aan kant en klaar voer te koop die vrij goed voldoet. De fabrikant heeft hierbij reeds de mengeling gemaakt, maar niets houdt je tegen om verschillende soorten onderling te gebruiken. Vertrouw je liever op je eigen samenstelling, dan kan je in het hoofdstuk "ingrediŽnten" alle informatie vinden over grondstoffen. 
Hou bij de samenstelling steeds rekening met de viswijze, diepte, stroming en vissoort. Verschillende ingrediŽnten hebben speciale eigenschappen zoals kleverig , bindend, wolkende, enz. Door hier gebruik van te maken krijgt het voer een andere werking. Veel hangt ook af van de stevigheid van het grondaas. Als je voerballen erg vast en hard aandrukt zullen deze niet zo snel hun actieve elementen loslaten. Voeg je klevende ingrediŽnten toe dan zullen de voerballen ook langer heel blijven en minder snel oplossen. Je kunt ook gebruik maken van geuren. Elk ingrediŽnt heeft zo zijn eigen geur en deze kan meer of minder dominant zijn. Daarnaast bestaan er veel apart verkrijgbare geuren die vaak erg geconcentreerd zijn. Opgepast, overdrijven met geuren heeft meestal nefaste gevolgen. Ook de kleur van het lokaas kan een rol spelen, donker of licht.
Wat het beste lokaas is, niemand die het weet. En mijn ondervinding leerde me dat ook het beste lokaas met de tijd minder werkt door dressuur verschijnselen. 
Maak je zelf een mix, noteer deze dan op papier zodat je bij een goede mix,  de volgende maal de juiste samenstelling weet. Doe daarom ook de moeite om een weegschaal te gebruiken, eerder dan gokken naar de juiste hoeveelheid. Een juiste dosering kan het verschil maken. 
Bodemvoer
Vijvers
Meestal hebben vijvers een geringe diepte, van 1.5 tot 2.5 meter. Het voer moet hier dan ook vrij los van vorm zijn zodat het niet in balletjes op de bodem terecht komt. Juist hier moet het voer zich op de bodem goed uitspreiden. Eigenlijk moet het tijdens het afzinken reeds verbrokkelen zonder echt te gaan wolken (een teken dat het reeds oplost)

Kanalen met lichte of geen stroming en scheepvaart
Diepte varieert van 2 tot 3.5 meter. De samenstelling mag bijna identiek zijn aan deze voor vijvers. Alleen mag het voer nu niet tijdens het afzinken verbrokkelen, dat mag slecht op de bodem gebeuren.

Grote kanalen met scheepvaart/Diep water
Hier is het vaak behoorlijk diep, 3 tot 6 meter. Het voer moet daarom reeds een stevige structuur bezitten en redelijk vlug naar de bodem zakken. Daarna mag het zich slechts langzaam verspreiden.

Stromend water
Dit voer moet zo stevig zijn dat de ballen zelfs op de bodem niet in de eerste tijd uiteenvallen, maar slechts langzaam oplossen.
 

Diverse samenstellingen
Kantvoer voor kleine vis:
Hiermee bedoel ik voer om niet ver uit de kant te vissen op kleine vis, in hoofdzaak kleine voorn. Deze voersamenstelling moet zeer vlug in het water oplossen. Tijdens het zakken naar de bodem moet het voer wolken, en er mag slechts een kleine hoeveelheid de bodem bereiken. Bij de start kan eventueel een kleine hoeveelheid zwaarder bodemvoer ingeworpen worden, of men kan het kantvoer iets natter maken en goed en harder samenknijpen waardoor het niet zo vlug uiteenvalt. Doe dit dan wel in een aparte voeremmer om het ander voer niet te veranderen.

Licht oppervlakte voer:
Dit moet uiterst licht zijn en wolken. Probleem hierbij is dat je het ook nog moet kunnen inwerpen. Wanneer je het met een hand licht knijpt moet dit voldoende zijn om er een balletje mee te maken dat werpbaar is maar toch onmiddellijk uiteenvalt als het het wateroppervlak raakt, en niet tijdens de worp. 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.