Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Vaste stok
Karper
Feeder
Match
Kunstaas
Snoek
Snoekbaars
Meerval
Diverse
Vliegvissen
Vijverforel
Zeevissen

 

Basistechnieken - Lijnmontages - Snoekbaars
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.
 

De meeste van onderstaande montages zijn uitgebreid beschreven terug te vinden bij: Vissen op 'Snoekbaars'.
Daar kan je ook lezen hoe, waar en waarom je met betreffende montages moet vissen. Onderstaand is dan ook slechts een beknopte weergave.

Snoekbaars dobber montages
 

Het snoekbaarsvissen met een dobber is zeker een van de leukste manieren om deze glasoog aan de haak te krijgen. De slanke speciale snoekbaarsdobbers vragen een lichte uitloding. De manier van vissen is er een van de verschillende plaatsen afzoeken met het aasvisje op of bij de bodem.


Conventionele dobbermontages

Onderstaand enkele verschillende manieren van uitloden.
(terug te vinden bij: vissen op snoekbaars/techniek 1)

 

    

 

Ledger systemen  
 

Je ziet ze vaak in de hengelsportzaak, de kleine blistertjes met allerlei rubbertjes, ringetjes, connectors, enz. De namen zijn ons vaak vreemd en steeds Engelstalig. Ze zijn een van de nieuwste rage, en laten vaak ingewikkeld monteringen toe.  Het opzetten van de montage is dan ook vaak niet zo eenvoudig. Zelf doe ik dit dan ook vaak thuis en neem de compleet opgetuigde hengel mee naar het viswater. Hieronder enkele montage waarbij gebruik gemaakt is van diverse systemen.

Float ledger
Een dobber ledger systeem voor bodemvissen

Free running ledger rig 

Ledger systemen pas je toe bij het statisch vissen. Een slanke dobber minimaliseert de weerstand. Het schuiflood kies je niet te zwaar en tegelijk zorg je ervoor dat de vis enkele meter met het aas kan wegzwemmen, voor het door de loodstopper geremd wordt. Vis je  op een onregelmatig verlopende bodem, dan is het free running systeem misschien wel de beste methode.

Bodemmontages  aasvis
 

Gewone schuifloodmontage
(basis)
(terug te vinden bij: vissen op snoekbaars/techniek 1)
Een eenvoudige en veelzijdig inzetbare montage die als basis zeer goed voldoet.
Je kan gebruik maken van een miniwartel voor de verbinding hoofdlijn/onderlijn maar het kan ook met een speldwartel.
Het lood kan je gewoon op de lijn schuiven of met een rubber lijngeleider om de draad zo weinig mogelijk te beschadigen en gemakkelijk omwisselen van het lood mogelijk te maken.

    
  
  
  
         

Bodemvissen met dood aas - popup
 

Met stukjes piepschuim die je via de bek van de vis naar binnen schuift, creëer je drijvend vermogen. 
Op begroeide, zachte of vuile bodem. Maar ook om de dode aasvis visueel beter zichtbaar te maken. Het aas beweegt ook veel vrijer dan op de bodem liggend.

 
Sunken float rig (Fox)

Je aas vrij zwevend in het water presenteren, doe je met zogenaamde sunken floats. Ze worden tot wel een meter boven het lood bevestigd. Daaraan komt vervolgens de takel, die zo de vis vrij van de bodem houdt. Zeker wanneer je boven een zachte bodem of wiervelden vist, een aanrader.

Zwevende roofvistakel met
onderwaterdobber of drijflichaam
Klik hier voor het volledig artikel: zwevende roofvismontages   

Deze montages worden gebruikt om mooi dicht tegen de bodem aan te vissen.
Een (volgens mij)
van de beste manieren om actief op snoekbaars te vissen. Zelf vis ik hoofdzakelijk met vb3. Bij zwaardere andere vissoorten in het buitenland gebruik ik de andere twee methodes. Een nadeel heeft dit model van onderwaterdobber, dikke gevlochten lijnen krijg je er niet door.
In Vb 1 en 2 is gebruik gemaakt van een onderwaterdobber van fox en is iedere verbinding afgewerkt met een siliconen slangetje.
Vb 1 is meer geschikt om te slepen over een egale bodem, terwijl vb 2 meer geschikt is bij oneffen bodem of om een onderwaterhelling  mee af te vissen.
Vb 3 is een oudere maar daarom niet minder goede versie met een kurkje als drijflichaam. Deze montage is iets minder opvallend en wat lichter.
 



 

 

Zwevende roofvistakel met ledger arm  
 
(artikel snoek/snoekbaars: zwevende roofvismontage 2)



 

Drachkovitch takel
 

Deze montage die in onze ardennen veel gebruikt wordt in combinatie met een elrits, is het best geschikt voor een harde bodem met weinig plantengroei.
Als hengel: een spinhengel of baitcaster met een lengte van 2.7 tot 3 meter en een werpgewicht tussen de 20-60gr
Een aasvis takel van de gelijknamige franse snoekbaarsvisser die het best werkt vanaf hoge visplaatsen zoals kademuren, of vanaf een boot.  Wat niet wil zeggen dat je er niet  gewoon vanaf de kant mee kunt vissen. Deze aastakel is in bijna iedere vissportwinkel te koop, en alhoewel door ons Vlamingen minder gebruikt, ontbreek deze zelden in de uitrusting van onze Waalse visvrienden. Door het los gemonteerde kogellood voor de takel valt het aasvisje bij het raken van de bodem telkens om en imiteert zo een in doodstrijd verkerende prooivis. Met de hengeltop wordt het visje een eind van de bodem opgetild en weer naar de bodem gelaten door de hengeltop te laten zakken, waarbij men een halve meter lijn  binnendraait. Experimenteren is noodzakelijk om de juiste hoogte en snelheid te ontdekken waar de vis op reageert. Men monteert de takel  door de speld via de bek in de aasvis te steken en daarna de twee dreggen in de flanken van de vis, de achterste dreg bij voorkeur in de buurt van de staart. Tot slot wordt het koperdraad door de nek gestoken en rond de kop gewikkeld.
 
 

       
drachkovitch takel/Loodkoptakel met bevestiging

Fireballs
Klik hier voor het volledig artikel: Fireballs

Dropshot vissen/diverse montages
Klik hier voor het volledig artikel: Dropshot vissen

Snoekbaarzen met sardines als aasvis
 Klik hier voor het volledig artikel

VB  van takelmontage
Vissen met fladderende visreepjes
 Klik hier voor het volledig artikel



Tip voor levende aasvis 
Het gebeurd soms dat de vis er wel zit, maar vertikt om de aasvis te nemen. In dat geval lokt het gebruik van deze tip wel vaak een aanbeet uit. Het principe is simpel. Knip een deel van de staart weg. Vermijd echter te diep knippen waardoor de vis gaat bloeden !
Hierdoor zwemt de aasvis op een vrij onnatuurlijke manier wat de luie rovers toch tot aanbijten verleid. 

 
 
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.