Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Snoek/Snoekbaars
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index snoekbaarsartikels
Klik hier om terug te keren naar index artikels snoek


Zwevende roofvismontages
 
Gebruik:
Deze montages zijn bedoelt op constant boven de bodem te vissen en wel zo dat je hiervan 100% zeker bent dat dit op de afstand is dat je zelf wenst.
In de eerste plaats zijn ze ontwikkeld om slepend te vissen op snoekbaars met een levend aasvisje. Maar de montage voldoet ook uitstekend voor het vissen met dood getakeld aas. In het buitenland gebruik ik deze montage ook voor het vissen op andere roofvis waaronder verschillende soorten meerval. In dit geval meestal op licht stromend water en met dode aasvis of diverse andere soorten aas. De drijver en de stroming zorgen er in dit geval voor  dat het aas steeds goed zichtbaar boven de bodem zweeft.
Montages:
de tekeningen tonen duidelijk hoe je de verschillende montages in elkaar steekt.
In Vb 1 en 2 is gebruik gemaakt van een onderwaterdobber van fox en is iedere verbinding afgewerkt met een siliconen slangetje.
Vb 1 Is een schuivende montage en meer geschikt om te slepen over een egale bodem. Hiermee kan je de vis ook lijn laten nemen wat bij een levende aasvis of aas noodzakelijk is.
vb 2 Is een vaste montage, meer geschikt is bij oneffen bodem of om er een helling mee af te vissen. en  alleen geschikt voor het slepend vissen met een of ander soort takel waarbij je onmiddellijk  kan aanslaan. 
Vb 3 Is ook weer een glijdende, wat oudere versie maar daarom niet minder goede versie met een kurkje als drijflichaam. Deze montage is iets minder opvallend en wat lichter. Ze heeft als voordeel dat je het drijfvermogen gemakkelijk kan aanpassen en een kurk is vlug gevonden.
Je kan daarna de fles nog leegdrinken bij een mooie vangst !

De dikte van de draad neem je natuurlijk afhankelijk van de vissoort, en liefst zo licht mogelijk. Is er een kans op andere roofvis dan baars of snoekbaars dan is een staaldraad onontbeerlijk.
Hou er ook rekening mee dat bij de onderwaterdobbers van fox  de centrale doorgang niet erg ruim is. Dikkere lijnen en zeker gevlochten, van meer dan 30/00 krijg je er bijna niet of in het geheel niet door.
Vis ik met getakeld dood aas dan breng ik vaak nog een popup aan zoals karpervissers gebruiken in het binnenste van de aasvis aan om deze iets extra drijfvermogen te geven. Hierdoor vermijd je dat hij tijdens het slepen toch nog de bodem raakt. Ook ander aas kan hiervan voorzien worden.
Neem het drijflichaam ook niet te klein, dan wordt het in veel gevallen nutteloos en met een iets groter drijflichaam merkte ik weinig verschil in aanbeten op, integendeel soms trekt het de aandacht van de roofvis.
Verder kan je de afstand tot de bodem aanpassen door de lengte van de zijlijn. Normaal hou ik het bij circa 40cm.
 


 

(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Aanslaan:
Vis je slepend dan doe je dit uiterst traag en op gevoel. Iedere aanbeet is vrij goed voelbaar. U reactie hangt af van het soort aas en de montage 
- Getakeld aas met montage 2: Hier kan je bijna niet anders of direct reageren. De vis kan immers geen lijn nemen zonder de weerstand van het lood te voelen. Daarom is het ook bijna steeds noodzakelijk om de aasvis te voorzien van een extra dreg achteraan.
- Andere montages: Deze zijn glijdend en hier is het vaak beter de vis iets meer tijd te gunnen om het aas te nemen. Bij een aanbeet, die soms zeer heftig kan zijn, maar evenzeer is het vaak een gewoon tegenhouden van de voorwaartse beweging, geeft je onmiddellijk lijn. Vis je met getakeld aas dan wacht je het best enkele seconden voor de aanslag. Met levende vis of ander aas mag dat zelfs iets langer. In dat geval zie je vaak de lijn straklopen en hierop wacht je om de haak te zetten. Dat doe je dan door te wachten tot je de vis voelt en pas dan de haak te zetten.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.