Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Snoekbaars
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index snoekbaarsartikels


Snoekbaarzen met sardines als aasvis
 
Zeker snoekvissers gebruiken regelmatig eens een makreel of een andere zeevis als aasvis. Bij het snoekbaarzen is dit dan weer eerder een uitzondering. Toch is het een goed en soms zelfs een van de beste aasvissen. Sardines hebben het voordeel dat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de vishandel. Voor een paar euro heb je reeds een mooi aantal. Bewaren kan je ze in de diepvries zodat je het gehele jaar rond een uitstekende aasvis in handbereik hebt.
Deze zachte, maar toch stevige aasvis is ideaal om getakeld te vissen. De voordelen tegenover een voorn zijn; Hij is zacht, soepel, langwerpig, geurend en hij bevat olie die een reukspoor aflevert.
Je takelt hem ontdooit of bevroren, het maakt niet echt iets uit. Zelfs volledig bevroren valt de snoekbaars ervoor.
Materiaal:
Als hengel gebruiken we een lichte werphengel van ongeveer 2.7 meter. De hengel moet soepel zijn, maar toch genoeg pit hebben om de haak te zetten of een mooie vis te drillen.
De werpmolen vullen we met gevlochten lijn voor een direct contact. De trekkracht van de lijn max. 7 kg.
De takel bestaat uit een schuivende enkele haak die door beide lippen van de aasvis gehaald wordt. Verder een of twee dreggen die in de flanken geprikt worden. Sommigen rechten één haakpunt van de dreg met een gasbrander en prikken deze in de vis. Ze komen dan bij een aanbeet vlugger los, maar echt nodig is dit niet.
De takel kan men maken uit carbon gecoat staaldraad van 15 lb. Fluocarbonlijn
kan ook, maar dan neem je een beduidend dikkere lijn. Je neemt dan wel wat risico bij de aanbeet van een fikse snoek.
Het vissen:
Roeien, slepen, driften, werpend, het kan allemaal. Het aas wordt natuurlijk steeds zo dicht mogelijk bij de bodem aangeboden. Met een boot is een sleepdobber de aangewezen montage. Werpend van af de kant is het op stoot vissen dan weer het best. Maar de sardine is met bijna alle voor snoekbaars gebruikelijke montages te vissen.
Beste tijd/plaats:
Zomer of winter, steeds is de sardine een goed aas. Op groot water vis je op verschillende dieptes afhankelijk van waar de snoekbaars zich ophoud. Het gebeurd immers nog wel eens dat ze 's morgens op ondiep water en in de middag op diep water te vinden zijn. In waters met minimaal diepteverschil zoals vaarten en polders vang je het meest onder de kant.

VB  van takelmontage
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
 

Sardines, gewoon eens proberen 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.