Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Snoekbaars
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index snoekbaarsartikels


Dropshot vissen met mini shad
 
Gebruik:
Dropshotten is eigenlijk een manier van slepend of driftend bodemvissen. Dat kan het effectiefst vanuit een boot of bellyboat maar is ook mogelijk vanaf de kant en dan liefst een met hoge oevers.
Materiaal:
-- Langwerpig wartellood, rond lood of speciaal dropshotlood. gewicht 10-28 gr.
-- Kleine shads tot 10 cm.
-- hengel 2.1 tot 2.4 meter met een werpgewicht van rond de 20 gr. Voor het vissen
    vanaf de kant kan ook gebruik gemaakt worden van een bolognese hengel 
    waarmee de kanten afgesleept worden.
-- Gevlochten lijn met onderlijn in nylon of fluocarbon van circa 1.5 meter.
-- Haken 8 - 10

Visstekken:
Goede dropshotstekken zijn plaatsen waar structuren in het water voorkomen.
Zoals; kademuren, steigers, bruggen, steenstortingen, waterinlaten enz...  Andere goede stekken zijn deze waar de bodemstructuur wijzigt zoals  oplopende oevers,  kuilen en overgangen van diep naar ondiep.
Montage:
Monteer zoals onderstaand voorbeeld. Belangrijk hierbij is dat de haak in een hoek van 90 haaks  op de lijn moet staan. Een van de beste knopen hiervoor is de palomarknoop. (zie vb.) Een ander alternatief is een mini afhoudertje  maken met behulp van een stalen sleeve. (zie vb.)
De afstand tussen het lood en het shadje kunnen we  variren  naargelang de diepte waarop we willen vissen. Meestal is een 30/40 cm ruim voldoende. Ligt de vis strak tegen de bodem of hoger, dan passen we gewoon de lengte van de lijn tussen lood en shadje aan.
Viswijze:
We vissen steeds met het lood op de bodem. Het slepen gebeurd langzaam. Hoe trager hoe beter. Na de inworp en het strakdraaien van de lijn wordt de hengel met een langzame beweging omhoog gebracht. Hierbij komt het loodje over de bodem naar je toe. Je wacht enkele seconden en brengt de hengel weer horizontaal terwijl je de vrijgekomen lijn opneemt. De lijn moet hierbij steeds onder lichte spanning blijven. Zo vis je de volledige worp uit.
Als het niet wil lukken kan je nog proberen om het shadje wat extra actie te geven door kleine rukjes te geven tijdens het binnenslepen of juist wanneer je op het einde van de hefbeweging bent. Even wat langer stops inlassen kan soms ook een beet uitlokken.
Gewoon slepen met zo nu en dan een tikje geven met de hengeltop voldoet ook uitstekend.
Maar nogmaals, hoe trager hoe beter. Soms kan het zelfs goed werken als je gewoon stil blijft liggen en alleen zo nu en dan een kort tikje met de hengeltop geeft.

Bij het afvissen van de kant werpen we zelden, maar gebruiken de lengte van de bolognese hengel om evenwijdig  met de oever/steenstorting/kademuur, op de gewenste afstand te slepen.
Krijg je een aanbeet, die soms vrij krachtig kan zijn, dan moet je direct aanslaan. De vis haakt in de meeste gevallen reeds zichzelf. Het schadje is immers relatief klein en wordt met de eerste hap reeds binnengewerkt.
      
Montage dropshot/palomarknoop - Dropshot-sleeve

Speciale dropshothaak
(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Dropshot vissen met zijlijn
 
Gebruik
Een montage waarbij het kunstvisje iets vrijer kan bewegen, zeker wanneer er iets van stroming staat.
Materiaal
--Een 80 tot 100cm lange fluocarbon onderlijn
--Offsethaken
--Mini shads
--Dropschotloodje of rond rollood
--2 speldwartels of snelclips
Werkwijze
Op de onderlijn maak je eerst een zijlijntje met een dropper lus. De lus knip je aan n kant door. Hierdoor ontstaat een perfect zijlijntje dat stijf van de onderlijn afstaat.  De offsethaak knopen we hieraan doormiddel van een Rapallaknoop waardoor het kunstaasje nog vrijer kan bewegen.
Aan boven en onderkant komt een speldwartel of snelclip voor bevestiging aan de hoofdlijn en voor het bevestigen van het lood.
Let ook op het aanbrengen van de haak in het kunstaasje !
De haakpunt kan je eventueel ook in de shad verbergen. De inhakingskans is wel iets minder, maar daar staat tegenover dat de haak minder vuil pakt.
 


Rappalla lus


(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Dropshot vissen met Streamers
 
Dropschotten met een streamer is gedeeltelijk afgekeken van het zeevissen met een verenpaternoster.
Benodigheden:
Ongeveer 30cm nylon van +- 20/00.
2 zachte kraaltjes
2 Mini tonwarteltjes waarvan een met speld.
Streamer haakmaat 6/0 of 7/0
Peervormig loodje/gewicht afhankelijk van stroming en diepte.
Montage:
Zet de eerste kraal halfweg vast op de 30cm nylon lijn. Dit doen we door de lijn twee tot driemaal door de kraal te rijgen. Span daarna de lijn strak aan.
Schuif nu de streamer op de lijn, gevolgd door het tweede kraaltje. Dit rijgen we ook 2/3 maal op de lijn. We schuiven het strak tot tegen de streamer en spannen de lijn strak aan.
Beide kralen houden de streamer mooi strak op de lijn. De mini kraaltjes vallen gedeeltelijk in het oog van de streamerhaak waardoor kantelen van de streamer vermeden wordt. Dit is uiterst belangrijk omdat de haakput zo haaks op de lijn staat, mooi naar boven gericht.
De kralen op de lijn zijn door het gebruik van de lussen verstelbaar. Normaal verschuiven ze bijna nooit, maar wil je zekerheid dan kan je ze beveiligen door het gebruik van sleeves. Hierdoor verlies je echter de mogelijkheid om ze tijdens het vissen te verplaatsen.
Nu knopen we de wartels aan de lijn en werken af met de speld en het loodje.

Het vissen:
Vissen met de dropshot-streamer wijkt iets af van het normale dropshotten of verticalen.
Je laat de streamer afzinken onder de top tot het lood de bodem raakt. Dan niet onmiddellijk weer ophalen maar contact houden met de bodem. Zorg dat het loodje op de bodem staat en de lijn onder spanning blijft.
Laat nu de spanning iets wegvallen, maar hou de lijn toch steeds onder lichte spanning. Door deze beweging pulseert de streamer terwijl hij als het ware gewichtloos in het water hangt.
Juist deze actie is het geheim van het dropshotten met een streamer.
De aanbeten zijn veel feller dan bij het gewoon verticalen en aanslaan doe je dan ook direct. 


(klik op de afbeelding voor een vergroting)


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.