Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis Thailand/Techniek
Klik op de foto voor een vergroting

Deel 1 Deel 2 Locaties Algemene info Techniek

Hengels/Molens/Draad   
Wil je zelf niets meenemen, dan is dit eigenlijk geen probleem. Siam Fishing tours is goed en degelijk uitgerust met gepaste hengels en molens. Verder is alle klein materiaal ruimschoots beschikbaar. Wil je toch zelf wat extra, dan kan dit vrij vlot en goedkoop aangekocht worden in de visshop op Bungsamran.
Ik wil hier nogmaals benadrukken dat je de kracht van een Mekong katvis niet mag onderschatten. Van ons normaal Europees hengelmateriaal maakt deze vis gegarandeerd gehakt. Alles is mogelijk natuurlijk, maar met een lijn onder de 20kg sta je gegarandeerd steeds met een gebroken lijn. Leg je zwaardere draad op, zoals wijzelf tot 50kg, dan moet de slip goed afgesteld worden, anders breekt de hengel.
Ik weet dat het voor Europese hengelaars moeilijk te aanvaarden is, maar geloof me, het is een feit.
Open water, een goed afgestelde slip en nergens obstakels of collega vissers, ook dat is in Thailand een sprookje. 
Voor diegene die toch liefst met eigen materiaal vissen kan ik het volgende aanraden.

Hengels

Op Bungsamran kies je voor een vrij stevige hengel met een lengte van 2 tot 2.7 meter. Voor mij was de Trema Boat rod met zijn lengte van 2.7 meter tijdens deze reis het ideaal. Je kon de voederballen er een flink stuk mee wegzetten en hij heeft genoeg power om de katvis van onder het staketsel vandaan te houden. 
Verder had ik veel verwachtingen van de Schimano Lesath, maar deze hengel bleek uiteindelijk niet bestand tegen het geweld van een mekong door de 50kg lijn toen ik de slip moest toedraaien omdat de vis  naar een obstakel zwom.
Wil je gericht op karper vissen, denk dan niet dat je eigen karperhengels hiervoor geschikt zijn. Gebruik hiervoor een iets zwaardere hengel, zoals een meervalhengel.
Je vist immers op de bodem en katvis is dan zeker niet uitgesloten, je krijgt zeker meer aanbeten van katvis dan van karper.

Molens/ Draad
Waar ik echt niet zonder kan op om het even welke visreis zijn mijn eigen molens en draad. Zelf gebruik ik bijna niets anders dan Chimano Stella molens en voor karper een goede grote baitrunner.  
Ga je op echt grote vis, dan is 50kg lijn geen overbodige luxe. Lijn van 26 kg kan nog net, al breekt deze wel bij mekong katvis van +30kg.
Voor karper zou het lichter kunnen, maar selectief vissen op karper is nu eenmaal  bijna onmogelijk in Thailand. 

Ander materiaal
Eigenlijk heb je niets anders nodig. De gidsen beschikken over zowat alles. Ook een goede weegschaal en onthaakmat zijn voorradig. 
Waar ikzelf veel plezier aan beleefde was een vechtgordel bij het vissen op Mekong. Voor kleinere vis deed het echter afbreuk aan het plezier van de dril.
 
De techniek   

Bungsamran
Hier moet je als visser toch even slikken bij het gebruik van aasloze haken. De reden hiervoor is dat op Bungsamran de vis grote voerballen gewoon is. Ze zwemmen als het ware in het voer rond. Een doorsnee visser gebruikt hier gemiddeld 50 kg voer per dag.
Mekong katvis eet niet rechtstreek van aangeboden aas, maar filtert ronddwarrelend voer door water op te zuigen en het voer met zijn kieuwen te filteren.
Vis je toch met een broodkorst of ander aas aan de haak, dan is het resultaat bijna alleen kleine vissoorten.
In Bunsangran wordt hoofdzakelijk met de onderstaande montage op meerval gevist, al dan niet met een dobber.
Meestal echter vist men met een schuifdobber en stoppertje. Hierbij moet de dobber wel over voldoende drijfvermogen beschikken om de voederveer met het lokaas te dragen. De lokaasvoerbal is echter niet zwaar onderwater en zweeft eerder tussen twee waters dan naar de bodem te zinken. Het gekneed lokaas in de voederveer valt er onderwater uit en zorgt zo voor ronddwarrelende lokaas.
Wat foam op of voor de haak zorgt ervoor dat het aas boven het lokaas zweeft als je op de bodem vist.

Drijvend met dobber (fig1)
Mekong, maar ook andere vissoorten zwemmen gewoon onder de langzaam uiteenvallende voerbal en zuigen het neerdwarrelende voer op. Vaak stoten ze daarbij tegen de voerbal om deze vlugger uit elkaar te doen vallen.
Ze nemen daarbij alleen per vergissing de haak mee die hier kort onder, vrij aan een onderlijntje hangt. Dit word gevolgd door een schrikreactie die zich dan in een aanbeet manifesteert.
De voerballen met een gemiddelde diameter van 15cm zijn zo gekneed dat ze als het ware vrij zwevend onder de vrij kleine schuifdobber hangen zonder deze te verzwaren. Het kneden van het voer is een kunst op zich en wordt meestal door de plaatselijke gids gedaan. De bal moet immers goed houden en mag niet te vlug uiteenvallen.
(zie locaties voor voorbeeld) 
Onderstaan voorbeeld 1 verduidelijkt een en ander, het is een montage die door 95% van de vissers op Bungsamran gebruikt worden.
Als hoofdlijn gebruik je lijn met trekkracht van minimum 25 kg tot 50kg. Bij het gebruik van een stugge hengel is nylon aan te raden of een 5 meter lange shockleader. Beschik je echter over een een klasse hengel met een medium actie dan kies je best voor gevlochten draad. De plastic voerveer is terplaatse voorgemonteerd te koop en voldoet uitstekend. De korte haakonderlijn wordt gemaakt uit gevlochten draad of dacron. Als stopper gebruikt men hier steeds een stukje elastiek en zeker bij gebruik van gevlochten lijn functioneerde dit uitstekend. Ondanks de grote werpafstand en het gewicht verschuift het niet.
De diepte wordt normaal op ongeveer 2 meter afgesteld, maar is geen vast gegeven. Soms zwemt de grotere vis juist iets dieper. Je kan met deze manier ook tot 1 meter boven de bodem gaan vissen. Ondervinding leerde ons echter dat naarmate je dieper vist de aanbeten echter afnemen. Feit is dat je dan vaker aanbeten krijgt van andere vissoorten.   

1 drijvende dobber/2 Bodemmontage
Op de bodem met schuifdobber (fig2)
Deze montage wordt hoofdzakelijk gebruikt voor alle katvissoorten, maar ook andere soorten zoals karper worden er mee gevangen.
Dit was de montage die we gebruikten om dicht bij de kant te vissen. De kleinere schuifdobber heeft hierbij de minste weerstand en maakt dat een aanbijtende vis het aas juist iets langer in de bek houd voor hij zijn vergissing bemerkt waardoor je iets meer tijd krijgt om de haak te zetten. Vis je op grotere afstand dan is een grotere dobber een noodzaak. Gebruik steeds wartels van topkwaliteit en zeker geen speldwartels. Deze laatste zijn zelden bestand tegen een dril van een megakatvis.
Een shockleader wordt vaak gebruikt bij het vissen onder de kant vanwege de rek die de eerste klappen moet opvangen. Zelf vindt ik dit echter niet noodzakelijk bij het gebruik van een goede hengel.
Op de haak worden kleine polystyreen balletjes gerijgt die de haak als popup laten drijven boven het aas. Meestal worden deze geweekt in kokosmelk of gedrenkt in een andere  smaakstof. Het principe van aanbijtende vis is hetzelfde als bij de drijvende montage, alleen zwemt de vis nu niet onder, maar boven de voerbal. Daarom ook het popup systeem.
Een zwaardere haak verhinderd dit soms.
De stopper wordt zo afgesteld dat de dobber juist boven staat als de voerbal op de bodem ligt. 
Op de bodem zonder dobber
De hiervoor gebruikte montage is identiek aan deze met de schuifdobber waar je nu gewoon de dobber weglaat. Het stuitje blijft op de lijn en komt kort achter de voerveer.
Op deze manier creëer je een soort zelfhaaksysteem.
Met deze manier vist men op striped katvis vaak met een beaasde haak vaak ver uit de kant. Als voerbal wordt dan een soort deeg gebruik dat rond de voerveer en/of rond het schuiflood gekneed wordt. 
De voerbal zelf is hierbij niet groter dan een handpalm. Aan de haak komt dan een stuk broodkorst, waarrond nogmaals een kleinere voerbal gekneed wordt.
In andere gevallen gebruikt men alleen een broodkorst aan de haak, maar verbergt men deze voor de inworp in de voerbal rond de voerveer.
 
onderlijnmontage met veer/met dobber/voerveer vb.
(
dit is wel een plaatselijke montage en vrij ruw afgewerkt)
  
 
Montage voor karper   
Hoewel ik veronderstel dat zowat iedere karpermontage kan werken wil ik u deze montage die onze gidsen gebruikten niet onthouden. Hiermee wordt gevist met een baitrunner of een molen waarbij de slip zo afgesteld is dat de vis gehaakt wordt, maar toch lijn kan nemen.
De method feeder wordt terug voorzien van een 15 tot 30cm grote voerbal die op de typische Thaise manier rond de feeder gekneed word, maar deze maal met een samenstelling speciaal voor karper. Verder gebruikt men aan de haak als aas een pop up boilie of in smaakstof gedrenkte polystyreenballetjes.
Soms ook wordt de method feeder vervangen door een gewone vaste voerveer.
Meestal vist men met deze montage slechts een 6 tal meter uit de kant.

Montage met dobber voor levend aas of dierlijk aas    
Deze montage werd gebruikt bij het vissen op Chao pray katvis, Arapaima, Aligator gar, en andere oppervlakte roofvis.
Als aas komt levende aasvis op de eerste plaats gevolgd door kip, lever, dood aas of visfilets. De diepte waarop gevist wordt is afhankelijke van de diepte op de plaats waar men vist. Zoek het soms niet te ver, alle grote vissen die ik zag haken en die we zelf haakten kwamen voor 90% uit de oeverzone. Vaak niet meer dan 1.5 meter ver. Chaopray katvis en kleinere rovers zwemmen daarentegen vaker in open, diep water.

Montage voor het vissen met levend of dood aas    
Deze montage gebruikten we op monster lake. Eenvoudig maar vrij effectief. De vis  (een plaatselijke soort of Tilapia) diende als werpgewicht en was voldoende om tot bijna in de midden te werpen.  Groot voordeel is dat na de worp de aasvis nog een tijdje tussen twee waters zwemt om pas daarna naar de bodem te zakken wat een vrij natuurlijke aasaanbieding geeft.
Gebruik je deze montage om statisch op de bodem te vissen, werk dan met een open beugel op de molen zodat de aanbijtende vis zonder argwaan lijn kan nemen. 
In dit geval kan ook gebruik gemaakt worden van een schuifloodje om iets verder te werpen, het aas te verankeren en de lijn iets strakker te krijgen.  


 

ik hoop dat deze voorbeelden u een idee geven van de courante viswijzen gebruikt in Thailand, wat niet wil zeggen dat je eigen initiatief moet uitsluiten.
Een voorbeeld van het maken van lokaas vindt u terug bij locaties
Onze eigen bevindingen voor de verschillende
vissoorten    
Dit zijn slecht korte bedenkingen die we maakten tijdens deze twee visreizen  en waar je soms voordeel kan uithalen om nog beter en gerichter te vissen.
Een ding is zeker, moesten wij onder en bovenstaande info vooraf geweten hebben, dan waren onze vangsten nog stukken beter geweest.
Arapaima 
Een vrij moeilijke vis, zeker de grotere exemplaren.
Beste kans heb je tussen 8/9 uur en daarna tussen 15/18uur. Hiertussen vis je best op iets anders.
Levende aasvis kan, maar verse file, en dan benadruk ik vers, is veruit het selectiefste aas. Arapaima ruikt zeer goed. Om die reden werkt het inwerpen van wat versneden visfile rond het aangeboden aas goed om de vis te lokken en tot azen te verleiden.  Ook het enkele uren vooraf aanleggen van een voerplek kan helpen.
Gebruik steeds verse vis, anders krijg je te veel last van katvis soorten.
Het beste resultaat behaalden we zelf met het aas op de bodem, met of zonder dobber en altijd zonder verzwarend lood.
Locals raden echter aan om s'morgens met de dobber op half water te vissen met levend aas en na 15 uur op de bodem met file of levend aas. 
Arapaima zie je vaak door het oppervlak breken op bepaalde plaatsen. Juist op die plaatsen vissen verhoogt je kansen ook aanzienlijk.
Meestal is Arapaima gemakkelijker te vangen in de oeverzone dan in open water, en dan nog liefst waar de ondiepte snel overgaat in dieper water.
De aanbeet van Arapaima is vrij voorzichtig en veel langzamer dan van de andere in Thailand voorkomende vissoorten.
Vaak kan je aan de aanbeet reeds vermoeden dat het hier om een Arapaima gaat.
De lijn loopt vrij traag af, soms zelfs stopt de vis en vertrekt dan terug. Het aanslaan zelf is vaak een gok. Het beste resultaat kregen we door aan te slaan als de vis de lijn strak trok.
Ook wanneer de vis het aas uiterst voorzichtig neemt en na enkele meter stopt om daarna terug draad te trekken is een goed moment.
In Palmtree lagoon rade de eigenaar ons aan om slechts 3 tellen te wachten na een aanbeet. Doe dit zeker niet, wacht af zoals hierboven beschreven. Zelf miste ik daardoor op die plaats een vijtal aanbeten.
Volgens mij zei de eigenaar dat alleen om zijn vissen te beletten het aas iets dieper te slikken. De kans om op deze manier de vis te haken is echter minimaal.
Een Arapaima schud tijdens de dril vaak met de kop, onder water kan dit echter weinig kwaad. Anders wordt het als hij tijdens de dril bovenkomt en dan met zijn hoofd begint te schudden. De hengel laag bij het water brengen is dan de beste manier om lijnbreuk of losschieten te voorkomen.
 

Chao Pray katvis 
Beste uren zijn van 8 tot 9 en 18 tot 20 uur.
Chao Pray katvis is een rover van het open water en is dan ook op die plaatsen het best te vangen. Hierbij gebruik je meestal een dobber en bied je het aas aan op half water. Als aas is een levende aasvis het best, maar alle ander dierlijk aas gaat ook.
Tijdens het jagen zie je Chao Pray katvis vaak met zijn rugvin door het oppervlak klieven. Op die plaats verdubbelen dan ook je kansen.
Een aanbeet van een Chao pray is bijna steeds zeer snel, de vis valt het aas immers met volle snelheid aan. Daarna loopt de lijn vliegensvlug van de openstaande molen.
Aanslaan doe je hier zo vlug mogelijk als de lijn strakloopt na het sluiten van de beugel. Komt de vis naar je toe dan is dat wanneer je bij het strakdraaien van de lijn de vis voelt.

Red tail katvis 
Beste uren zijn van 9 tot 13 uur, al is deze vis vaak de gehele dag te vangen.
Iets minder zijn de namiddag uren.
Je kan hem zowel op de bodem als op half water vangen met zowat alle technieken.
Als aas zowel levende aasvis als vis file waaraan best een reukje mag zitten.
Een Red tail neemt het aas steeds met grote gulzigheid en laat het daarna nog zelden los. De vis neemt daarna bijna steeds lijn aan een behoorlijke snelheid waarbij je na het sluiten van de beugel en het straklopen van de lijn kan aanslaan. 
Vis je met de dobber, ook dan wacht je tot de vis lijn neemt.
Red Tail is een felle vechter. Tijdens de dril voel je bijna meteen dat het om een Red Tail gaat door het typische stompend gevecht met rukkende runs.
Deze vis vecht tot in het schepnet en kan je alleen met geduld uitdrillen. Al wordt dit in Thailand zo weinig mogelijk gedaan om de vis niet al te veel te belasten.

Karpers  
Volgens mij is het in de Thaise meren bijna onmogelijk om op de Thaise manier selectief op karper te vissen door het grote aantal katvissoorten die het aas nemen voor een karper het ook maar kan vinden. De vangst van een karper is dan ook grotendeels afhankelijk van geluk.
Toch moet het volgens mij mogelijk zijn om door gebruik van ander aas en lokaas gerichter te vissen.
Hierbij denk ik in de eerste plaats aan een groot formaat boillles of zoete aardappelen als aas en lokaas. Minimum 5 cm.
Boilies zijn echter slechts alleen in Bungsam Ram te krijgen, en dan nog in mini verpakkingen. Zoete aardappelen kan je echter gewoon op de plaatselijke markt kopen.
Zelf konden we dit door tijdsgebrek niet uitproberen. Dus hier ligt nog een volledig naakt terrein open voor een experimenterende karpervisser.
In alle Thaise meren zwemt een behoorlijke hoeveelheid karper rond, vaak met fenomenale afmetingen tot + 100 kg. Ze worden echter zeer zelden gevangen.
Een gehaakte karper gaat er steeds met rechtlijnige snelle runs vandoor, hierbij vaak verwisselend van richting.
Ondanks zijn gewicht en kracht is het mogelijk deze vis met lichter materiaal te vangen omdat de dril zich bijna steeds in open water afspeelt.
Toch zijn lichtere lijnen momenteel taboe door de aanwezigheid van Mekong katvis en de onmogelijkheid om deze met de huidige viswijze te vermijden.
Beste kansen zijn 's morgens vroeg en in de late namiddag tot zonsondergang. 

Mekong katvis  
Mekong katvis kan je de ganse dag vangen maar de namiddag tot 18 uur is veruit het productiefst. Grotere Mekong daarentegen wordt bijna alleen 's morgens kort na zonsopgang en 's avonds na 16 uur gevangen.
De gebruikelijke vangstmethodes staan hierboven reeds uitgebreid beschreven.
's morgens en overdag vis je het best met het dobbersysteem in het midden van het meer, terwijl je na 17 uur meer kans maakt op de bodem voor de grotere exemplaren.
Mekong katvis is de explosiefste vechter van alle Thaise vissoorten qua gewicht en kracht.

Striped katvis 
Het kleinere broertje van de Mekong vang je bijna overal en op elk uur van de dag.
Hij neemt zowel de onbeaasde haak onder de voerbal bij het dobbervissen als deze op de bodem.
Het effectiefst kan je deze vis echter bevissen met een, met een broodkorst beaasde haak al dan niet verborgen in een lokvoerballetje.
Het is ook door deze katvis dat het selectief vissen op karper zo moeilijk is.
De vis vecht  met meestal vrij korte felle runs.
Ze komen overal voor in om het even welk meer en je vangt ze zowel in ondiep als diep water. In Cha Am Fishing Farm komt deze vis massaal voort, zij het wel in een formaat dat beduidend lager ligt dan elders, gemiddeld 2/3 kg. Die kan je hier dan soms wel aan de lopende band vangen.

Aligator Gar 
Komen in sommige meren courant voor en zijn zowel op de bodem als met de dobber te vangen. Als aas best levende vis of vis file.
Vis je in open water, waar je ze vaak ziet jagen, dan is het vissen met de dobber het effectiefst.
Een Aligator gar is vrij moeilijk te haken vanwege zijn hoornachtige bek.  Laat de vis na de aanbeet goed doorlopen, dan geeft hij het aas net iets dieper genomen en verhoogt dit je kans aanzienlijk.

Andere vissoorten 
De Thaise meren herbergen nog talrijke andere vissoorten, alleen zijn deze moeilijk gericht te bevissen. Meestal vang je ze als bijvangst.
Selectiever kan je ze echter het best bevissen met kunstaas.
Onze ervaringen met Baramundi kan je lezen in de dagverslagen van Thailand 2008.
Verder waren we in 2009 van plan om twee halve dagen met kunstaas te vissen, maar door de hitte +40 graden gaven we het reeds op na een tiental minuten. 
Volgens de locals is het vissen met kunstaas pas goed als de wind het water oppervlak doet kabbelen.
In Monster lake verkopen ze plaatselijk gemaakte pluggen die perfecte imitaties zijn van de daar aanwezige aasvisjes. 
 

 

Deel 1 Deel 2 Locaties Algemene info Techniek

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.