<
 
Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis  Costa Rica - Panama  08/2005
 

Verslag vissen   Vissoorten

Verslag visdagen Costa Rica  
Klik op de foto voor een vergroting
 

Op rondreis in Costa Rica en Panama zat in mijn koffer een hengel  die ik speciaal voor deze reis kocht en een karpermolen met gevlochten draad. Indien de kans zich voordeed wilde ik in beide landen vissen. En dat gebeurde ook.
Hier dan ook een verslag van beide visdagen op zee. Voor Panama beperkt zich dat tot mijn opgedane ervaringen, want van vangen was er geen sprake.
 

COSTA RICA/BADPLAATS SAMARA 

Het badplaatsje Samara heeft een door kokospalmen omzoomde strand van 5km lang. Dankzij het koraalrif voor de kust is de zee er betrekkelijk kalm en kan men er veilig zwemmen. Langs het strand zijn er terrasjes en restaurants. Mijn hotel is " Giada ",  op 150 meter van de zee. Een gezellig hotelletje, gebouwd in tropische stijl  met een klein zwembad. Het hotel restaurant is bekent voor zijn Italiaanse pizzeria. Om 7.30 uur laat ik mij een ontbijt serveren en vraag om enkele broodjes extra klaar te maken samen met wat cola's voor de geplande vistrip. Om precies 8 uur komen ze me ophalen met een wagen en een kwartiertje later staan we op het strand enkele km verwijderd van Samara.
Hier wacht ik op de boot die reeds in de verte zichtbaar is. Ik betaal 350 euro voor een volledige dag met materiaal inbegrepen. Niet echt weinig als je weet dat het eigenlijk een grote sloep is, maar ja... het is maar eens vakantie. Uiteindelijk is het zover, de boot komt door de golven het strand op. Er zijn twee schippers aanwezig die spijtig genoeg slechts enkele woorden Engels spreken  zodat een deftig gesprek moeilijk wordt. Met horten en stoten krijg ik toch enige informatie over de mogelijkheden.
We zullen trollend vissen met zinkende rapalas die op een diepte van circa 4-5 meter lopen. Tussen  9 en 12 uur krijg ik slechts twee beten, beiden van  een wat zij white tuna noemen. De eerste vis met het zware bootmateriaal kan ik landen en krijgt zijn vrijheid terug. De tweede vis haak ik op mijn eigen lichtere hengel en krijg ik naast de boot. De molenslip blijkt echter op die korte afstand niet voldoende te werken, en de vis heeft nog niet aan kracht verloren zodat hij zijn vrijheid terugwint met een korte run onder de boot door. Tussen 12 en 14 uur volgt geen enkele beet. Om 14 uur start het begin van de vloed  en ook het begin van de beet. In totaal weet ik nog een 14 tal tonijntjes te vangen, allen tussen 2 en 4 kg. Achteraf blijken het twee soorten te zijn, namelijk Yellowfin tuna en Albacore. Maar de mooiste vis is toch een Crocodile needlefish van een dikke meter en ongeveer 6 kg. De lengte en het gewicht zijn echter een schatting, want een meetlint of weegschaal ontbrak op deze trip. Om 16 uur moet de boot terug zijn, wat wel erg vroeg is, maar ik krijg het niet voor elkaar om de schipper uit te leggen dat ik langer wil vissen. Bij het terugvaren zie  ik op een tiental meter voor de boot een zwaardvis uit het water springen. De vis is zeker 2 meter. Verder zag ik die dag nog dolfijnen en zeeschildpadden. Het terug op het strand komen nabij Samara beach blijkt ook niet zo evident te zijn. De boot zigzagt tussen de golven door om dan op een gunstig moment en op hoge snelheid naar het strand te varen, wat in mijn ogen niet echt ongevaarlijk lijkt vanwege de toch wel felle branding.
Maar gelukkig loopt alles goed af.

Ik neem afscheid van de schippers  en geniet die avond nog na met een B52, een heerlijke brandende cocktail.  De schippers mochten 4 tonijntjes houden voor consumptie, de rest van de vis is teruggezet.
 

 BOCAS DEL TORO/PANAMA

Vroeg uit de veren en enkele broodjes klaargemaakt om op tijd te zijn voor de afspraak  met de schipper. De boot en het hengelmateriaal zijn aanwezig op de pier.
De schipper vroeg 150 $ voor een volledige dag.
De schipper waarschuwt me wel vooraf dat het hier op het moment vrij slecht vissen is door het troebele water. Van wat wij vissers " blauw water " noemen is hier geen sprake. Dit type water vind men hier alleen ver buitengaats, maar om op een veilige manier zo ver te gaan is een echte big game boot nodig en deze zijn hier niet. 
Maar dit wist ik reeds, en mijn devies is dan ook, dat je alleen iets kunt vangen als je het ook probeert. Maar het mag niet zijn. We varen tot acht km ver op zee, zoeken inhammen en rotsformaties af, en informeren zelfs bij plaatselijke vissers. Tevergeefs, we krijgen geen enkele aanbeet die dag. Wat ik wel zie zijn prachtige stranden en rotsformaties langs de kust. Een ervan is bekent als de vogelrots en regelmatig zie ik er bootjes op excursie naar toe varen. Verder wil ik nog afraden alleen op dit deel van de Caribische zee te gaan varen. Nooit zag ik een zee die er zo imposant en gevaarlijk uitzag. De golven kwamen soms tot vier meter hoog naast de boot, en vaak zag ik golven uiteenspatten op onderwater liggende rotsen nabij de kust, om maar te zwijgen van de verraderlijke stromingen rond de eilanden. Dit alles bij omzeggens windstil weer. Wat moet dit dan niet zijn als er een storm opkomt. En dat dit vrij vlug gaat, ondervonden we de dag ervoor toen de horizon verduisterde en we tien minuten later door wind en regen overspoeld werden. Om 17 uur ben ik terug in het stadje.

 

  

 
 kleine Yellowfin tuna -  Albacore  -  Mexican needlefish  -  De boot

 

Verslag vissen   Vissoorten

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.