Home   Email  

 

Home
Checklist materiaal
visreizen-Amerika
Andaman-India
Angola-2023
Costa Rica
Egypte
Florida
Frankrijk-1
Gabon
Gambia 2015
Gambia 2019
Ierland
Ijsland
Kenia
Madagascar 2011
Madagaskar 2012
Madagaskar 2013
Madagaskar 2015
Oostenrijk
Portugal
Roemenie
Roemenie 2018
Senegal divers
Senegal 2005
Senegal 2006
Senegal 2010
Spanje-2014
Spanje-2010
Sri Lanka
Suriname 2005
Suriname 2006
Thailand 2008
Thailand 2009
Zimbabwe
Zweden
Nederland-Uitheester

 

 

Visreis - Senegal 
 

Deel 1  Deel 2  Vistechniek  Extra foto's   Extra

   Techniek
Klik op de foto voor een vergroting


De hengels:

Zelf ben ik een voorstander van licht vissen, of zeker toch lichte hengels, vaak in het absurde, maar dat wordt hier soms afgestraft met een gebroken hengel, ondanks een perfect afgestelde slip. Dit overkwam me hier reeds 3 maal.
U kunt dan ook kiezen uit onderstaand lijstje, en zelf uitmaken wat kan en niet kan.

----- Zware spinhengel, werpgewicht + 20 gram.

Hiermee behaalde ik zelden goede resultaten, al ben ik er nog steeds van overtuigt dat er mogelijkheden zijn, zeker op ombrine en kapitein. Tot nu toe probeerden we echter uiterst zelden met kunstaas, ook al door het vele extra gewicht dat kunstaas meebrengt.

-----Karperhengel

Een onmisbare hengel voor het lichtere en halfzware werk. Ik gebruik deze hoofdzakelijk bij het vissen in de meanders iets verder van de zeemonding. Deze hengels geven topsport bij zwaardere vissen en bij hun kleinere broertjes toch nog genoeg voldoening. Zelfs voor het vissen op rog tot 15 kg  in de grand foss  gebruiken we ze, maar hier raad ik u dan aan deze in de hand te houden en nooit in een hengelsteun te zetten.
Hou er op de grand foss wel rekening mee dat bij een aanbeet van grotere vis op deze hengels je gewoon kansloos bent. Vissen met levend aas is dan ook af te raden op deze plaats met deze hengels.

-----Extra zware karperhengel of zogenaamde Meervalhengel.

Deze kunnen zowel gebruikt worden als bijlegger met groter aas in de meanders, of op  grotere dieptes voor het vissen op rog en zwaardere karpers. Kan ook bij het trollend vissen gebruikt worden maar is niet ideaal door de grotere lengte.

-----zeehengel  werpgewicht  ongeveer 200 gram

Deze gebruiken we voor het vissen op grote diepte als bijlegger, of bij het gericht vissen op zware vis.  Gebruiken we ook bij het trollen, al is een korte boothengel hier effectiever door de kortere lengte en het gebruik van  grote pluggen.

-----Boothengel

Dit zijn de hengels die in het hotel te verkrijgen zijn, en waar iedere toerist mee vist, en  ook de Senegalezen als ze een hengel hebben.
De eerste jaren gebruikte ik deze hengels nooit omdat ik nu eenmaal licht vissen gewoon leuker vindt. Met de jaren is dit echter veranderd, omdat ik gerichter op grotere vis begon te vissen.
En met enig zoekwerk vond ik ook in dit soort hengels wel enkele modellen die toch wat meer sport bieden en niet als een bezemstok in de hand liggen.
 
Zelf neem ik nu gewoonlijk als basis (2010): 1 karperhengels , 1 of 2 meervalhengels  - 2 boothengels, alles afhankelijk van het toegelaten gewicht op het vliegtuig.

 

De molens: 

2 karpermolens en 2 zeemolens met hoge inhaalsnelheid. Telkens met verschillende spoelen en draaddiktes. Ik gebruik zowel gewoon nylon als gevlochten lijn. De laatste zijn sterker, het contact met de vis is directer, maar het werpen gaat iets moeilijker. Ze zijn ook stukken duurder. De draaddikte varieert van 25/00 tot 50/00. De spoelen worden steeds volledig van draad voorzien uit een stuk. Dit is zeker noodzakelijk, omdat runs van 100/200 meter en meer geen uitzondering zijn. 

 

Klein materiaal: 

  • Wartels in diverse trekkracht, met of zonder sluiting.

  • Lood: hoofdzakelijk 70 en 90 gram schuiflood  arlesley bomb of karperschuiflood op een rubber stang.  
    Zeelood van 200 gram, slechts enkele stuks voor noodgevallen. En een doosje kleine knijploodjes. 

  • Stalen onderlijnen in alle diktes van 5 tot 80 kg.

  • Onderlijnen in nylon 25/50 kg.

  • Haken: haken in alle maten 0/7 tot nr 8

  • Enkele drijvende  en licht zinkende pluggen voor het vissen op Baracuda. 13 cm en meer.

  • Loodstoppers - onthaaktang - schaar - nijptang - eerste hulpdoosje - fotomateriaal-zonnebril - hoed- zonnecrème - eventueel wat kunstaas en wat bijkomend materiaal voor het maken van lijnen en onderlijnen.

  • Zelf neem ik nog een dieptemeter mee. De plaatselijke vissers, en ook u schipper 
    weten echter bijna feilloos de diepere stukken en hellingen terug te vinden.
    Dus ook zonder dieptemeter zit u gegarandeerd goed, maar met is het vaak leuk en leerzaam.

 

zo ziet het er bijna altijd uit, maar hoe dichter de vis bij de grond hoe beter. Voor jagende soorten is een dieptemeter vaak misleidend, omdat de vissen er vaak niet zijn als je ankert, maar toekomen als de stroming begint. 
 

Belangrijk aandachts punt :

De Sine Saloum delta is getijden gebied, en afhankelijk van de maan kent de rivier een vrij groot verval en dit bepaald in 90% de kans op goede vangsten.
In al die jaren ben ik van een ding 100% zeker, en dit voor alle vissoorten.
Indien mogelijk bij het plannen van je reis hou hier rekening mee.
Zoek een tabel van de getijden op internet voor Dakar. Dat kan op verschillende sites maar de url's  veranderen zo vaak dat er eentje geven bijna nutteloos is, dus eventjes zoeken.
Hierop zie je ook de hoogte van de waterstanden. deze zijn het belangrijkst !!!!
Je hebt steeds een hoogste waterstand en dan dalend de volgende dagen.
Daarbij zijn er twee hoogste waterstanden, de ene is steeds iets hoger of de andere.  De beste periode is steeds vanaf de hoogste waterstand de eerste 4 dagen na die hoogste waterstand.
In die dagen is de periode van eb, dus het water die terug naar zee stroomt, het best. Dus de periode waarop het getij draait en de eerste uren daarna.
In iets mindere mate geld dit ook voor vloed in die dagen, maar de kansen zijn dan reeds gehalveerd.

Dus als je ook maar de mogelijkheid hebt op je reis hierop aan te passen dan zit je gegarandeerd goed.
Zelf kwam ik dit maar na 8 jaar te weten, ook al omdat ik geen echte zeevisser ben.
Maar ga ik nog naar Senegal, dan pas ik mijn vertrek hier zeker op aan.

 

De beste tijd: 

-Half Januari tot begin Maart, voor diegenen die het op Baracuda voorzien hebben. En dit trollend vissend naast de mangroven of op point jackson, een zeemonding op 1 uur varen. Ook hier voor en na laagtij. Het is vaak alles of niets, met dagen van slechts enkele kleinere vissen, tot op het moment dat de Baracuda vanuit zee op Jacson binnenkomt om er te jagen. Vaak blijven ze er dan enkele dagen na elkaar. Bij de beroepsvissers zagen we baracuda van + 20 kg.
Maar al bij al vind ik trollen een vrij passieve manier van vissen, en deze periode een van de minst goede. 

-April tot en met September voor alle andere vis op de Sine Saloum. 

-Mei en Juni zijn de beste maanden voor roggen, die hier komen paaien. 

-Er is ook een periode van circa 2 a 3 weken per jaar waar volgens de plaatselijke vissers een vrij grote soort baars komt paaien. vissen tot over de 100 kg. Ik denk dat dit de Itajara moet zijn, een soort wrakbaars.
 Zelf mocht ik het niet meemaken een van deze monsters te landen,..... of het moet een van mijn 3 gebroken hengels geweest zijn  ?
 

Boten: 

Men heeft de keuze uit twee types boot: De Pirogue, een Senegalese kano, of in sommige hotels een speedboot. De eerste jaren koos ik steeds resoluut voor  de pirogue. Alhoewel hij veel trager is, heeft het me meer het gevoel te vissen in Afrika. Hotel Paletuviers beschikt trouwens alleen over pirogues, maar men kan er een goedkoper huren bij de plaatselijke vissers. Dit heeft tevens als voordeel dat u de baas bent over de uren die gevist worden. Spreek op voorhand een duidelijke prijs af. Wij huren steeds de boot per dag, zonder de benzine. Deze betalen we apart. We zijn dan niet gebonden aan een schipper die op benzine bespaard om meer winst te maken. Hou er wel rekening mee dat de benzine even duur is in Toubacouta als in Europa.
De andere boten hebben dan weer het grote voordeel dat de verplaatsingen veel sneller kunnen gebeuren en je dus gemakkelijker kan verkassen. Hou er hier wel rekening mee dat de kostprijs van de benzine met de snelheid vergelijkbaar stijgt.
Neem Jaja van Toubacouta als visgids, dat is dit mijn tot nu toe enige visgids die vrij goed met een werpnet overweg kan, en in een redelijke tijd hiermee steeds voor versgevangen aasvisjes kan zorgen. Daarbij spreekt hij redelijk Frans en weet hij u enorm veel te leren over de getijdenwerking en over de manier van vissen en de vissen zelf.
Even navragen in het dorp en ze brengen je zo naar hem toe.  

 

Het aas:
Verse vis en garnalen, samen met het nodige ijs om het vers te houden, en de nodige drank (neem zeker voldoende mee), laten we iedere morgen door iemand aanbrengen.
Soms zorgt de schipper hiervoor, maar maak hem goed duidelijk dat je wel geen genoegen neemt met aas dat niet vers is.  (ik kan hier niet genoeg op drukken, want meestal nemen ze vers niet zoals wij het bedoelen en is diepvries voor hen ook vers.
Als het mogelijk is aan levende aasvisjes te geraken, dan zit u gebeiteld.
Maar het zou Afrika niet zijn als alles perfect zou verlopen. Vaak ontbreekt het woordje vers, of ontbreken de garnalen, of is er te weinig vis, enz... 
Als dit gebeurd, neem drastische maatregelen, en maak in ieder geval duidelijk dat dit niet kan.  
Ondanks goede afspraken, kijkt u de rekening goed na. Een Senegalees denkt dat het voor u niet op honderd euro komt, en handelt er vaak naar 
 

Vistechnieken   
 

Hoofdzakelijk vis ik met het lood op de bodem, net zoals de plaatselijke vissers.. 
Het is een vrij eenvoudige montage, maar ondanks het uitproberen van meer ingewikkelder systemen, blijken dat deze eenvoudige montage het effectiefst is.  

1 Bodemvissen.
Een schuiflood van 70-90 gram en tot 150gram op Grand fosse, afhankelijk van de stroming op de lijn, een of ander schuifsysteem om het lood aan te bevestigen, voor mij is dat hier een running boom, daarna een wartel en de onderlijn van 1 tot 2 meter  met haak.
Alle trekkracht van zowel lijn als onderlijn wordt aangepast aan de te verwachten vissoort. ook de grote van de haak pas je hieraan aan.
Afhankelijk van de te verwachten vissoort is de onderlijn nylon of staal.
Meestal vis ik zonder hoekafhouder. Deze gebruik ik alleen als er veel keien liggen en op kleinere bodemvissen.

 
trekkracht in verhouding tot vissoort

Met hoekafhouder 

2 Bodemvissen.
Hetzelfde lood nu vast aan het uiteinde, en een 20 tot 50 cm erboven een zijlijn. Ik kreeg de indruk dat we met deze combinatie meer beet kregen, maar ook meer lijnbreuk.

 

Met beide methodes raakt men bij het vissen op rotsachtige bodem geregeld vast, wat in 50% van de gevallen uitloopt op lijnbreuk. De zogenaamde karpers zijn trouwens meesters in het vastleggen van u lijn tussen de stenen. 
Lijn toegeven en de stroom er druk laten opzetten is een van de manieren om ze terug los te krijgen als de lijn achter een rots gehaakt is, zoniet is stuktrekken de enige oplossing.
Voor duurder materiaal als pluggen kunt u de ankerplaats verlaten en de plug vanuit de tegenovergestelde richting lostrekken. 


3.Het slepen of trollen met pluggen.

Afhankelijk van de diepte neemt u een drijvende of zinkende plug. Deze worden op vrij grote afstand +30 meter achter de boot gesleept. Vis deze altijd met een zware stalen onderlijn en zeer goede wartels.

 

4.Big game vissen 

Het materiaal en aas krijgt u op de boot. En als u slechts sporadisch deze manier van vissen beoefend zoals ik, is dit de gemakkelijkste en goedkoopste manier. Indien u een bepaalde voorkeur van vissen, of een bepaalde vissoort wil vangen, laat dit bij reservatie weten. De schipper kan dan het materiaal op voorhand  aanpassen. 

 

5.Vissen met kunstaas.

Mijn resultaat hiermee was vrij beperkt, ook omdat we het slechts op die momenten waarop de gebruikelijke manier van vissen het liet afweten probeerden. Door het gewicht, en de beperkingen voor het vliegtuig, is het trouwens moeilijk een groot assortiment mee te nemen.
Lichte pilkers, slanke lepels, grote jiggen en verzwaarde spinners lijken me het best en zouden het moeten doen. 

  
Pirogue

 

Deel 1  Deel 2  Vistechniek  Extra foto's   Extra

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.