Home   Email  

 

 

Vistechnieken home
Pluggen
Shads
Spinners
Twisters - Jiggen
Lepels
Hengels
De reel
Algemene regels
Kunstaas Tips
Artikels

 

Vistechnieken - Kunstaas
Spinners - Afwijkende modellen
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.  

Deel 1 Deel 2 Modellen divers

Bucktailspinners
 

Spinners zijn in mijn ogen het best vangend kunstaas in alle omstandigheden. Een nadeel echter, je vangt meer snoek maar minder echt grootte snoek. Voor een snoek van formaat is zelfs de grootste standaardspinner nog een speldaas. Uitzondering hierop zijn de buctailspinners.
Deze spinners moeten een behoorlijke prooi imiteren. Ze zijn verkrijgbaar zowel verzwaard als onverzwaard. Buctailspinners zijn eigenlijk ontworpen voor groot water, maar dan wel in de grootste maten. We spreken dan van spinners met een blad grootter dan 5cm. De kleinere modellen zijn dan meer geschikt voor ondiep water en kleinere roofvis. Bucktail is het haar dat gebruik wordt om de haak te verbergen en dient als extra attractie voor de roofvis. Het houdt de haak ook gedeeltelijk vrij van vuil en waterplanten. Het aanbod in buctailspinners is ontzettend groot, zowel in grootte, vorm als in combinaties met spinnerbladen. In de regel worden groottere buctailspinners niet meer met een spinhengel, maar met een baitcaster of plughengel gevist.

     
 

Spinnerbaits
 

Bij een spinnerbait is de draad waarop de spinner draait verbogen. Soms in U-vorm, soms in V-vorm, maar altijd zo dat de spinner zelf boven de haak draait. De haak is op de kop voorzien van lood. Afhankelijk van het formaat kan dit gewicht toenemen tot wel enkele tientallen gram. Spinnerbaits zijn uitstekend te gebruiken in plantenrijk water. Tijdens het binnenvissen schermt het breed uitslaande spinnerblad de haak heel goed af, zelfs al vis je ermee dwars door de takkenbossen. Als hij een tak raakt, wordt hij alleen even uit balans gebracht.  Vooral als er een stevig windje staat en het water aan de troebele kant is, werpt dit kunstaas nog uitstekend, en valt het nog behoorlijk op.
Wanneer je hem direct na de worp binnenvist, zal de spinnerbait net onder het oppervlak lopen. Laat je hem zinken dan kan je hem zelfs vlak boven de bodem binnenvissen.
Ook de snelheid waarmee je dit kunstaas binnenvist kan je naar believen variëren.
Zelfs bij uiters langzaam binnenvissen draait hij nog steeds zoals het moet.
 De hengel 
Trollend of werpend vissen met een flinke spinnerbait vraagt om aangepast materiaal, want dit kunstaas trekt feller aan de hengel dan een doorsnee kunstaas. Een stevig trol of spinhengel met een werpgewicht van meer dan 60 gram is echt geen overbodige luxe.  Aangeraden is een baitcaster hengel van 1.90 meter. Langere hengels zijn vaak veel vermoeiender om er de ganse dag mee te vissen.
 Soorten spinnerbait
Verkrijgbaar in alle maten, vormen en gewichten. Spinnerbaits kan je zelfs krijgen met 5 spinnerbladen.  De keuze is sterk afhankelijk van je eigen voorkeur. Het spreekt vanzelf dat je het kunstaas moet aanpassen aan de te verwachten vis. Maar aarzel ook niet om een 25cm lange spinnerbait te gebruiken als je grote snoek verwacht. Gaat het om kleinere snoek of zelfs snoekbaars, kies dan voor 10 tot 15 cm.  Trekt de spinnerbait te fel aan de hengel, kies dan voor een langwerpig blad in plaats van een ovaal blad. De meeste spinnerbaits bevatten een flinke dot bucktail, maar er zijn ook uitvoeringen met een grote twister, shad of een combinatie van bucktail en twister. Vis je in vrij water, dan is een grote dreg op zijn plaats, terwijl op plantenrijk water vaker met een enkele haak gevist wordt.

 Trollend vissen
Bij het trollend vissen zul je merken dat een spinnerbait niet echt diep gaat. Wil je dieper vissen, dan bevestig je gewoon, naargelang de beoogde diepte, een loodgewicht in de speld waarin je de spinnerbait hangt. Dit gewicht kan variëren van 10 tot zelfs 30 gram. Aan de actie verandert er hierdoor weinig. Nadeel van een fel verzwaarde spinnerbait is dat hij als een baksteen naar de bodem zakt wanneer hij stil valt. Door zijn aparte vorm zijn er weinig of geen kunstaasredders die een aan de bodem of obstakel  vastgeraakte spinnerbait vrij krijgen.

    

 
Een mooi artikel met hoe je een goede spinnerbait kan herkennen is dit van de bling spinnerbait
(klik hier voor het artikel)

Tandemspinners
 

Zijn voorzien van meerdere bladen, meestal twee. In de regel is het voorste blad aanzienlijk kleiner dan het achterste. Dit soort spinner heeft betrekkelijk veel weerstand bij het binnenvissen, en de hengel moet dit dan ook aankunnen. Door de twee of meer bladen veroorzaakt dit soort spinners meer trillingen, en vangen daardoor vaak goed in troebel water.

     

 

Spinners met plastiekvisje

Eigenlijk niet echt een afwijkend model ware het niet van het imitatievisje op de as van de spinner. Zelf vind ik dit model een topper voor forel in helder water.


 

Deel 1 Deel 2 Modellen divers
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.