Home   Email  

 

Vistechnieken home
Hengels
Materiaal Divers
Voerkorven
Afsteunen
Werptechniek
Voeren
Lijnmontages
Het Vissen
Artikels

 

 

Vistechnieken - Feedervissen - Voerkorven
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.  

De voerkorf zorgt ervoor dat om het even op welke afstand men vist, het aas en lokvoer altijd bij elkaar liggen. Bovendien wordt, bij elke nieuwe worp de voerplek optimaal onderhouden door het steeds weer aanvullen met een beperkte hoeveelheid lokaas. De voerkorf bestaat uit een, veelal uit kunststof of metaal vervaardigd hulsvormig korfje, voorzien van gaatjes, sleufjes of uit een body van metaalgaas. Meestal zijn ze op de een of andere manier met lood verzwaard, waardoor ze ook leeg op de bodem blijven liggen en in stroming niet gaan rollen. Een belangrijk verschil tussen een open kunststof voerkorf en een gaas voerkorf is dat de kuststofvoerkorf gemakkelijker van de bodem loskomt. De voerkorven zijn in drie groepen te verdelen, namelijk: open voerkorven/gesloten voerkorven/halfopen voerkorven.
Verder kunnen we ze nog eens onderverdelen in trage en snelle voerkorven.
Een trage voerkorf laat het voer, omdat hij slechts van weinig of kleine openingen is voorzien, langzaam los. Een snelle voerkorf met grote openingen  integendeel vlug.
Zit er veel vis en moet er daarom veel voer zijn, gebruik dan grote snelle korven.
Is de vis schichtig,op ondiep water of in de winter, gebruik dan kleine korven die de stek minder verstoren.

Open voerkorven:
 

Aan beide zijden open. De meest gebruikte voerkorf. Bestaat in kunststof of metaalgaas. De open metaalgaas voerkorf  geeft het aas sneller vrij dan deze in kunststof.
De metaalgaas draadkorf is de meest allround korf en geeft het lokaas iets vlugger vrij dan een plastic korf. Ze zijn effectief op bijna ieder soort viswater.
Ze bestaan in tientallen soorten met kleiner of grover gaas.
Bij het gros van deze korven zit het loofgewicht aan de zijkant maar je hebt ook modellen waarbij dat anders is, zoals:
De speedkorf. Bij deze voerkorf zit het lood aan de onderkant en positioneert het lood zich naar voren bij het werpen. Hierdoor zijn deze korven beter geschikt voor het vissen op, grote afstanden of bij veel (zij)wind.
Voerkorf met loodring onderaan. Deze werden ontwikkeld om zuiver te kunnen werpen bij normale visafstanden met relatief lage werpgewichten.
Voerkorf met ankers. De ankers zorgen ervoor dat je op stromend water met minder gewicht kunt vissen waardoor je minder vaak vast komt te liggen tussen de stenen.
De plastic feeder  Deze houd het lokaas iets beter vast. In het lokaas verwerkte maden kunnen hier ook niet zo vlug uit ontsnappen.
Meest gebruikt bij het vissen op meer of minder stromend water of als je zelf wil dat je aas zich langzamer verspreid.
Ook zijn deze korven beter geschikt als je veel los aas of levend aas wil voeren.
 

 

 

Gesloten voerkorven:
 

Aan beide zijden gesloten. Wordt gebruikt om een trage verspreiding van het lokvoer te verkrijgen in stromend water. In stilstaand water meestal alleen met levendaas te gebruiken, of het moet een gesloten korf zijn met zeer grote gaten of sleuven, dan kan deze nog gebruikt worden met lokvoer. Zelf de gaten wat groter maken of gewoon twee of meerdere gaten verbinden kan je natuurlijk ook doen, waardoor je een soort venster voerkorf creëert. Dan vul je de korf eerst met levend aas en stop je het grotere gat dicht met lokaas.
 


 

 Half open voerkorven:
 

Slechts aan één zijde open, vaak is dit ook een gesloten korf waarvan men één kant open laat. Gebruiken we meestal als het voer niet te snel op de voerplek mag verspreiden. De half open korf gebruiken we ook met levend aas, vaak vleeswormen. Je vult de voerkorf dan eerst met het levend aas, waarna je deze afsluit met een laagje lokaas.

Speciale modellen
 

Flat-bed voerkorf: De platte onderkant maakt de korf ook geschikt voor zachte bodem. het voer kan eenvoudig op de halve ringen worden vastgeknepen. Ze zijn inline, of voorzien van een inline elastiek. Wanneer de vis het aas neemt, zal deze zichzelf haken. Het elastiek werkt als schok demper. Een voerkorf om op grote afstanden te vissen.

 
Speedkorf: De raketten onder de voerkorven. Hun uiterlijk en vorm verraad reeds dat er extreem grote afstanden mee te behalen zijn. Het model laat toe ook om er ook strak door de wind mee te werpen. Nadeel is echter dat om grote afstanden te behalen ze haast altijd kleiner zijn, dus niet geschikt om grote hoeveelheden voer te transporteren. Om subtiel mee te vissen zijn ze ook minder geschikt, maar op die afstanden is dit van minder belang.
Te vissen tot dieptes van 7 meter. 
 
 

Welke voerkorf ?
 

In stilstaand water is de keuze van de voerkorf vaak afhankelijk van de afstand waarop men wil vissen,of van het soort lokaas. Vaak begint men met een open voerkorf om vlug een voerplaats aan te leggen en wordt er verder op de dag met een gesloten of halfopen voerkorf gevist waarbij in hoofdzaak levend lokaas naar de stek gebracht wordt. In stromend water bepaalt de stroming meestal het gewicht. Hier moet de voerkorf door zijn eigen gewicht net op de bodem blijven liggen. Niet meer en niet minder. Hou zowel voor stromend als voor stilstaand water steeds vast aan het principe hoe lichter hoe beter. Verwissel indien nodig van model of gewicht naargelang de situatie. Er zijn ook voerkorven speciaal om op grote afstand te vissen, de zogenaamde speedkorven. Hier is het loodgewicht gegroepeerd onderaan de korf.

Enkele tips
- Een trage voerkorf kan men versnellen door van gat naar gat een sleuf te knippen, en zo de openingen te vergroten.
- Door een deel van de gaatjes met watervaste tape af te dekken vertraagt men de voerkorf.
- om het afwerpen van zware voerkorven te voorkomen bevestigt men soms tussen de voerkorf en de hoofdlijn een stukje powergun. Het is in verschillende diktes te koop, en vangt de eerste klap op.  
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.