Home   Email  

 

Vistechnieken home
Hengels
Materiaal Divers
Voerkorven
Afsteunen
Werptechniek
Voeren
Lijnmontages
Het Vissen
Artikels

 

 

Vistechnieken - Feedervissen - Hengels
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.  

Eigenlijk is bijna iedere werphengel een soort feederhengel, als men er maar een voerkorf mee kan werpen en de beetregistratie zichtbaar is op de top. Hengelaars en de hengelsportindustrie ontwikkelden echter steeds meer hengels die beter aan deze behoeften beantwoorden, en zo ontstonden de huidige feederhengels. Alleen al in de catalogus 2005 van Shimano staan 48 uitvoeringen. Men kan ze onderverdelen in twee soorten: Swingtip en Quivertip. Onder deze laatste soort hebben we de Winckle picker die een eigen leven is gaan leiden. Zoals bij alle hengels zijn er kwaliteitsverschillen en de daarmee gepaard gaande prijsverschillen.
Tevens zijn er steeds lichte, medium, zware en zeer zware uitvoeringen, afhankelijk van het werpgewicht.  Er zijn nu ook reeds zeer zware feederhengels gemaakt voor afstanden van boven de 100 meter en zelfs voor het karpervissen op die afstanden. Onlangs zag ik nog een catalogus waarin de hengels in zwaardere uitvoeringen zelfs gepromoot werden voor zeevissen en surfcasting.  Overweeg dus goed je aankoop, zowel in soort als uitvoering zodat je een hengel aanschaft die zowel bij jouw viswater als jezelf past.

Winckle picker
 

Lengte: 2.4 t/m 3 meter. Werpgewicht: 10 tot 30 gram. Top/parabolische actie. Deze hengel is het meest geschikt op stilstaand en licht stromend water voor afstanden tot circa 25meter. Ze hebben losse toppen met verschillende acties die zorgen voor de beetregistratie. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met  lichte voerkorven of een wartelloodje. Een van de populairste feederhengels in onze gewesten voor het vissen op kortere (voer) afstand.


 Feeder hengel/Quivertip
 

Werpgewicht: 40 tot 120 gram. Lengte: 2.8 tot 4.8 m.
Deze hengels zijn geschikt voor kanalen en rivieren met zachte tot felle stroming. Feeders zijn er met vaste en losse topjes in verschillende acties. Meestal worden ze geleverd met 3 toppen met verschillende actie. De bedoeling is dat ze een korf kunnen werpen in een gewicht waardoor de stroming deze niet meer kan verplaatsen. Soms kies men voor een zwaardere uitvoering om op stilstaand water verder te kunnen werpen. In het algemeen kan men echter stellen dat voor de meeste waters een hengel in de klasse licht het meest geschikt is om te starten. Dit zijn hengels van ongeveer 3 meter en met een werpgewicht voor korven tot 90 gram. Er zijn verschillende soorten quivertips met ieder een eigen actie of beetregistratie.
De getaperde quivertip: wordt algemeen het meest gebruikt. Hij is dun bij de top en loopt richting hengel dikker uit. Met andere woorden, naarmate de vis het aas verder verplaatst ondervindt hij meer weerstand. De lichtere uitvoeringen zijn voor stilstaand of licht stromend water en de zwaardere voor het vissen in stromend water.
De parallel tip: heeft over de volle lengte dezelfde dikte en buigt gelijkmatig over de gehele lengte bij aanbeet. De paralletip is gevoeliger dan een getaperde tip, maar heeft zijn beperkingen. Zodra er meer dan een gemiddelde trek op het water staat, buigt hij teveel door en wordt daardoor als beetverklikker ongeschikt.
De springtip: is voorzien van een als een scharnier werkend veertje, dat de verbinding vormt met de hengel. Hij heeft een gelijkblijvende weerstand en is geschikt voor stilstaand en langzaam stromend water. (minder algemeen gebruikt)
De contra quiver: is een omgekeerde gewone quivertip. hij buigt alleen in het achterdeel dichtst bij de hengel, wat een duidelijke uitslag oplevert bij aanbeet. De weerstand is gering en loopt bij aanbeet nauwelijks op. (minder algemeen gebruikt)
De carbontip: heeft boven glasvezel het voordeel dat hij in staat is om een stevige stroming het hoofd te bieden, en daarbij nog minuscule aanbeten zichtbaar te maken. Carbon kan tevens ook zonder bezwaar tegen een behoorlijke overbelasting. Meer en meer worden alle types quivertip nu uit carbon vervaardigd.

 

     
    

 Feederhengel  - tips - Quivertip
 Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Swingtip
 

Dit is een hengel waarbij de beetregistratie gebeurd door het uitswingen van de aparte top  die met behulp van een siliconenslangetje aan de hengel gemonteerd is, of in het topeinde geschroefd wordt, waarbij dit deel  vrij naar beneden hangt en door de lijn op spanning gebracht wordt.  Een goede tip is voorzien van 2 oogjes. Het siliconen verbindingsstukje mag niet te lang of te kort zijn, tussen de 5 en 10 cm.
De tip zelf moet minimaal 30 cm zijn, en op grote afstanden (+40m) zelfs langer, een tip van 50cm is dan beslist geen overbodige luxe. De grote voordelen van de swingtip zijn: bijna geen weerstand bij de beetregistratie en een zuivere beetregistratie, ook bij teruglopers. Nadelen zijn dan weer, het moeilijker werpen, bijna niet te gebruiken bij sterke wind of sterke stroming en bijna onmogelijk te gebruiken bij diep water en ver vissen. De swingtip ziet men in onze streken  (ten onrechte) zelden aan het viswater.  
Recent bestaan er nu ook inline swingtips waarmee werpen een stuk makkelijker wordt. De lijn loopt hierbij door het binnenste van de top (VB2)

 
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.