Home   Email  

 

 

Vistechnieken Home
Materiaal
Lijnen maken
Peilen
Voeren
Het vissen
Topelastiek
Artikels

 

Vistechnieken - Vaste stok vissen - Materiaal 3 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.  

Deel 1  Deel 2  Deel 3

Extra toebehoren en klein materiaal
 
Hengelfoudraal
Als bescherming voor je dure hengels en topdelen. Liefst eentje waar hengels en topdelen in aparte kokers kunnen opgeborgen worden. Met gemakkelijke draagriem en al dan niet voorzien van extra buitenzakken.

 
Hengel afroller
Een steuntje dat achter de viskist geplaatst wordt en waarop de hengel ligt tijdens het afbouwen van hengeldelen. Zo komen de hengeldelen niet meer in aanraking met zand of stenen, waardoor veel minder slijtage optreedt. Mogelijkheid uit diverse modellen.
  
 
Onthaker
Als de haak te diep zit, of om gemakkelijk te onthaken als je wat dikkere vingers hebt is een simpele onthaker voldoende. Ik gebruik alleen de koperen hakensteker. Alle andere zijn me te dik. Bij aankoop zit er een ringetje aan, maar dat gaat gegarandeerd open, vervang het dan ook door een goede splitring en bevestig het aan een oprolspeld. Deze kan aan de viskledij bevestigd worden en is zo altijd bij de hand.

 
Schaartje
Voor het afsnijden van de uiteindjes draad na het leggen van een knoop. Ook dat bevestig ik aan een rolspeld. Praktisch en veilig zijn de schaartjes die inschuiven.
Dieptelood/Peillood
Om de waterdiepte uit te meten. De gebruikelijkste zijn de knijppeilloodjes die je op de haak of het eerste loodje knijpt. Zorg steeds voor enkele exemplaren in de viskist. Bij het peilen verspeel je er soms nog wel eentje.
Paraplu
Niets is minder aangenaam dan enkele uren in de gietende regen of in de brandende zon. En voor de prijs hoef je het heus niet te laten. Neem een model van nylon of ander kunststof dat je met een knikmechanisme schuin kan zetten. Heb je een systeemviskist of plateau  zorg dan voor een bevestigingsstuk, dat is praktischer dan hem in de grond vast te pinnen. Bij veel wind kan je hem extra vastzetten met twee of drie tentharingen en wat koord.  Koop geen paraplu  met een achterwand zoals je vaak ziet bij karpervissers, je kunt de hengel dan niet meer afbouwen naar achter en voor ons, vastestokhengelaars zijn ze te groot en onhandig. 2 a 2.5 m diameter is ruim voldoende.
       
 
Aasdozen/Voerbak
Aasdozen bestaan in verschillende dieptes en sommigen hebben een speciaal deksel om maden in de doos te houden. Op een plateau of viskist kan je ook een aasbakset bevestigen. Deze kan ronddraaien en bied plaats aan drie of vier aasdozen.
Voerbak: Ook deze kan aan het platform of systeem bevestigd worden. Het is geen voerbak om lokaas aan te maken, maar om lokaas bij de hand te hebben om regelmatig bij te voederen. Een deksel of kapje hierboven beschermt jouw voer tegen de regen en de zon.
          
 
Hengelsteun
Een goede hengelsteun is bekleed om de hengel niet te beschadigen.
De eenvoudigste steunen zijn deze die je op de zijkant van het plateau monteert. Normaal worden deze steeds bij een plateau of systeem bijgeleverd.
Een ander systeem is een ondersteuning op de systeemviskist of plateau waarop de hengel rust terwijl de achterkant in een uitsparing van het zitoppervlakte schuift. Dit laatste bevalt me tot nu toe het best, en hierbij kan onmiddellijk op een aanbeet gereageerd worden en hoef je de hengel ook niet steeds in de hand te houden, al is dat nog steeds het best, zeker bij wedstrijdvissen.
Zelf combineer ik beide systemen.

Standaard hengelsteunen voor op de zijkant.

        
Uitsparing in zitvlak met hengelsteun systeem op de voorpoten gemonteerd.
 
Haakaanzetter
Haakaanzetter: met dit apparaatje zet je vlug, correct en gemakkelijk tot het kleinste bledhaakje aan de lijn. Werkwijze: zie basistechnieken/Haakknopen. 
  
 
Tuigplankjes 
Kijk wel voor een afmeting die in je viskist past. Controleer het plankje ook op scherpe braampjes. Gebruik verschillende kleuren voor verschillende lijndiktes.
Verdeeldoosjes
Enkele handige verdeeldoosjes komen steeds van pas. Zoals het magnetisch verdeeldoosje van Milo voor haken. Andere gebruik ik dan als looddispenser en eentje voor allerlei siliconen rubbertjes en gekleurde dobberantennes. 
Visteller
Bij iedere vis een druk op de knop, en je weet steeds precies hoeveel stuks je nu echt wist te vangen. Het gemakkelijkst is als je de teller aan je viskist bevestigt.
    
 
Katapult - werppijp - voercupje
Om lokaas op mijn stek te brengen. De katapult is in Nederland wel verboden. De werking en het gebruik van deze toebehoren wordt in het hoofdstuk voeren uit de doeken gedaan.
         
 
Voeremmer en zeef
Zorg steeds voor een ruime lokaasketel, liefst twee stuks, voor de aanmaak van u lokaas. Zorg daarbij voor een bijpassende voerzeef, fijn en grof.
 
 

Extra maar noodzakelijk  in de viskist
 
  • Elastiekjes + geplastificeerde Paperclips: om de lijn op het tuigje te spannen.

  • Cuttermes.

  • Watervaste viltstiften: zwart/wit/rood.

  • Rolletje stoffen plakband, altijd nuttig bij herstellingen.

  •  Lange fijne naald of veiligheidsspeld. Om lijnen uit de knoop te halen.

  • Spons aan koord: handen wassen of iets bevochtigen.

  • Elastiek glijmiddel: bij iedere vistrip aanbrengen op de topelastiek.


Als je niet meer weet wat aanschaffen !
 
  • Een vis schort: Steeds netjes na het vissen.

  • Visweger met weegnetje: Als je op zeker wil spelen bij je vangstverslagen.

  • Een vaste hengel kuis set: handig om jouw kostbare hengels ook van binnen te reinigen van zand en vuil. Met borsteltjes in verschillende diameter. Te verkrijgen in handige opbergmap.

  • Voeremmer overtrekdeksel: Voorkomt dat regen of zon je voersamenstelling grondig veranderd.

  • Voer mix set: Een accuboormachine met mixers om je voer te mengen.
    Een accuboormachine en enkele stevige oude mixerkloppers werkt even goed.

  • Een goede tang/knijptang.

Deel 1  Deel 2  Deel 3

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.