Home   Email  

 

 

Vistechnieken Home
Materiaal
Lijnen maken
Peilen
Voeren
Het vissen
Topelastiek
Artikels

 

Vistechnieken - Vaste stok vissen - Materiaal 2 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren

Deel 1  Deel 2  Deel 3.  

Lood
 
Voor het uitloden van je dobber is lood onmisbaar. We hebben de keuze uit drie hoofdsoorten  die zelf nog bestaan in verschillende variaties. De drie soorten worden algemeen gebruikt.  Lood is giftig voor mens en dier, dus laat het niet in de natuur rondslingeren. Knijp lood nooit te hard op de lijn om deze niet te beschadigen. Bevochtig de lijn steeds op de plaats waar je het lood opzet en verschuif het dan naar boven. Knip het gedeelte waar u de loodjes opzette af.
Loodhagel - Rond knijplood 
Dit zijn ronde loodjes met een gleufje  tot in de midden van het lood. De meeste merken zijn zacht zodat je dit met de vingers op de lijn kan knijpen. Maar er bestaat ook een tang waarmee men dit lood zowel op de lijn kan knijpen, of er weer veilig van af halen. Kijk bij gebruik van rond lood ook steeds of het mooi recht op de lijn hangt en plaats deze loodjes ook altijd op de lijn met de gleuf naar dezelfde zijde om draaien van de lijn te vermijden. Het is te verkrijgen in verdeeldozen met verschillende maten of per maat. Is bij winderig weer iets gemakkelijker te werpen en verschuift ook beter op de lijn dan styllood.
   
 
Styllood
Dit zijn fijne cilindrische staafjes met in het midden een gleuf. Dit lood is vooral geschikt om zeer nauwkeurig uit te loden en het meest gebruikt door wedstrijdvissers. Het heeft door zijn vorm iets minder weerstand in het water maar werpt bij winderig weer vlugger in de war. Tevens is het beter geschikt dan rond lood  om een langzaam afzinkende lijn te maken. Ze bestaan in zacht en harde uitvoering. De zachte kan je met de vingers op de lijn knijpen, maar meestal gebruik je toch een styltang. Ze moeten echter met zorg op de lijn gezet worden om  de lijn mooi centraal door het loodje te laten lopen. Het gebeurt wel vaker dat ze er schots en scheef bij hangen en dat is niet de bedoeling. Dit heeft men minder met de harde uitvoering, maar deze verschuift daarna ook moeilijker over de lijn. De harde vorm zet men steeds met een speciale styltang op de lijn. Leg het styllood met de ingesneden kant naar onder toe en neem het beet met de tang. Zorg daarbij dat je het mooi over de ganse lengte in de tang neemt. Voor je het op de lijn knijpt moet je deze bevochtigen met wat speeksel. Je knijpt het loodje nu op de lijn, terwijl je het heen en weer schuift. Het moet uiteindelijk mooi vast zitten, maar toch nog verschuifbaar zijn. Een andere manier is om na het opknijpen de ingesneden zijde van het loodje in de tang te nemen en daarna zacht te knijpen. Controleer of het lood nu verschuifbaar is. Indien niet herhaal je deze procedure tot het vlot verschuift.
Styllood is te verkrijgen in verdeeldozen met verschillende maten of per maat.
      
 
Bulklood
Dit is lood in de vorm van een druppel en wordt vooral gebruikt bij zwaardere dobbermontages of bij lijnen die vlug op diepte moeten komen of op diepte moeten blijven. Het kan schuivend op de lijn gemonteerd worden, waarbij men de lijn door het loodje haalt. Een knijploodje onderaan doet dan dienst als stuitje. (eventueel met een stukje siliconenslang als schokdemper om de lijn niet te beschadigen fig4) Het kan ook vast op de lijn gezet worden tussen twee knijploodjes in. Ander druppellood heeft geen lijndoorvoer en wordt met twee stukjes siliconenslang die op de lijn zitten bevestigt (fig. 3). Deze manier beschadigt de lijn niet en laat toe het lood gemakkelijk van plaats te veranderen.
  
Enkele modellen

   
 
Lood maten of gewichten
Op sommige dobbers worden maten in cijfers, letters, of gewicht weergegeven. Om de juiste gewichten te weten te komen kun je onderstaande tabel gebruiken.
 

Er zijn voor de vaste stok allerlei toebehoren die noodzakelijk zijn, anderen dienen om het ons het aangenaam mogelijk te maken. Je kunt hier zo ver ingaan of je zelf wil.
Hier een opsomming van wat er zoal te krijgen is.


Viskist/Plateau/Transportkar  
 
Viskist systemen  
Van een gewone zitmand (die nog steeds verkrijgbaar is) zijn de viskisten geŽvolueerd naar volledige systemen inclusief antislip voetplateau, transportkar, hengelsteunen, voer en aastafel , en talrijke handige opbergmogelijkheden. Daarbij kan men nog allerlei extra toebehoren aan het systeem vastmaken. Ze zijn echter vrij prijzig, al komen er steeds meer goedkopere uitvoeringen op de markt. Bij deze systemen kan je ook starten met een minimum basis en deze naar behoefte uitbreiden. Ieder compartiment kan aan elkaar bevestigd worden en je kunt kiezen uit verschillende hoogtes, laden of bakjes en indelingen.  Eenmaal in jou bezit is het iets waar je levenslang kunt van genieten.
 
   
 
 
 
Voetplateau
Voor de meeste visstekken kun je niet zonder plateau om je viskist stabiel aan de oever te zetten. Maakt een plateau niet integraal deel uit van je viskist systeem dan moet je een apart plateau aanschaffen. Enkele punten om bij aankoop op te letten zijn: zorg steeds dat er een voetsteun aanwezig is, liefst onder de vorm van een uitschuifbaar gedeelte met twee extra poten. Let er op dat de diameter van de hengelpoten standaard is waardoor ook toebehoren van andere merken kunnen bevestigd worden. Verder moeten de poten hoog genoeg zijn en voorzien zijn van grootte antislip voetjes.

Transportkar:
Om ook iets verder afgelegen visstekken gemakkelijk te bereiken zonder een aantal malen op en neer lopen te moeten lopen, is een goede transportkar onontbeerlijk. Hierbij let je er op dat ze genoeg plaats bied voor jouw materiaal en dat ze gemakkelijk te transporteren is in de wagen (meestal zijn ze opplooibaar). Ze moet uitgerust zijn met luchtbanden. Schaf je bij aankoop ook onmiddellijk enkele spin elastieken aan waarmee je het materiaal op zijn plaats kunt houden.
 
 

Schepnet
 
Met als uitzondering het vissen op alvertjes of kleine voorn, is de vis te zwaar om op te tillen aan de lichte lijn en breekbare hengel. Hiervoor hebben we dan ook een schepnet nodig. Ideaal is een net met kleine micro mazen waar de haak moeilijker in vastgeraakt en gemaakt is uit rot en reukvrije vezels die de vissen zo min mogelijk beschadigen. Het net hoeft niet echt groot en diep te zijn. Een forse brasem is heus geen karper. De schepnetsteel daarentegen mag ruim lang zijn (3 tot 4 meter). Zorg dat het net steeds klaar ligt voor je begint te vissen en spoel het goed uit na het vissen. Trek de vis boven het net en niet anders om. Bij zwaardere vissen ondersteun je de stok best met je onderbeen/voet waardoor het gewicht van de vis niet vol op de steel komt. Hou de lijn steeds onder spanning, ook in het net, om te voorkomen dat de haak of de loodhagels in de mazen belanden. De vis steeds onthaken boven het net en met vochtige handen. (sponsje aan koord)

Leefnet 
 
Willen we de gevangen vis op een verantwoorde en veilige manier bewaren tijdens het vissen dan zorgen we voor een ruim en lang net. Minstens 3 meter lang en met een doorsnede van 50cm. Het materiaal waaruit het gemaakt is mag de vis niet beschadigen en moet liefst nog knoop en reukvrij zijn. Voorzie het net onderaan van een zwaar lood om het gestrekt in het water te houden. Koop ook een bijpassende leefnetzak en liefst eentje waar ook het schepnet in kan. Beschikt u over een systeem viskist of plateau, zorg dan voor een bevestigingsstuk om het leefnet hieraan vast te maken. Spoel het grondig na het vissen om geurhinder te voorkomen.
Enkele regels voor een goed gebruik:
-Gebruik het alleen indien nodig.
-Leg het zo horizontaal mogelijk onder water om het maximum aan volume te
  benutten.
-Haal het niet onnodig uit het water.
-Maak dat er niet te veel vis in het net zit.
 
                  
 

Deel 1  Deel 2  Deel 3


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.