Home   Email  

 
 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Brasem
Lokaas/Voer/Aas 

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

    Algemeen  Techniek  Aas - lokaas  Artikels

Lokaas/Voeren/Aas 
Wil je grote brasem vangen dan moet je zowel aas als lokaas iets aanpassen. Lokaas voor brasem is in de regel net iets grover dan normaal grondvoer. Dat trekt minder voorn aan.  Naast het grove voer hebben de brasems ook een voorkeur voor grovere toevoegingen aan het voer, zoals in stukken geknipte wormen, maden, casters en mas. Maden trekken ook kleine vis aan, maar casters staan daarentegen bekend als echte brasemvangers. Dit geldt ook voor geknipte pieren. Talrijke voorbeelden van goede brasem lokvoertjes vindt je onder
" aas en lokaas ".
Verder zijn er natuurlijk enkel basisprincipes.

Hoeveelheid:
Te weinig voeren, betekent vissen verliezen. Als het voer op is, trekken de brasems verder.  Minstens twee kg voer is vrij normaal. Het lokvoer moet in ieder geval goed bevochtigd zijn. Te droog voer stijgt deels op en verspreid zich waarbij het kleine vis aantrekt.
Tot de vis aanwezig is voeren we nooit bij, of het is het rond het voer schieten van casters of maden. Is de brasem eenmaal op je stek neergestreken, dan kunnen brasems in de kortste keer je voerplek leeg vreten. Je moet er dan ook voor zorgen dat de voerplaats niet te snel weggevreten kan worden. Na elke gevangen vis een klein balletje voer bijwerpen is dan ook een gouden regel. Werp het bijvoer altijd een meter minder ver dan de maximale visafstand, en bij regelmatige vangst zelfs steeds iets korter. Zo loop je niet het gevaar dat de voerballetjes te ver doorschieten en de vis buiten bereik komt, maar kun je door steeds iets dichter bij de oever te werpen de vis iets meer naar de kant lokken. Je kunt dan vaak met een kortere stok vissen, wat niet alleen gemakkelijker is maar ook sneller vist.
 
Aas:
Vers de vase zijn een uitstekend aas, maar wordt ook altijd door kleinere vis genomen. Toch kan dit aas als enige,  zuinig azende brasem tot aanbijten verleiden.  Maden, of het er nu een of meerdere op een haak zijn, weerhouden de voorntjes er ook niet van aan het haakaas te rukken.
Als je steeds voorn vangt, probeer even mas, casters of wormen, vaak sta je versteld van de aanbeten van brasem. Ze liggen er vaak wel, maar krijgen door het kleine grut de kans niet om het aas te pakken te krijgen. Ze zijn ook een selectiever brasem aas. Zo kan het gebeuren dat je met maden of vers de vase alleen maar voorn vangt, en met een combinatie van een mas korrel en een caster direct een dikke brasem aan de haak slaat.
Of probeer eens een dode made aan de haak in combinatie met voer waarin dode mades zijn verwerkt !  

Zie ook artikels
 


 

 

    Algemeen  Techniek  Aas - lokaas  Artikels


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.