Home   Email  

 

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op  vijverforel
 Aassoorten

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

            Algemeen waar / wanneer / hoeMontagesAassoorten
Artikels      

Je kan natuurlijk niet vissen zonder aas en hier maken we het onderscheid tussen natuurlijke aassoorten en kunstaassoorten waaronder ook het deeg valt.
Hou er wel rekening mee dat bepaalde aassoorten vaak niet toegelaten zijn.
Informeer je hierover vooraf als je naar een bepaalde vijver gaat vissen. Meestal hebben alle forelvijvers nu wel een site waarop je de plaatselijke reglementering kan terug vinden.
Verder raad ik aan om zo nu en dan eens wat zelf te experimenteren.

Natuurlijke aassoorten

De vleesmade
is ongetwijfeld één van de gemakkelijkste aassoorten. De made is zo populair omdat het een gemakkelijk, goedkoop aas is dat altijd en overal verkrijgbaar is. Er zijn verschillende soorten maden afhankelijk van het soort vlieg. Daarbij bieden de hengelsportzaken ze ook aan in verschillende kleuren.
Er zijn allerlei manieren om de maden extra attractief te maken of ze van een extra geur of smaak te voorzien, zie hiervoor aas en lokaas tips. Laat ze na aankoop niet in de plastiekzak zitten, maar plaats ze in speciale ruime madendoos met kleine luchtgaatjes. Bewaren kun je ze in de koelkast of in de kelder.

  
Een made zet je zo op de haak, of net door het kontje waar de twee zwarte puntjes zitten
Twee maden op de haak. Zet er eentje op de steel, de andere prik je op haakbocht door het kontje.

Meelwormen:
Eigenlijk zijn dit geen wormen zoals de naam laat vermoeden, maar larven van de meeltor.  Ze zijn circa 3cm lang en 3 mm dik. Ze zijn in bijna iedere hengelsportzaak en dierenwinkel te koop. In een doos met droge zemelen en wat stukjes appel als voeding en vocht zijn de meelwormen langer dan een maand te bewaren. Het is een erg beweeglijk en stevig aas  en een geliefd aas van vijverforel vissers.


 

Mestpier
Waarschijnlijk de belangrijkste onder de viswormen. Hengelsportzaken hebben ze steeds op voorraad. De beste plaats om deze wormen thuis te kweken is de composthoop. Je hoeft er niet echt veel moeite voor te doen, en je bent steeds in het bezit van verse mestpieren. 

 
Twee kleine mestpiertjes los op de haak, een bewegende attractie.

Regenworm/aardworm
In aantal zijn dit de grootste groep van alle in de tuingrond levende wormen. We komen ze tegen tijdens het spitten in de tuin, waarbij we ze kunnen verzamelen in een doosje. Bewaren kunt u ze het best door het doosje onder de aarde te steken. Er zijn trouwens verschillende ondersoorten, en vaak zijn ze vrij taai. Dat kan dan weer een voordeel zijn als ze langere tijd op de haak moeten houden.

Springworm
Deze worm is zeer geliefd bij de hengelsport omdat het een levendige, stevige, zeer sterke en lang houdbare worm is (ongeveer een half jaar zonder problemen)

Het succes van de worm: het kronkelen, wekt bij vissen eetlust op en de aan de haak geprikte worm verspreidt een sterke geur, vooral als de worm doormidden geknipt is. Te koop in hengelsportzaken.

Tebo's
Het gaat hier om de larve van de Chileense motvlinder. Tebo’s hebben een zeer hoog calciumgehalte en vormen daardoor een heerlijke “snack” voor vissen, vogels en reptielen. Ze zijn attractief door hun kleur en geur.
Ze kunnen 2 tot 3 maanden in de koelkast worden bewaard met stukjes banaan als voedsel en vocht.

Wasmotlarve
Dit aas is een aantal jaren geleden foutief als "bijenmade" in de handel gebracht. De larven zijn circa 2.5 cm  lang, en daardoor een vrij groot haakaas. Het voordeel van deze larven is dat ze, mits koel bewaard, maandenlang houdbaar zijn en daardoor ook in de winter steeds beschikbaar. In natuurlijke forelwaters een vaak dodelijk aas.

Montage op de haak
Een belangrijk onderdeel van het verleiden van de forel met wasmotlarven, is de manier waarop je het aas presenteert. De bedoeling is dat je de wasmotlarven laat roteren, dit geeft een trilling onder water die voor de forel onweerstaanbaar is.
Neem een haak (size 6) met lange steel en een zo klein mogelijk bledje. Dit zorgt ervoor dat je de wasmot niet kapot trekt.
Hier onder twee manieren gebruikt door een Italiaanse expert.


Een enkele wasmot wordt gezekerd met de lus zo kan de vis het aas bijna niet meer van de haak trekken
zonder zelf gehaakt te worden.

Twee larven in L vorm op de haak laten het aas roteren bij het binnenvissen wat extra attractief is voor
voor de forellen

Sprinkhanen:
Sprinkhanen zijn in de zomer een van de beste aassoorten als oppervlakte aas maar ook op diepte.  Bewaren doen we ze in een glazenpot afgedekt met een netje gemaakt van een nylonkous. Van de nylonkous snijden we de voet af en via hier kunnen we de sprinkhanen er in stoppen en uithalen. Met een knoop in de kous sluiten we het boeltje af. Bewaren kan zelden langer dan 2-3 dagen.
Voor het vissen gebruiken we een dundradige haak in de maat 10 die we door het achterlijfje halen. Voor grote vis gebruik je meerdere sprinkhanen op de haak, anders één.

Viseieren
Kuit van zalm of andere vis is zeker op forelwater en forellenvijvers een gebruikelijk aas. Toch is het een aas dat volgens mij beter resultaat heeft op rivier.
Je vindt ze in iedere hengelsportzaak  in bokaaltjes. Je moet ze met een fijn tuigje vissen om ze zo natuurlijk mogelijk aan te bieden. Een extra fijne haak is daarbij geen overbodige luxe om het fragiele aas zo min mogelijk te schenden. Het aas moet vaak gecontroleerd worden om te zien of het nog op de haak zit.  Bij de minste beet moet men aanslaan. 


 

 Kunstaas soorten 

Spinners
Een van de effectiefste manieren om forel tot aanbijten te verleiden is zeker de slepende methode. Om het extra aantrekkelijk te maken en om de aandacht op het aas te vestigen wordt vaak een klein roterend spinnerblad voor het aas gemonteerd. Spinners zijn er in alle kleuren, van zilver tot zwart en vaak ook voorzien van strepen of stippen.
Vis je gericht op grote forel dan kan je ook met een gewone kleine spinner vissen al dan niet verzwaard, als dit toegelaten is.
Een algemene regel is:
Bij helder weer; lichtere kleuren. 
Bij donker weer; donkere kleuren.
Voor troebel water; felle tot zelfs fluo kleuren.


Gamakatsu forel onderlijnen met spinnerblad.

Deeg:
Er zijn tientallen soorten deeg op de markt speciaal ontworpen voor vijverforelvissers. 
Verkrijgbaar in zowat alle kleuren en smaken. Ze geven een smaak of lokstof af, of zijn verijk met glitters, feromonen of aminozuren.
Sommige deegsoorten drijven en andere zinken.
Daarbij blijft het deeg goed aan de haak zitten. Welk deeg het beste is, geen idee, het hangt vaak af van plaats en tijd. Uitproberen is de enige mogelijkheid om het aan de weet te komen.


Vb trigger x en powerbait.

De kunst van het vissen met deeg, is het deeg zo te vormen dat het al met langzaam slepen gelijkmatig om zijn eigen as draait. Daarom zet je het op een speciale manier aan de haak. Dit doe je door het deeg tussen je handen tot een knikker met een doorsnee van circa anderhalve centimeter te rollen. De lijn vlak boven de langstelige haak nummer 6/8 druk je daarna tot de helft van de knikker in het deeg om vervolgens de haak voorzichtig in het deeg te trekken. Houd de lijn vast en kneed het deeg tussen duim en wijsvinger tot een langwerpige druppel. Door nu de onderste centimeter van de circa vier centimeter lange druppel plat te drukken, kun je dit platte gedeelte hierna tot een soort van wokkeltje draaien. Door de weerstand van het water gaat deze als een propeller draaien bij het binnenvissen waardoor een actie ontstaat die de forel maar moeilijk kan weerstaan.
Gebeurt dit niet dan behoort u tot diegenen die slecht of zelfs helemaal niets vangt. Ook vissers die het deeg wel goed met de hand kunnen vormen moeten vaststellen dat als het deeg in het water is dit soms toch anders draait dan men verwacht had. Als het deeg eenmaal in het water is geweest kunt u er weinig of niets meer aan veranderen, dan blijft er niets anders over dan weer nieuw deeg aan de haak te maken.
Je kan het natuurlijk ook een andere vorm geven of  je kan ook gebruik maken van een apparaatje om het deeg een draaiende vorm te geven

      
Deeg wokkel en combinatie met meelworm/  Deegvorm/   wokkel

Softhook pellets  
Hoewel minder gebruikt bij het vijverforelvissen komen er de laatste tijd steeds meer softhook pellets op de markt. Bij het statisch vissen en zeker op plaatsen waar voeren toegestaan is, is het vaak een niet te onderschatten aas.
Ook omdat de meeste forellen met een of andere soort van pellets grootgebracht zijn.


 

Andere aassoorten:
Er zijn nog talrijke andere soorten rubberen kunstaasjes en pop-ups imitatie aas.
Die in meer of mindere mate vis maar meestal vissers vangen.
Verder heb je ook allerlei soorten reuk en smaakstoffen om het aas mee te behandelen.

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.