Home   Email  

 

Vistechnieken home
Materiaal
Natuurlijk aas
Riggen
Kunstaas
Dril & Landing
Artikels
Woordenlijst

 

 

Vistechnieken - Big game  - Lures
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.

    

Vissen met Lures/Kunstaas  
Het vissen met artificieel aas is zowat in alles wat met sportvissen te maken heeft algemeen gekomen. Bij het big game vissen is dit echter net als bij het vissen op roofvis in zoet en zoutwater zelfs een van de meest gebruikte technieken.
Nu al, maar zeker in de toekomst zal plastic, rubber, silicone, metaal en andere materiaal zowel als hightech steeds meer deel gaan uitmaken van het vissen.
Niet onterecht wat de resultaten betreft, maar waar ik toch mijn bedenkingen bij heb voor het voortbestaan van de vispopulaties. Tag en Release moet dan ook voor iedereen een begrip worden. Zelfs ik moest deze mentaliteitswijziging bewust bij mezelf doordrijven, en dat is heus nog niet zo lang geleden.
Maar kunstaas is nu ook weer niet het tovermiddel. Natuurlijk aas blijft een van de toppers met zijn eigen voor en nadelen, zoals ook kunstaas die heeft.
Op de vraag "welk kunstaas waar en wanneer vangt " kan geen mens antwoord geven. Een vis valt zijn prooi aan vanwege de reuk, geluid, actie, grote of kleur.
Afhankelijk van de vissoort kan dit verschillen, zo domineert bij haai  de reuk en smaak en bij marlijn of tonijn beweging en geluid.
Dag, uur, stroming, maanstand geluk en vele andere factoren bepalen het succes. Met de juiste techniek geven we alleen een duw in de goede richting.
 
Tips voor sucsesvol lure/kunstaas trolling
 1. Maak steeds dat de haken ultra scherp zijn.
 2. Start steeds met trollen op verschillende dieptes, je weet immers nooit vooraf waar de vis zich ophoud. Dus kunstaas aan het oppervlak en een deel dieper.
 3. Gebruik een trolling patroon dat zijn degelijkheid bewezen heeft, maar experimenteer indien strikes uitblijven met andere patronen.
 4. Gebruik een variatie van kunstaas.
 5. Wees als visser steeds alert en klaar voor actie.
 6. Kies kunstaas met een actie en kleur volgens het uur en licht van de dag.
  Indien succes uitblijft verander en probeer andere kleuren en modellen.  
 7. Volgt een marlijn het kunstaas zonder toe te happen, dan moet je als visser altijd klaar zijn om vrije lijn te geven zodat het kunstaas voor de mond van de vis komt te hangen.
 8. In dezelfde situatie kan een versnelling van de boot een strike uitlokken, zeker bij haai. Maak de schipper er attent op.
 9. Trol ieder kunstaas op de effectiefste plaats in het trolling patroon. Als dit natuurlijk gekend is, zoals meestal bij lures.
 10. Is er prooivis te zien, vis dan indien mogelijk met een imitatie hiervan.
 11. Gebruik bij het vissen met kleiner kunstaas ook niet steeds lichtere lijnen, ook grote vis neemt vaak kleinere lures. Pas de lijnsterkte aan naar de te verwachten vis en niet aan de afmetingen van de lures. 
 12. Gebruik je kunstaas met twee haken, let er dan op dat het volgens de IGFA regels gedaan is wil je de vangst claimen.
 13. Een lure die minstens ťťn maal in de 30 seconden het wateroppervlak doorbreekt en daarbij een waterfontein creŽert, heeft een goede actie en is dus een goede lure.
 14. Spreek vooraf met de bemanning af wie wat doet.
Lures/Verschillen   
Er zijn honderden soorten en kleuren van lures en dit in afmetingen van 10 tot 40cm, ieder met zijn eigen actie. Meestal krijg je (maar niet altijd) bij de aanschaf van de leverancier reeds wat informatie zoals gewicht, lijnklasse, beste positie in de spread, trolsnelheid, diepte, en soms de vissoort waarvoor de lure in de eerste plaats bedoelt is.
Gebruik je lures van de charterboot dan zou je mogen aannemen dat ze die lures hebben die voor hun visgebied van doen zijn. Ongelukkig genoeg is dit in veel gevallen niet zo, of zijn de lures vaak in bedenkelijke staat door het intens gebruik.
Het voordeel van zelf meenemen is dat je zeker weet dat je met top materiaal aan het vissen bent, wat dan weer het nodige vertrouwen heeft.
Maar sla zeker het advies van de bemanning niet af waar het op de keuze van jou kunstaas aankomt. Hun ervaring kan je alleen maar helpen.
De keuze wat je meeneemt  of aanschaft is afhankelijk van bepaalde factoren. In de eerste plaats is dat de visbestemming zelf en welke vissoorten je daar op dit moment mag verwachten. Verder is het belangrijk om weten met wat voor soort boot gevist wordt en welke trolsnelheid die aan kan.
Sommige lures zijn immers gemaakt om met hoge snelheid te trollen, en als de boot deze snelheid niet haalt is die lure zinloos. Andersom geldt natuurlijk ook. Een trage lure wordt bij hoge snelheid uit het water getrokken.
De kopvorm van de lure speelt daar vaak een grote rol in. Normaal is hoe puntiger, hoe hoger de trolsnelheid. Maar het zekers is dit na te zien op de verpakking bij aankoop.
De minimum snelheid bij het trollen is 4/6 knopen
Normale snelheid is 7 tot 8.5 knopen
Hoge snelheid is 9 tot 16 knopen. 
De combinatie van kleur, actie, geluid, vibratie en het bellenspoor zorgen ervoor dat een lure vangt of niet vangt.

Bellenspoor
De meestel lures trekken een bellenspoor. De lengte en grote van het bellenspoor is afhankelijk van de grote en diameter van de lure kop. Hoe groter de diameter hoe langer en wijder het bellenspoor. Sommige lures hebben gaatjes in de kop waar het water kan doorstromen en zo nog een groter bellenspoor creŽert.  Dit is dan zichtbaar achter de lure en trekt een witte lijn.

Een of twee haken ?
Grote lures worden vaak voorzien van twee haken. Zoals in alles heb je hier voor en tegenstanders. Eťn haak is lichter en beÔnvloed de actie minder. twee haken geven bij grotere lures een zekerder inhakingskans omdat ze de lengte van de plug beter bestrijken. 

Hoe ver vis je de lures achter de boot ?
Algemeen vissen we vanaf de boot tot maximum waar je de laatste sporen van de motor propeller actie ziet. Big game vis is zelden bang van de boot en neemt het aas vaak op enkele meter achter de boot.
De golven achter de boot zijn bij het plaatsen van de lure ook belangrijk. Plaats de lure steeds aan de voorkant van de golven (van de boot af)
Het tellen van de golven is een van de manieren om weten waar de lure gevist wordt zonder te moeten gokken op de afstand.

Welke lure op welke plaats ?
Sommige lures zijn vaak ontworpen voor een bepaalde plaats in het trollingpatroon. Dat is dan ook vermeld op de verpakking, of zou het moeten zijn.
Zo zal een lure met een rechte kop beter presteren wanneer deze vanaf een outrigger gevist wordt. Lures met een schuine kop verliezen niets van hun actie als we ze vissen vanaf een flatline. 
Een gerenommeerde kapitein vertelde mij verder nog de volgende regel:
De vorm bepaald vaak de positie. Een korte dikke kop  vis je kort. Een lange spitse kop vis je ver.  De grootste lures vis je het dichts bij de boot en kleinere verder. Jet heads kunnen overal gevist worden omdat ze niet afhankelijk zijn van de trolsnelheid.
Maar of dit nu een algemene regel is betwijfel ik ten sterkste.

Verzwaard of onverzwaard,
Een al dan niet verzwaarde lure kop zorgt ervoor dat de lure meer aan het oppervlak komt of er juist wat meer onder blijft. Bij veel wind  en ruwe zee worden verzwaarde koppen gebruikt omdat deze onder die omstandigheden nog steeds mooi lopen, terwijl onverzwaarde dan meer ongecontroleerd boven water springen waarbij de haak vaak in de skirt verward geraakt en doordoor zijn vangkracht verliest. 
 
Kleuren:
Kleuren zijn belangrijk maar moeten toch wat geminimaliseerd worden. In de eerste plaats vindt ik een donkere en lichtere kleur belangrijk. Verder heb ik een voorkeur voor blauw. Kleurencombinaties die zich door de jaren bewezen hebben zijn: blauw/wit, wit/groen, zwart/paars, blauw zilver. Uitproberen is vaak de enige manier om te weten te komen wat de vis op dat moment verkiest.


Harde of zachte koppen ?

Je krijgt tegenwoordig steeds meer de keuze uit zachte of harde lure koppen, de zogenaamde "softheads". Deze hebben als voordeel dat ze natuurlijker aanvoelen en de lure hierdoor iets langer vastgehouden wordt voordat hij door de vis als verdacht bestempeld wordt. Al maakt dit alleen verschil als de vis zeer wantrouwig is en slechts aarzelend het aas neemt.   

Voordelen van het vissen met lures
 1. Direct kunnen starten met vissen zonder eerst nog levend aas te moeten vangen.
 2. Geen tijdverlies met het riggen van aas.
 3. Een groter gebied dat je kan bevissen omdat de snelheid beduidend hoger ligt dan met natuurlijk aas.
 4. Grote verscheidenheid aan soorten, kleuren en acties van kunstaas.
 5. Na een strike kan je onmiddellijk weer dezelfde aasaanbieding presenteren, wat bij levend aas bijna niet mogelijk is.
 6. Je kan je sneller verplaatsen en zo scholen aasvis of gespotte billfisch volgen.
 7. Het terugzetten is in 95% van de gevangen vis met succes mogelijk omdat de vis veel minder diep gehaakt wordt als met natuurlijk aas.  
Kopvormen: Bullet head lures  
Deze puntige  kop lures zijn gewoonlijk vrij zwaar in vergelijking met hun lengte.
Deze kopvorm zorgt ervoor dat de lure bijna recht door het water trekt met een minimum aan actie.
Afhankelijk van het gewicht en de trolsnelheid breken de lichtere versies nu en dan door het oppervlak terwijl de zwaardere modellen dat nooit doen. Opgepast, soms neemt tonijn alleen een oppervlakte lure, terwijl ze duikende ongemoeid laten.
Dit model is moeilijk te trollen bij winderig weer.
Deels afhankelijk van het gewicht, kunnen bullet heads de hoogste trolsnelheden aan.
Zeer attractief voor tonijn, Wahoo en dorade. Billfish neemt dit soort lures ook maar verkiest toch lures met meer actie. 
   
Enkele verschillende modellen
Kopvormen lures: Flat heads 
De kop van dit soort lures is vooraan in een hoek van 90į plat. Dit soort lure loopt in een rechte lijn en komt met regelmatige tussenpozen omhoog waarbij ze aan het oppervlak springen om weer onder te duiken, daarbij een spoor van bubbels trekkend. Vrij goede lure onder moeilijke omstandigheden. Best te vissen vanaf een outrigger. 
Kopvormen  lures: Chuggers 
Dit zijn eigenlijk flat head lures met een uitholling in de voorzijde van de kop. De uitgeholde kop zorgt voor een typische hoofdschuddende actie. Afhankelijk van het model is dit meer of minder. Trekt een lang bellenspoor en doorbreekt het oppervlak meer dan welke andere lure. Werkt nog zeer goed bij winderig weer of ruwe zee.  Zowel voor flatline als outrigger.
Marlijn, dorade, zeilvis en tonijn.


Kopvormen lures: Kona head/Pucher baits
Deze vorm van lure is ontworpen om aan of kort onder het oppervlak te lopen met een agressieve actie waarbij de kop water op en voor stuwt, vandaar de naam. Loopt doorgaans niet goed in het water bij ruwe zee of felle wind. In kalme en normale zee echter een plug die bewezen heeft de vis te doen stijgen als de beste.
Kopvormen lures: Kona head/Taper baits  
Ook dit type lure heeft een afgeschuinde neus. Loop het grootste deel van de tijd juist onder het oppervlak met een lang bellenspoor en breekt het oppervlak met regelmatige intervallen met een sprong. 
De agressie waarmee dit gebeurd hangt af van de hoek van de kop.
Kopvormen lures: Kona head/Taper baits/Plungers
De Taperbaits met langere koppen zijn bekend onder de naam Plungers.
Nog wat andere lures

Bubble head: In de kop zijn gaatjes waardoor meer bubbels gecreeerd worden.

Illander lures hebben een shirt body van nylon draden  het voordeel hiervan is dat ze in gebieden waar veel wahoo en koningsmakreel voorkomt langer meegaan dan een lure met plastic skirt die vaak reeds na de eerste strike in flarden gebeten is.
1: is een bullethead model. 2/3 zijn met gaatjes voor een groter bellenspoor. Lures die net even anders zijn  maar hun vangkracht meer dan bewezen  hebben, en een van mijn favorieten.

Deze lures hebben een extra langer kop en halen hoge trolsnelheden.
Voor wahoo, dorade en tonijn.

Mini pin lures, ook wel dart lures genoemd.  Deze kleine lures zijn bedoeld voor tonijn
Ander kunstaas    
Buiten de typische lures hebben we nog een grote variatie aan ander kunstaas. In het Big Game noemt men bijna alle kunstaas lures, maar ik gebruik de bij ons gebruikelijke namen. We zijn ook meer vertrouwd met de actie en het gebruik van deze soorten zodat we de uitleg hiervan wat beperkt houden. Meer informatie kan je steeds vinden bij vistechnieken/kunstaas.  
Pluggen/Duikend
Het meest gekend en populairste andere kunstaas zijn pluggen. De fabrikanten maken lures speciaal voor het big game en zoutwater vissen, maar in principe kan je iedere plug gebruiken. Alleen moet je deze dan wel voorzien van roestvrije haken. Je hebt de keuze uit kort onder het oppervlak, of diepduikende pluggen.
Ze worden het meest gebruikt bij het vissen op tonijn, wahoo, trevally en andere kleinere soorten. Maar er zijn ook pluggen ontworpen voor de grotere billfish.
Pluggen met een lip zijn voor het langzamer trollen terwijl pluggen zonder lip en het gewicht meer in de neus aan hogere snelheden kunnen getrold worden. 
Pluggen met een felle actie zijn vaak succesvol als stijf lopende lures het laten afweten.
Pluggen worden niet alleen gebruikt bij het trollen. Zeker de kleinere modellen worden veel werpend gebruikt bij het lichte game vissen.
 

Pluggen/Poppers
Een killer voor oppervlak predators. Mijn favoriete pluggen, zeker bij het werpend vissen vanwege de sensatie van de aanbeet waarbij de vis meestal uit het water springt om de plug te pakken.
Deze pluggen in de kleinere versie tot 100 gram worden trouwens bij het lichte big game vissen steeds meer gebruikt. De grotere modellen tot gewichten van 200 gram zijn dan weer bedoeld om trollend te vissen. Vis je werpend dan moet deze plug vrij vlug gevist worden, recht of met rukken om een spetterende actie te verkrijgen. De vorm van de  kop zorgt ervoor dat het water voor de plug opgespetterd wordt.
Poppers worden vaak gebruikt voor het bevissen van riffen. Vanaf een afstand verwijderd van het rif, werp je de popper op het ondiep gedeelte en vis je deze dan over de rand naar het dieper gedeelte. Poppervissen wordt ook gedaan in de branding of vanaf het strand
(zie artikel).
 
  
Pilkers/speedjiggen
Meestal gebruikt voor het geankerd of driftend vissen op diep water.  Andere zijn dan weer ontworpen voor het werpend vissen. De meeste pilkers vissen we tegen de bodem waarbij de actie grotendeels komt van het op en neer bewegen van de hengel. Geen echt big game aas maar toch veel gebruikt als tussendoortje bij het bodemvissen of het werpend vissen op kleine vissoorten.
Een andere toepassing is het speedjiggen of het jiggen in de branding.
Zie hiervoor:(biggame-artikels)

Jiggen met loden kop  
Deze krijgen hun aantrekkingskracht hoofdzakelijk door de beweging van rubber of veren. Met een matige snelheid getrold zijn ze erg goed voor jacks, bonito, wahoo en kleine tonijnsoorten. Ze kunnen ook werpend gebruikt worden op gespotte vis of bij het vissen in ondieptes en branding.
 
 
Lepels
Lepels met dreggen zijn minder geschikt om zwaar te slepen. Dreggen plooien of breken vlugger bij een zware belasting. Kies bij het slepen dan ook voor lepels met een enkele haak. 
 
 
Vliegen en streamers
Slechts specialisten vissen op grotere billfish met streamers. Vaak gebruikt men daarbij trolling aas zonder haak of teasers om de vissen te lokken en worden deze pas dan bevist. Kleinere soorten zoals snook, bonefich en tarpon daarentegen worden met de vlieg op zicht bevist. 
Het is natuurlijk altijd mogelijk en ook reeds meermaals gelukt om ook zeer grote exemplaren met de vlieg te landen maar dat is toch alleen weggelegd voor de extreem fanatieke vliegvisser.
spinners
Zijn ongeschikt om te trollen omdat zeker de grotere spinners de lijn te veel kinken en daarbij niet echt geschikt zijn voor grote vis.
Bij werpend vissen op kleine vissoorten zorgt een spinneruitrusting wel voor de nodige sport sensatie.   
Soft kunstaas 
Imitaties van vissen, inktvissen, krabben, of  futuristische creaties, alles kan vis vangen. Het ene kunstaas trollend, ander aas werpend.
Groot nadeel: het is zelden bestand tegen de vaak scherpe vistanden.  
 
 

    

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.