Home   Email  

 

Vistechnieken home
Materiaal
Natuurlijk aas
Riggen
Kunstaas
Dril & Landing
Artikels
Woordenlijst

 

 

Vistechnieken - Big game  - Natuurlijk aas 
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.

     

Aassoorten
Bij Big Game is het juiste aas vaak een deel van het succes. Er wordt zowel gebruik gemaakt van levend als doodaas. Zowat iedere kleinere vissoort kan als aasvis gebruikt worden, maar sommige zijn meer geschikt dan andere. Dit afhankelijk van de manier waarop gevist wordt en de vissoort waarop we het gemunt hebben.
Daarbij ben je nog afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment zelf, zeker als je de aasvissen eerst nog zelf moet vangen. 
Hieronder staan de meest voorkomende aasvissen, het monteren op de haak vindt je terug in het hoofdstuk riggen.
Ballyhoo
Deze populaire geepachtige vis is zowat op alle Big Game bestemmingen te verkrijgen. Hij wordt commercieel verhandeld per dozijn, vacuŁm verpakt. De meeste Big Game boten hebben bijna steeds een diepvries voorraad van dit productieve aas aan boord.
De ballyhoo is een uitstekende aasvis voor zowat alle Big Game vissoorten. De ballyhoo heeft door de jaren bewezen een topaas te zijn.
Meestal gebruikt men de ballyhoo in combinatie met een lure vervaardigt uit nylonhaar zoal een Ilander. Zo voorkomt men dat bij een aanbeet de staart van het kunstaas aan flarden gebeten wordt, wat bij een plastic lure wel het geval is.
De skirt wordt over de vis heen geschoven (zie afbeelding). Op die manier is de aasvis nog eens extra beschermd tegen de stroomdruk (uitwassen) en blijft hij een stuk langer intact.
Gebruik je alleen de vis zelf, dan wordt de bek van de ballyhoo gesloten met een koperdraadje of een elastiek om te voorkomen  dat hij door de stroomdruk van het water gaat draaien bij het slepen. Er wordt bij een ballyhoo-rig vaak een extra loodverzwaring gebruikt.

 
Vliegende vis
Wellicht de beste aasvis voor de vangst van een marlijn, maar ook geschikt voor de meeste andere vissoorten. Het is een bijzonder stevige aasvis die lang intact blijft en niet snel onder de stroomdruk bezwijkt. De vliegende vis kan alleen of in combinatie met kunstaas aangeboden worden.
Harder
Zowel dood als levend een uitstekende aasvis. De harder komt vrij verspreid over de wereld voor. Hij wordt meestal gevangen in havens en lagunes met een werpnet of met de hengel. De harder is een vrij taaie aasvis en levend een topper bij het bodemvissen. Voor het Big game vissen zijn harders van 20/25cm ideaal. Kleinere vissen zijn beter voor het bodemvissen en het vissen op tarpon.
Makreel 
Makreel in al zijn variaties is een niet weg te denken aasvis bij het Big Game vissen. Meestal als dood aas en sommige soorten ook als levend aas. Makreel is echter een vissoort die gevoelig is voor stroomdruk. Controleer daarom de aasvis regelmatiger op beschadiging.
Ze worden het meest gebruikt bij het vissen op tonijn maar doen het ook op andere vissoorten goed.  Ook om te chummen is makreel uitstekend geschikt omdat de vis vrij vet is en daardoor een goed reukspoor aanmaakt.
Tonijnachtigen
Kleinere tonijnsoorten zoals little tuna en bonitos zijn uitstekend te gebruiken als groot aas, zowel dood als levend voor marlijn en haai.
Voor haai is een aasvis van 5 kg slechts een tussendoor hapje. De kleinere tot 1kg zijn dan weer uitstekend als levende aasvis te gebruiken op zeilvis en trevally.
Voor het bodemvissen gebruikt men ze als aas voor grotere groupers, trevallys en dogtooth. 
Sardines
Gebruikt als kleine aasvis maar niet echt stevig.  In de middellandse zee het aas voor de vangst van tonijn.
Door de sterke geur en de olieachtige afscheiding uitermate geschikt voor het chummen.
Inktvis
Grotere inktvis is een van de beste aassoorten voor het trollend vissen, maar vaak moeilijk vers te verkrijgen. Diepvries is in bijna iedere haven te verkrijgen.
Ook gebruikt bij het bodemvissen. Is een vrij taaie aassoort in tegenstelling tot garnaal.
Stukken en repen vis
Gerigde repen vis worden gebruikt bij gebrek aan beter om alsnog te trollen. Bij het bodemvissen zijn stukken vis een gebruikelijke en gemakkelijke aassoort.
Garnalen/Krabben 
Hoewel geen Big Game aas wil ik het hier toch even vermelden omdat het vaak gebruikt wordt bij het bodemvissen en het vissen op kleinere vissoorten.
Meestal diepgevroren te verkrijgen. In sommige plaatsen (florida) verkoopt men ook levende garnalen. Kan je ze levend verkrijgen dan is dit een topaas met vaak verrassende resultaten.


Aasbox met ballyhoo

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.