Home                                           

                          
                        Deel 1   Deel 2  Deel 3 : Grondhaai
 
Vissen op haai 

 
 Deel 3: kleinere grondhaai soorten   
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Mijn eerste kennismaking met haaien, betrof kat en hondshaaien bij een vakantie in Ierland ruim 30 jaar geleden, waarbij ik de rest van de familie wist te overtuigen om ook een dagje zeevissen in te lassen.
Echt zeevissen klonk hen als een doemscenario in de oren, waarna het vissen in het rustiger water van de Galway baai als compromis aanvaard werd. We wisten er naast de talrijke makrelen die als aas moesten dienen  tientallen kleine rogjes en haaitjes te vangen.
Het was een dagje om zelden te vergeten en zelfs zo goed dat ik er in de volgende jaren verschillende malen terugkeerde om er speciaal op grondhaai te vissen. Naar Ierland trok in in hoofdzaak voor de snoek maar iedere keer weer laste ik minstens twee dagen haaivissen in. En steeds weer stond ik versteld van de vangsten die hier mogelijk waren.
In hoofdzaak waren dit kat en doornhaaien, maar ook hondshaai en gladde haai.
Hoewel het nog niet de grote haaien waren die ik later nog zou vangen, geven ook deze kleintjes topsport aan het gepaste materiaal. Vanaf de tweede trip liet ik zelfs de zeehengels thuis en viste ik vanaf dan enkel nog met een karperhengel. Maar pin je hierop niet vast, dat is slechts in goede omstandigheden mogelijk. Maar het mag gezegd zijn, een ware sensatie.


Zo ziet het vissen op grondhaai er uit met een karperhengel

In die tijd werd er bij ons maar zo nu en dan melding gemaakt van de vangst van een haaitje, en dat kwam dan ook in de media. Ik spreek dan over 1990. Bijna altijd gebeurde dat als bijvangst bij het vissen op platvis.
Ondertussen is er veel veranderd qua materiaal en steeds meer zag je vangstmeldingen van haaitjes in onze waters. Hoofdzakelijk nog steeds als bijvangst, maar hierdoor probeerden veel vissers lukraak ook een exemplaar aan de haak te krijgen. Sinds een paar jaar echter vissen veel zeevissers hier nu ook veel gerichter op haai, en dit met wisselend succes. Je kunt nu immers ook niet zo eenvoudig overal langs de Belgische en  Nederlandse kust eventjes op het strand gaan staan en wat haaitjes vangen.
Met een boot verder uit de kant heb je beduidend meer kans. Sedert 2011 loopt er een onderzoek waarbij haaien en roggen in de zeeuwse wateren gemerkt worden. Er zijn er hierbij reeds meer dan 650 gladde haaitjes gevangen en gemerkt in 2 jaar. Hiervan zijn er reeds 12 teruggevangen (2013) waarbij er enkele waren die meer dan 700km verwijderd waren van de eerste vangplaats.
 
Waar en wanneer
Je moet met verschillende zaken rekening houden wil je echt kans op succes hebben.
In onze kustwateren verschijnen de haaitjes zowat rond eind mei waarbij er een piek ligt in augustus/september en afneemt naar midden oktober. Afhankelijk van de weersomstandigheden, meestal kouder weer is dit korter of langer.
Een ander punt is het getij. Haaitjes houden wel van wat stroming, maar niet van te harde stroming. Rond volle en nieuwe maan is het getij op zijn sterkst, en dan heb je veel minder kans.
Je vangt ook het best als de stroming net begint tot ongeveer twee uur later. Dan is de stroming vaak te fel. Vervolgens is het wachten tot de stroming mindert en dan begint het van vooraf aan.
Bovenstaande voor het vissen vanaf een boot.
Voor het vissen vanaf de kant maakt het iets minder verschil, maar ook dan zijn die periodes beter.
Vanaf de kant kan je trouwens ook gemakkelijker bij nacht vissen, wat op grondhaaitjes zeker een voordeel is.
Verder moet je de juiste stekken weten te vinden. Veel kuststekken staan er reeds voor bekend, waaronder de monding van de Oosterschelde en verder de stranden bij Westenschouwen en aan de Westerschelde en de Europoort. Maar dit kan allemaal vlug veranderen. Het internet en de vangstmeldingen die je hierop kan vinden geven dan ook vaak een meer actueel beeld.
Alle mondingsgebieden en gebieden met wat extra stroming beschouw ikzelf als hotspots voor het vissen vanaf de kant. 
Vanaf een boot heb je meer mogelijkheden. Sommige schippers zijn er reeds op gespecialiseerd en brengen je met garantie naar een stek waar je haaitjes kan vangen. Daarbij is het zo dat je de vis kan zoeken door van stek te veranderen als er niets gevangen wordt. 
In België en Nederland is de meest voorkomende hier de gevlekte gladde haai, gevolgd door de gewone gladde haai. Het verschil tussen de gevlekte en gewone gladde haai is vaak vrij moeilijk te determineren.
Dan komt de hondshaai en tenslotte als uitzondering de ruwe haai.   
 
Hengelmethode en materiaal
Een van de manieren om gerichter op grondhaai te vissen, is door niet te vissen met een paternoster. vis je met meer dan één haak, dan vang je gegarandeerd meer andere soorten en minimaliseer je de kans voor het vangen van haaitjes.
Vanaf een Boot:
Echt groot zijn de meeste haaitjes niet en dus hoef je ook geen kanjer van een hengel. Als standaard hengel is een uptide hengel van rond de 3 meter en een werpgewicht tot 200/300 gram een goede keuze. Een zachte top is daarbij aangeraden wil je ook met zacht aas als krab of garnalen vissen.
Hiermee kan je het aas een flink eind werpen als dit nodig mocht zijn en de hengel heeft genoeg body en kracht om ook wat zwaarder lood te gebruiken.
Vis je met een eigen boot of in beperkte groep en laat de stroming en de diepte het toe, dan vis ikzelf meestal met een iets zwaardere karperhengel. Alhoewel ik het beginnende vissers zeker niet zou aanraden, wist ik hiermee zelf wel 90% van mijn grondhaaitjes mee te vangen.
Verder is een molen met een goede slip voldoende. Een reel, gebruikelijk bij grotere haaisoorten is niet nodig maar kan natuurlijk ook.
Als hoofdlijn gebruik ik 15/00 gevlochten lijn maar ook nylon van 35/00 voldoet prima. Met gevlochten lijn voel je de aanbeet en de dril veel directer. Nylon heeft dan weer als voordeel de rek tijdens de dril. Maar dit is met een zachte hengel ook bij gevlochten lijn geen probleem.
Vanaf de kant:
Hier is moet je vaak iets verder werpen en kan je niet buiten een strandhengel. Neem daarvoor eentje met een zachte actie. Verder is het idem als vanaf een boot. 
Montage
De montage is eigenlijk vrij simpel. Om het even op welke soort grondhaai je ook vist, de basis blijft steeds dezelfde. Alleen pas ik de lijndikte soms aan naargelang de grote van de te verwachten vissen.
In het begin van het seizoen zijn ze hier immers meestal een stuk kleiner dan later op het seizoen, en vis je in het buitenland dan mag je zelfs grotere exemplaren verwachten.
Een lijngeleider, grote kraal, wartel, onderlijn van 1.5 tot 2 meter, een haak ongeveer nr3/0 en lood is alles wat je nodig hebt. De meeste grondhaaien hebben slechts stompe tanden en het is niet echt nodig om staaldraad te gebruiken. Als je als onderlijn iets dikker nylon of fluocarbon gebruikt krijg je gegarandeerd meer aanbeten dan met staaldraad. Zelf gebruik ik hiervoor 50/00.
Het loodgewicht is sterk afhankelijk van de stroming, maar meestal is 90 tot 120 gram voldoende.
Is er veel stroming dan kan je verplicht worden om zelfs tot 250 gram te gaan. Het aas moet immers strak op de bodem aangeboden worden.
Als de stroming het toelaat en ik ultra licht vis vanaf een geankerde boot dan gebruik ik gewoon karperlood van 90gram dat ik over de bodem laat slepen.
Bij stroming of vanaf de kant is ankerlood echter het best. Vis je driffend, dan een lood zonder ankers en iets zwaarder of normaal zodat je aas zeker op de bodem blijft.
Driftend vissen is trouwens voor grondhaai niet echt aan te raden, best is een niet snel bewegend aas.   

Aas & Lokaas 
De meeste grondhaaitjes leven hoofdzakelijk van krabben, garnalen en kreeftachtigen, maar jagen ook op kleine vis en zijn daarbij ook aaseters.
Dat is dan ook hoofdzakelijk het aas waarmee we vissen. Ze worden ook wel aan steekzagers, zeepieren en mossels of schelpdieren gevangen, maar dat zijn eerder alternatieve aassoorten.
Zelf wist ik de meeste grondhaaitjes, maar dat waren dan hoofdzakelijk doornhaaien, aan stukjes vers gevangen makreel te vangen. Stukjes van rond de 5/10cm. Maar dat heeft dan ook als bijkomende reden het lokaas.
Zonder dat lokaas is het beste aas ongetwijfeld zachte krab die je met een elastiekje aan je haak bevestigt. Doe je dit niet, dan vliegt het van de haak bij de eerste worp.
Niets houd u er echter vanaf om andere aassoorten uit te proberen.
En daarbij zijn we aan het lokaas. Vis ik vanuit een geankerde boot dan zou ik dit nooit doen zonder gebruik te maken van lokaas. In Ierland noemen ze het een rubby dubby, bij het biggame vissen noemen ze het chummen.
Dit is gemalen vette vis waarin wat visolie vermengt is die in een fijnmazige zak of net enkele meter boven het anker aan het ankerkoord bevestigt wordt. Heb je niet de mogelijkheid van malen, dan kan je ook de vis in kleine stukjes snijden en pletten.
Op grondhaai is lokaas even effectief als op grotere haai soorten. Ik vis dan ook steeds in het spoor van het lokaas stroomafwaarts en doe dan ook nooit verre worpen.
Hoewel ik het nog nooit toepaste bij het vissen vanaf de kant kan ook hier overwogen worden om het eens met grote voerkorven te proberen.  Iets voor experimenteerders. En ik hoor graag het resultaat !
Extra
Wees altijd voorzichtig bij het onthaken. Ze hebben wel geen scherpe tanden, maar een langbekkige tang is geen overbodige luxe. Daarbij is hun vel zo ruw als schuurpapier en kan je het behoorlijk schaven.
Pak de haai liefst bij de staart beet zodat hij er niet meer mee kan slaan.
Pas bij doornhaai ook op voor de stekels op zijn rugvin.
 

Deel 1   Deel 2  Deel 3 : Grondhaai

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.