Home   Email  

 

 

Vistechnieken home
Pluggen
Shads
Spinners
Twisters - Jiggen
Lepels
Hengels
De reel
Algemene regels
Kunstaas Tips
Artikels

 

Vistechnieken - Kunstaas - Kunstaastips
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

 

  1. De diepte die je plug bereikt
    Of je plug ondiep of diep duikt, dat kan je zien aan het model en het formaat van de schoep.
    Hoe diep je kunstaas precies loopt weet je vaak bij aankoop maar achteraf is het gissen. Om dit te vermijden schrijf je bij aankoop met een watervaste stift de gegevens op de onderzijde van de plug.

  2.  Draagdoos voor kunstaas
    Wanneer je tijdens het kunstaasvissen de oevers afloopt, is een complete draagtas met kunstaas de ganse dag meesleuren bijna niet te doen. De talrijke zakken in een visvestje  bieden dan weer slechts plaats aan enkele kleine dozen. Een  goede oplossing is een ruime plastiek kunstaasdoos. Hier kan juist iets meer in en ook wat groter formaat kunstaas. Alles wat je nodig hebt, is een kunstaasdoos, een draagriem met karabijnsluiting (bv van een oude sporttas) en twee stevige plastiek bindbandjes. Je boort langs beide zijden van de doos twee gaatjes met een tussenafstand van ongeveer 2cm. Dit aan de kant waar de sluitingen zitten (om ongewild openvallen te voorkomen). Je haalt een bindbandje door de gaten en maakt het dicht als een lus van circa 5cm. Aan de andere kant doe je precies hetzelfde. De draagriem met de karabijnsluitingen hier aan bevestigen en klaar is onze ruime draagbox.

  3.  Roest op haken en splitringen
    Spoel je het kunstaas na de visdag langdurig met lauw water en leg of hang je de pluggen daarna direct te drogen dan zal dit roest minder voorkomen, maar meestal gebeurd het toch vroeg of laat. Roest is behalve geen zicht, ook nadelig. Het kan je een mooie vis kosten als de splitring of de haak het begeeft. Roest tast ook de haakscherpte aan en zorgt voor een grote roestboel in je kunstaasdoos, en heeft je kunstaas de volgende keer plots een nieuwe roestkleurig kleurtje. Voorkom dit liever dan genezen. Moet het toch, dan vervang je zowel splitring als haken.

  4.  Beschadiging aan pluggen
    Beschadigde pluggen spoel je eerst goed af en hang je deze dan te drogen. Is de plug volledig droog, dan stop je de gaatjes en krassen dicht met nagellak. Heb je dit niet in dezelfde kleur, neem dan kleurloze nagellak.

  5.  Vlijmscherpe haken
    Haken moeten steeds vlijmscherp zijn, dat scheelt je echt veel vis. Er zijn twee mogelijkheden om het probleem van een stompe haak op te lossen. Of we monteren een nieuwe of we gebruiken een vijl om de haakpunt bij te slijpen. Gebruik hiervoor een vijl met de fijnste structuur, een zogenaamde zoete vijl. We vijlen vanuit de ronding van de haak naar de punt toe en dat eenmaal rechts en eenmaal links. Test de haak door deze even op de nagel van je vinger te prikken, als hij blijft staan of hangen is hij scherp. Ondervinding leerde echter dat gevijlde haken vlugger terug bot worden. Vervangen geniet daarom de voorkeur.

  6.  Testen van kunstaas
    De ideale manier om kunstaas te leren kennen is het uit te testen in een zwembad. Zo kun je zelf zien wat de actie is en je manier van vissen aanpassen om het kunstaas zo goed mogelijk en met de juiste actie te vissen.
    Of aan het water, kijk dan even of het degelijk werkt door het even aan de oever, waar je de werking ziet, door het water te halen.  

  7.  Dreghaakbeschermers
    Eindelijk iets nieuws dat simpel en goed is. De happy hook protectors van Vivtek haalden hiermee de eerste prijs in de categorie accessoires op de Efttex competitie. 

  8. Kunstaasredder
    Als je dierbaar kunstaas vastloopt brengt een kunstaasredder in de meeste gevallen redding. Het enige wat je er aan overhoudt is vaak een uitgebogen haak, maar dat is snel verholpen.
    Gebruik: houd de lijn hoog en gespannen. Bevestig de kunstaasredder op de lijn, en laat deze dan langs de lijn omlaag glijden naar het vastgelopen kunstaas. Deze glijd over de wartel, speldwartel of het spinstangetje en nu kun je het kunstaas lostrekken met de bijgeleverde koord.
    email:
    jaza@planet.nl

  9.  Lang afstandlood
    Met lang afstandlood kun je ook lichtgewicht kunstaas over grote afstanden werpen. Het voorbeeld is lood van SPRO en is verkrijgbaar in vier kleuren en gewichten van 15 tot 35 gram.
     

  10.  Lepels & Spinners kuisen 
    Met fluortandpasta en een tandenborstel krijg je een lepel weer als nieuw. Even wat tandpasta op de borstel, wat vocht en even schrobben. Daarna onder de kraan afspoelen en met een droge doek afwrijven. Het vuil is er zo af en hij blinkt weer als nieuw.
    Aanslag op lepels en spinners verdwijnt ook goed door ze wat te laten weken in Viakal, een anti kalk middel.

  11. Pluggen kuisen
    Doe de plug in wat water met een bruistablet Steradent (dit is een bruistablet om valse tanden schoon te maken) en laat een nachtje weken. Wel ervoor zorgen dat de plug volledig onder water zit. De plug is de volgende morgen als nieuw. 

  12. Pluggen kuisen
    Gewoon al je vuile pluggen even in de vaatwasser en ze zien er weer als nieuw uit.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.