klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Leopoldkanaal
Foto's

 
Plan
Grotere kaart weergeven

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Gegevens

Het Leopoldkanaal loopt door de provincies Oost- en West Vlaanderen, globaal in westelijke richting vanaf Zelzate (net tegen de grens met Nederland) tot aan Zeebrugge. Ter hoogte van Sint-Laureins bevindt zich een kantelstuw die het kanaal in twee delen verdeelt. Het westelijke deel watert af naar Zeebrugge om daar via een pompgemaal uit te monden in de Noordzee. Vanaf Maldegem loopt het kanaal hierbij parallel aan het Schipdonkkanaal. Het oostelijke deel van het kanaal watert via de Isabellawatering en het vijzelgemaal te Boekhoute af naar de Braakman (Nederland) om uiteindelijk in de Westerschelde uit te monden. Het kanaal heeft een lengte van iets meer dan 40 kilometer en een oppervlak van circa 80 hectare. De gemiddelde breedte van het kanaal bedraagt ongeveer 20 meter.
Diepte 1.1 tot 2.8 meter.
De bodem van het kanaal bestaat grotendeels uit zand, die plaatselijk bedekt was met bladafval. De vegetatiebedekking is zeer beperkt, waarbij soorten als riet, gele plomp, gekroesd fonteinkruid en grof hoornblad aanwezig zijn. De oevers zijn grotendeels beschoeid met houten palen en doek of bestaan uit een betonnen damwand, plaatselijk is een natuurvriendelijke oever aanwezig in de vorm van een vooroever

 

Vissoorten

Visbestand opname IBW 2015:
In totaal zijn er in het kanaal negen verschillende vissoorten aangetroffen: paling, baars, blankvoorn, pos, snoekbaars, karper, snoek, rietvoorn en marmergrondel.
De omvang van het visbestand in het Kanaal naar Beverlo is geschat op 45,5 kg/ha en 1.230 stuks/ha.
De visbiomassa bestaat voornamelijk uit baars (30%), karper (22%), snoek (20%) en rietvoorn (15%).
Op basis van aantallen wordt het visbestand in het Kanaal naar Beverlo gedomineerd door baars (89%).
De aangetroffen predatoren in het Kanaal naar Beverlo zijn de soorten baars, snoekbaars en snoek.
 

Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap.
Bijzonderheden 2010: Er zijn vissteigers geplaatst in Sint-Laureins en Boekhoute.
 
 Stekken  
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.