klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Einde de ster / Heurne
Foto's
 
Rechtse en linkse deel vanaf de sterrestraat.
klik op de foto voor een vergroting
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens Scheldemeanders Eine Ster Noord en Zuid zijn gelegen in Oost Vlaanderen nabij het plaatsje Eine. Deze uit twee gedeelten bestaande oude scheldearm wordt gevoed door infiltratie en bronwater. De delen zijn verbonden door een duiker.
Het noordelijke deel van het water heeft een oppervlakte van 1,29 hectare. Het water is circa 30 meter breed en 1 tot 1,5 meter diep. Het zuidelijke deel van het water heeft een oppervlakte van 1,27 hectare en is circa 30 meter breed. De waterdiepte is gemiddeld 0,5-1 meter.
Op de bodem is een sliblaag van circa een halve meter waargenomen.
De bodem is bedekt met slib. In de oevers is riet aanwezig. Naast riet zorgen enkele overhangende bomen voor structuur. Submerse vegetatie is aanwezig in de vorm een hoge bedekking gele plomp.
Bladval, meststoffen en rioolwater veroorzaken een weelderige groei van planten en algen in de zomer.
Bereikbaar vanaf de sterrestraat in Heurne. Hier is een kleine parking aangelegd voor een viertal wagens. 
 
Vissoorten Visbestandsonderzoek 2018:
In de Scheldemeander Eine de Ster-Noord zijn in totaal tien vissoorten gevangen namelijk, aal, baars, brasem, giebel, karper, bittervoorn, rietvoorn, vetje, zeelt en snoek. De omvang van het visbestand is geschat op 280,4 kg/ha en 12.546 stuks/ha. De visbiomassa bestaat met name uit giebel (49%), karper (24%), zeelt (12%) en brasem (7%). Op basis van aantal is vetje dominant (92%).
In de Scheldemeander Eine de Ster-Zuid zijn in totaal 11 vissoorten gevangen namelijk, aal, baars, blankvoorn, brasem, giebel, karper, bittervoorn, rietvoorn, vetje, zeelt en snoek. De omvang van het visbestand is geschat op 433,3 kg/ha en 963 stuks/ha. De visbiomassa bestaat met name uit karper (86%), zeelt (5%) en giebel (5%). Op basis van aantal komt rietvoorn het meest voor (28%), gevolgd door brasem (21%), bittervoorn (12%) en baars (10%).
Karper in aangetroffen in de range van 61-78 cm. Snoek is aangetroffen in een lengte variërend van 26 en 32 cm.
Er is hiermee sprake van een omvangrijk visbestand.
 
Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap.
 Stekken In de Scheldemeanders wordt, met uitzondering van de meander te Meilegem, uitsluitend recreatief gehengeld door witvishengelaars, roofvishengelaars en karpervissers. Onttrekking van vis door hengelaars is minimaal.

Toen wij het bezochten op 11/2008 was het water kraakhelder en verstoorden we zelfs vis die tegen oever lag te zonnen. In ons ogen een mooi water.
Volgens en bewoners wordt er hier zeer zelden gevist.
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.