Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Wahoo/Jack mackerel/Acanthocybium solandri         
 

 
       
Max. lengte/gewicht: 250cm/83kg. 
Het is een vrij snelle groeier die reeds na 4 jaar de 1.5m kan bereiken. Het gemiddeld gewicht van de in kleine scholen levende vissen is tussen de 10 en 15kg. Grotere exemplaren leven solitair.
Leefgebied/gedrag: Komt voor in tropische wateren van 21 tot 30°c en dit zowat overal ter wereld. Regelmatig in gezelschap van scholen marlijn en koningsmakrelen waarmee hij vaak verward word.
Het lijkt erop dat ze op bepaalde tijden grote trektochten ondernemen, waarbij ze echter nooit zover in de koelere subtropische wateren trekken als hun familieleden. Ze mijden de kusten van de continenten en geven de voorkeur aan de open zee, vooral ook aan de wateren rondom eenzame eilanden in de oceanen.
Goede wahoo-stekken zijn altijd de randen van de riffen en atollen in de Indische en grote Oceaan.
Zoals de wateren rondom de Malediven, Seychellen, Mauritius en de Comoren. In de Atlantische Oceaan zijn de wateren rond de eilanden van  Mikro-Indonesie en Hawaï topstekken.
In de Europese wateren is het voorkomen beperkt tot Madeira en de Canarische eilanden waar ze slechts beperkt toevallig gevangen worden. 

Wahoos jagen vaak in kleine schooltjes van 4/6 tot hoogstens 12 exemplaren. Dit zijn meestal de kleinere exemplaren. Grote wahoos zijn altijd solitaire vissen die zelden rond trekken om te jagen maar eerder afgezonderd leven op vaste plaatsen bij steile riffen, of diepe, grote gaten aan de rand van atollen van waaruit ze een niet te groot jachtgebied beheersen.
Goede stekken zijn ook tij en temperatuurnaden, onderwaterbergen, troggen en bij drijvende objecten.
Wahoos verblijven nooit lang in ondiep water. Ze geven duidelijk de voorkeur aan diep water.
Meestal is dit zelden ondieper dan -100 meter.
Ze jagen echter steeds nabij de oppervlakte op kleinere scholenvis zoals makreel, ballyhoo, vliegende vissen, kleine bonito en inktvissen. Grotere exemplaren prefereren grotere aasvissen zoals bonito en kleine tonijn tot zelfs 20kg.
Het gros van de vangsten gebeurd op dieptes tussen de 0 en -12 meter.

De Wahoo is een groter broertje van de makreel en een snelle zwemmer. Ze zouden zelfs snelheden kunnen bereiken van +60km per uur. De wahoo heeft ook messcherpe tanden waar zelfs 100Lbs nylondraad niet tegen bestand is. De Wahoo heeft de gewoonte om op volle snelheid en vrij explosief de prooivis van de zijkant aan te vallen en de prooi doormidden te bijten. Hierna keert hij om, om nu rustiger zwemmend de resten op te pikken.
 

Vistechniek:
De gebruikelijkste vistechniek om wahoo te vangen is trollen. Naar schatting 80% van alle wahoo wordt trollend gevangen. Wahoo wordt zelden gevangen al werpend met kunstaas, al is dit niet onmogelijk toch is het vrij ongebruikelijk als je gericht op wahoo wil vissen.
Pluggen zijn dan het gebruikelijkst.
Oppervlakte kunstaas dat veel water opspat en lawaai maakt zoals poppers is vaak gunstig. 


Trollen kan je doen met verschillende aassoorten zoals:
Dood aas in combinatie met plastic inktvis of lures, harde en zachte lures, veren lures, lepels en pluggen.
Of je kan trollen met repen vis, vaak in combinatie met plastic inktvis.
Bij grotere dieptes kan je gebruik maken van een dow-rigger of van diep lopende pluggen.
Je kan ook driften met levend aas, in combinatie met chum.


Omdat de wahoo zo'n snelle zwemmer is mag er vrij snel getrold worden.
Afhankelijk van het type boot en de weersomstandigheden kan dit van 6 tot 15/20 knopen.
De drievoudige winnaar van het Bahamas Wahoo championship houd er steeds een trolsnelheid van 14 knopen op na.
Bij hogere snelheden kan je gerichter op wahoo vissen waarbij vaker meer gevangen wordt dan bij lagere snelheden, maar in beide gevallen vang je wahoo.
Lagere snelheden zijn effectiever met natuurlijk aas dan met kunstaas. 
De meeste vissen worden gevangen in de bovenste waterlagen, ook grotere exemplaren, al komen juist deze vaker op iets grotere diepte onder het oppervlak voor. 
Op plaatsen waar een kleine of middelgrote wahoo (tot 30kg) wordt gevangen, kan je met vrij grote zekerheid meer wahoo's verwachten. Daarom werpt een schipper op de plaats waar een wahoo aanbijt vaak een boei uit om de plaats terug te vinden.
De vroege morgen en de avonduren zijn normaal de beste tijden. 
Ook is het vaak beter het aas niet erg ver achter de boot aan te slepen. Ongeveer 20/30 meter is gebruikelijk. Wahoo stort zich vaak ook op aas dat zich in het schroefwater van de boot bevind.

Uitrusting:
Deze is meestal op de charterboten beschikbaar en bestaat vaak uit speciale trolling hengels en reels.
De zwaarte van hengels en lijnen is afhankelijk van te te verwachten vis.
Dit kan gaan van 25 tot 50kg, waarbij een 40kg lijn bijna als standaard kan beschouwd worden.
Met een minimum draadcapaciteit van 300 meter.
De zwaardere lijn staat ook toe de vis vlugger te landen en zo de haaien minder kans te geven de gehaakte vis aan te vallen voor hij geland kan worden. Ook heb je met zwaardere lijnen meer kans om juist die monster wahoo te vangen als er zo eentje bijt natuurlijk.

Het gebruik van een stalen onderlijn is een must.
50 tot 100cm lang en minimum 50kg tot zelf 180kg.
Vermijd glimmende stalen onderlijnen en wartels. Zwart maken is hier de boodschap.
Sommige wahoo vissers gebruiken ook shock leaders tot 400Lb mono.
Haken in de maat 1/0 tot 5/0 afhankelijk van de grootte van de te verwachten vis.
Levende aasvissen op haken 5/0 tot 8/0. Hierbij gebruikt men vaak iets lichtere lijnen van 15 tot 25kg.

Wahoos pakken het aas razend snel waarbij de sportvisser vaak geen tijd krijgt om te reageren en meestal totaal verast wordt. De vis verschijnt uit het niets en stort zich als het ware op het aas.
Wanneer een Wahoo het aas neemt gaat hij er als een pijl mee vandoor. Na die eerste run probeert hij de haak los te krijgen door krachtig met de kop heen en weer te schudden. Daarna gevolgd door nog enkele runs. 
Runs van 100 tot 300m zijn geen uitzondering. Ook niet met de slip op 50%.
Aan outtriggers worden vaak vissen verspeeld omdat de lijn bij de harde aanbeet even slap valt en de vis hierdoor de kans krijgt het kunstaas terug uit te spuwen.
Je moet er dan ook steeds op letten dat de lijn zo strak mogelijk gehouden wordt tijdens de dril.
Opgepast bij het landen, ook nu doet de vis vaak nog een laatste inspanning om de haak kwijt te raken door een laatste run onder de boot.
Hou bij het landen en onthaken ook steeds rekening met de vlijmscherpe tanden of simpeler, laat dit doen door de bemanning.  
Eigen vangsten: Madagaskar 2012/2013


voorbeeld van een Complete set 

Set wahoo lures

 
 


 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/SOL-71OJWJU
https://youtu.be/LvIe4VQ3ss0
https://youtu.be/d1Le7qQow54
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.