Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Snook/Common snook/Centropomus undecimalis
 

Foto internet/Eigen vangsten florida, kleinere exemplaren in de branding op zicht, geen foto
Max. lengte/gewicht: 140cm/30 kg.
Leefgebied/gedrag: Subtropisch. Diepte tot -22 meter. Zoet, brak en zeewater.
Ze houden zich meestal op dichtbij de branding, in baaien en mangroven. Een van de beste visspots zijn bruggen en structuren in het water zoals pieren.  
Ze zijn zeer gevoelig voor temperatuurswijzigingen en zeker voor koud water waar ze niet echt van houden, apathisch van worden en zelfs sterven.
Gedurende de winter verplaats snook zich dan ook naar dieper en warmer water.
Water met wat stroming geniet ook zeker hun voorkeur. 
Voeding: hoofdzakelijk kleine vis, garnaal en kreeftachtigen.
Het is een extreem fel vechtende vis in verhouding tot zijn lengte. Daarbij maakte hij felle runs en springt geregeld uit het water. Om die reden is het dan ook een erg geliefde en belaagde sportvis aan licht materiaal.

Vistechniek  

Ze zijn in principe het ganse jaar door te vangen, maar het beste zijn zeker de zomermaanden, van einde mei tot september. In de winter bewegen ze alleen noodzakelijk, of je moet op dieper of warmer water vissen. Zo zijn de afvoer van krachtcentrales gekend als winterstekken.
Beste tijd is de vroege morgen en avonduren, maar ook de ganse nacht. Overdag kan ook maar is moeilijker bij helder weer.
Getijden:
Snook vissen gaat ook samen met de getijwerking. Hierover zijn echter talrijke meningen die afhankelijk van de plaats erg verschillen. Daarbij is het geen exacte wetenschap en komt het voor dat je bij laag water, zonder stroming toch nog snook kan vangen. Maar er zijn toch enkele algemeen erkende regels. 
Afgaand tij wordt algemeen aanzien als de beste periode. Snook houd van de getijdenwerking en de hiermee gepaard gaande stroming.
Dus tracht steeds te vissen in opkomend of afgaand getij.
Is het hoog water dan vis je het best in mangroven, havens en kreken die bij hoog water onderlopen.
Bij laag water zijn bruggen en pieren de beste spots. Maar daar kan je ze doorgaans steeds wel vinden.
Bij laag water is snook vissen vaak erg moeilijk. Vissen in de wind die wat stroming veroorzaakt kan reeds helpen.
Visplaatsen:
Snook wordt hoofdzakelijk gevangen nabij de kustlijn. Bruggen en pieren zijn een van de beste hotspots, zeker als ze daarbij nog verlicht zijn waardoor bij nacht talrijke kleine prooivis door het licht aangetrokken wordt. De schaduw lijn is hier dan vaak de beste plaats.
Overdag doen scholen snook ook geregeld de pieren aan maar blijven er nooit lang hangen, meestal komen ze gewoon even kijken of er geen gemakkelijk te vangen prooi te vinden is waarna ze weer verdwijnen. Individuele exemplaren houden zich hier vaak langer op wegens de schaduw en de schuilmogelijkheden.
Ook mangroven zijn overdag vaak beter wegens de talrijke schuilplaatsen. Dit is trouwens het gebied waar je het grootste aantal vind. Hoog water is hier steeds de beste tijd.
In de flats is het soms ook goed vissen, en vaak kan je de snook daar ook visualiseren. Hier jagen ze vaak op garnalen. Meestal zijn dit ook kleinere exemplaren maar vaak talrijker in hoeveelheid.
Dammen zijn ook hotspots wegen de aanwezige stroming.
Zelf zag ik scholen snook ook jagen kort bij het strand tussen de voeten van de mensen door.
Wat aangeeft dat je ogen de kost geven ook vaak helpt om ze te lokaliseren. Die avond wist ik trouwens op deze plaats verschillende exemplaren te vangen.
Uitrusting en aas:
Een medium spinhengel en molen met draad van ongeveer 5kg voldoet meestal. Je kan zowel gevlochten draad als mono gebruiken. Zelf prefereer ik het laatste wegens de zichtbaarheid. Als onderlijn 50cm fluocarbon van 15/20kg direct aan de hoofdlijn geknoopt zonder wartel.
Gebruik geen staaldraad, je krijg er weinig aanbeten mee. Gebruik ook indien mogelijk zo min mogelijk lood, snook is enorm argwanend. 
De haak neem je in verhouding tot het aas. 2/0 is standaard.
Als aas staat op de eerste plaats grote levende garnaal en verder alle kleine aasvis. Liefst levend, maar dood aas kan ook. 
Snook is ook goed te vangen aan alle kunstaas. Jiggen met veer, haar of een plastiek staart zijn favoriet. Zacht rubber werkt ook goed.  Kleine pluggen die lawaai maken worden vaak agressief aangevallen.
Een jigkop met daarop een garnaal wordt gebruikt in dieper water. 
Je kan ze ook vangen aan streamers, kunstvliegen en andere imitaties. Ze zijn dan ook een gewilde prooi voor vliegvissers. Maar vliegvissen is zeker niet de effectiefste manier om aantallen te vangen.
Meestal gebruikt men voor snook een 8wt en streamers, of imitaties van garnalen.
Viswijze levend aas.
Werp je aas uit in de omgeving van de snook of waar je die verwacht. Vis je vanaf de kant dan kan je niet zonder lood als werpgewicht. Vanaf een boot wordt er meestal geen lood gebruikt en is het aas het enige werpgewicht. Dit wordt ingeworpen en laat je vervolgens op de stroming afdrijven.
Zie je de lijn bewegen of straklopen zoek dan eerst contact met de vis voor je aanslaat.
Trollend of driftend:
Ook deze manier van vissen wordt toegepast. Meestal als er nergens snook te bespeuren valt en er op deze manier gezocht wordt.

Voorbeeld van rig:
Een voorgemaakte te koop zijnde rig die je kan gebruiken voor levend aas.
Geschikt voor langzaam trollen, driften, en bodemvissen.
Als draad is 60lb mono, een haak 4/0 en 30 of 50 gram lood.
 

 


 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/tYtKGUtwPE8
https://youtu.be/A5v6MHFS_dc
https://youtu.be/tJsRJGw2PY4
https://youtu.be/Q7gfz5XSa7c
https://youtu.be/x2WbvlQ81PU
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.