<
 

                                                                

                          
                        Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Murene/Giant moray/Gymnothorax javanicus        
 

             
Max. lengte/gewicht: 300cm/30 kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch.
De reuzenmurene is wijdverbreid in de Indo-Pacifische regio en wordt gevonden vanaf de oostkust van Afrika, inclusief de Rode Zee, tot aan de Pitcairn-groep, de HawaÔaanse eilanden en ook PolynesiŽ. Noord naar zuid Japan en zuid naar Nieuw CaledoniŽ, Fiji en de Austral Eilanden.
Hij leeft in lagunes en op de buitenste hellingen van koraalriffen maar ook op wrakken. Overdag zit hij beschut in spleten van -1 tot -50 meter diep.
Voed zich hoofdzakelijk met vis en occasioneel met schaaldieren. Is gevaarlijk wanneer de vis geprovoceerd of gevangen word.
Het langwerpige lichaam is bruinachtig van kleur. Terwijl jongeren bruin van kleur zijn met grote zwarte vlekken, hebben volwassenen zwarte stippen die overgaan in luipaardachtige vlekken achter het hoofd.


Vistechniek:
Hoewel er niet speciaal op gevist word, kan hij gevangen worden. Gewoonlijk als bijvangst bij het op de bodemvissen in de omgeving van een rif of wrak. Meestal in de nachtelijke uren.
Het is dan ook wel even schrikken als deze slangachtige vis met veel kabaal aan het oppervlak komt.
Onthaken is er bij deze vis gewoonlijk niet bij, de enige mogelijkheid om hem terug te zetten is de staalkabel zo dicht mogelijk bij de haak af te knippen met een liefst lange tang, zonder daarbij je vingers op te offeren.
Eigen vangsten: Egypte 04/2007. s'avonds laat na de schemering met een stuk aasvis nabij de bodem.  Lengte en gewicht onbekend.
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.