<
 

                                                                

                          
                        Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Makreel/Scomber scombrus  
 
  
Als familielid van de tonijnen is zijn lichaamstemperatuur iets hoger dan zijn omgeving en daarbij ontbreekt bij de makreel een zwemblaas.  Deze biologische bijzonderheden verklaren zijn kracht, wendbaarheid en vechtlust. In verhouding tot zijn formaat is het daardoor een van de sterkste zeevissen.
Max lengte/gewicht: 70cm/3.38 kg. De gemiddelde lengte is 30/40cm.
Nederlands record 1975: 54cm 1510gr.
Leefgebied/gedrag: Het is een trekkende scholenvis en wijd verspreid.
Hoe algemeen ze ook zijn in de Noordzee, ze zijn hier alleen gedurende de zomer te vangen. Afhankelijk van het weer verdwijnen ze weer rond september-oktober in de diepte waar ze in de buurt van de bodem overwinteren en bijna niet eten.
In voorjaar en zomer vertoeven ze vaak dicht bij de kust. 
De paaiperiode loopt van mei tot juni. De makreel paait in de centrale Noordzee en langs de zuidkust van Ierland. Het vrouwtje zet per seizoen tot 450.000 eieren af. De eitjes zweven in het water en de larven groeien binnen een jaar uit tot vissen van ruim 20 cm. Na de paaiperiode worden de scholen iets minder groot en gaan de vissen gerichter jagen op prooivis.
Voeding: De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. Het voedsel wordt eveneens aan de wateroppervlak gezocht. De makreel is een zeer vraatzuchtige vis en voedt zich met organismen die in het plankton voorkomen, kleine kreeftachtigen, garnaalachtigen en vislarven. Ze zwemmen daarbij met geopende bek door de wolken plankton en filteren de kleine kreeftjes, slakjes e.d. uit het water met hun kieuwzeef. De volwassen makrelen jagen ook op kleine vis, meestal jonge sprot, bliek, gul en zandspiering.
Vangstperiode: Ongeveer van juni tot september met een voorkeur voor mooi rustig zomerweer en helder water.  De open Noordzee is veruit het beste visgebied.
De makreel is in de zomermaanden vanaf de kust te vangen, maar slecht op bepaalde plaatsen en tijd.
Op stekken die aan diep water grenzen, pieren die ver in zee steken en havenhoofden maak je veruit de beste kans. Het meest belaagt men deze vis echter vanaf boten op de Noordzee waarbij vangsten van honderden makrelen geen uitzondering zijn.
Eigen vangsten, meestal vanaf de boot maar ook vanaf pieren, stakketsels en de kust. Met verenpaternoster of werphengel en kunstaas.
Vistechnieken kleinere soorten makreel
Klik hier voor dit artikel
 


 

Links naar Video's Youtube
Makreelpaternoster zelf maken: https://youtu.be/ivxkH290y90
 
 
 
 

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.