Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Karper/Cyprinus carpio 

 
Er bestaan 5 verschillende variëteiten met een eigen schubpatronen, maar allen stammen ze af van dezelfde wilde karper. 

De boerenkarper of wilde karper:
De oervorm van onze inheemse karper. Ongelukkig genoeg steeds zeldzamer. Hij word vaak verward met de schubkarper, een van de meest voorkomende. Maar de wilde karper is slanker en heeft een rechtere rug. Daarbij is het lichaam cilindervormig. Ze worden ook minder groot en zijn reeds zeldzaam.  Meest voorkomend in natuurlijke waters zoals de polderwaters.


De schubkarper:
Heeft een volledig schubbenpatroon over het ganse lichaam  en is een van de meest voorkomende variëteiten. Er is weinig variatie in het schubbenpatroon waardoor herkenning van een eerder gevangen vis enorm moeilijk is.
 
Schub 22kg & 16.75 kg - Kevin Berghmans
De spiegelkarper:
Een gekweekte variant die vele malen sneller groeit en tot de zwaarste karpers behoort. Hij dankt zijn naam aan het schubbenpatroon met alleen hier en daar een paar grote verspreid liggende schubben. Deze schubben kunnen op iedere willekeurige plaats op het lichaam van de vis voorkomen. Een vis die veel uitgezet is in privé-water en nu ook reeds algemeen voorkomt in openbare waters. Door zijn specifiek schubbenpatroon ook gemakkelijk herkenbaar.

Spiegel - Kevin Berghmans
De leder of naaktkarper:
Gelijkt het meest op de spiegelkarper. Bij deze soort beperken de schubben zich tot een klein aantal bij de staartwortel en de rug of soms ontbreken ze bijna volledig.
 
Mathias Ghekiere 27kg Grand Chene in Droup Saint Basle Frankrijk / Ian Thiels
De rijenkarper:
Is eigenlijk een spiegelkarper met één rij grote schubben over de zijlijn

Ian Thiels
De graskarper:
Dit is een exotische soort, maar in sommige waters uitgezet om te proberen de vegetatie in toom te houden. Wat niet altijd een succes genoemd kan worden. Maar ondertussen hebben we er wel een karpersoort bij. Komt trouwens steeds veelvuldiger voor, en dit meestal in sierwaters. max gewicht circa 45kg bij 150cm.
De vangstmethode van deze soort staat apart behandeld bij
"droomvissen/graskarper"

Foto Houbrechts Andy 10kg
 

Leefgebied/Gedrag/Vismethode

Max. lengte/gewicht: 
Max lengte/gewicht: 120cm/35.4 kg. Huidig record schubkarper 35.4 kg Pieter Avonds uit Vosselaar op een niet nader genoemd Belgisch kanaal 

Leefgebied:
In de eerste plaats een bodembewoner die echter graag komt zonnen aan het oppervlak.
Bewoond meestal langzaam stromende rivieren  en stilstaand water maar komt ook voor in snelstromende rivieren waar hij zich toch meestal ophoud in de kalmere delen. Karpers houden van warm water, en ondiepe plassen en meren met flink wat waterplanten zijn hun natuurlijke habitat. Door uitzetting komen ze nu echter zowat in ieder water voor, maar om zich voort te planten hebben ze nog steeds ondiep warm water en watertemperaturen tot 15-20°c nodig.

Eetgewoontes: 
Hoewel de karpers groot tot zeer groot kunnen worden bestaat hun natuurlijk voedsel menu uit minivoedsel, zoals muggenlarven, slakjes, mosselen, kleine insecten en alle soorten andere kleine waterdiertjes. Maar ook jonge waterplanten en wier versmaad hij niet. Hij is dus wat wij noemen een alleseter.
Om zowel larvenomhulsels of slakkenhuisjes te vermorzelen is hij daarvoor toegerust met keeltanden waarmee hij die behuizingen kan kraken.  Hierdoor kan hij ook de hardere boilies aan die wij karpervissers hem presenteren. En om de beginnende karpervissers gerust te stellen: deze keeltanden zijn trouwens volledig ongevaarlijk en snijden niet.
Karpers kunnen zeer goed ruiken en proeven. Ze kunnen geur op grotere afstand waarnemen en beschikken over uitstekende smaakpapillen. Een kennis die we dan weer kunnen gebruiken voor het bereiden van aas en lokaas.
Karpers foerageren en azen het meest tussen schemering en licht, zowel s' avonds als s' morgen. Alhoewel ze zoals ieder dier nooit de kans laten liggen op iets lekkers als dit voor hun bek komt. 

 
Eigen Vangsten
Foto 1: spiegel - schub - lederkarper. Foto 2/3/4 enkele van de honderden karpers die ik mocht vangen. Foto 5/6: een record gevangen tijdens het vissen met een 2gr rode marabou-jig en 16/00 nylon op baars. Normaal in de bek gehaakt.
     


 
Record Karpers

Foto 1: 41.3kg/110cm - waarschijnlijk niet gevangen als sportvis - Bosnië - Meer
 foto 2: het huidig officiële Belgisch record 2006 van Pieter Avonds uit België

 
 VISTECHNIEKEN 

Uitgebreid behandeld in Vissen op/Karper

klik hier voor dit hoofdstuk
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.