Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Cobia/Black kingfish/Rachycentron canadum     
 

 
Max lengte en gewicht: 200cm/68kg.
Leefgebied/gedrag: Tropische wateren. Subtropisch 21 tot 26°c. Dieptebereik 0 tot 1200m. Brak en zeewater. Rif geassocieerd. Komt voor in verschillende gebieden, zowel boven modderbodem, zandbodem, koraalrif of aan rotsige kusten. In kustwaters en mangroven en in open zee rond drijvende objecten. Occasioneel in riviermondingen. Meestal solitair met uitzondering van het paaiseizoen. Migreert in sommige streken volgens de seizoenen.
Vistechniek
Cobia staat hoog aangeprezen als sportvis aan een lichte tot medium hengelcombinatie. Hij vecht met lange niet te houden runs waarbij de lijncapaciteit op de spoel snel verminderd. Ook na de landing moet je oppassen voor de wild slaande vis in de boot. Maar voor dat kan, moet je er natuurlijk een aan de haak krijgen.
Waar te vinden.
Cobia houd in de eerste plaats zoals het gros van de vissen van onderwaterstructuren. Dat zijn in de eerste plaats riffen, wrakken en rotsen. Maar hij komt zowat overal voor.
In ondiepe waters zoals de florida flats tracht men hem vaak op zicht te spotten. Ook is het algemeen gekend dat cobia vaak in de buurt van haaien of grote roggen te vinden zijn. Het is echter niet zo evident om ze op zicht te kunnen bevissen. In de meeste gevallen wordt dan ook op die plaatsen gevist waar structuren de aanwezigheid van cobia laten vermoeden of de vis wordt trollen gezocht. Lokken met kleine stukjes vis of chummen met lokaas heeft ook vaak vrij goed resultaat. Zeker vliegvissers gebruiken deze methode om cobia in de omtrek van de boot te krijgen waarna er op zicht op geworpen wordt.
Cobia is trouwens een vis die uiterst nieuwsgierig is en daarbij niet echt schuw of bang is van een boot.
Hengelmethodes:
Cobia kan je zowel met de werphengel, dobbervissen, trollen, bodemvissend of met de vliegenhengel vangen. Hoe zwaar je de uitrusting neemt is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur, de te verwachten vis en het gebruikte aas. De voorbeelden zijn dan ook gewoon standaards en kan je lichter of zwaarder nemen.
Werphengel:
Een van de populairste manieren is zeker kunstaasvissen met de spinhengel. 
Een medium tot zware spinhengel en een molen met een goede slip voldoet uitstekend.
Gevlochten draad van 10 tot 20 kg.
1 tot 2 meter fluocarbon leader 25kg.
Als kunstaas kan zowat alles. Meestal gebruikt men lawaaimakende oppervlak en duikende pluggen, zacht rubber in allerlei vormen en buctail of andere jigkoppen in gewichten van 15 tot 50gram.
Je kan jigkoppen ook gebruiken in combinatie met een stukje natuurlijk aas. 
Cobias zijn soms extreem kieskeurig op kunstaas en volgen het vaak nieuwsgierig zonder aan te bijten.
Plots versnellen lokt dan meestal toch een aanbeet uit.

De werphengel wordt ook gebruikt voor het werpend vissen met levend of dood aas en voor het vissen met een dobber. 
Levend aas is het productiefste aas voor cobia. Uitgeworpen in het spoor van het lokaas is het onweerstaanbaar. Dat kan je doen met een vrije lijn zonder lood waarbij het aas in de oppervlak gevist wordt, maar ook met een kleine ballon of werpdobber. Dit heeft de mogelijkheid het aas op een bepaalde diepte aan te bieden. Met lood op de lijn kan je dan weer dieper of op de bodem vissen. 
Indien er baracuda in de omgeving verwacht kan worden dan gebruikt men soms ook een kort voorstukje van staaldraad. Als haak een 5/0 tot 7/0 cirkel haak, of zoals in het voorbeeld met dreggen.
Bij een aanbeet met levend aas is het best de vis enige seconden tijd te laten en vrij te laten wegzwemmen voor je aanslaat. De vis neemt immers dikwijls het aas in de bek en zwemt er eerst mee weg voor hij het keert en in de mond neemt.
Een veel gebruikt levend aas voor cobia zijn palingen.    


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Trollend vissen:
Als hengel kan je hier een boothengel in de 20-30 Lbs klasse gebruiken. Lijn van 20-30 kg met een leader in fluocarbon van 20 tot 50kg.
Als aas: volledige vissen zoals bleurunners, mullets, paling of andere vis, maar ook repen vis en inktvis. 
Haak 4/0 tot 7/0.
Kunstaas kan je bij het trollen ook gebruiken. hiervoor zijn alle soorten lures tot 20cm lang geschikt.
Wil je het aas iets dieper aanbieden dan gebruik je een rond lood op de lijn geschoven als zinker.


Een voorbeeld van een trolling montage met inktvis. Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Vliegvissen:
Niet de gemakkelijkste manier en alleen mogelijk als je op zicht kan vissen of de vis naar de boot toe lokt. Als hengel is een 10 met een snel zinkende lijn gebruikelijk. De backing minimum 250 meter 15kg dacron.
De leader hoeft niet echt lang te zijn maximum 2.5 meter, 20 tot 40kg mono. 
 
Extra:
Ik vond een visser die de maaginhoud van zijn volledige jaarvangst van cobia op inhoud onderzocht.
Daarbij waren talrijke vissen van boven de 20kg.
Het meest voorkomend was de op de bodem levende lizard fisch. verder veel platvis-achtigen en kleine rogjes. Verder enkele krabben en occasioneel andere vis.
Wat er toch op duid dat ondanks dat de meeste vissen in de oppervlakte waters bevist worden, cobia zijn voedsel hoofdzakelijk van de bodem afhaalt.
De visser zelf viste bijna steeds met pinfish, een soort kleine zeebrasem.
 


 

Links naar Video's Youtube
Met instructies: https://youtu.be/d5w7DkCednQ
cobia kunstaas: https://youtu.be/TzPioBmk3u4
levende aal als aas: https://youtu.be/wfcLWNQsvxM
impressie met jigs: https://youtu.be/EE0WPIXSWqk
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.