Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Blauwe haai/Bleu Shark/Prionace Glauca
 
   
Een van de mooiste haaien. Rug en flanken zijn helder blauw met een witte buik.
De blauwe haai is vrijwel onmogelijk te verwarren met een andere haai. Zijn onmiskenbare langgerekte lichaam met een grote bovenkwab tot aan de staart en de zeer lange borstvinnen maken identificatie gemakkelijk. De neus is lang en scherp gepunt en heeft 5 kieuwspleten. 
Ook een van de meest voorkomende over de ganse wereld.
Max lengte/gewicht:
263 kg/400 cm. gemiddelde lengte 2.5 tot 3 meter.
De gemiddelde grootte van de blauwe haaien die voor de kust van het VK en Ierland worden gevangen was in de jaren negentig en het eerste decennium van het millennium ongeveer 40 pond. Momenteel, in 2020, is de gemiddelde grootte hoger en rond de 60 pond met een hoger aantal grotere vissen van 100 pond geregistreerd. In de afgelopen jaren is het oude blauwe haaienrecord van 218 pond, dat sinds 1959 staat, opgeschud door verschillende vissen van meer dan 200 pond en twee duidelijke vissen die dat gewicht gemakkelijk hebben overschreden, waaronder een die door betrouwbare ogen aan de bootzijde werd geschat op ongeveer 250 pond

Leefgebied/Gedrag:
Zoals de meeste haaiensoorten geeft hij de voorkeur aan warme zeeŽn maar komt ook in gematigde gebieden voor.
Leeft in volle zee, maar kan dicht bij de kust gevonden worden waar het continentaal plat niet te breed is. Voor de kusten van AustraliŽ, Amerika, Japan, IndonesiŽ is hij het best vertegenwoordigt.
In de middellandse zee met inbegrip van de Adriatische zee en Ierland is hij vrij algemeen voorkomend.
In kouder water slechts sporadisch.
Hun ideale temperatuurbereik ligt tussen 12C en 20C, en in het VK verschijnen ze meestal wanneer de zeetemperatuur die 12C-streep bereikt. 
Ondiepe gebieden worden gemeden. In de Noordzee Komt hij dan ook maar zelden voor.
Sporadisch worden kleinere exemplaren gevangen in gebieden ondieper dan -100 meter. De grotere vissen verblijven altijd op plaatsen waar minstens 200 meter water staat. 
Reis vaak over grote afstanden met de zeestromingen.
Vaak in de buurt van scholen prooivis waarbij ze dan ook zelf vaak in schoolverband de prooivissen volgen.
Het wereldbestand houd opmerkelijk stand, dit waarschijnlijk om dat het vlees niet echt smakelijk is en een penetrante ammoniak smaak heeft.  Hij wordt dan ook bijna steeds teruggezet.
De blauwe haai jaagt en aast hoofdzakelijk in de nabijheid van het oppervlak. Grotere exemplaren worden meestal op een diepte tot -100 meter gevangen, de kleinere tot -15 meter.
Eet alle vissen en dieren in prooigrote.

Bekende visplaatsen: In europa is dit de zuidkust van Engeland, in het bijzonder Cornwall en Loe.
Even talrijk zijn de haaien voor de Ierse zuid en westkust. De allergrootste haaien worden evenwel zuidwaarts gevangen, vooral voor de Portugese kust. De bocht van Sesimbra bij Lissabon is gekend. Ook de Canarische eilanden en Madeira.
Topplaatsen buiten Europa zijn echter AustraliŽ, Amerika en Zuid Afrika
In Californie vaak te zien rondzwemmend aan het oppervlak en in concentratie rond scholen aasvis.
 
Vangstseizoen:
In principe zijn blauwe haaien altijd te vangen. Afhankelijk van de plaats en de temperatuur komen ze echter meer of minder voor. Het visseizoen in Engeland en Ierland loopt daarom van begin juli tot eind september. In Portugal van augustus tot aan de winter. In tropische gebieden het jaar rond.

Extra hengel tip:
Onder de 90kg een matige vechter, maar zeker niet te onderschatten.
Voor het lokken en vangen van deze haaisoort kan je niet zonder een chum of ruby dubby spoor.
Zodra de blauwe haaien de geur van bloed in het water oppikken, zullen ze kilometers reizen om bij de locatie te komen.
Van tijd tot tijd start een goede charterschipper de motoren en laat ze een paar minuten draaien. Dit zal haaien aantrekken die gewend zijn om werkende trawlers te naderen, omdat ze hebben geleerd dat het gemakkelijk is om te eten als vissen uit een gehesen net vallen of overboord worden gegooid. 
Het loont ook om iemand makreel te laten vangen en vrij te laten tijdens het vissen op haaien. De noodtrillingen die door de makreel worden uitgezonden tijdens het vechten, zullen de haaien naar de boot lokken.

Blauwe haai kan tussen mei en oktober overal langs de Britse kust in het VK worden gevangen.
Blauwe haaien komen normaal gesproken voor in subtropische wateren, maar komen in de zomer naar Europa. De haaien komen het meest voor in het zuiden van Groot-BrittanniŽ.

Blauwe haaien kunnen bij elk getij worden gevangen, zelfs bij kleiner doodtij, maar over het algemeen voeden ze zich beter en reizen ze verder tijdens groter springtij. Als het mogelijk is, probeer dan getijden te boeken die de middelgrote getijden zijn die oplopen naar springtij of de grootste getijden. Deze toenemende getijdenstroom windt de haaien op en brengt de schoolvissen naar binnen, vandaar dat de haaien actiever zijn en op jacht gaan naar voedsel. Als het tij eenmaal over hun piek gaat, verwacht dan dat de vangsten terugvallen en dat dit zo blijft naarmate de getijden kleiner worden in de richting van de laagste doodtij.

Aangezien de gemiddelde blauwe haai rond de 60 pond weegt en vissen van meer dan 100 pond minder waarschijnlijk zijn, is een standaard boothengel van 30 pond van ongeveer 7ft 6in tot 8ft lang perfect voor beginners. De bijbehorende haspel zou een vermenigvuldiger zijn, ofwel een star drag-reel of een hefboom-drag zoals de Penn Fathom 30LD of de Penn Fathom 2 star drag 30-maat om anderen mee te vergelijken. Deze molens kunnen meer dan 400 meter aan lijn van 30 pond aan, hebben een briljant sleepsysteem dat erg belangrijk is, plus meer dan genoeg lijn, zelfs voor zeer grote vissen, plus ze zijn sterk en kunnen de ontberingen van het vissen op haaien aan.


Eigen vangsten: Portugal / Afrika

   

Vistechnieken algemeen haaien/grondhaai

Klik hier voor dit artikel
 


 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/vh82V8CB9B4
https://youtu.be/vTXBvBzQRC8
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.