Schorpioenvissen (Scorpaenidae) zijn een familie van overwegend zeevissen met giftige stekels. Zij komen veel voor in subtropische en tropische wateren, maar vooral in de Indische en Stille Oceaan. De familie kent vele geslachten en honderden soorten. Bekende geslachten zijn Scorpaena and Pterois (koraalduivel). Vooral de koraalduivel is zeer geliefd als aquariumvis.

De schorpioenvis leeft meestal solitair, en heeft een grote kop met grote bek. Hun tekening is gevlekt en kleurig. De rugvin heeft 11 tot 17 stekels, de borstvinnen zijn goed ontwikkeld met 11 tot 25 stralen. Een steek van de giftige vinstralen in de rugvin is pijnlijk en kan bij sommige soorten gevaarlijk zijn voor de mens. De doornen van de rug-, buik- en aarsvinnen hebben gifklieren aan de basis.

De meest soorten zijn bodembewoners en voeden zich met kleine vissen en kreeftachtigen. Soms gebruiken zij het gif van hun vinstralen om hun slachtoffers te verlammen alvorens deze te verzwelgen.

Vistechniek:
Wordt niet gericht bevist, maar komt voor als ongewenste bijvangst tijdens het bodemvissen.
Vaak aan stukken vis.
Bij het onthaken, en ook daarna maakt hij een padachtig geluid. Verweer heeft hij niet, behalve zijn grote bek open zetten zodat je veel weerstand van de stroming krijgt als je hem binnen haalt, en (niet op waarheid gecontroleerd)  hij plast op zijn staart, wiebelt dan met die staart zodat het vocht overal rond vliegt. Komt het in je ogen dan ben je gedurende een paar uur, soms een volledige dag out. Brand enorm, je ziet nog wel maar hebt zoveel pijn dat je liever de ogen niet opent. Enige remedie is echter de ogen wel openen en de lucht zijn werk laten doen. 
Hieronder een voorbeeld. 
Eigen vangsten: Regelmatig als bijvangst bij het bodemvissen in Senegal  exemplaren tot 35cm