<
 

                                                                

                          
                        Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Horsmakreel/Trachurus trachurus
 
 
Het is een stekelige vis. Het beste is om ze met een handschoen te onthaken wegens de stekels.
Meestal grijsblauw tot zilverachtige. Volwassen dieren kunnen een zwarte kleur krijgen. De kop, de borstvinnen en de staartvinnen hebben een gouden glans. Verder onmiddellijk te herkennen aan de zwarte vlek op het kieuwdeksel.
Max. lengte/gewicht: 60cm/1.5 kg. De gemiddelde lengte voor onze kust is 30/40cm.
Nederlands record 1995: 1150gr 53.8cm.
Leefgebied/gedrag: Er leven zes soorten van dit geslacht voor de Europese kust. We onderscheiden vooral de Noordzee horsmakreel, Zuidelijke horsmakreel (rond Spanje en Portugal) en de Westelijke horsmakreel. De Westelijke horsmakreel populatie is verreweg het grootst.
Ze brengen de winter door in de kustwateren van de Britse eilanden tot West-Afrika en in de Middellandse Zee. In het voorjaar en de zomer zwemmen grote scholen horsmakrelen de zuidelijke Noordzee binnen om te paaien. Na het paaien verspreiden ze zich over het hele Noordzee-gebied. Overdag jagen ze in grote scholen op kleine zeedieren in de oppervlakkige waterlagen. 's Nachts verspreiden ze zich en zakken ze af naar de zeebodem.
Het zijn vissen van de open zee. In de zomermaanden prefereren ze dieptes tussen de -10 en -100 meter.
Het is opvallend dat ze sommige jaren massaal voorkomen en andere jaren veel minder. Ze zijn vaak in het gezelschap van makrelen te vinden. Omstreeks mei trekken ze dichter naar de kust maar vermijden wel riviermondingen en zeer ondiep water.
In het najaar verdwijnen ze en trekken zich in diep water tot -500 meter terug.
Voedsel:
In het jeugdstadium hoofdzakelijk plankton en naarmate ze groeien schakelen ze over op klein visbroed, garnalen en kleine zeediertjes.
Buitenlandse benamingen:
Engels: Scad, Horse mackerel/Duits: Stocker, Stachel makrele/Deens: Heste makrel/Noors: Taggmakrell/Zweeds: Taggmakrillen/Frans: Saurel, Chinchard/Spaans Chicharro.
 
Vistechniek
Gericht wordt er zelden of nooit op horsmakreel gevist met uitzondering als je met een opstapboot toevallig in een school terechtkomt en er weinig anders te vangen is. En ook dan wordt er vaak nog verkast omdat het hier betrekkelijk kleine en niet echt gewaardeerde consumptievis betreft.
Vangstperiode:
Begin mei tot einde zomer. Beste periode juni, juli en aug.
Het best te vangen bij rustige zee waarbij de vroege ochtenduren en de avonden als gunstig bestempeld worden. Bij ruw weer liggen de vissen meestal dieper. 
Is vrij zelden vanaf de kant te vangen.
Uitrusting:
Zoals gezegd wordt deze vis meestal als bijvangst gevangen. Dit gewoonlijk aan een paternoster bestemd voor makreel.
In tegenstelling tot makreel zijn ze in veel mindere mate bereid om zich door kunstaas zoals spinners, gummie of lepels te laten verleiden. Ze hebben het meer op kleinere prooidieren voorzien.
De verenpaternoster is dan ook zowat de enige effectieve methode.
Niet dat je hem niet aan een onderlijn met afhoudertjes en aas zou kunnen vangen, maar dat is voor deze vis te omslachtig.
Wil je echter toch iets meer experimenteren, dan kan je dit doen door de paternoster uit te rusten met verschillende kunstaassoorten. Want vaak geeft de hosmakreel toch de voorkeur aan een bepaald aas, maar dat weet je nooit vooraf.
Ook zijn ze soms sportiever te vangen zoals je op geep vist, maar dan als het kan met een lichte dobber en een klein stukje vis. Maar ook dit is echter uitzonderlijk.
Vismethode:
Deze is met de paternoster identiek als voor makreel.
Men gebruikt daarbij een stevige boothengel met molen of reel. Aan de hoofdlijn komt een verenpaternoster met een 4 tot 8 zijlijntje. Afhankelijk van de diepte en drift komt daaraan een loodgewicht van 100 tot 300 gram. Men laat de lijn onder de boot zakken tot de diepte waarop de makreel zit (uitwerpen is nutteloos en gevaarlijk). De diepte waarop de horsmakreel zit zoek je door het lood tot op de bodem te laten zakken en dan enkele meter binnen te halen. Men beweegt nu de hengel op en neer. Krijgt men geen aanbeten dan probeer je het iets hoger. Bij de eerste beet niet meteen ophalen, maar eventjes wachten tot nog enkele rukjes de aanbeten van andere makrelen aangeven. Heb je eenmaal de diepte gevonden, markeer die dan met een viltstift op de lijn, zo verlies je geen onnodige tijd meer met het zoeken van de juiste diepte.
Montages

Zowat alle paternostermontages die geschikt zijn voor makreel en die je goedkoop kan aanschaffen in iedere hengelsportzaak.  Onderstaand  een voorbeeld van een verenpaternoster voor makreel.


Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 
 


 

Links naar Video's Youtube
Vangst impressie: https://youtu.be/_NT6kyMQ_zo
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.