Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Barbeel/soorten
 
Barbus is een geslacht van karperachtigen (Cyprinidae) en kent +310 soorten.
Meestal zijn het doorgaans kleinere visjes , maar sommige zijn zeker voor ons als visser interessant zoals onze inheemse barbeel, die apart behandeld wordt bij vissen op. Maar zeker ook onderstaande soorten.
 Foto Bob Roberts

Iberische barbeel/Barbus Comizo  
Max. lengte/gewicht:
De vis kan een lengte bereiken van meer dan 1 meter met een gewicht van 17 kg.
Vissen boven de 10 kg zijn geen uitzondering op rivieren als de Rio Tajo, Rio Guadiana en Rio Bullaque en de bijhorende stuwmeren om er maar enkele te noemen.
Leefgebied/gedrag: Rond Madrid en zuidelijker komt hij algemeen voor in alle rivieren en de hiermee in verbinding staande stuwmeren.
Comizo is een vrij schuwe vis en in helder water moeilijk te benaderen. Op die waters heb je het meest succes bij schemerlicht en bij nacht.
In troebel water is het gemakkelijker om hem ook overdag te vangen.
Verder gedraagt de comizo zich als een gewone barbeel.
Vistechniek:
Visvergunningen kan je bekomen via de Spaanse toeristische diens of terplaatse in de provincie hoofdplaatsen.
Een van de grootste problemen bij het vissen op barbeel hier is de talrijke aanwezigheid van karpers, al vind ik dat persoonlijk niet zo erg. Maar je moet er wel rekening mee houden dat 3 van de 4 gevangen vissen karpers zullen zijn.
Verder is het vaak moeilijk om op sommige meren en rivieren aan de oevers te geraken. Een bootje en een dieptemeter zijn onontbeerlijk om een goede stek te vinden. Hiermee bedoel ik een plaats die vrij is van waterplanten en een behoorlijke diepte heeft. De bodembegroeiing staat soms meters hoog en daarin vissen is zo goed als niet vissen. Dus vooraf de plaats goed spotten is uiterst belangrijk. Verder liggen de diepere gaten vaak ver uit de oever waardoor het uitroeien van aas en lokaas met een boot noodzakelijk is.
Als montage kan je kiezen voor een klassieke karper bodemmontages en daarbij is 30/00 draad hier niet overdreven.  
Als aas vismeelpellets, boilies, mas en rivierkreeft. Het laatste is zowat het hoofdvoedsel van deze barbeel. Daarom ook wordt rivierkreeft flavour door de plaatselijke vissers bijna steeds gebruikt in pellets en boilies, al werken andere flavours meestal even goed. Mas is hier ook een echte killer als aas, al vang je dan beduiden meer karpers. Bij mas is het gebruikelijk ze met een pop-up boven de bodem te laten zweven. 
Kleinere barbelen zijn gemakkelijk te vangen aan maden, mas en casters. Hierbij kan je dan beter gebruikmaken van een feederuitrusting. Maar hou er rekening mee dat je dan ook nog een grote barbeel of karper kan haken.
Nog enkele extras om rekening mee te houden:
-In sommige periodes echter laat de comizo bijna alle standaard aas onaangeroerd en zijn ze slechts te vangen aan kleine vis als aas.
-Rivierkreeftjes lusten ook je aas en soms zijn ze in zo'n grote aantallen aanwezig dat ze het vissen met standaard aas bijna onmogelijk maken. Zacht aas wordt dan vaak binnen enkele minuten van de haak of hair geknabbeld. Dan is het nodig om pellets en boilies met een zeer harde buitenkant te gebruiken. 
-Comizo is ook een van de barbeelsoorten die ook gericht te bevissen zijn met kunstaas. Dat kan trouwens ook bij onze barbeel maar is niet echt productief toepasbaar.
Een voorbeeld wat je kan verwachten: 
In drie dagen en nachten wisten we 8 barbelen te vangen van over de 10 kg met daar tussendoor een tiental karpers.
De meeste vissen werden gevangen in de schemering en bij nacht, maar enkele ook overdag.  

Andalusian barbeel/Luciobarbus sclateri
Max. lengte/gewicht:
Het maximum gewicht is ongeveer 7 kg. Daarbij is het een trage groeier.
Leefgebied/gedrag: Hij heeft geen bepaalde voorkeur van standplaats in de rivier maar vermijd smalle koude bergstroompjes. 

 

Luciobarbus Bocagei 
Max. lengte/gewicht:
ongeveer 10kg

 

Barbus Microcephalus/Iberische smal hoofd barbeel 
Max. lengte/gewicht:
Een kleine soort die maximum 60 cm groot komt. 
Leefgebied/gedrag: Een bekende populatie huist in de Tajo. In diepere langzaam stromende rivier stukken en Meren.


Mangar/Barbus esocinus
Max. lengte/gewicht: 200cm/140kg.
Grootste vis gevonden op internet:  40kg/140cm - Irak - tigris rivier - 1985 - J.Marszan
Leefgebied/gedrag: zoetwater, tropisch. Azie: Iraq, Euphraat riviergebied.

 

 Foto: +/-17kg/120cm - Zuid-Afrika - Orange riviersysteem - 2003 - J.Southey.
Largemouth yellowfisch/Barbus kimberleyensis
Max. lengte/gewicht: 82.5cm/22.2kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater, subtropisch. Afrika: Orange- Vaal riviergebied en stuwmeren. 
Volwassen vissen geven de voorkeur aan stromend water in diepe kanalen of stroomafwaarts stroomversnellingen. Doet het ook goed in stuwmeren.
Paait in midden tot late zomer op grindbedden in stromend water. Hoofdzakelijk een predator, die occasioneel ook insecten en schelpdieren eet.
 
Julians golden carp/Isok barb/Probarbus jullieni
Thaise naam: Pla yissok

Max. lengte/gewicht: 200cm/70kg  Dit maximum gewicht komt alleen voor in gevangenschap. In het wild weegt de vis zelden zwaarder dan 20kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater, tropisch.
Azie: Mekong, Chao Phraya en Meklong riviergebied van Indo-China en Thailand, en het Pahang en Perak riviergebied van Malaysie.
Zijn duidelijk herkenbaar patroon laat geen misverstanden toe bij determinatie. Hun natuurlijk leefgebied zijn de traag stromende delen van grote rivieren. Ze prefereren zandige of keiachtige bodems waar ze zich voeden met garnaalachtigen en mossels. Paait in december. Eet waterplanten, insecten, garnaalachtige, mas, pellets, boilies, rijst.
Vistechniek:  Deze vis prefereert dieptes rond de 4 meter. Het aanleggen van een voerplaats gedurende meerdere dagen met mas of kleine pellets heeft goede resultaten. De vis blijft echter slecht 2/3 dagen op een beviste voerplek. Het is ook een schoolvis, waardoor je verschillende exemplaren kan vangen eenmaal ze je voerplek gevonden hebben. Het is een typische bodemazer en je kan ze vaak lokaliseren door de opstijgende bellen.
Het is een hard vechtende vis die je steeds doet veronderstellen een grotere vis aan de haak te hebben.
 
 VISTECHNIEKEN 

Uitgebreid behandeld in Vissen op/Barbeel

klik hier voor dit hoofdstuk
 
Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.