Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Kunstaas - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels index kunstaas
Klik hier om terug te keren naar index baarsartikels


Twitchbait
 
Twitchbaits zijn steeds populairder aan het worden. Maar wat maakt een twitchbait zo uniek en hoe vis je ermee?

WAT IS EEN TWITCHBAIT
Een twitchbait is een slank gevormde kunstaas plug. Hij heeft een relatief kleine duiklip. Dankzij deze duiklip heeft hij een duidelijke actie als je hem binnenhaalt. Deze is echter niet zo breed uitslaand en opvallend als dat je van bijvoorbeeld een crankbait gewend bent. Twitchbaits zijn uniek omdat ze zo’n onvoorspelbare actie hebben. Ze hebben de eigenschap dat ze bijna allemaal suspending zijn. Suspending wil zeggen dat de twitchbait precies blijft hangen in het water en niet naar boven komt of zinkt. Door deze eigenschap kun je een twitchbait zo snel of langzaam vissen als je maar wilt.
Dit betekent dat je hem zelf nog meer actie zal moeten meegeven. En dit is juist waar het twitchend vissen voor staat. Je werpt de twichbait in en laat hem even stil liggen in het water. Je geeft hem een paar tikken met je hengel (twitchen) terwijl je hem binnenhaalt. Dan laat je hem weer even stil liggen en vis je hem weer een stukje binnen door hem enkel tikken en te geven en je lijn op te draaien. De twitchbait springt zo zenuwachtig door het water. Voor velen is het zo vanzelfsprekend, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Vergeet je pauzes niet! De pauzes zijn de momenten waarop de aanbeet komt en echt, ze kunnen soms niet lang genoeg zijn… Zeker in de winter mag je je twitchbait echt wel eens een paar seconden stil laten hangen, sommigen doen dat zelfs wel 5 of 10 seconden. En dat is niet voor niets.
Ook weer heel logischs maar door velen soms vergeten, bedenk van tevoren hoe diep de stek is die je gaat bevissen. Aan de hand hiervan kun je een twitchbait kiezen die de gewenste diepte kan halen. Stel je vist op een stek van zes meter diepte, dan heb je meer kans als je een twitchbait gebruikt die tussen de drie en vier meter te vissen is dan een twitchbait die maar 50 cm diep duikt, zeker in de winter moet je zelf meer naar de vis toe.
Vis je op dieper water in de koude maanden,  begin dan niet meteen met tikken. Geef eerst een paar felle slagen met de molen om de twitchbait op diepte te krijgen. Hierna kun je rustig beginnen met tikjes geven.
Het is dus wel aan te raden om zinkende of suspending twitchbaits te gebruiken in de maanden dat het wat kouder is (late herfst; winter).
In de zomer zijn ook de ondiepe varianten prima om te gebruiken.

MATERIAAL
Om goed te vissen met een twitchbait kan je het beste een niet te zware hengel kiezen van een meter of 2.30 – 2.40. Dankzij de lengte van deze hengel kan je er ver genoeg werpen. Een moderne strakke spinhengel met een werpgewicht van 10 – 30 gram is erg geschikt. Ook hengels die je gebruikt voor het vissen met Carolina/Texas rigs of om jiggend mee te vissen (jighengel) kan je goed gebruiken. Voorzie de hengel bij voorkeur van een molen. Hier werp je verder mee dan met een baitcaster. Als lijn gebruik je dan 
gevlochten lijn van 8/00 tot 10/00 dik. Deze heeft geen rek waardoor de twitchen die je aan je kunstaas geeft goed doorkomen. Ook houdt je zo goed contact met de twitchbait zodat je de haak beter kan zetten. Als onderlijn gebruiken veel vissers een fluorocarbon voorslag of onderlijn. Zit er veel snoek in het water? Dan kan je het beste geen risico nemen en toch gewoon voor een dun stalen onderlijntje gaan.

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.