Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Feedervissen - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar feeder artikel index

 
Knijplood montages




Het idee is eigenlijk ontstaan toen ik op een vissessie mijn voerkorven was vergeten. In de jaren die volgden gebruikte ik geregeld een van deze systemen en het gebeurd nu zelfs steeds vaker. De reden hiervoor is, omdat het vaak de oplossing blijkt te zijn als de voerkorf het laat afweten, maar nog vaker omdat het in sommige gevallen gewoon beter is.
De eerste twee zijn schuifsystemen en de derde een vast systeem.

 De voordelen

1- Dressuurdoorbrekend:
Als na een tijd vissen met een voerkorf de beten volledig stilvallen of wanneer het blijft bij enkele tikjes op de hengeltop en dit bijna nooit resulteert in een aanbeet, dan verwissel ik vaak de voerkorf door een van bovenstaande systemen en meestal volgen er dan wel vaak mooie aanbeten.
Wat er zeker op duidt dat de vis minder argwanend reageert.
Het is wel zo dat ik steeds eerst mijn stek opbouw met de voerkorf en pas daarna overschakel.
Terwijl ik met het knijplood systeem vis laat ik ook niet na om geregeld bij te voeren. Meestal gebeurt dit dan met een katapult, maar in sommige gevallen wissel ik voor enkele worpen weer met een voerkorf. 


2-Minder zwaar:
Alle drie de systemen zijn in vergelijking met een voerkorf of een bodemlood veel lichter. Bij het werpen verstoren ze het wateroppervlak en de visstek omzeggens niet. De vaak grotere en schuwere vissen zijn dan ook minder argwanend.

3-Lichter:
De volledige montage ligt er op de bodem veel onopvallender bij en versmelt als het ware met de bodem. Daarbij zakt ze door de spreiding van het lood nooit in een zachte bodem weg.
Ook in water met veel rotsen waar een bodemlood of voerkorf bijna steeds tussen de stenen vastloopt blijkt dit met het zijlijntje en het gespreide knijplood uiterst zelden te gebeuren.
Bij een recente vissessie op een Ardense rivier bleek deze montage de enige manier te zijn waarbij ik niet vast kwam te zitten. Met als resultaat prachtige kopvoorns.

 De Verschillen:

Montage 1:
Hier komt de haak rechtstreek aan de hoofdlijn. Deze moet natuurlijk in verhouding zijn tot de te verwachten vis. De knijploodjes komen op een dubbel gevouwen nylon lijntje dat vrij over de lijn schuift. Het wordt gestopt door een knijplood op de hoofdlijn zelf. Maak wel dat de lus niet te groot is waardoor het oog niet over het knijploodje kan schuiven. De dubbel genomen zijlijn heeft als voordeel dat de knijploodjes niet zo vlug verschuiven.
Montage 2:
Ook een schuivende montage, maar nu met een lijngeleider. Voordeel hiervan is dat het zijlijntje iets langer kan genomen worden en het lood hierop iets verder van de hoofdlijn komt te zitten. Met de speldwartel kan ook vrij vlug van onderlijn gewisseld worden indien nodig.
Montage 3:
De montage die ikzelf prefereer omdat de zijlijn iets langer is en het lood hierop ook iets verder van de zijlijn af staat. Een montage waarbij je vrij vlug kan aanslaan en waarbij er bijna nooit sprake is van verwarren met de hoofdlijn.
Het is wel een vaste montage.
De mini wartel laat toe met een onderlijn te vissen uit nylon terwijl de hoofdlijn uit gevlochten draad kan bestaan. De zijlijn neem ik minstens 15 cm tot 25cm lang.
 
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.