Home                           

                          
                       

 Kabeljauw vismethode
 
(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Dat het eerst flink moet gaan vriezen eer je kabeljauw vangt, is bakerpraat. Pas als het zeewater tot onder de vier graden daalt, trekt de kabeljauw naar dieper water. De periode dat men vanaf de kust kabeljauw vangt, loopt van oktober tot half januari en van maart tot en met april. Eind januari trekt de vis naar de paaigronden en blijven alleen de echte kleintjes  achter.
Vooral in het donker is de vis vanaf de kust te vangen. Maar is de zee ruw en de lucht bewolkt, dan lukt het vaak ook overdag en hetzelfde geldt voor diep water. 
Opkomend en afgaand water zijn gunstig en vaak aast de vis actief aan het eind van zowel de eb- als de vloedstroom.
Vis je van laag naar hoog water, dan maak je de beste kansen op het moment dat de eerste stroom loopt tot twee uur voor hoog water. Van hoog naar laag maak je de beste kans als de stroom gaat lopen tot ver in laag water.
Toch is het een feit dat steeds minder kabeljauw vanaf de kant gevangen wordt en dan nog vaak kleine exemplaren. Het is vaak wachten om kabeljauw vanaf de kust te vissen tot een fikse storm de vis dichter naar de kust toe gedreven heeft. 
Bootvissers vangen ze in dieper water gewoon overdag. Als men boven ver gelegen wrakken en andere obstakels vist, blijkt de soort ook hartje zomer goed te vangen. Beste periodes voor het vissen vanaf boten zijn mei-juni en oktober-november
Er gaan ook steeds meer vissers hun geluk in Noorwegen proberen. Daar zijn ze nog massaal te vangen en in formaten waarvan je hier alleen kan dromen. Het spreekt vanzelf dat hiervoor een aangepaste uitrusting nodig is. Dit wordt dan ook apart behandeld.

Aas
De kabeljauw is een alleseter die zich zelfs wel eens vergrijpt aan kleinere soortgenoten.
Krabben, garnalen, visjes, schelpdieren en vooral zeepieren en zagers vormen echter aan de hengel het hoofdmenu. Grote zwarte zeepieren en verse franse tappen zijn het allerbeste aas, met de zager als goede tweede. Verder mesheften, garnalen, stukjes makreel, pijlinktvis en zachte krab.
Wees niet zuinig met aas en rijg gerust drie of vier zeepieren of tappen, of een hele zager op de haak.
Bij het wrakvissen gebruikt men pilkers, maar ook loodkoppen met grote shads, plastic inktvisjes, kunstwormen, jigs en grote veren. En in grote concentraties bij wrakken pakt de kabeljauw juist dat kunstaas het liefst, al lukt het daar meestal ook met een grote haak en een flinke dot zeepieren.
Al is niets nu eenmaal het wondermiddel en kan dit van dag tot dag verschillen.

Hengelmateriaal strand 

Voor het kabeljauwvissen vanaf de stranden en havenhoofden is een stevige hengel noodzakelijk. Dergelijke hengels worden "pierenrammers" genoemd en behoren tot de zwaarste categorie hengels.
Dus stokken van vier tot vijf meter voor werpgewichten van 150 tot 200 gram. Het eerst genoemde gewicht als het meest gangbare, het tweede voor het geval er een zware zee loopt en het stevig stroomt.
Een worp van 70 meter en meer is beslist noodzakelijk om een goede kans te maken op gul van behoorlijk formaat.
Op de hengel een sterke en snelle zeewerpmolen. Als lijn max 35/00.
Montages
Vissen op kabeljauw vanaf de kust gebeurt vrijwel altijd met ankerlood. Men kan dan kiezen voor een onderlijn met twee haaklijnen, al dan niet bevestigd aan twee afhouders VB1.
De meeste kabeljauwvissers kiezen echter voor een lijnsysteem met slechts één grote haak. Dat kan een lange wapperlijn van 70 tot 150 cm zijn, die vlak boven het werplood is gemonteerd. VB2
In de buurt van steenstort vist men met zogenaamde jojo-onderlijnen, waarbij het aas boven het werplood hangt. Haakt men dan een gul dan hangt het grootste gewicht (de vis) onder het lood. De kans dat het lood bij het binnendraaien achter een obstakel blijft hangen, is dan minimaal. VB3

Ziet men graag bijvangsten als schar, bot en wijting, dan kiest men voor haken nr. 2 en 1/0. Staat er zuiver en alleen "kabeljauw" op het programma, dan vist men met haakmaten nr. 2/0 t/m 5/0.
Onderstaand de 3 voorbeelden, andere kan je vinden bij "basistechnieken/lijnmontages/zeevissen"

Ook zijn er talrijke soorten onderlijnen kant en klaar te koop in de hengelsportzaak.
       
VB1                                                VB2                                                         VB3      
Klik op de tekening voor een vergroting.

Hengelmateriaal boot
Vist men vanaf de boot, dan worden voor de vlakke bodem zogenoemde up-tidehengels van maximaal 3,5m gebruikt.
Voor het vissen op wrakken is een kortere boothengel van maximaal 2,75 meter ideaal en worden er naast krachtige molens ook reels gebruikt. Men vist dan recht omlaag en hoeft niet te werpen.
Vis je vanaf een geankerde boot met kunstaas dan is zelfs een korte hengel tussen de 1.5 en 2 meter gemakkelijker om het de ganse dag vol te houden.

Als molen kies je voor een degelijke zeemolen. Het liefst eentje met een trage overbrenging.
Als lijn volstaat een gevlochten lijn van 35/00 ruimschoots om zelfs de zwaarste vissen naar boven te takelen.   

Om steeds zo effectief mogelijk te vissen mag je je niet vastpinnen op één systeem. Vooral als de vissen slechts met mondjesmaat aanbijten kan het erg belangrijk zijn om juist dan met de goede montage te vissen.
Wanneer het pittig stroomt is het raadzaam om het met een lange dwarrellijn te proberen. Liefst een dwarrellijn van meer dan 1 meter tot 1.5 meter. Het aas beweegt er extra attractief door in de stroming.
Je kan hiervoor uit verschillende montages kiezen. van simpel zoals hierboven in vb2, maar dan wel met een lood zonder ankers als je op drift vist, 200 tot 400 gram afhankelijk van de stroming.
De haken mogen gerust een maatje meer zijn. 2/0 en 3/00 voldoen uitstekend.
Zorg ervoor dat ze vlijmscherp zijn, en vervang ze tijdig of slijp ze geregeld bij.
De haaklijn zelf neem je iets dikker tot 50/00.
Een andere montage is deze met een hoekafhouder. Die kan zowel in plastic of nog beter, metaal zijn.
Wil je nog iets meer kans maken door met een tweede aas te vissen dan kan je boven het lood nog een zijlijntje plaatsen met aas of kunstaas zoals in het vb. hieronder of een variant hierop.
Ook de Jojo montage VB3 kan toegepast worden. Een impact schild is hier natuurlijk niet nodig.
 

   
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  

Is er weinig stroom dan werkt een montage met twee afhouders en niet te lange haaklijnen beter.
Een voorbeeld van deze montage is afgebeeld in VB1.
Je zal merken dat soms bij het vissen met twee afhouders vrijwel alle beten aan de bovenste haak gevangen worden. In dat geval
 kan je aas besparen door slechts met een afhouder te vissen en deze op dezelfde hoogte boven het aas te plaatsen als waar de tweede afhouder voordien was.
Gewoonlijk is dat zo'n 50cm boven het lood.
 

Vissen met een pilker:

Pilkers worden hoofdzakelijk gebruikt bij het wrakvissen.
Kleine boten ankeren meestal vlak voor het wrak en proberen zo te liggen dat je juist boven of naast het wrak kan vissen.
De grotere charterboten gaan over het algemeen driftend over het wrak heen waardoor iedereen bijna gelijke kansen krijgt.
Bedenk wel dat die onderwaterobstakels perfect zijn om een massa materiaal te verspelen.
Wrakvissen is dan ook een kunst en niet zoals velen denken een kwestie van geluk. Je moet als het ware het wrak aanvoelen.  Het allerbelangrijkste is dat je pilker zo dicht mogelijk boven de bodem of het wrak moet blijven. In het begin loop je bijna gegarandeerd vast maar dat mag je er niet toe aanzetten om plots veel hoger te gaan vissen.
Je moet als het ware een vaste loop zien te vinden en je pilker over het wrak begeleiden.
Zodra na het inwerpen de pilker de bodem raakt draai je enkele slagen op. Voel je het wrak dan ga je gewoon mee omhoog. Juist genoeg om niet vast te raken en toch zo dicht mogelijk bij de gevreesde obstakels.
Met een op en neergaande beweging brengen we ondertussen actie in de pilker. Doe dit altijd met korte halen en til de hengel niet te hoog. +- 40 cm is reeds genoeg om het juiste effect te verkrijgen.
Lukt het niet dan kan je nog steeds wat hoger liften. Breng wat variatie aan in de beweging, dat valt meer op en maakt de vissen nieuwsgierig.
Op die dagen dat de vis los is maakt het nauwelijks iets uit hoe je pilker over het wrak gaat dan pakken ze hem toch wel. Vaak zelfs tijdens het zakken of zodra hij de bodem bereik. Maar meestal is het anders.
Moet je vooruit vissen dan werp je de pilker iets voorruit zodat hij de kans krijgt op diepte te komen voor hij onder de boot terechtkomt.
Het gewicht van de pilker is afhankelijk van de stroming en de diepte en gaat van 50 tot 250 gram. Een goed gemiddelde is 80-100 gram.
Toch is het belangrijk om het loodgewicht ook tijdens het vissen aan te passen. Want door eb en vloed is de stroming tijdens een visdag steeds verschillend en je aas moet altijd om en bij de bodem blijven.
Het aanbrengen of vissen met een extra versierde pilker kan op slechte en ook goede dagen vaak het verschil maken.
Ook het vissen met een extra teaster, dit is een kunstaasje aan een kort zijlijntje boven de pilker brengt vaak nog mooie gul of bijvangsten van andere vissoorten op als het met de pilker zelf niet lukt.
 

  
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  
andere montages kan je vinden bij "basistechnieken/lijnmontages/zeevissen"

Vissen met shads of rubber kunstaas:
Steeds meer zie je, zeker op kleinere boten vissen met dit soort kunstaas. De opkomst van de zeebaars is daar zeker niet vreemd aan, maar ook kabeljauw valt voor dit kunstaas.
Als je op een grote opstapboot vist is het bijna onmogelijk op met kunstaas te vissen. Met een kleine boot is dit totaal anders.
Vis je geankerd dan moet je werpend vissen en de shad over de bodem laten huppelen.
De beste manier om shads te vissen is echter driftend over een wrak.
Maak dat je steeds aan de afdrifzijde van de boot staat. Dat is die kant waar je kunstaas niet onder de boot komt te hangen.
Loodkoppen van 70gram volstaan meestal, maar met sterke stroom moet je soms 100 gram gebruiken.

Als hengel een stevige spinhengel met een werpgewicht tussen de 50 en 125 gram.
Hoewel het lichter kan raad ik toch 20/00 gevlochten draad aan. Gevlochten draad omdat je hiermee ieder schokje van het kunstaas maar ook van de beet voelt.
Gebruik steeds een onderlijn van minstens 3 meter nylon of fluocarbon. Het is een feit dat je gegarandeerd meer aanbeten krijgt dan wanneer je de shad rechtstreeks aan de gevlochten draad knoopt.
Daarbij schuurt fluocarbon niet zo gemakkelijk door.
Met Geel/oranje en fluo shads met een lengte van 12.5cm had ik tot nu toe het beste resultaat.
Toch nog even vermelden dat als je het wrak voelt je best meteen een paar meter inhaalt wil je niet steeds vast komen te zitten. 

Aanbeet/dril/landing:
De aanbeet van een kabeljauw is steeds duidelijk merkbaar. Bij kleine vissen die snel omhoog getakeld worden is het druk verschil op de zwemblaas zo groot dat ze praktisch niet vechten. Bij grote vissen is dit echter volledig anders. Na de harde ruk van de aanbeet wijst alles op een hanger, want er gebeurd meestal niets meer. Kabeljauwen van meer dan 10 kg gaan namelijk vaak op de kop staan. Door rustig binnen te pompen haal je de vis naar boven.

Tips:

  • Kies voor aashaken liefst deze met weerhaken op de steel die  het aas beletten om terug te zakken.

  • Over het algemeen worden grote wrakken vaak bevist met warnetten. Daarom zijn de kleinere wrakken juist voor sportvissers interessant. Zij zijn voor beroepsvissers moeilijker te bevissen en bulken daardoor vaak van de echt grote kabeljauw.

  • Als bijvangers werken de kleuren geel/oranje/rood en fluo vaak goed.

  • Bescherm de punten van je pilkerdreggen met piepschuim

Kabeljauwvissen Noord Noorwegen

Hoewel er een fiks prijskaartje aanhangt gaan steeds meer zeevissers om hun droom te verwezenlijken richting het hoge noorden en je kan ze beslist geen ongelijk geven. De vissen zijn er gewoon van een andere formaat dan bij ons en de kans op het vangen van de vis van je leven is nergens zo groot aanwezig.
Ons in verhouding licht Noordzee materiaal is echt niet geschikt om die reuzen van het noorden aan te kunnen, en je wil de vis van je leven toch niet verspelen door op je uitrusting te bezuinigen.
Daarom dit apart hoofdstuk speciaal voor het hoge noorden met de tips en adviezen van een Noorwegen specialist van Soraya-fishing die er jaar in jaar uit voor zorgt dat die hengelaars hun droom kunnen verwezenlijken.
Het vissen op kabeljauw wordt er in twee categorieën ingedeeld. Namelijk in een zomervisserij op de plaatselijke kabeljauw en een wintervisserij op de zogenaamde Skry.

Materiaal:

Deze zijn slecht een richtlijn en je kan natuurlijk zelf bepalen op welke manier je wil vissen waardoor je vaak minder materiaal nodig hebt. Maar onderstaand lijstje is materiaal waar ik volledig achter sta en zelf gebruik. Soms staat er een merk of model vermeld maar zowat ieder gerenommeerd merk heeft gelijkaardig.
Is dit alles te duur dan kan je nog steeds een van de betere schippers boeken die het gepaste materiaal ter beschikking hebben voor hun klanten.
--- 1 hengel van 30 lbs
--- 500gram speedjig hengel.
--- 1 wft lightspeed hengel van 50/200 gram
Liefst een degelijke reel zoals de Jiggingmaster PE 6. Vis je liever met een molen dan kan je heus niet buiten de topklasse gaan. Een voorbeeld is de TRQ 9000

Als draad slechts een keuze: Gevlochten draad van een van de beste merken. 20/00 tot 30/00
Laat u zeker hier niet verleiden tot het kopen van een onbekend goedkoop merk.
Als voorslag 90/00 Stren fluo carbon.
En als laatste tonwartels van de beste kwaliteit 1/0 van Solvkroken en de 3/0 crosslok wartels van Eisele zijn goede voorbeelden. 

Pilkers van Eisele gaande van 90 tot 300 gram. Stingsilda' van 20/400gr en de Jokelpilk 500gr van solvkr0ken.
In combinatie met pilkers gebruik ik ook de Eisele overbeet montage en de glitter garnaal van Solvkroven.
Verder nog de Cutbait herring die een absolute topper is voor de grote kabeljauw. 
 


Speciale Noorwegen overbeet montage. De kleinere koolvis wordt gevangen aan de Gummi-Makk. De overbeet montage met de koolvis verder laten zakken en de grote koolvis, kabeljauw of Leng grijpt de kleine koolvis en wordt gevangen op de daarboven gemonteerde XXL dreg

Savage Gear Cutbait Herring zijn een top aas voor heilbot en grote kabeljauw. De Cutbait Herring is de belangrijkste prooi vis voor de Atlantische jagers. Gewicht 460gr Lengte 25cm.
  
Het is bewezen dat vissen met natuurlijk aas beter is dan met rubber shads. De Giant Jighead Dead Bait gecombineerd met een dode koolvis, makreel of haring kan daarom verrassende resultaten opleveren.
Door de meervoudige ogen is de Giant Jighead Dead Bait zowel voor de verticale (pilker) visserij geschikt, als  om te slepen
Te verkrijgen in gewichten van 200 tot 650gram en in verschillende kleuren.

Zomervisserij
Kabeljauw kan je hier zowat overal verwachten. De beste plaatsen zijn op en rond onderwaterbergen waar je zeker de top niet mag vergeten te bevissen.
Ook plateaus omgeven door diep water en waarvan de bodem bestaat uit stenen zijn topstekken.
De aanwezigheid van een school kleine koolvis verhoogd ook aanzienlijk je kansen op grote kabeljauw.
Het best gebruik je dan een koolvis als aas en vis je circa 10 meter onder de school.

Wil je veel vangen dan is het vissen met pilkers + bijvangers de beste methode. In combinatie met 1 of twee bijvangers levert dit de meeste vis op.
Wil je echter gericht op grote kabeljauw vissen dan is het vissen met cutbaits of koolvis het best.
Hier is de gouden regel steeds: zo zwaar vissen dat je aas net de bodem raakt.

Het vissen met pilkers doe je op dezelfde manier als op de Noordzee.

Bij het vissen met koolvis als aas moet je met een open molenbeugel vissen en je duim gebruiken om het aflopen van de draad te voorkomen. Voel je dat het aas genomen word, dan geef je voorzichtig en zonder schokken draad terwijl je langzaam tot 20 telt. Vervolgens zet je de molen dicht en haal voorzichtig wat lijn binnen tot je contact met de vis maakt waarna je krachtig aanslaat.
Denk er aan dat je steeds een voorslag van minstens 1.5m 90/00 fluocarbon gebruikt. Dit om het doorschuren van de lijn op de rotsachtige bodem te voorkomen, maar ook en niet in het minst omdat er steeds kans is dat een heilbot je aas neemt. En zonder voorslag maak je geen enkele kans op deze trofee vis.

PS: Je kan zowel met opkomend of afgaand tij goed vangen, maar dat verschild per periode en stek.
Wanneer je vaststelt dat ze op een bepaalde tijd veel actiever zijn kan je er van uitgaan dat dit ook de volgende dagen zo blijft. 

  
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  

Wintervisserij op Skry
Skry is een kabeljauw uit de Barendszee die in de wintermaanden langs de kust van Noord Noorwegen komt om kuit te schieten. De enorme scholen verdelen zich er, maar het gros blijft hangen rond Soroya en de Lofoten. Dit seizoen begint half februari en duurt tot half april. 
In deze periode is er een enorme hoeveelheid kabeljauw aanwezig. De dieptes waarop we dan vissen liggen tussen de -30 en -90 meter. Wil je ze echt groot vangen dan probeer je in deze periode het best in de bovenste waterlagen. Daar houden de grootste exemplaren zich dan het meest op.
Vissen met pilkers levert ook nu de meeste vis op, terwijl je met cutbaits de zwaarste vangt.

Best is dat je cutbaits langzaam binnenvist zonder de typische pilker beweging en af en toe een paar seconden stopt.
Voel je dat een vis je aas neemt, blijf dan gewoon langzaam doordraaien tot je hengel echt krom gaat staan. Dan pas sla je aan.
Sla je vroeger dan sla je gegarandeerd mis. Dit omdat bij het eerste contact de vis gewoon op de staart van de cutbait hangt. Het is even wennen om je te kunnen bedwingen maar het levert wel de grootste vissen op.
Adentum:
Zeer belangrijk is dat je de vissen rustig drilt. Zeker de grootste exemplaren zitten nu vol kuit en moeten voorzichtig behandeld worden zodat ze ongeschonden kunnen teruggezet worden.

Extra dreg 
Noorse pilkeraars gebruiken vaak een extra dreg bovenaan de pilker. Dit omdat kleinere vis als koolvis ook vaak aan een pilker gehaakt wordt en daarna gebeurd het regelmatig dat een grote kabeljauw de gehaakte vis als aas aanschouwd en er resoluut op aanvalt.
Met de extra haak is de kans groot om juiste deze kabeljauw te vangen.
 


 

 

Links naar Video's Youtube
Kabeljauw 35kg: https://youtu.be/EkbEpbEo1rU
Octopus onderlijn maken: https://youtu.be/BIxqQPnsVHw
 


 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.