Horsmakrelen (Carangidae) zijn een familie van snelle roofvissen uit de orde van baarsachtigen die voorkomen in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan. Zij jagen op vis boven het koraalrif of in open water. Op riffen vormen zij soms dichte scholen. Zij worden doorgaans 25-100 cm. Er worden ongeveer 140 soorten in 31 geslachten onderscheiden. In de Noordzee en aan de kusten van de Lage Landen komt één soort, de Atlantische horsmakreel (Trachurus trachurus) vrij algemeen voor. Deze kleinere soort staat apart behandelt bij inheemse vissoorten.
Horsmakrelen hebben een gestroomlijnd en plat lichaam en meestal een zilverachtige kleur. Grotere exemplaren kunnen soms een zwarte kleur aannemen. De rug, buik en borstvinnen zijn langwerpig en naar achteren gebogen. De staart is fors en heeft een V-vorm. De zijlijn is duidelijk zichtbaar en vertoont meestal in het voorste deel een bocht naar boven.
Hun voedsel bestaat uit schaaldieren, vislarven en kleine vissen zoals sardines
De jack is een uitstekende sportvis en wordt onderverdeeld in Atlantische en Päcific. De laatste zijn doorgaans iets kleiner in grote en gewicht maar hier hebben we ook een van de grootste, namelijk de Giant trevally.