Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op zeebaars
Artikel  
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

 

Zeebaars met de dobber en een loodkop  
 

Ik ben in deze methode van zeevissen gaan gebruiken op stekken waar ik heel veel vast zat met een loodkop tijdens het zeebaars vissen. Er zit veel zeebaars in de buurt van deze obstakelrijke stekken, maar het constant verspelen van loodkoppen maakte het vissen een frustrerende bezigheid.
Tot ik dacht aan het vissen  met een dobber en daaronder een loodkop met aas of een softbait. Met deze techniek kan ik mijn loodkop boven de stenen en andere troep op de bodem aanbieden. Het leek mij de moeite waard om te proberen. Eerst de zware zeedobbers met centraal gat en los lood geprobeerd. Dat was het niet helemaal omdat de harde stroom op mijn stekken deze manier van vissen nadelig be´nvloedt. Toen ik de snoekdobbers die geschikt zijn voor stromend water ging proberen kwamen ook de vangsten van zeebaars. Een model die je kunt fixeren op de hoofdlijn is ook geschikt bij zeer harde stroming. Stem het draagvermogen af op het gewicht van de loodkop.
De vistechniek is vrij simpel. Je werpt de dobber met loodkop stroomopwaarts, laat de loodkop op diepte komen. Nu langzaam binnen vissen, geef soms een extra tik met de hengeltop om extra actie te geven. Als de dobber eenmaal stroomafwaarts drift dan kun je nog langzamer binnen draaien. Blijf constant goed contact houden met de dobber, laat de lijn niet slap vallen. Af en toe een tik met de hengeltop. Als de dobber onder gaat, sla dan flink hard aan om de haak goed te zetten in de bek van de zeebaars.
Deze manier van vissen op zeebaars kan ook met aas in plaats van een twister op de kale loodkop.

 

Een andere vistechniek voor de aaspresentatie met dobber en loodkop is het stroomafwaarts laten driften.

Laat de loodkop met aas of twister onder een dobber met de stroom meedrijven, driftend langs de oever. Blijf tijdens de drift contact houden via je hengeltop met de dobber, molenbeugel open controleer het lijn afspoelen met je hand. Regelmatig even de dobber tegenhouden of een flinke tik met de hengeltop om het attractief in de buurt van bodem te laten fladderen. Vervolgens weer een paar meter lijn laten afspoelen, dobber tegen houden, tikkie etc. Vooral bij zeer harde stroom kan je met deze vismethode goede vangsten van zeebaars boeken.
Je kan een zwaardere loodkop en dobber combinatie proberen als het driften te snel gaat of de stroom de loodkop te veel omhoog drukt.

 

(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Voorbeeld met centraal gat dobber en stopper en met vaste dobber
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.