Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op zalm
Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

 

 
 Vancouver Island ervaringen van een visser.

De bekendste plaatsen voor zalmvissen op Vancouver Island zijn Bamfield, Tofino en Campbell river. Zelf koos ik voor Campbell dat zichzelf de hoofdstad van de zalm noemt. Het stadje ligt aan de inlets van verschillende rivieren. Deze inlets worden vanuit het binnenland gevoed door rivieren die ontstaan uit het smeltwater van gletsjers uit de Rocky Mountains.  De zalmen komen in deze waters samen voor ze de rivier optrekken om te paaien.
Het is een uitgestrekt gebied, en een visgids is dan ook een absolute must.
Voor het zalmvissen heb je ook een vergunning nodig die gemakkelijk te verkrijgen is via het internet is dit in een paar minuten te regelen.
Zorg ook steeds dat je ze op zak hebt tijdens het vissen. Iedere zalm moet ingeschreven worden op je vergunning zodra je deze aan boord brengt en ook wil behouden. Voor buitenlanders is er een beperking van 4 zalmen per dag. Het gewicht speelt geen rol.
De vijf soorten die het meest voorkomen zijn: Chum, Coho, Pink salmon, Sockeye en Chinook.
Grote zalm kan je het jaar rond vinden op de Pacific Ocean.
In de zomer zijn de zalmen op de rivier doorgaans klein van formaat , zo rond de 2kg. Later in de herfst als de zalmrun echt begint komen ook de grotere zalmen de rivier op.
Op de rivier bestond mijn hengeluitrusting uit een stugge snoekbaarshengel met een kleine maar degelijke werpmolen voorzien van gekleurd nylon en kunstaas.
De meeste zalmen die ik ving waren Coho tussen de 1 en 2kg.
Vis je met kunstaas dan vermijd je best de drukke plaatsen. De zalmen houden zich op rond obstakels en die zijn er meer dan genoeg op deze brede en fel stromende rivieren.
Ga ook steeds in de rivier staan , dit vist veel gemakkelijker. Een goed waadpak is wel noodzakelijk omwille van het ijskoude water.
Als kunstaas gebruikte ik vooral spinners en kleine lepels. Door de zeer sterke stroming is het wel noodzakelijk om de onderlijn, 20 silver tread nylon , op één meter boven het kunstaas te verzwaren om het op diepte te houden.
Vis ook steeds vanaf de inworp met een gespannen lijn en geef enkel lijn bij wanneer je kunstaas dreigt boven te komen. Pas als de stroom je lepel volledig meeneemt open je de beugel en geef je lijn mee tot je de uitgekozen spot bereikt.
Zodra je het gekozen obstakel of kolk bereikt, sluit je de beugel van je molen. Door de sterke stroming gaat het kunstaas hierdoor in opwaartse richting.
Als er zalm aanwezig is volgt de beet bijna onmiddellijk.
Vervolgens bestaat de techniek eruit om zeker 20 slagen snel binnen te halen en de hengel daarbij zo verticaal mogelijk te houden, ook al gaat de zalm door de slip.
Doe je dit niet dan keert de zalm gegarandeerd terug naar zijn uitvalbasis, meestal een rots of boomstam en ben je zowel zalm als lepel kwijt.
Eens de zalm in open water ben je echter in het voordeel, en kan de dril beginnen.
Een zalm vecht tot de laatste snik, met uitvallen naar alle richtingen waarbij hij vaak snel stroomopwaarts zwemt om dan in turbo speed terug te keren. Sensatie verzekerd.
De landing doen ze hier bijna altijd met de hand en zelden met een schepnet. Ook dat vraagt enige kennis, maar beheers je vrij vlug.
Een voormiddag van 10 tot 15 zalmen is hier immers meestal geen uitzondering.
In het begin is het wat zoeken welk kunstaas het beste is voor het moment. Ik wist de meeste zalm te vangen op lepels van Flashy times 2"-1/2 met een haak 3 in de kleuren nikkel en nikkel bleu.  

Voor mijn visdagen op de Pacific Oceaan maakte ik gebruik van een boot met gids die ik via het internet boekte.
Een vissessie duurt ongeveer 4 uur effectief vissen.
Zalm is steeds on the run zoals ze het hier mooi uitdrukken, en daarom is het steeds zoeken geblazen. Daarbij communiceren de gidsen onderling en geven elkaar de nodige informatie. Vaak is de Oceaan hier ook aan de ruwe kant, en kan je rekenen op zware zee. Dit als waarschuwing voor diegene die aan zeeziekte lijden.
Er wordt hier meestal met downriggers gevist. De redenen hiervoor zijn de grote diepte, de zware stroming, de uitgestrektheid van de stekken en als laatste de andere vissoorten zoals heilbot en kabeljauw die hier vaak in grote aantallen aanwezig zijn. Grotendeels tot 5kg zijn ze ook het vangen waard, maar hiervoor kom je niet naar Canada.
Eerst wordt er uitgekeken met de visvinder naar de aanwezigheid van prooivis. Is die er dan zoekt de gids een riggel op. Bij mij was dit een geul op 52 meter diepte oplopend tot 7 meter.
De downriggerbollen van 7kg gingen overboord met daaraan het kunstaas , een Disco Queen of gelijkaardig.
De stek werd traag afgevist van ondiep naar diep, waarbij de diepte van de downrigger steeds aangepast werd.
De aanbeet zie je door het doorbuigen van de hengeltop, waarna de hengel al vlug met een flinke boog richting diepte wijst.
De dril duurde doorgaans zo'n 10/15 minuten waarna het nog een hele krachttoer is om de zalm in het schepnet te krijgen.
Ik ving die dag 8 koningszalmen waarvan 4 over de 7kg.
Ik probeerde het de volgende dag eens zonder downrigger gedurende verschillende uren, waarbij ik ook wel zalm ving waaronder eentje van 3.8kg , maar kreeg zoveel aanbeten van andere vissoorten waardoor gericht vissen op zalm bijna onmogelijk werd. Uiteindelijk schakelde ik terug over op de downrigger met als resultaat nog 3 +7kg zalmen.
In totaal was ik er een week , maar het was een week om nooit meer te vergeten.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.