Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op vijverforel
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels vijverforel
 


Tremarella techniek  en materiaal
 
De Tremarella techniek komt uit ItaliŽ. Tremarella betekend "beven/schudden".
De techniek bestaat er dan ook in ritmisch te zwiepen of  korte schuddende/bevende bewegingen met de hengeltop te maken waardoor het aas op een speciale manier gaat bewegen in het water.
Dit kan zowel stilliggend als slepend.
Bij het slepen komt de hengel in een 11 uur-positie en wordt de hengeltop met kleine korte bewegingen vanuit de pols aan het schudden gebracht.
De techniek is grotendeels in de belangstelling gekomen door de meervoudige Italiaanse vijverforelvis-kampioen wat de degelijkheid van de techniek bewijst.

Voor de tremella-techniek zijn een reeks van  speciale hengels en toebehoren ontwikkeld, wat niet wil zeggen dat je de techniek ook niet met andere materialen kan toepassen. Maar dit artikel gaat nu eenmaal over deze techniek en daarom hieronder enkele dingen die speciaal voor deze techniek ontworpen zijn.
 
Glas als dobber of werpgewicht
Het is even wennen, maar glas kan heel goed gebruikt worden als werpgewicht of als dobber en daarbij is het beter voor het milieu dan lood.
Daarnaast heeft glas de eigenschap dat het lichter is in water. Een glaswerpgewichtje van 5 gram weegt als het in water ligt nog slechts 3/4 gram.
Tijdens het zinken krijgt het daardoor een ietwat zwevend effect en wanneer je binnendraait stijgt het gemakkelijk omhoog en dit doet het ook ietwat zwevend.
Onderstaande tabel heeft je een idee van de verhouding
dobber-draagvermogen/glasgewicht.
  • dobber 2gram/glasgewicht 3 gram
  • dobber 3 gram/glasgewicht 5 gram
  • dobber 4 gram/glasgewicht 6 gram
  • dobber 5 gram/glasgewicht 8 gram

Als extra attractie kan je ook gebruik maken van glasgewichten of dobbers met daarin glazen of plastieken balletjes. Deze tikken bij het inhalen tegen elkaar en tegen de binnenkant en maken zo een rammelend geluid. Glazen of plastieken balletjes hebben ook nog eens een hogere geluidsfrequentie dan bv metaal.
Andere goede eigenschappen van glas zijn verder nog dat het minder opvalt dan lood en het is even gemakkelijk te werpen.
Glasgewichtjes bestaan in lange dunnen of kortere dikkere uitvoering.

 
Welke hengel ?
Er zijn speciale tremarella hengels te verkrijgen. Meestal uitschuifhengels met vaste ogen. Deze zijn zo rond de 4 meter en hebben een superdunne en uiterst gevoelige top.
Vissen met een speciaal voor deze techniek ontworpen hengel heeft natuurlijk altijd zijn voordelen maar het kan ook met een andere hengel als de top maar aan bovenstaande specificaties voldoet.
Zo gebruiken sommigen een quivertiphengel. Die is wel korter maar met de wat zwaardere top creŽer je hetzelfde effect. Een andere hengel die ook goed resultaat heeft is een mathhengel. Hiermee heb je dan toch reeds voldoende lengte en ook de top is vrij soepel.

Een speciaal ontworpen tremarella hengel.
Ander materiaal

De Tremarella lood of glas veer ketting:
De Tremarella lood of glasveer ketting is een complete montage van 6 speciale loodjes of glasgewichtjes en 5 microveertjes die op 0.22 mm nylon lijn zijn bevestigd. Aan beide einden zijn een rubber stopper bevestigd en een 2-weg wartel.
Tijdens het vissen met de Tremarella techniek slaan ze op de veertjes en krijg je een licht ratelend geluid.
De glas-veer kettinkjes worden gebruikt voor het vissen in de bovenste waterlagen en de lood kettinkjes in dieper water.
Leverbaar in 2.5/3.5/5/6 gram. 


Vb: lood kettinkje

Tremarella lood
Tremarella lood kenmerkt zich door zijn dunne en lange ontwerp. Het beste te gebruiken als de forellen zich in de bovenste waterlagen bevinden en uiterst voorzichtig zijn. Door zijn lange slanke ontwerp zinkt het heel langzaam af en door de siliconen coating glijdt het als het ware door het water.
Ook bij de worp is er geen harde plons als het lood het wateroppervlak raakt, het duikt zacht in het water waardoor het de vissen minder afschrikt.
Door de snelheid bij het inhalen en de stand van de hengel wordt het lood beÔnvloed. Houdt je bijvoorbeeld de hengel recht omhoog en haal je de lijn snel in, dan loopt de loodtremarella superslim net onder het water oppervlak. Richt je de hengel naar beneden en haal je de lijn wat langzamer in dan loopt hij wat dieper door het water, tot ongeveer de middelste waterlagen.
Verkrijgbaar in 1/1.5/2 2.5 gram


Bestaat in lange dunne en korte dikkere uitvoering

De Trota  foreldobber:
Er worden steeds meer dobbers speciaal ontwikkeld voor het forelvissen en die goed te gebruiken zijn voor de Tremarella techniek. De Trota Totto van fabrikant Tonesti is slechts een van de vele maar omdat ik die ook gebruik in de montage voorbeelden wordt hij hier nog eens extra vermeld.
Hij heeft een speciale lijndoorvoer van binnen waardoor de lijn nooit in de war geraakt.
Hij is te koop met draagvermogens van 2/3/4/5 gram.

Verder zijn er nog andere dobbers en materiaal maar die staan dan weer in aparte artikels.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.