Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op vijverforel
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels vijverforel
 


Bombardas/Sbirolinos/Saltarellos/trota holzl
en andere benodigheden
??????? 
 
Italiaans klinkende namen die vaak nog  van merk tot merk veranderen wat de nodige verwarring meebrengt 
maar wat zijn het nu eigenlijk en hoe vis je er mee?
Bombarde
Het lijkt wat op een dobber maar is eigenlijk een werpgewicht voor het actief vissen. De  bombarda is voorin verzwaard en daarin maak je het onderscheid met een Sbirlinos, naargelang welke je neemt, zinkt hij trager of vlugger. Op andere modellen staat dan weer de diepte opgegeven waarop hij in het water loopt.
Iedere uitvoering bestaat in verschillende gewichten en dat kan oplopen van 5 gram tot 30 gram. Meestal is 5 tot 10 gram ruim voldoende voor onze forelvijvers.
Zwaardere gewichten zijn dan meer voor echte forelmeren.
Ze worden ook bijna steeds schuivend op de lijn gemonteerd omdat een aanbijtende forel anders het gewicht van de bombarda zou moeten meetrekken.
Een belangrijk gegeven is ook dat ze een hoger werpgewicht hebben dan het zinkgewicht. Een 5  gram gooit alsof het een 8 grams lood is.
Er worden vaak 2 gewichten aangegeven namelijk het werpgewicht en het gewicht dat hij in het water heeft.

Weet je precies op welke diepte de forellen zich ophouden dan neem je gewoon de passende bombarda. Moet je nog zoeken dan begin je met de bovenste waterzone en ga je steeds dieper
Je vist hiermee meestal zo langzaam mogelijk met korte tussenstops waarbij het aas langzaam afzakt. Je kan hierbij ook gebruik maken van de tremarella techniek om nog wat extra beweging aan het aas toe te voegen.
Vissen doe je met de hengel onder een hoek van 45░ omhoog.
Hierbij hou je steeds de lijn tussen hengeltop en wateroppervlak in het oog. Bij voorzichtige aanbeten die je meestal nooit op de hengeltop ziet kan je die wel zien aan de kleinste verandering in de lijnboog of aan het minste rukje. De lijn dient dan als beetverklikker.  Zie je een aanbeet laat de hengel dan direct zakken en zet de molenbeugel open of schakel de vrijloop in waardoor de vis vrij lijn kan nemen.
Trekt de lijn weg, sluit de beugel en zoek contact met de vis om aan te slaan.
Bombardas hebben de neiging om tijdens het slepen omhoog te klimmen. Hiervan kan je ook gebruik maken.
Door de hengeltop lager bij het water te houden zal hij dieper lopen en naarmate je de hengeltop omhoog brengt loop hij hoger.
Zo kan je bv ook een model dat hoog loopt naar de bodem laten zinken en door de hengeltop geleidelijk hoger te brengen door verschillende waterlagen heen terugvissen. 
 


Voorbeelden: Cormoran (klik op de afbeelding voor een vergroting)

Sbirolino

Sbirolinos zien er bijna uit als bombardas met als verschil dat ze van kunststof zijn gemaakt. Meestal zijn zo ook transparant en soms gevuld met balletjes voor extra geluid.  Drijvende uitvoeringen zijn daarentegen vaak gekleurd om ze beter te kunnen zien.  Dus hierin zijn er zowel drijvende, langzaam zinkende en snelzinkende uitvoeringen. De vistechniek is nagenoeg hetzelfde als bij de bombardes met uitzondering van de drijvende modellen waarbij je de beet kan zien en die eigenlijk een soort langwerpige dobbers zijn die plat op het wateroppervlak rusten.
De transparante uitvoering worden geacht nagenoeg onzichtbaar te zijn of toch minder zichtbaar dan de bombardas.
 


(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Tremarella lood/saltarellos/ghost 

Tremarella lood kenmerkt zich door zijn dunne en lange ontwerp. Het beste te gebruiken als de forellen zich in de bovenste waterlagen bevinden en uiterst voorzichtig zijn. Door zijn lange slanke ontwerp zinkt hij heel langzaam af en door de siliconen coating glijdt het als het ware door het water.
Ook bij de worp is er geen harde plons als het lood het wateroppervlak raakt, het duikt zacht in het water waardoor het de vissen minder afschrikt.
Door de snelheid bij het inhalen en de stand van de hengel wordt de lood Tremarella  be´nvloed. Houdt je bijvoorbeeld de hengel recht omhoog en haal je de lijn snel in, dan loopt de lood Tremarella net onder het water oppervlak. Richt je de hengel naar beneden en haal je de lijn wat langzamer in dan loopt hij wat dieper door het water,tot ongeveer de middelste waterlagen.
Verkrijgbaar in 1/1.5/2 2.5 gram


Bestaat in lange dunne en korte dikkere uitvoering

Trota Holzl

Een Duitse naam voor de veredelde versie van een lijnlifter.
De Trota Holzl is gemaakt voor het slepend vissen dicht bij de bodem. Hij staat door zijn verzwaring steeds mooi recht op de bodem en houd hierbij de lijn van de bodem weg. Werp steeds strak in en houd steeds contact met de montage. Vaak gebeurd het immers dat juist tijdens het afzinken een aanbeet volgt. Het ideaal zijn hengels met een gevoelige top die bij het slepen evenwijdig aan de oever gehouden wordt.
Komt de aanbeet, beweeg de hengel onmiddellijk richting vis en open de beugel. Sla aan wanneer de vis lijn trekt.

El Rasslo

El Rasslo is een soort mini dobber maar eigenlijk is het een micro ratelaar.
Hij meet 15mm en is verkrijgbaar in de kleuren oranje en geel fluo.
Je hebt het balletje zelf en daarin past een glazen buisje met kleine stalen kogeltjes.
Doormiddel van het buisje wordt het balletje op de lijn geklemd.
Bij het vissen met de tremarella techniek krijg je zo een ratelend geluid.
Door zijn geringe grote kan je hem heel dicht bij het aas schuiven.
De el Rasslo vis je in combinatie met een drijvende Sbirolino, de tremarella forelkogel of met een buldo.Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.