Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Baars- Artikel
Enkele winter-baars stellingen
 

Klik hier om terug te keren naar index baarsartikels
 

Natuurlijk kan je in de zomer en herfst al mooie baarzen vangen, maar de wintermaanden steken er qua grote baarzen ver bovenuit.
Ik vang in deze tijd van het jaar de meeste vissen boven de 40cm.

Gedurende enkele jaren viste ik gericht op baars en noteerde daarbij zowat alle informatie over stekken, temperatuur, windrichting, visdiepte, enz...
Uit deze informatie trok ik achteraf enkele conclusies die ik hier met je wil delen.


Vaste plaatsen:
Opvallendst was dat, daar waar ik in de afgelopen jaren grote baarzen wist te vangen, ik ook op diezelfde plaatsen in de volgende jaren steeds weer enkele grote exemplaren wist te vangen. Dat duid er op dat deze plaatsen op de een of andere manier een trekpleister zijn en blijven.
Andere goede stekken:
In de eerste plaats is het bodemprofiel belangrijk, dit moet zeker afwijkend zijn van de rest. Liefst een mooie talu naar de diepte.
Verder vis ik grotendeels in havens in de buurt van boten en steigers.
Waterstand:
Ik vis ook vaak op rivieren waar de waterstand bij bijna iedere sessie anders is, zeker in de wintermaanden. Ik dacht dat dit wel invloed zou hebben op de baars, maar dat bleek niet zo te zijn. Baars blijkt zich hiervan weinig aan te trekken, dit in tegenstelling met snoekbaars die hier wel gevoelig voor is.
Alleen de juiste bodemstructuur is van belang, ook al is het waterpeil hoger of lager.
Windrichting:
Ook de wind doet er weinig toe. Om het even welke windrichting, ik blijf ze vangen. Soms wel iets minder in aantal, maar veel verschil zit er niet in.
Temperatuur:
De temperatuur speelt wel een rol. Gaat het van het ene moment op het andere vriezen, dan is het de volgende dag noppes. Vries het een aantal dagen na elkaar dan komen ze langzaam weer op gang. Vooral de eerste nachtvorst is vrij slecht.
Ook felle vorst , minder dan -5 is echt niet goed.
Grote verschillen in temperatuur, bijvoorbeeld 15 naar 5 graden zijn ook slecht voor de resultaten. (omgeving temperatuur)
Visdiepte:
Wat mij opviel is dat mijn beste stekken in de winter voor grote baars zich bevinden op minimaal 8 meter diepte tot 15 meter. Op ondiep vang ik er ook, maar dan zijn het meestal kleinere.
Welk kunstaas:
Laat ik hiervan zeggen dat ik scoor met het kunstaas waar ik het meest vertrouwen in heb, gewoon omdat ik daar het meest mee vis.
Meestal zijn dit gewone shads waar ik op de loodkop nog wat bucktail op vastmaak.
De kleur die er in de winter wel uitspring is geel met rode en blauwe bucktail.
Als goede tweede, blauwe en gele bucktail.
Met welk materiaal ik vis:
Eigenlijk gebruik ik slechts twee hengels.
Allereerst een lichte 10 20 grams werphengel met een licht molentje. Op de spoel dynema lijn van 3 4 kg. Neem steeds donker gekleurde lijn, dit levert duidelijk meer aanbeten op.
Deze hengel gebruik ik hoofdzakelijk om er vanaf de oever mee te vissen op ondiep water tot ongeveer 2 meter diep.
Mijn tweede hengel is een 30 grammer voor dieper water of in de buurt van obstakels. Op het eveneens lichte molentje, dynema lijn van 5kg trekkracht.
Vis ik gericht op baars dan gebruik ik steeds een onderlijntje uit fluocarbon.
 
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.