Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Paling
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels paling
 


Ondiep op grote paling met de dobber
 
Grote palingen zijn zonder uitzondering allemaal breedkopalen en zij jagen tussen water en wind. Met het aas op de bodem vang je weliswaar meer paling maar die zijn zelden langer dan 60cm.
Dus ik vis op grote paling  met de dobber op half water of zo'n 1 tot 2 meter boven de bodem tot op slechts 0.5 meter van het oppervlak.
En ik mag zeggen dat ik de meeste paling op de laatste diepte vang. 
Grote paling is zowel overdag te vangen bij bewolkt en regenachtig weer of voor tijdens en na een onweer. Toch vang ik de meeste grote paling bij nacht. Tijdens dit nachtvissen is mij opgevallen dat ze tijdens een donkere nacht dieper azen en in een heldere nacht ondiep, tot zelfs aan het wateroppervlak.  Alleen bij volle maan zijn er beduidend minder aanbeten.

Materiaal/montage/aas:
Als hengel gebruik ik een karperhengel met een testcurve van rond de 2 Lb.
Deze hengel heeft genoeg ruggengraat om een dikke paling zonder problemen binnen te halen en ik kan hem ook nog gebruiken voor het vissen op de bodem.
Ik gebruik verder een kleine ronde dobber die vrij stabiel op het water staat. De antenne vervang ik door een lichtgevend breekstaafje waarmee de dobber ook vast op de onderlijn geklemd wordt.
Eén vast lood of schuiflood dat ik vastzet en die in gewicht in verhouding is tot de dobber zorgt ervoor dat deze mooi rechtop staat en minder weerstand oplevert tijdens de aanbeet. De hoofdlijn is 30/00 nylon en hieraan komt een wartel met een onderlijn van ook 30/00 waar ik een haak nummer 4 aanknoop.
De aasvis van een kleine 10cm prik ik net onder de rugvin aan de haak.
Als dat kan en mag gebruik ik een levende aasvis en anders een dode aasvis.
Van de laatste doorprik ik de zwemblaas met een aasnaald en verwijder ik het gros van de schubben waarna ik zijdelings nog enkele inkervingen maak met een mes.
De aasvis verspreid hierdoor een sterkere geur. 

De aanbeet/dril/landing:
Over de aanbeet bestaat nooit geen twijfel. Eerst begint de lijn met enkele korte rukken van de spoel te lopen waarna de paling met grotere snelheid lijn begint te nemen.
Dus zorg ervoor dat je vist met de beugel open of met de spoel in vrijloop.
Wacht... wacht met aanslaan. Laat de paling rustig zijn gang gaan.
Ikzelf wacht minstens één minuut.
Daarna draai je lijn binnen tot je de paling voelt en sla je keihard aan.
De dril moet daarna doortastend en zonder haperingen verlopen tot aan de kant.
Afhankelijk van het formaat paling kun je deze het best in één keer op de kant tillen. 30/00 nylon kan wat heffen betreft bijna iedere paling aan.
Wil je zeker spelen of sta je hoog op de kant dan kan je een fijnmazig schepnet gebruiken. Doe dit steeds met de staart eerst.
Na het onthaken en de foto's kan de kanjer dan terug, want echt lekker zijn die reuzen niet.
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.