Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Meerval
Artikel  
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index meervalartikels


Zelfgemaakte  boei
 
Er zijn boeien in de handel te koop, maar dit zijn meestal boeien die gebruikt worden in de pleziervaart. Een betere en gebruiksvriendelijker boei vonden we in een artikel van Bram Bokkers.
Je maakt een drijflichaam van ongeveer 4 liter, dat kan met bv kurk, balsa of polymeer. Het laatste materiaal is wel minder duurzaam.
Hierin komt centraal een hol buisje waar de ankerboei vlot doorheen moet kunnen glijden. Het moet zo lang zijn dat het  circa 40cm bovenaan  en  70cm onderaan het drijflichaam uitsteekt. Op de bovenste antenne plaatsen we nu twee kikkertjes. Aan de antenne bevestigen we nu ook het stukje lijn (1m)  met daar aan vast de polybal. 
De antenne is 40cm lang en het enige deel dat boven water uitsteekt. Deze lengt is noodzakelijk om ze goed zichtbaar te maken en om de lijn voldoende hoog boven het water te krijgen i.v.m. het vele drijfvuil. De onderwaterantenne zorgt voor de stabiliteit.
Wanneer je de boei plaats neem je een boeitouw dat lang genoeg is en knoop je hieraan de boeiverzwaring. De andere kant van het touw rijg je door de antenne. Wanneer je nu het boeigewicht overboord plaats zal het touw door de dobber lopen tot het gewicht de bodem bereikt. Dan druk je de boei zo onder water dat alleen de antenne boven water staat. Vervolgens wikkel je het overgebleven boeitouw om de twee kikkers. Wanneer het water stijgt of daalt is het eenvoudig om wat touw bij te geven of op te winden. Ook gemakkelijk bij het verkassen of verplaatsen van de boei.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.