Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Meerval
 Artikel - Visstekken  
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index meervalartikels

Stuwmeer van Caspe/Mequineza    Spanje strandpromenade pelletvissen   
Klik op de foto voor een vergroting

Je vindt hier elke dag sportvissers die meervallen aan pellets vangen. Op sommige dagen staan er wel honderd hengels langs de promenade opgesteld. Er is dan ook een constante aanvoer van lokvoer. Daarbij is de bodem er obstakelvrij, zodat je de meervallen direct onder de kant kunt drillen. Op een goede dag vangen sommige sportvissers hier tot 15 meervallen. Als hengels is het beste vaak maar net genoeg. Sommige merken verkopen hiervoor speciale meervalhengels, meestal uitgerust met een reel, zoals de Penn GTI330. Een zeer goede zeemolen kan echter ook. De montages kun je vinden bij montages/meerval. Het beste omstandigheden zijn windstil weer en een stijgende waterspiegel. Dan bijten de meervallen vaak massaal. Verbazend genoeg schrikken ook de karpers niet terug van het reuzenaas of de zware uitrusting. En bijvangsten van karpers tussen 10 en 17 kg zijn geen uitzondering. Meervaltrips naar deze plaats kunt u vaak boeken via visreis- agentschappen.
Het stuwmeer van Caspe is ook gekend voor Black Bass tot ruim 3 kg. Meestal bevist men deze felle rover met kunstaas.  Lijn: gevlochten lijn 10/00 met een voorslag van 3 meter fluocarbon lijn en oppervlakte kunstaas.

 
1 promenade/
2 Pellet-montage
(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Vergunningen:
In Fraga (22km van Mequinenza) kun je een jaarvergunning kopen die kost 8.25 € (2004). Het gemeente bureau is open van maandag tot vrijdag 6 tot 14 uur. Deze kan je echter niet op de gemeente betalen doch dient in de bank een paar huizen verder betaald te worden.
Aansluitend heb je dan nog een dag of weekvergunning nodig. deze kan je krijgen in de lokale hengelsportzaken of in café Royal. hier kan dit van 6 uur 's morgens.
Ga je via een reisbureau of een accommodatie terplaatse, dan kunnen deze dat meestal vooraf voor u regelen. Je moet dan enkel een kopie van uw paspoort bezorgen en zij doen de rest. Zo bent u van de rompslomp af.
Vis niet zonder vergunning de controles zijn vrij frequent en de boetes zwaar.
Op de Ebro en in de ruime omgeving kan men trouwens ook bijna alle andere vissoorten vangen, maar het is nu eenmaal gekend voor de meerval, al kan daar verandering in komen.
Rivieren de Cinca en de Segre/Spanje
Stroomafwaarts van Caspe, richting Mequinenza, en dan nog een aantal kilometers voorbij dit dorpje komen de twee rivieren in de Ebro. De Segre heeft hier een verbreding die de naam stuwmeer van Ribo Roja kreeg. Eigenlijk is het geen echt stuwmeer, alleen is de rivier hier een stuk breder. De samensmelting van de Cinca en de Segre gebeurd ter hoogte van het plaatsje Le Cranje Carpe. De rivier is hier weliswaar niet diep, maar het is er uitstekend meervalvissen. De rivier stroomt hier wat vlugger, en hierdoor zijn er interessante slijtgaten ontstaan. Er zijn Grindbanken en aangespoelde boomresten liggen langs de oevers. In dit deel van de Segre zijn er tot nu toe nooit recordvissen gevangen maar de aantallen maken dat meer dan goed. Het gemiddeld gewicht ligt rond de 35-50 kg. Het is ook een stuk dat zeer goed geschikt is om met kunstaas te vissen.
Vergunningen:
Ministerie voor landbouw en visserij in Lierida  (provincie Catalonie). Je moet dan ook nog een dag, week of jaarvergunning hebben van de locale visvereniging. De is te krijgen in de piratenkroeg van Le Cranje Carpe. 
Escatron/Spanje
Een uurtje rijden stroomopwaarts van de bekende plek Caspe ligt het plaatsje Escatron  met in de buurt een waterval. Hier vist men vanaf de kant met dobber en aasvis of met kunstaas. Zeker in droge tijden als de rivier laag staat trekken de vissen hier naar toe. Het is er smaller en hierdoor wat dieper. Soms staat er hier een behoorlijke stroming waardoor het water er zuurstofrijker is.
Aasvissen, karpertjes kan men er vaak vangen door onderaan de stuw met een schepnet de karper op te wachten.
De grotere meervallen moeten vlak voor de stuw gezocht worden. Hier is het ongeveer 1.5 meter diep. De bodem is bezaaid met afval en takken. Dobbervissen is de enige manier om niet steeds vast te raken. Vis dan ongeveer op half water. 
Onderaan de stuw liggen er vaak massaal kleine meervallen. Hier is de diepte 1.25 meter, en uitermate geschikt voor kunstaas. De spanjaarden vissen hier meestal met shads van 10 tot 15cm.
De meervallen hier zijn doorgaans niet groter dan 1.25 meter, maar er zitten wel grotere.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.