Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Karper
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels karper
 


Tussen oppervlak en bodem - De zig rig 
 

Wie heeft het nog nooit meegemaakt op een warme, zwoelige, zonnige dag !
Je ziet her en der karpers door het oppervlak breken of met een gezapig gangetje rondjes trekken, maar geen tikje op het aangeboden grondaas.
Meestal een scenario op goed bezette karpervijvers. 
Op die dagen is het vaak wachten tot de avond voor de eerste kans op een aanbeet.
Of je moet kiezen voor een andere aaspresentatie.
Dat kan door het aas aan te bieden tussen twee waters met een dobber en door het regelmatig inwerpen/schieten van lokaas de vissen aan te zetten tot azen en het nemen van je haakaas.
Nog steeds een van de effectiefste manieren om op groter water, struinend de zichtbare karpers op te zoeken. Maar dan moet je wel een geschikte dobberhengel bij de hand hebben.
In het ander geval en op goed bezette karpervijvers bied de zig-rig de oplossing.
Veel karpervissers hebben echter weinig vertrouwen in deze manier van vissen, het gaat immers tegen de logica in om je haakaas zo ver boven de bodem te presenteren op een vis die we kennen als een bodemazer.
En hoewel een moeilijke visserij, kan ze op sommige dagen erg effectief zijn en het verschil maken tussen vangen of een blank.

Hoe werkt het ?
In de eerste plaats moet je je aas aanbieden daar waar de karpers zich bevinden en azen op dat moment. Dat kan op half water tot juist onder het oppervlak zijn.
Observeren en uitproberen is een must.
Voeren: 
Op goed bezette karpervijvers start ik doorgaans met het opbouwen van een voerplek of beter gezegd een voerwolk. Het lokvoer moet immers zo lang mogelijk in de bovenste waterlagen blijven zweven.
Op meer natuurlijk water beperk ik me echter tot het schieten van los haakaas.
Het spodden schrikt in die waters de vis immers meer af dan dat het ze lokt.
Maar hier hebben we het in de eerste plaats over vijvers waar de vissen een ingeworpen spod reeds associëren met eten. Vaak gebeurt het dat door frequent spodden je de vissen in een soort creezy feeding kan krijgen en dat is het beste dat je, je als visser kan wensen.
Starten doe ik met een viertal spods.
Het belangrijkste ingrediënt van het lokvoer is melkpoeder.
Als eerste maak ik de vloeistof aan waarbij gebruik maak van gewoon water met daaraan toegevoegd een blikje gecondenseerde melk.  Gecondenseerde melk geeft niet alleen een geweldige wolkeffect onderwater, maar ook een hele zoete, volle roomsmaak die de vissen zeer weten te waarderen. Daarna meng ik de verschillende melkpoeders door het op smaak gebrachte water totdat er een vrij dunne, erwtensoep achtige substantie ontstaat. Om er nu voor te zorgen dat de vissen in mijn voermix ook af en toe wat te eten vinden voeg ik er hennep en/of pellets aan toe. De hennep laat ik na het weken en koken wat uitdrogen, hierdoor zal een gedeelte van de korrels gaan drijven en zo voor een goed werkend semi-oppervlakte voer zorgen. Als laatste voeg ik graag kattenbrokken of riser pellets aan mijn mix toe, deze brokken laat ik gedeeltelijk weken in de mix, maar ook tijdens het spodden voeg ik geregeld verse brokken toe. Door meer of minder water toe te voegen kun je heel eenvoudig het up and down effect van verschillende voedseldeeltjes in de hogere waterlagen bewerkstelligen. 
Even testen in de oeverzone heeft je de zekerheid van de juiste consistentie.
Onderstaan hoe papperig zig-rig voertje er uit ziet.

De montage:
Zig-riggen kan heel eenvoudig met een doorlopende lange onderlijn, kaal en rechtstreeks vanaf het lood omhoog.
Er zijn andere montages zoals een verstelbare zig-rig, onderwaterdobber of dop-of lood. Maar deze geven volgens mij alleen maar extra problemen of zijn schadelijk.
Dus terug naar de standaard montage.
Het vermijden van pruiken is een van de grootste uitdagingen bij het vissen met de zig-rig. Ik maak daarom altijd gebruik van een extra lange anti-tangle sleeve.
Hoe langer hoe beter. Zo'n sleeve helpt om de lange hooklink gescheiden te houden van het lood tijdens de worp. Hou het geheel tijdens de worp goed in de gaten, zie je 2 plonzen dan zit je goed.
Het werpen met onderlijnen van +3 meter is lang niet gemakkelijk. Maak het jezelf eenvoudiger door de zig voor de worp  op je onthaakmat of een stuk folie te leggen achter je en niet in het gras.
Als hoofdlijn volstaat in de meeste gevallen 30/00 en als onderlijn 25/00.
Allen op extra grote vissen of sterk begroeid water kan en mag het zwaarder.
Lood: Een zwaar lood (+90gr) bevorderd de inhakingskans maar bemoeilijk de dril in de eindfase.
Vis je met lichter lood,(60gr) dan is de visafstand beperkter en de zelfhakingskans moeilijker, maar heb je er wel minder last van tijdens de dril.
Als haak, geen te grote haak met een korte hair maatje 10

 
klik op de afbeelding voor een vergroting

Het haakaas:
Vis je op grote diepte dan is het gebruik van foam boven het gebruik van pop-ups zeker aan te raden, foam heeft nu eenmaal een veel beter drijfvermogen dan een pop-up. Immers een lange onderlijn van bijvoorbeeld vier meter inclusief haak weeg wel wat. Met andere woorden het haakaas moet voldoende drijfvermogen bezitten om dit te kunnen dragen anders vis je niet op de diepte welke je voor ogen hebt.
Toch kunnen pop-ups een heel goed haakaas zijn, vooral wanneer je ‘zigt’ in de onderste waterlagen, waar attractie in de vorm van smaak en reukstof soms net even dat beetje extra overredingskracht geven voor de karpers.
Het spreekt vanzelf dat je de foam moet dippen bij iedere worp in een liefst voor karper aantrekkelijke zoetstof. Betalin is een goed voorbeeld van een sterke, natuurlijke zoetstof. Maar er bestaan nog honderd andere die even goed kunnen werken afhankelijk van de voorkeur van de karpers op bepaalde dagen, dus uitproberen maar.
Ook de kleur speelt soms een rol. Meestal wissel ik regelmatig van kleur tot de een of andere kleur beter lijkt te werken. Geel is daarbij voor mezelf favoriet.


klik op de afbeelding voor een vergroting

Het vissen:
Karper komt vaak vrij vlug op de wolken spodvoer af. na de twee eerste spods leg ik twee hengels uit ter hoogte van de voerwolk. Ik start daarbij met het aas op verschillende dieptes.
De eerste hengel vlak naast de spodplek met het aas nabij het oppervlak (-1 meter)
De tweede hengel op zo'n 5 meter afstand en met het aas op half water.
Indien nodig pas ik de diepte gedurende de dag aan van één of beide hengels als de karper een bepaalde voorkeur laten blijken.
Meestal echter krijg je op het dieper aangeboden aas minder aanbeten maar zijn het vaak de grotere vissen.
Beetindicatie:
Door de grote lengte van de onderlijn en de hoek die de onderlijn maakt ten opzichte van de hoofdlijn, is de beetregistratie tijdens het zig-vissen verre van optimaal. In vrijwel alle gevallen zal een eenmaal gehaakte karper niet veel meer indicatie geven dan een paar piepen. Ik gebruik daarom lichte wakers die ik een stukje onder de hengel laat hangen, op deze manier krijg ik elke verplaatsing van het lood goed doorgegeven. Daarbij is het verstandig om de beetmelder wat gevoeliger te zetten  en de lijn zo strak mogelijk.
Spanning op de lijn is essentieel bij het zigrig vissen.
De Dril:
Vaak is het zo, dat we bij het vissen op half water de vissen vrij nipt voor in de bek gehaakt zijn. Daar komt nog bij dat de kleine haak die we gebruiken voor deze manier van vissen, vaak niet heel veel houvast biedt. Zeker wanneer de vis zo vlak voor het net langs zwemt is het heel raadzaam om extra voorzichtig te zijn. Persoonlijk geeft ik niet alleen lijn middels het terug draaien of zoals veel andere vissers het doen via de slip, maar geef ik ook mee met mijn handen. Met andere woorden ik zet niet het achtereind van mijn hengel ‘vast’  in mijn lies, maar houd de hengel ‘los’ in mijn handen om op deze manier, naast de slip en de buiging van de hengeltop ook middels het meegeven de grootste klappen tijdens de dril op te vangen.
Ook  is het raadzaam om de hengel en de lijn in een hoek van negentig graden te houden, hiermee voorkom je te veel spanning op de onderlijn en laat je de buiging van de hengel volledig in jouw voordeel werken.
Door op bovenstaande manier te drillen verspeel ik maar heel weinig vissen tijdens het zigvissen.
Extra tip, benut de voerstek maximaal:
Tijdens het ziggen zullen er ook voedseldeeltjes op de bodem terecht komen, zoals hennep en zinkende pellets die we in onze zigmix gebruiken. Dit voer zal na verloop van tijd ook zeker de nodige karpers aantrekken. Vergeet daarom nooit om de laatste paar uurtjes van de sessie na een dag spodden over zigs ook eens een hengeltje met een normale bodemaas aanbieding te plaatsen op de voertstek. Je zult verbaast zijn hoe snel dit soms een aanbeet kan opleveren.
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.