Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Karper
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels karper
 


De voerboot

 

Een voerboot is erg handig bij het karpervissen, maar kan ook gebruikt worden bij andere vistechnieken.
Feit is dat een voerboot voor veel karpervissers reeds een onmisbaar onderdeel geworden is, gewoon om dat het in de meeste gevallen meer vis oplevert.
Een voerboot kopen die bij jou en je manier van vissen past, is niet echt gemakkelijk  door het enorme aanbod en de verschillende mogelijkheden.
Daarbij is de aankoop van een voerboot niet goedkoop.
Met dit artikel is het dan ook de bedoeling u wat inzicht te geven in de mogelijkheden.
De soorten bootjes zijn legio. Zo kan je een voerboot kopen voor een tiental euro, maar in de meeste gevallen is dit een miskoop. Er zijn ook voerboten die het maand salaris van een advocaat kosten. Zijn deze dan beter?£
Het financiële plaatje zal je zeker in overweging moet nemen. Een voerboot kopen doe je niet dagelijks, maar het blijft een flinke som geld die neergeteld moet worden.
Je moet dan ook de juiste middenweg vinden voor je eigen beurs.
Er zijn heel veel verschillende merken en heel veel verschillende types.
Hier enkele basisregels waarmee je rekening kan houden. 
Het materiaal:
Een voerboot moet niet te zwaar zijn (in verband met het transport) en tegen een stootje kunnen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het gebruikte materiaal. De goede voerboten worden gemaakt van kunststof, carbon of kevlar. Deze soorten zijn uitermate geschikt aangezien ze sterk en lichtgewicht zijn.
De aandrijving:
De meeste moderne voerboten gebruiken zogenaamde jet aandrijving in plaats van propeller aandrijving. Jet aandrijving gebruikt geen bewegende onderdelen. Een voordeel hiervan is dat je geen last zult hebben van wier of andere waterplanten die zich vaak om de bewegende propeller delen draaien. Daarnaast is jet aandrijving over het algemeen stiller dan propeller aandrijving.
De batterij:
Je wil niet dat je voerboot tijdens het gebruik zonder stroom komt te zitten. Daarom kun je het beste zorgen voor een grote accu met voldoende oplaadcapaciteit.
Voor langere sessies is het zelfs verstandig om te zorgen voor reserve accu’s of voor een oplaadstation, zodat je de accu’s altijd kunt opladen. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om je accu’s op te laden met een zonnepaneel. Hierdoor heb je altijd en overal gratis stroom!
Tip! Laad de accu nooit te lang op, hiermee voorkom je overladen. Ook krijgt de accu hierdoor een kortere levensduur.
Actieradius:
Een bereik van enkele honderden meter is zeker een must voor een deftige voerboot.
Ook kan het nuttig zijn dat de status van de batterijen zichtbaar op het computer scherm van de zender te zien is.
Hoe groot:
Kijk in de eerste plaats naar je eigen visserij. Vis jij veel op kleine plasjes, meren en kolken? Of zit je op zwaar en groot water?
Als je alleen maar op klein water vist, kun je uit de voeten met een veel kleinere voerboot.
Op een groot meer zal een kleine boot bij ruig weer niet te gebruiken zijn, of in het slechtste geval op de bodem belanden.
Voercapaciteit:
De hoeveelheid voer die je boot moet kunnen vervoeren is een van de belangrijkste punten. Vis je veel met particles of voer je veel kilo´s dan is het verstandig om te kijken naar het laadvermogen van de boot. 15 keer per dag naar je voerstek varen met 400 gram tijgernoten, boilies of partikels is niet echt vangstbevorderend. Dan is het handiger als je boot minimaal 2 kilo in eenmaal kan vervoeren.
Ook heb je boten met verschillende voer compartimenten, die apart kunnen gelost worden.
Uitbreidingsmogelijkheden:
Bij het kopen van je bootje moet je weten of er uitbreidingen mogelijk zijn. Soms kan je op een bepaald type boot geen extra onderdelen en materialen meer kwijt of is er simpelweg geen mogelijkheid voor.
Vaak zijn bepaalde uitbreidingen reeds standaard aanwezig.
Meest courante zijn een dieptemeter/visvinder en GPS.
Een versterker voor de visvinder heeft vaak ook zijn nut. Zo kan je de signalen nog oppikken als hij enkele honderden meter ver zit. 
Een onderwatercamera op je voerboot is bijvoorbeeld erg handig om de bodem of je rig te bekijken.
Bij sommige types boten kun je beter wat extra verlichting laten inbouwen. Dit omdat de basis verlichting erg zwak is.
Verder kun je kiezen voor een vijzel of een boilie shooter. Deze voorkomt dat je aas op een bult in het water terecht komt.
Ook zijn er uitbreidingen met zonnepanelen waarbij je boot oplaad of weinig stroom verbruikt tijdens het varen. Zo kun je ook tijdens lange sessies altijd een beroep doen op je voerboot.
Onderhoud:
Let er ook op dat hij weinig onderhoud vraagt. Meestal verwaarlozen we dit toch te vaak. Om condensvorming in je voerboot te voorkomen, raad ik u wel aan deze na gebruik altijd te laten drogen. Hierdoor zul je er langer plezier aan beleven!
De aankoop zelf:
Eenmaal je weet welk type boot je wilt wacht je best een beurs of speciale promotie af. Ook prijs vergelijken op het internet kan helpen om enkele tientallen euro te besparen.
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.