Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Karper
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels karper
 


PVA

 

PVA is een in het water oplossende substantie. Ze wordt verkocht in verschillende vormen: koord, vellen, strips of tapes, zakjes en sticks. De laatste zijn een soort netjes die met de hand of met een speciale stickvuller kunnen gevuld worden.
Het PVA zelf lost vrij vlug op eenmaal in het water, maar hou er wel rekening mee dat het voor de knopen in PVA veel langer kan duren. Prik dus nooit de haak in een knoop.
PVA stringer
Een PVA string is een soort ketting van een aantal boilies die op een PVA-draad geregen zijn. Deze string knoop je aan je haak en eenmaal op de bodem zal het PVA oplossen en er ligt dan een opvallend rijtje losse boilies naast je haakboilie. Nu kun je in de plaatst van PVA-draad ook een PVA-tape gebruiken. PVA-tape is hierbij de beste van de twee, omdat je de boilies meer verdeelt kunt opzetten met grotere tussenruimtes.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)
PVA sticks
PVA-sticks zijn echt multifunctioneel: je kunt ze slechts enkele cm lang maken, maar ook lekker lang en dik, waarbij er zomaar 250gr voer naast je haakaas komt te liggen. Bij een korte stick kun je je onderlijn er even doorheen halen en dan je haakpunt gewoon simpel in de onderkant prikken. (vb1) Bij zwaardere sticks kun je ook de volledige onderlijn in de lengte door de stick laten lopen (vb2) Heel handig bij het gebruik van PVA-sticks zijn zogenaamde "kwik change swivels" die het niet alleen mogelijk maken snel van onderlijn te wisselen maar het ook mogelijk maken om de lus van de onderlijn eenvoudig door de stick heen te trekken met een lange stringernaald. (vb 1)


(klik op de afbeelding voor een vergroting)

De stick vulkoker
Door de koker verticaal op een vlakke, stevige ondergrond te plaatsen, kun je het voer in de stick goed aanstampen. Wanneer het PVA oplost zal de stick dan als het ware ontploffen, waardoor het voer zich mooi rond de rig verspreid. Is je stick op de juiste lengte gevuld, dan trek je een extra stukje netkous van de koker en leg er een overhandse knoop in. Zorg er wel voor dat de knoop zo strak mogelijk tegen de stick aan komt te zitten. Op die manier blijft hij mooi compact en laat zich goed werpen.
PVA zakje
Een andere methode om los grondvoer in de buurt van je haakaas te krijgen is met behulp van het PVA-zakje. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt je onderlijn gewoon tussen het voer in het PVA-zakje doen of het zakje gewoon aan de haak prikken. Een andere mogelijkheid is om eerst het lood in het zakje te doen, daarna het voer en pas als laatste de onderlijn. Ook hier geldt weer dat je het geheel zo compact mogelijk houd, dus met zo weinig mogelijk lucht. Afsluiten van het zakje doe je met PVA-koord of tape.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.