Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Karper
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels karper
 


Vissen met ma´s
 
Er zijn niet veel vissers die nog nooit met ma´s hebben gevist. Vooral zoete ma´s uit blik was en is nog steeds een buitengewoon karperaas. Op grotere wateren en in het bijzonder op rivieren, blijkt gewone kippenma´s vaak nog de beste instant respons op te leveren. Ma´s is een aas waar alle maten van karpers zot op zijn en werkt daardoor niet selectief voor grote karper. Het bewijst echter de aantrekkingskracht.
Op maagdelijk water, waar niet of nauwelijks met boilies is gevist, is ma´s vaak het aas waar de karpers het best en het snelst op reageren.
Soorten ma´s
Niet iedereen weet dat er verschillende soorten ma´s zijn met elk hun eigen kenmerken, hier enkele van de bekendste.
Zoete ma´s/sweetcorn
Deze zoete ma´s uit blik is wel de bekendste en ontbreekt zelden in het aas assortiment van zowel karper als andere vissers. In de eerste plaats komt dit door de gemakkelijk verpakking (blik) waardoor het op ieder moment beschikbaar is. Het is een super haak en lokaas voor karper. Zoete ma´s in blik is te koop in iedere voedingszaak en wanneer je iets uitkijkt, aan zeer schappelijke prijzen. Ik koop de mijne steeds in de supermarkt. Duurder is het in de hengelsportzaak maar daar kan je deze dan ook krijgen voorzien van allerlei toevoegingen of gekleurd.
Extra geurtjes of smaken vind ik echter overbodig en zelfs nadelig, ze doen afbreuk aan de typische kenmerken van de zoete ma´s. 
Kippenma´s
De ordinaire gewone kippenma´s is wel een van de  goedkoopste lokazen die er te krijgen zijn. Vroeger stond het nummer ÚÚn op de lijst van particles om karpers snel en massaal op de stek te krijgen. De komst van boilies en tijgernoten heeft deze ma´s echter in de vergeethoek geduwd. Toch blijft het een uitmuntend lokaas om een voerplek snel aan de gang te krijgen. Kippenma´s is op zijn best als het een dag heeft staan weken en daarna een halfuurtje is gekookt. Het toevoegen van enkele lepels suiker, vanillesuiker, honing of andere zoetstof aan het kookwater is hierbij vaak gebruikelijk. Anderen houden het dan weer bij het enkel en alleen weken van de ma´s gedurende enkele dagen of weken. Niet geschikt voor vissers met een gevoelige neus.
Reuze ma´s/Ma´s giant
Dit is een uit Zuid-Amerika afkomstige ma´skorrel die vele malen groter is dan de gewone ma´s. Helaas zit er weinig smaak in deze enorme, lichtergekleurde korrel.
Ook niet na het koken. De enige mogelijkheid om deze toch smaakvoller te maken is hier dan ook het toevoegen van zoetstoffen aan het kookwater. De grootste aantrekkingskracht van deze soort licht dan ook in zijn grote, waardoor hij beter witvisbestendig is en  visuele aantrekkelijk. Boven een tapijt van gezoete ma´s is deze reuzenkorrel vaak een goede vanger.
Imitatie ma´s
Meestal sta ik er septisch tegen imitatie aas, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Een imitatie ma´skorrel blijft goed op een hair zitten en ze bestaan ook in drijvende versie waardoor ze uiterst geschikt zijn om een pop-up te fabriceren. Er bestaan zelfs lichtgevende en fluorescerende imitatie ma´skorrels.
Vissen met ma´s
De oevers afzoekend:
Zoete ma´s uit blik leent zich uitstekend voor het penvissen dichtbij de oever en waterplanten. Een handje hier, een handje daar inwerpen en vervolgens deze plekjes een voor een afvissen. Dit kan met een vaste dobber of Engelse pen.
In het vb. een goede presentatie met de dobber.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Zelfhaaksysteem
Ma´s kan net zoals boilies met om het even welke rig gevist worden. Het heeft trouwens beter resultaat dan enkele korrels op een haak geprikt. Op de rig komen een vijftal ma´skorrels. Een geel stukje foam of pop-up imitatie maakt de combinatie zweven boven de bodem. Er zijn echter momenten dat vijf korrels niet genoeg zijn. Twee of drie hairs op de haaksteel zorgen dan voor een supergedekte ma´s tafel.
Een dodelijke combinatie. Voeren doen we met dezelfde ma´s.


   
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Zeker het proberen waard.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.